Weening bezorgt Roompot-Nederlandse Loterij eerste seizoenszege op Großglockner
foto: Expa Pictures
woensdag 11 juli 2018 om 13:55

Weening bezorgt Roompot-Nederlandse Loterij eerste seizoenszege op Großglockner

Pieter Weening heeft voor de eerste zege van het seizoen voor Roompot-Nederlandse Loterij gezorgd. De ervaren coureur soleerde in de Ronde van Oostenrijk naar de overwinning op de loodzware Großglockner. Alexander Foliforov eindigde op de tweede plaats, Simone Sterbini was derde. Ben Hermans behield de leiderstrui.

Matrei was de startplaats van de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk – met slechts 92,9 kilometer de kortste van deze koersweek. Dertien renners scheidden zich vroeg in de etappe af van het peloton. Eén Nederlander was mee in de lange ontsnapping, namelijk Etienne van Empel – ploeggenoot van Weening bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Doorweekte wegen
Het peloton reed in de beginfase richting Kitzbühel over deels dezelfde wegen als gisteren, waardoor wederom de Felbertauernpas moest worden bedwongen. Bergkoning Aaron Gate pakte daar de twaalf bergpunten, voor Davide Orrico en Matthias Krizek. De voorsprong van de kopgroep uit op de doorweekte Oostenrijkse wegen was maximaal zo’n vier minuten.

Er volgde zo’n dertig kilometer door het dal naar de voet van de Großglockner – de hoogste berg van Oostenrijk. Daarna was het klimmen geblazen op de flanken van de bergpas Fuscher Törl, die deel uitmaakt van de Großglockner. Voor de tweede keer deze week werd er gefinisht na een klim van de buitencategorie.

Op de Großglockner liep de voorsprong van de kopgroep rap terug en dat was het sein voor Pieter Weening om zijn demarrage in te zetten. De Nederlander rekende de vluchters één voor één in – mede dankzij Van Empel, die nog een rol van betekenis kon spelen voor zijn kopman. Weening soleerde daarna naar de ritzege.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2018 15:24
Meintjes 23ste ..
Vorig jaar nog een knappe tour, maar dit jaar écht nergens.
11 juli 2018 15:31
Jong talent breekt door met dank aan opleidingsploeg Roompot.

Mooi voor Weening, 't is 'm gegund!
11 juli 2018 15:34
Wel meteen een mooie , na al die Ereplaatsen
11 juli 2018 16:41
37 jaar, de Nederlandse Valverde.
11 juli 2018 17:57
Supermooi dat Weening dit nog laat zien! Vind het overigens wel heel karig dat men nu pas de eerste seizoenszege binnenhaalt. Op sportieve gronden blijft het zo lastig om wildcards te krijgen.
11 juli 2018 18:00
Ha Foliforov, eerste keer dat die ik naam tegenkom sinds zijn verrassende zege in de klimtijdrit in de Giro van vorig jaar, of twee jaar geleden al. Ook een mooie uitslag voor de jongste Nibali. En op de iets oudere Weening zit blijkbaar nog geen sleet, knap.
11 juli 2018 18:45
Van Aert trouwens op bijna 17 minuten als 76ste.
11 juli 2018 18:48
Eindelijk die zege voor Roompot. Ze strijden al een heel jaar mooi voorin mee, maar die zege ontbrak en dan natuurlijk weer Weening die het doet. Knap hoor. En dan nog Foliforov kloppen :)
11 juli 2018 19:12
Jammer dat het er dit jaar op lijkt dat de missie om talent te laten doorstromen lijkt te stagneren. Wel hulde voor Good old Weening
11 juli 2018 20:38
Die Pieter had niet misstaan in de Tourploeg van Sunweb. Had van grote waarde kunnen zijn voor Dumoulin bergop.
12 juli 2018 11:49
Als Roompot Weening niet had....

Reacties zijn gesloten.