Wellens kampt met warmteallergie, maar weigert attest

zondag 16 juli 2017 om 10:13
Wellens kampt met warmteallergie, maar weigert attest

foto: Sirotti

Tim Wellens kwam vrijdag als allerlaatste binnen in de Tour de France. Het was niet voor het eerst dat de Belg deze ronde in moeilijkheden raakte. De renner van Lotto Soudal kampt met een warmteallergie en kan daardoor niet optimaal presteren.

“Hij krijgt uitslag als het te warm is”, verklaart zijn coach Paul Van Den Bosch op het Belgische Radio 1. “Dat heeft Tim in deze Tour al vaak gehad. We hadden gehoopt dat met onder meer trainingen in Monaco zijn lichaam zich zou aanpassen, maar dat is niet gelukt. Er zijn factoren die een rol spelen waar Tim geen vat op heeft.”

Er is echter een mogelijke oplossing beschikbaar. “Er zou gewerkt kunnen worden met een TUE (Therapeutic Use Exemption), een attest met cortisonebehandeling”, aldus Van Den Bosch. Wellens is daar echter geen voorstander van. “Tim heeft zelf beslist om daar geen gebruik van te maken. Hij is een renner die voor een zuivere sport staat. Hij wil optimaal presteren zonder TUE. Hij kiest ervoor om liever geen gebruik te maken van zo’n uitzondering dan ermee te presteren in de Tour. Dat is een schitterende houding van Tim.”

Deze keuze heeft echter wel gevolgen voor zijn carrière. In de Tour de France is het immers vaak warm. “We hopen natuurlijk dat het binnenkort eens regent. Dan kan er plots een andere Wellens staan, want de conditie is er. Hij haalt mooie waarden, maar die renderen niet. Het zou ook kunnen dat Tim zich vooral zal moeten toeleggen op de voorjaarswedstrijden, de Giro en het najaar. Daar is niets mis mee.”

Dit artikel delen:

53 Reacties

josi 16 juli 2017 om 10:22

En dan te denken dat het met de warmte tot dusver nog beste wel meevalt. Wel prijzenswaardig dat hij niet aan de cortisonen wil. Van mij mogen ze die attesten gewoon afschaffen.

TykkeThor 16 juli 2017 om 10:23

Nobel van hem, maar wel een vervelende handicap in de Tour. Voortaan lekker focussen op voorjaar+giro dan maar. Ben ook wel benieuwd wat hij in de Vlaamse klassiekers kan. Dat stampwerk past hem wel denk ik.

Attack 16 juli 2017 om 10:24

Niet mijn favoriete renner maar dit is toch erg netjes van hem. Lijkt me niet makkelijk om rond te rijden met zo allergie

Kwibus 16 juli 2017 om 10:29

Hulde Tim! Hulde hulde hulde!

Lekker uit de hitte blijven en iedereen op een hoop rijden op een regenachtige dag dan maar. Ieder jaar naar de mooiste grote ronde die er is.
Wellens was al een fijne renner, maar die krijgt nog een bonuspuntje er bij nu.

F e r o x 16 juli 2017 om 10:30

Als het medisch verantwoord is zie ik geen probleem met cortisone behandeling. Renners met diabetes verbieden we toch ook geen insuline.

LaurentJalabert 16 juli 2017 om 10:30

Kan je toch alleen maar van houden deze kerel! Jammer van z’n allergie, had zeker wat laten zien anders.

Mathieu Moller 16 juli 2017 om 10:34

Wellens +100
Met het oog op een transparante wielersport hebben we nog veel meer van dit soort types nodig.

pirazzi 16 juli 2017 om 10:35

Meedoen met de Vuelta lijkt me dan onverstandig.

boehoe 16 juli 2017 om 10:40

De wielersport draaft helemaal door. Als die jongen ziek wordt van de warmte moet gewoon medicijnen nemen.

TykkeThor 16 juli 2017 om 10:44

@boehoe
Als een renner het peloton niet kan bijhouden heeft hij toch ook geen recht op een kuurtje epo? Ik vind het heel vervelend voor die jongen maar met de warmte dealen hoort zeker ook bij wielrennen.

