Wereldbeker Cambridge: Roy Eefting pakt zilver op scratch

zondag 8 december 2019 om 08:56
Wereldbeker Cambridge: Roy Eefting pakt zilver op scratch

foto: Cor Vos (archief)

Roy Eefting is er nét niet in geslaagd om zijn tweede Wereldbeker van het seizoen te winnen. De geboren Harderwijker bleek op het onderdeel scratch (andermaal) over de snelste sprint te beschikken, maar kwam net te laat om de eerder ontsnapte Oekraïner Roman Gladysh bij te halen.

Er werd voor de start vooral gekeken naar Eefting – vorige week nog winnaar van de wereldbekermanche in Hongkong – en de Griek Christos Volikakis, maar het was Gladysh die de tegenstand probeerde te verrassen met een alles-of-niets aanval. De 24-jarige renner versnelde met nog twaalf rondes te gaan en wist gelijk een mooie voorsprong bijeen te fietsen.

Het bleek uiteindelijk genoeg voor de zege, al voelde Gladysh nog wel de hete adem van Eefting en Volikakis in zijn nek. De Europees kampioen van Glasgow kwam dus als eerste over de streep, op zeer korte afstand gevolgd door Eefting (zilver) en Volikakis (brons).

Andere uitslagen

De Australische vrouwen wisten gisteren op soevereine wijze de winst te pakken op de Madison, maar hun mannelijke collega’s moesten vandaag genoegen nemen met een zilveren plak. Campbell Stewart en Aaron Gate slaagden er namelijk in om voor eigen publiek naar de zege te snellen, voor Kelland O’Brien en Cameron Meyer. De bronzen medaille ging dan weer naar de Italianen Michele Scartezzini en Francesco Lamon.

Wereldbeker Cambridge 2019
Madison – mannen
1. flag-nz Nieuw-Zeeland
2. flag-au Australië
3. flag-it Italië


Er werd vandaag ook gesprint bij de mannen, al waren topfavorieten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland niet van de partij. De twee Nederlanders verdelen al een tijdje de medailles, maar in Nieuw-Zeeland kregen we een duel voorgeschoteld tussen de Pool Mateusz Rudyk en de Japanner Tomohiro Fukaya.

Rudyk was uit op revanche, gezien de laatste confrontatie in Hongkong. Fukaya won vorige week namelijk de troostfinale, waardoor de Japanner de bronzen medaille wist te veroveren. Rudyk bleek in Cambridge echter de betere sprinter, waardoor hij – in afwezigheid van de Nederlandse topfavorieten – een wereldbekermanche wist te winnen.

Wereldbeker Cambridge 2019
Sprint – mannen
1. flag-pl Mateusz Rudyk
2. flag-jp Tomohiro Fukaya
3. flag-jp Yudai Nitta


Fukaya moest dus zijn meerdere erkennen in Rudyk, maar op de Keirin voor vrouwen kregen we wél een Aziatische winnaar. Het goud was namelijk voor de Zuid-Koreaanse Hyejin Lee, die in Hongkong ook al over de beste sprint beschikte. Lee bleek een tikkeltje sneller dan de Canadese Lauriane Genest en de Australische Stephanie Morton. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx schitterden ditmaal door afwezigheid.

Wereldbeker Cambridge 2019
Keirin – vrouwen
1. flag-kr Hyejin Lee
2. flag-ca Lauriane Genest
3. flag-au Stephanie Morton


Verder waren er nog medailles te verdienen op het Omnium voor vrouwen. En ook hier zagen we een Aziatische aan het feest met Yumi Kajihara. De 22-jarige renster won dit seizoen al de Wereldbeker van Hongkong. In Cambridge versloeg ze de Amerikaanse Jennifer Valente en de Canadese Allison Beveridge.

Wereldbeker Cambridge 2019
Omnium – vrouwen 
1. flag-jp Yumi Kajihara
2. flag-us Jennifer Valente
3. flag-ca Allison Beveridge

Dit artikel delen:

1 Reactie

Fritsie 8 december 2019 om 11:17

Ik volg het baanwielrennen niet echt maar wel mooi om te zien dat de Japanners ook op deze sport inzetten. Hopen dat dit na de OS ook zo blijft

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone