Weekendinterview: Jurgen Van den Broeck

Weekendinterview: Jurgen Van den Broeck

Foto: Tim De Waele

zondag 20 december 2015 om 09:25

Jurgen Van den Broeck hoopt op een doorstart van zijn wielercarrière. Na negen jaar Lotto Soudal heeft hij behoefte aan een frisse wind. En die heeft hij gevonden bij Katusha. De bittere pil van twee mislukte seizoenen is bij de Russische WorldTour-ploeg al na een paar weken doorgeslikt. WielerFlits sprak met Van den Broeck op het eerste trainingskamp van de ploeg in het Spaanse Calpe.

Hoe zijn de eerste weken bij de nieuwe ploeg. Voelt Katusha al een beetje als je thuis?
“Eigenlijk wel. Dat had ik vanaf het eerste moment bij de kennismaking, dat ik me echt thuis voelde. Iedereen geeft ook dat gevoel en dat is heel aangenaam werken natuurlijk.”

Spreek je al Russisch?
“Nee, totaal niet. Ik versta het ook niet. Deze winter heb ik wel een cursus Italiaans gevolgd en daar ben ik nog mee bezig. In dat opzicht probeer ik mij zo goed mogelijk te integreren. Ook door hopelijk nog een beetje Spaans te leren.”

Het beeld dat je van deze ploeg had, komt dat overeen met je ervaringen uit de eerste weken?
“Het is een heel andere ervaring. Mensen hebben een heel ander beeld van Katusha dan het eigenlijk is. Het is een heel gestructureerde en professionele ploeg en ook de renners zijn allemaal aangenaam.”

“Ik ben aangenaam verrast door de Russische renners. Ze komen ietwat gesloten over maar in de ploeg zijn ze heel open, vriendelijk en sociaal en dat maakt het allemaal heel leuk natuurlijk. Het zijn ook heel harde werkers en dat spreekt mij wel aan bij deze ploeg.”

De ploegmentaliteit zal anders zijn in vergelijking met Lotto Soudal. Wat zijn de grote verschillen?
“De Russen komen naar hier om écht te slagen in het wielrennen. Voor hun is dit de enige uitweg. Het zijn heel harde werkers en klagen niet. In zo’n omgeving vind ik het heel leuk om te trainen.”

Je zegt het; hoe staat het met trainen? Je bent sinds begin december in Calpe, hoe is het gevoel?
“Goed! We doen veel rustige trainingen, weinig op intensiteit maar ik voel dat de conditie goed in stijgende lijn gaat, alles volgens plan. In België is het weer ook altijd goed meegevallen om te trainen. En mentaal ben ik stukken beter dan jaren geleden. Ik train gemiddeld acht tot negen uur meer dan vroeger. Ik denk dat dat wel een verschil kan maken.”

Vanwaar dat je extra bent gaan trainen?
“Ik fiets weer graag. De laatste jaren was dat soms ver te zoeken omdat het mentaal gewoon op was. Ik heb heel moeilijke periodes gehad en ik had nood aan een nieuwe wind en die is er gekomen.”

Foto: Tim De Waele

Foto: Tim De Waele

Kan je uitleggen wat er precies aan veranderingen voor jou nodig waren?
“Gewoon de manier waarop zij alles benaderen hier, hoe ze de renners benaderen, het koersprogramma en mentaal met je omspringen, dat is een hemelsbreed verschil voor mij.”

Liepen die gedachtes uiteen bij je oude ploeg?
“Ik denk dat iedereen wel merkte dat op het einde het allemaal een beetje zoek was. Voor mij was dat ver van leuk. Ik vond het van mezelf echt frustrerend dat ik zo niet kon presteren. Ik vond mezelf niet meer en dat was écht heel jammer. De buitenwereld ziet dat ook, mensen schrijven je af. Zelf besefte ik dat ook, maar mentaal ging het gewoon niet meer. Ik denk dat ik deze overstap nu wel nodig had.”