Maenhout 16 juli 2017 om 10:46

Een cortisonenzalf lijkt me geen probleem, over injecties en tabletten zou je nog kunnen discussiëren. Overigens: als je zó veel last heb van een aandoening, zou je als renner gewoon van de TUE gebruik moeten maken, daar zijn ze voor. En de kans dat Wellens zo goed hersteld dat hij opeens etappes gaat winnen, is niet zo groot.

ah-ja 16 juli 2017 om 10:46

getuigt niet echt van winnaarsmentaliteit dit

Mkay 16 juli 2017 om 10:47

Prachtige renner. Dit verklaart ook meteen waarom hij 2 jaar geleden ook al zo tegenviel in de tour.

theking 16 juli 2017 om 10:47

Zijn houding is te prijzen. Dan maar richten op de giro en anders de koersen waarin hij zich reeds heeft bewezen. Tour en Welles is gewoon geen Succes huwelijk.

boehoe 16 juli 2017 om 10:51

@Tykke. Man man, wat een vergelijking. Een allergie gelijkstellen aan sportieve verschillen tussen renners.

maklukzat 16 juli 2017 om 10:51

Komt op mij nogal dommig over. Als er echt een probleem is en je neemt een attest dan zal niemand je dat toch kwalijk nemen.

Scott Sunderland 16 juli 2017 om 10:55

Als deze jongen een allergie met huiduitslag heeft moet je gewoon de medicijnen krijgen die je nodig hebt. Als daar cortisonen inzitten is zo’n TUE prima. De Tour arts kan dat ook vaststellen. We schieten te ver door. Zo’n jongen weigert medicijnen omdat hij bang is de schijn tegen te krijgen. We gaan van de ene extreme (bijna iedereen aan de doping) naar de andere extreme: jezelf medische zorg onthouden die je nodig hebt.

xistnc 16 juli 2017 om 11:03

Wellens zegt Nietens tegen TUE, respect hiervoor. Ik hoop voor hem dat het komende week een keer flink regent in de Tour.

Aan de andere kant, hij heeft er dan weer géén moeite mee om doorslaggevend voordeel te halen uit een TV-motor van Sporza waarvan de camera zogenaamd kapot is. Dus of het 100% principieel is, is maar de vraag.

Pietertje2 16 juli 2017 om 11:12

@ferox

Lachwekkend dat je een ziekte als diabetes vergelijkt met een allergie.

Het zou belachelijk zijn als je voor een allergie een tue mag, het is heel lullig voor Wellens maar tegen de warmte kunnen is ook gewoon een onderdeel van topsport.

Ainu 16 juli 2017 om 11:14

Ik vind dit geen gezonde houding. Je hebt een duidelijke, lichamelijke kwaal en er bestaat een makkelijke behandeling voor. De sfeer in en rond de wielrennerij is nu van die aard dat zo’n renner die behandeling niet durft te gebruiken en dat wij als fans dat nog toejuichen ook. Dan zit er iets grondig scheef.

En @TykkeThor dat is iets totaal anders als een “behandeling” omdat je niet goed genoeg bent.

NDI22 16 juli 2017 om 11:16

Onmogelijk om een grens te trekken. Er zijn genoeg renners die ook minder presteren onder warme omstandigheden maar geen huid uitslag krijgen. Die ook maar een TUE doen? Of omdat die geen uitslag krijgen toch niet toestaan? Het is gewoon niet te doen. Mijn mening blijft dat wanneer je dit soort aangeboren aandoening hebt moet je er mee leren omgaan of je bent gewoon niet geschikt voor topsport. Wellens gaat er mee om, respect.

dark-knight 16 juli 2017 om 11:22

Nu kunnen we hem dus met recht een slecht-weer renner noemen. Daar is die dan wel héél goed in natuurlijk. Ik hoop voor hem dat het nog met bakken uit de hemel komt een keer.

Max01 16 juli 2017 om 11:26

Ferox insuline wordt niet ge(mis)bruikt om harder van te gaan fietsen. Werkt niet zo handig.
Verder vind ik dat middelen die verboden zijn dus ook niet gebruikt mogen worden. Helaas voor de renner maar die moet op zoek naar toegestane alternatieven. Wellens begrijpt dit heel goed zo blijkt.

Stablinksy 16 juli 2017 om 11:27

@Pietertje2
Ferox bedoelt het niet slecht. Insuline is overigens levensnoodzakelijk. Zonder dit hormoon sterven diabetes type1 patiënten. Type2 diabetes patiënten kunnen het oplossen met meer beweging en diëten.

Polleke 16 juli 2017 om 11:27

Ook niet slim om hem de Tour in te sturen als het probleem al bekend was….

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair