12 december 2021 zou zomaar een belangrijke dag in de geschiedenis van het veldrijden kunnen worden. De Wereldbeker in Val di Sole – in de sneeuw – moet een promoplaatje richting IOC (Internationaal Olympisch Comité) worden. Een aanzet om de sport in de Olympische Winterspelen te krijgen. Helaas geeft net daar een aantal toppers forfait.
Eli Iserbyt vertelde het ons een paar weken geleden al. “Ik voel verandering. Dat de UCI en Flanders Classics dit jaar een wereldbekermanche in Val di Sole organiseert, is geen toeval. Als veldrijden ooit olympisch wil worden, zal het in de sneeuw en op de Winterspelen moeten. Dan is Val di Sole een goede aanzet.”
Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics dat de komende jaren voor de organisatie van de Wereldbeker instaat, bevestigt die intentie. “We mikken inderdaad op een – al dan niet kunstmatig – ondergesneeuwd parcours en we hopen dat IOC-voorzitter Thomas Bach (die een goede relatie heeft met de UCI, red) meekijkt.”
Dan is ook een sterk deelnemersveld belangrijk, als je als federatie een goede indruk wil maken. Bij Flanders Classics hebben ze in elk geval al de zekerheid van deelname van toppers Wout van Aert, Tom Pidcock, Eli Iserbyt, Quinten Hermans en Marianne Vos. Van der Poel ontbreekt, maar die is nog op stage met de wegploeg van Alpecin-Fenix en begint pas later aan zijn crossseizoen.
Ook geen Alvarado
Maar het voorbije weekend werd duidelijk dat er nog een aantal andere belangrijke afwezigen zijn. Laurens Sweeck twijfelt nog. Europees kampioen Lars van der Haar, Toon Aerts en wereldkampioene Lucinda Brand sturen al zeker hun kat naar de Italiaanse Alpen. Ook Ceylin del Carmen Alvarado zou er niet bij zijn.

Ook Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado passen voor Val di Sole- foto: Cor Vos © 2021
“Zeer jammer”, zucht Van den Spiegel. “Dit is het meest vernieuwende wat de veldritsport de voorbije jaren gekend heeft. Dus hoopten we dat iedereen zijn steentje wilde bijdragen. Dat Baloise-Trek, toch een belangrijke stakeholder in de sport, net dan haar stage inlast en Val di Sole collectief laat schieten, is een spijtige zaak.”
“Het hoeft nu ook geen drama te zijn”, relativeert Van den Spiegel. “We hebben sowieso een sterk deelnemersveld, zowel bij de mannen als de vrouwen. Maar de manche in Val di Sole is een unieke kans om met het veldrijden een bepaalde positie in te nemen. Ik kan alleen maar hopen dat sommigen toch nog deze cross in hun agenda ingepast krijgen.”
Nys: “Elk jaar in deze periode op stage”
“Sven Nys, teammanager van Baloise-Trek, zegt echter dat de data van de stage vastliggen. “Hotels en vliegtuigtickets zijn geboekt. Dus voor ons is dit onomkeerbaar. Maar dat is natuurlijk het gevolg van de overvolle kalender. En wij hebben nu eenmaal elk jaar onze stage in deze periode. Een trainingskamp dat noodzakelijk is richting het tweede deel van de winter. Zo hopen we net dat tikkeltje frisser aan de start van het WK te staan.”
Dat hij beseft dat ze daar bij Flanders Classics niet vrolijk van worden, zegt Nys. “Val di Sole heeft ook het nadeel dat er op zaterdag met Essen een niet-klassementscross geprogrammeerd staat. Mochten we onze stage een week opschuiven, verliezen we twee klassementscrossen. Nu maar eentje. Jammer dat dat net Val di Sole is.”
40 Reacties
Hypocriet van Nys. In Trek-land Waterloo de mond vol hebben van de internationalisering (neen: zelfs mondialisering) van het veldrijden en kritiek spuien op renners die met tegenzin de oversteek naar de States maken, maar dan nu wel de World Cup-manche skippen die die mondialisering (heel) misschien in een stroomversnelling kan doen geraken.
Even het artikel uitlezen, dan snap je hoe het zit.
@Merlinappa: ik had het artikel helemaal uitgelezen.