Je hebt nog geen wedstrijdkilometer gereden voor Katusha. Wat zijn de aanwijzingen dat het beter gaat zijn?
“Ik denk dat als je in de winter wanneer het regent met plezier twee uur langer traint dan nodig is, terwijl je vroeger een uur eerder stopte, dan weet je direct dat het mentaal goed zit. Als je geen moment tegen je zin fietst en niets te veel is. Elke opoffering vroeger is nu geen opoffering want het behoort tot je vak en dat maakt het leuk.”

Als we dit zo horen, heeft het behoorlijk diep gezeten…
“Ik heb het nooit zo laten merken, maar mentaal heb ik echt een zware periode gehad.”

Heb je aan stoppen gedacht?
“Er waren moment dat ik het écht beu was, ja.”

Welke momenten waren dat?
“Is moeilijk te zeggen, maar ze waren er zeker. Je voelt dat het niet lukt. Je krijgt commentaren van mensen en je voelt binnen de ploeg dat het moeilijk wordt, dan beginnen de twijfels te komen natuurlijk.

Ik heb me er doorheen geslagen door het feit dat er interesse was van Viatcheslav Ekimov (ploegleider Katusha, red.) en José Azevedo (teammanager Katusha, red.), dat zijn mannen bij wie ik prof geworden ben en die mij heel veel hebben geleerd. Zij zijn mij altijd blijven volgen en vanaf het eerste contact hebben zij veel vertrouwen en geloof in mij. Je trekt je daar aan op. Je krijgt een nieuwe boost want er zijn nog mensen die in je geloven. En het zijn niet de minste hè. Voor mij was dat het grote punt. Toen ik neoprof was, waren zij nog actief renner. Ze hebben een enorm palmares bijeen gefietst en weten waarover ze spreken. Als zij dan interesse in je tonen, komt het vertrouwen wel weer terug.”

20155236-288173-copy

Foto: Tim De Waele


Je hebt negen jaar voor Lotto Soudal gereden. Hoe kijk je terug op die tijd?
“Ik heb heel veel mooie jaren gehad maar de laatste twee jaar waren er misschien te veel aan. Maar ik kan niet zeggen dat het slecht geweest is, het was er heel mooi. Op het einde zag denk ik iedereen dat verandering nodig was. In 2016 rijd ik wel nagenoeg hetzelfde wedstrijdprogramma. Misschien iets minder wedstrijden omdat ze dat hier gewend zijn en ook een andere manier van koersen; attractiever, meer aanvallender. In bepaalde koersen moeten ik proberen een klassement te rijden maar andere koersen mag ik dan gewoon attractiever rijden voor de overwinning.”

“Volgend jaar rijd ik opnieuw de Tour (dit jaar reed Van den Broeck de Giro d’Italia en Vuelta a España, red.). Bij Katusha zeiden ze: wat je in het verleden hebt laten zien, zit er nog altijd in. Mentaal ging het niet meer, zeggen ze, maar daar gaan we aan werken. Fysiek gaat dat nooit weg zijn.”

Je hebt al eens podium gereden in de Tour de France. Is dat opnieuw de ambitie?
“De ploeg wil met Kristoff, Rodriguez en mij zo hoog mogelijk mikken. Voor mij betekent dat een plek bij de beste tien en als er de kans is door omstandigheden met Rodriguez op het podium te rijden, dan gaan wij daar vol voor. Het is leuk dat je verschillende kaarten kunt spelen.

Is top 10 niet te laag gegrepen voor Jurgen Van den Broeck?
“Niet na wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is.. Je moet opnieuw voorzichtig beginnen. De laatste twee jaar zijn echt niet goed geweest, dat weet ik zelf ook. Maar ik weet dat ik het nog altijd kan.”

Van den Broeck opent zijn seizoen op 17 februari met de Ronde van Oman. Daarna volgen Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de twee Ardennenklassiekers Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De opbouw naar de Tour de France bestaat uit de Ronde van Californië en het Criterium du Dauphiné.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Wim Kruithof 20 december 2015 om 13:45

Purito, je beschrijft ‘het is gewoon een feit’ om luttele woorden verder ’totaal anonieme zesde plaats’ in te vliegen.