Waarom hypocriet? Er is niet 1 topper in het veldrijden die alle crossen rijdt. Vos niet, de Trek ploeg niet, Worst heeft al crossen overgeslagen. Etc etc etc
Bijkomende reden is dat galazo niet de organisatie heeft. Flauw van nys. Nu dat er een nieuwe locatie wordt aangedaan in het buitenland stuurt hij zijn kat. Val di sole heeft volgens mij jaarlijks een world cup mtb en zou mss een blijver kunnen zijn. Iedereen van de ploeg akkoord? Of is nys zijn wil wet? Zo wint iserbyt met twee vingers in de neus de world cup.
@Chiller galazo of Golazo?
“Sturen al zeker hun kat naar de Italiaanse Alpen” – ik vind de bijdragen van Nico Dick al sinds het begin bij WF verfrissend en kan de Vlaamse ’tongval’ ook waarderen, maar ik zou toch wel iets vaker kiezen voor meer algemeen bekende gezegdes. Valt me al een paar weken op bij verschillende stukken.
Ik kan dan weer enorm genieten van de Vlaamse uitdrukkingen en verschillen, en vaak is vanuit de context ook wel duidelijk welke richting men op wil.
Ik hoor ook graag Van Belleghem met zijn ‘1 zwaluw maakt de lente niet’, terwijl we in NL natuurlijk ‘1 zwaluw maakt nog geen zomer’ zeggen. Beide betekenen overigens hetzelfde.
Blijkbaar heb je in het zuidelijker gelegen België al zwaluwen in de lente. Ik kan de Vlaamse uitdrukkingen overigens ook wel smaken.
Normaal denk ik dat ook, maar bij artikelen over veldrijden of kasseien mag hij van mij losgaan
En dan nog is het ook nog niet eens de juiste uitdrukking want “de kat sturen” is eigenlijk: niet op de afspraak komen opdagen.
De kat sturen is volgens mij niet exclusief Vlaams, of ik ben al geïndoctrineerd door 2 decennia Vlaamse koersen kijken… hoe dan ook, ik neem er geen aanstoot aan.
Eens met Awestie. Ik scande het artikel snel en dacht in eerste instantie dat ze wél kwamen. Ik kende het gezegde niet, van mij mogen ze best wat duidelijker schrijven. Als je je creatieve taalgebruik wil etaleren moet je dat in andere stukken doen dan nieuwsartikelen lijkt mij.
@Knightbiker; je bedoelt je vocabulaire aangevuld met Wuytsiaans ;-).
Hij gaf ooit al een andere invulling aan patat met een bijna crash van WvA en MvdP in Antwerpen.
Als deze cross echt bewust wordt georganiseerd om een lobby richting IOC te starten, dan zou Nys toch echt wel zijn renners hier naar toe moeten sturen als hij werkelijk begaan is met de toekomst van deze sport.
In zijn team zie je buiten Nederlanders en Belgen geen andere nationaliteiten, hij vindt een cross in Leuven belangrijker dan in Tabor, hij ziet de USA als het beloofde land, terwijl daar toch echt geen publieke belangstelling voor de WB crossen was.
Juist een levende legende als Nys zou een uithangbord moeten zijn voor de sport in het buitenland, maar hij neemt hier totaal zijn verantwoordelijkheid niet in en heeft te veel een dubbele agenda.
Ik denk niet dat het IOC overstag gaat met 1 crossje in de sneeuw.
We hebben in het verleden wel vaker crossen gezien in winters landschap, maar dat heeft niet geleid tot de stap richting de winterspelen.
Het grote verschil is dat veldrijden uiteindelijk vooral een stukje Vlaams folklore is, terwijl schaatsen vanuit het verleden wel een veel bredere wintersport was. Met Russen, Zweden, Noren, Amerikanen, Oost-Duitsers etc.
En dan begrijp ik dat Trek gewoon op stage gaat, ook al vind ik het jammer dat ze in hun relatief korte seizoen er toch tussenuit trekken…
Nijs heeft juist de uitstap naar VS altijd gedragen. Maar de UCI plant het zelf op de enige standaard pauze periode en timmert de rest van de winter ook Compleet vol. Wanneer moet nijs dan gaan?
Nys kan steeds zijn stage onderbreken door naar Val di Sole af te zakken, maar dat zal hij niet doen. Toen Stybar in 2011 als wereldkampioen de World Cup in Pontchâteau skipte om zich voor te bereiden op het WK in Sankt-Wendel, stond met name Sven Nys op zijn achterste poten (oeps, Vlaamse uitdrukking wellicht ;-) ). Samen met UCI-coördinator Peter Van den Abeele vond hij het een wereldkampioen onwaardig om zoiets te doen. Gezien het belang van de World Cup in Val di Sole met het oog op Olympische erkenning van de sport, is dit voor een teammanager als Nys (met Europese en wereldkampioenen in huis) een blamage.
Het grote verschil is dat veldrijden uiteindelijk vooral een stukje Vlaams folklore is, terwijl schaatsen vanuit het verleden wel een veel bredere wintersport was. Met Russen, Zweden, Noren, Amerikanen, Oost-Duitsers etc.
veldrijden was ook jarenlang een sport die door de klassiekere wielerlanden werd beoefend. die zijn daar allemaal uit weggetrokken om vol voor de mtb te gaan, toen dat plots olympisch werd, terwijl het toen gewoon nog kleiner was dan het veldrijden.
het zijn gewoon communicerende vaten. neem het schaatsen de olympische status af en na een decennium blijft daar ook niet veel meer van over en is 't ook een regionaal gebeuren, enkel nog waar het een publiek heeft. nederland en wat scandinaviërs en dan is 't wel klaar. de russen, amerikanen en aziaten zijn dan allemaal gewoon weg.
Het grote verschil is dat veldrijden uiteindelijk vooral een stukje Vlaams folklore is, terwijl schaatsen vanuit het verleden wel een veel bredere wintersport was. Met Russen, Zweden, Noren, Amerikanen, Oost-Duitsers etc.
Misschien moet je je eigen berichten eerst wat fact-checken om te voorkomen dat je achteraf voor aap staat.
Bekijk gewoon het lijstje wereldkampioenen eens voor '96 (het jaar waarin MTB een Olympische sport werd) en hoe dat pas na '96 verengde tot een BeNe-aangelegenheid met af en toe een verdwaalde Tsjech. In '97 had je nog Pontoni (Ita), en sindsdien enkel Belgen en Nederlanders en Stybar (een halve Belg). Alleen al tussen '90-96 had je een Nederlander, een Fransman, een Belg, een Zwitser, een Duitser en een Tsjech.
Op de 7 jaren voor MTB Olympisch werd, had je dus 6 nationaliteiten.
Op de 25 jaar na het moment dat MTB Olympisch werd, 4.
De eerste Belgische wereldkampioen kwam er pas na 17 jaar sinds de sport een WK kende.
We hebben vaker sneeuw gezien, ook als Tsjechië niet te vroeg is is daar sneeuw, en sommige winters in de lage landen ook genoeg. Het ioc beleid is toch dat de sport echt aan sneeuw en ijs gebonden moet zijn, niet facultatief ook in sneeuw kan. Baanwielrennen en mtb zijn ook wintersporten hier vaak, maar kom et zo goed niet in aanmerking. Basketballen want dat is binnen in een hal net zo goed. De eisen zijn helder en daar voldoet veldrijden simpelweg niet aan
De nieuwe sporttak UCI Snow Bike (in essentie UCI Downhill, maar dan in de winter, dus op een besneeuwde berg) heeft volgens mij meer kans om op termijn ooit Olympisch te worden. Misschien moet men bij de UCI dan maar eens in die richting gaan denken met het veldrijden: een nieuwe sporttak UCI Snow Cyclocross uit de grond stampen, met uitsluitend manches in skigebieden als Val di Sole, Villars, Albertville, Chamonix en dergelijke.
Eens. Olympische wintersporten zijn mijn inziens sporten waarbij sneeuw of ijs noodzakelijk is om de sporten uberhaupt te kunnen beoefenen. Hoe mooi het ook voor het wielrennen/veldrijden zou zijn, het past er inderdaad niet echt bij. Basketbal wordt idd ook vaak als 'wintersport' gezien, maar ik denk dat niemand twijfelt aan bij welke Spelen deze moet worden georganiseerd.
American Football is ook een wintersport, af en toe ook heerlijk volgesneeuwde wedstrijden, maar mocht dat ooit Olympisch willen worden, vergevorderde internationalisering daargelaten, zie ik niet gebeuren dat dat voor de Winterspelen zal zijn. Als de UCI echt zo graag op de Winterspelen wil komen moeten ze misschien een type wedstrijd organiseren specefiek voor winters weer. Misschien zoiets als strandraces, maar dan voor winterse oorden? Maar dat zou dan ook voor een hele verre toekomst zijn
Edit: Wat blix dus aangeeft
Ik vind het idee van een Snowcross helemaal zo gek nog niet. Met een passage door het funpark van een skigebied.
@DrossardKudus: dat is ook het IOC uitgangspunt. Sneeuw of ijs.
De kalender moet ook wel zo in elkaar zitten dat er
A: ergens een rust punt voor een trainingsblok in zit
B: dat je als renner niet de trip moet maken voor 1 race
Een dubbel program in een weekend of zelfs 2 weekenden achtereen die te combineren zijn met een stage erachter aan moet toch te plannen zijn. Irriteer me mateloos dat met alleen voor 1 race naar Tabor gaat bijvoorbeeld.
Vraag me wel af: Brand lijkt hier haar wereldbeker weg te gooien: ze staat eerste, maar Betsema krijgt nu de leiding in de schoot geworpen. Als ze niet ziek wordt wordt het heel lastig haar nog van de eindwinst af te houden en dan is de manier waarop toch een devaluatie van de wereldbeker.
Het nieuwe format van de World Cup lijkt niet aan te slaan bij de renners/rensters, wat inderdaad voor een devaluatie zorgt van het klassement in zijn totaliteit. Bij de vrouwen past de leidster voor de volgende manche, en bij de heren zijn er slechts 5 renners die alle manches (tot en met Besançon) zullen gereden hebben: Eli Iserbyt, Corné van Kessel, Toon Vandebosch, Kevin Kuhn en Marcel Meisen.
Maar de veldrijders moeten beseffen dat hun sport bestaat bij de gratie van het publiek. Persoonlijk vind ik de crossen en de parkoersen op zondag over het algemeen een stuk aantrekkelijker dan die op zaterdag.
Als de rijders balen van het concept, maar de tv-kijker vind het geweldig, dan heeft de tv-kijker het laatste woord.
Beetje overdreven dat Brand de wereldbeker weggooit met één cross. Staat nu 26 pt voor, max 40 pt kan Betsema pakken en tussen p1 en p2 zit 10 pt. Dus dat zou Brand met 2 crossen alweer recht kunnen zetten. En als Brand komende zondag wint heeft ze bijna of zelfs meer dan een cross voorsprong voor Val di Sole.
Gezien het belang van deze veldrit voor de sport zou het toch mooi zijn dat de wereldkampioen zijn verantwoordelijkheid neemt en komt opdagen. Idem voor kamp Nys.
Misschien wat minder wereldbekerwedstrijden organiseren, dan zullen ze die ook niet overslaan.
Zoals Sven Nys ook al anderhalf jaar geleden aangaf is dit concept van de WB tot mislukken gedoemd. En waarom zou het veldrijden Olympisch willen zijn? Wat is de meerwaarde? Gaat dat de budgetten verveelvoudigen dan is er meerwaarde maar dat zie ik niet gebeuren. Tot nu toe is de huidige opzet van de WB eerder een achteruitgang.
Om opnieuw een internationale sport te worden, net zoals het was voordat mountainbike olympisch werd, en om die reden Zwitsers, Fransen etc veldrijden lieten links liggen en kozen voor Mountainbike.
Rolland Garros gaat ook hun banen kunstmatig met sneeuw bedekken met de hoop dat het opgenomen wordt in de Olympische winterspelen. Ook Tiger Woods heeft ideeën over wintergolf en curling is bezig met een versie op wieltjes zodat het ook de zomerspelen in kan.
Kom op veldrijden is geen wintersport. het wordt toevallig in de winter gedaan omdat er niet op de weg gereden wordt en het zo meer aandacht krijgt
Weet je plaats veldrijden.
Korfbal op een ijshockeyveld lijkt mee ook wel wat
Laat ze eerst sleehonden rennen maar eens aan de winterspelen toevoegen. Zeker te rechtvaardigen als dat gehuppel met een knol op een muziekje op het zomerspelen programma stat.
Dat gehuppel met een knol op een muziekje haha!
Als het een serieuze poging is, zou Nys moeten inschikken.
De Winterspelen zijn traditioneel voor sporten waarvoor ijs of sneeuw nodig is. Als je veldrijden gaat toelaten, lijkt me het hek van de dam. Ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen dat ze dit serieus zullen overwegen, zelfs niet als er een leuke veldrit een sneeuwlandschap tegenaan gegooid wordt.
‘In winterse omstandigheden’. De omstandigheden in NL/Vlaanderen zijn wel winters, toch? Alleen niet alpien/arctisch.
Wat ik vooral vreemd vind, is dat men dit dus als “test-case” bedoelde richting IOC, maar blijkbaar wel naliet om de teams en renners daar goed op voorhand van in te lichten, of beter nog, dit in overleg te doen met de rest van de veldritgemeenschap. Dan had je dit als organiserende partij op voorhand kunnen inschatten, en desgevallend aanpassen, of hadden ploegen hier rekening mee kunnen houden, gezien de hele sport gebaat is bij een Olympisch statuut.