Ik vind het opvallend dat er legio zijn op Wielerflits die discussieren op meningsniveau maar er ook altijd, schrijvers hun mening als feit droppen. Houd het bij je eigen mening en de kou is uit de lucht.

Net als dat jij weinig voelt bij een ‘anonieme zesde plaats’ voel ik nagenoeg niets bij een vluchterszege… wanneer die cadeau is gedaan door het peloton. Veelal ook nog nadat het bord van de medevluchters is leeggegeten. Ik geniet van de enorme arbeid en concentratie die vereist is om een top 10 te halen, zeker in de Tour. Iedere bergetappe afzien en aan het vinkentouw hangen… ik heb daar enorm grote bewondering voor.

Maar dat is het mooie toch, ieder zijn eigen voorkeur. Een sprinter die je pas in de laatste 5 km voor het eerst in beeld ziet vind ik ook minder interessant, ik zal het alleen niet als minderwaardig afschrijven. Het blijft kunde en een vak.

on: mooi interview, jammer dat hij weer piekt naar de Tour. Ik had gehoopt dat JvdB zich specifiek zou richten op een Tirreno, Zwitserland of Baskenland. Want een zege gun ik hem van harte, zeker een keer een eindklassement.

LinusGerdemann 20 december 2015 om 14:01

@Wim het kan allebei wat hebben moet ik eerlijk zeggen. En wat is cadeau krijgen door het peloton? Ik kan me een etappe herinneren met Zabriskie en Casar in een groepje van 4 in de Tour van 2012. Er werd maar gedemarreerd in de eerste uren. Dit groepje raakte weg nadat er renners waren die het peloton tot kalmte maande omdat het zo hard ging. Die groep werd niet meer teruggepakt door het peloton, maar heeft keihard gereden. Die etappe blijft mij meer bij dan die kleurloze skytrein. Wie er 7e of 8e werd… ik weet het niet meer.

Zelfde verhaal met driedubbeldekker en boogerd hun ritzeges. Dat Boogerd in 2002 ook top tien in de Tour reed weet niemand meer zowat. De manier waarop Boogerd in 2006 en 2007 voor Menchov en Rasmussen reed en top tien reed weet ik dan nog wel.. net als ik Dumoulins zesde plaats en de Tour van Bau en Lau niet zal vergeten. Het is denk ik dus niet zozeer de prestatie, maar de manier waarop die waarde heeft. En om dan bij VDB2 terug te komen. Dat is een kleurloos renner. Endaar zal me niet veel van bijblijven als.hij zich niet een keer op een rit zou richten en winnen..

Jovic 20 december 2015 om 14:14

Geloof dat dit toch een renner is waar teveel van werd verwacht. En nu reeds in zijn nadagen is terecht gekomen. Het is voor te hopen dat deze move hem nog iets oplevert.

Orakel 20 december 2015 om 16:54

"Purito, je beschrijft ‘het is gewoon een feit’ om luttele woorden verder ‘totaal anonieme zesde plaats’ in te vliegen. Ik vind het opvallend dat er legio zijn op Wielerflits die discussieren op meningsniveau maar er ook altijd, schrijvers hun mening als feit droppen".

Het "feit" dat Nederlanders graag supporteren voor Nederlanders, zal Purito vast niet onderzocht hebben maar lijkt mij wel te kloppen. "We" zijn vandaag massaal fan van handbal, want "we" kunnen wereldkampioen worden… Jouw verwarring ontstaat doordat je het feit van Purito doortrekt op de tweede zin, wat natuurlijk niet de bedoeling is (niet qua zinsbouw en niet qua begrijpend lezen).

Romāns Vainšteins 20 december 2015 om 19:34

Ik geef geen dooie reet om handbal, dat is een bikkelhard feit.

LinusGerdemann 20 december 2015 om 23:42

@Romans we hadden van jou niet anders verwacht… want ja als de rest het leuk vindt, dan is het verboden om het leuk te vinden toch voor jou?

achtpuntzes 21 december 2015 om 09:59

handbal? wat is dat?

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone