Weekendinterview: Jasper Ockeloen

Weekendinterview: Jasper Ockeloen

Het podium van de Ronde van Azerbeidzjan met Ockeloen links - Foto: Synergy Baku

zondag 24 mei 2015 om 08:00

Jasper Ockeloen timmert dit seizoen aardig aan de weg. De 25-jarige renner van Parkhotel Valkenburg heeft enkele goede resultaten neergezet en mag daarom hopen op een profcontract. Ook buiten de koers zit hij allerminst stil. Ockeloen vindt dan afleiding in een andere passie: het ondernemen.

De geboren Dordtenaar komt het beste tot zijn recht in etappekoersen en klimwedstrijden. Op dit terrein presteert hij deze maand uitstekend. Ockeloen begon met een tweede plaats in de lastige Drielandenomloop. Daarna volgden twee rittenkoersen waar hij speciaal naar toegewerkt had: de Ronde van Azerbeidzjan en de Flèche du Sud. In beide wedstrijden behaalde hij de dichtste ereplaats in het eindklassement. Ockeloen lijkt daarom een stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet. “Ik heb inderdaad het gevoel dat ik langzaam beter ben geworden”, beaamt hij. “Maar ook vorig seizoen reed ik sterk. Dit jaar komt het er eindelijk pas echt uit.”

Eén van de redenen voor de progressie is een nieuwe wijze van trainen. “Ik ben een renner die bergop goed uit de voeten kan, maar in Nederland heb je andere typen koersen en die moet je ook vaak rijden. Vroeger trainde ik daarom met korte, intensieve blokken: meer op explosiviteit. Ik probeerde wat frisheid in te bouwen om ook in vlakkere wedstrijden goed te zijn. Nu heb ik ervoor gekozen om de totale belasting wat te verhogen en daarmee meer te focussen op het klimwerk. Je frisheid gaat dan weliswaar wat omlaag, maar voor mij heeft het goed uitgepakt. Ik ben heel tevreden met mijn resultaten dit seizoen. Vooral de tweede plaats in Ronde van Azerbeidzjan. Dat is immers een 2.1-koers.”

Hopelijk kan ik doorstromen naar het profniveau. Dat is waar ik al mijn hele carrière voor werk.

“Ik had niet verwacht dat het daar zo goed zou gaan”, vervolgt Ockeloen. “Ik dacht: top tien moet mogelijk zijn, maar tweede is écht super. Ik heb enorm veel reacties gekregen.” Hij bleef onder meer Chris Horner voor in de bergen van Azerbeidjan. “Het was best bijzonder om met zo’n grote naam te strijden. Ik heb hem in de Vuelta geweldige dingen zien doen, maar je moet je natuurlijk niet laten intimideren.” De 43-jarige Amerikaan ging, ondanks zijn leeftijd, hard vooruit. Horner bleek allerminst te oud. Ockeloen lacht: “Ik had nog flink moeite om hem bij te houden.”

Door zijn prestaties speculeren sommigen over een stap hogerop. “Dat hoor ik ook heel vaak. Maar je hebt weinig aan zulke reacties. Ik moet proberen gefocust te blijven om nog meer aansprekende resultaten neer te zetten. Dat is het enige wat ik kan doen om een contract af te dwingen.” Voorlopig is er geen concrete interesse van ploegen. De grote vraag is of dat nog komt. “Dat zou je aan de profploegen moeten vragen. Ik weet het niet. Ik denk wel dat ik momenteel in de etappekoersen één van de beste continentale renners ben, maar het is lastig te zeggen of er plaatsen zijn en of ze op zoek zijn naar een renner als ik.”

Roompot Oranje Peloton lijkt een ideale ploeg voor een volgende stap. De ProContinentale formatie van Breukink, Boogerd en Van Poppel is immers specifiek opgericht om Nederlandse talenten een kans te geven. “Dat zou inderdaad een mooie ploeg zijn om naar toe te gaan, maar volgens mij hebben ze niet veel budget voor nieuwe aanwinsten. Bovendien hebben een heleboel renners daar nog een contract voor volgend jaar. Er zijn dus weinig plaatsen, maar hopelijk kan ik wel doorstromen naar het profniveau. Dat is waar ik al mijn hele carrière voor werk.”

Zijn wielercarrière ten minste, want naast de koers heeft hij nóg een carrière. Ockeloen is ondernemer en verkoopt wielersokken. Het idee voor een eigen bedrijf ontstond tijdens een koers in Italië. “Daar zag ik een sokkenverkoper met één van de beste prijs-kwaliteit sokken die ik kende. In Nederland waren zulke sokken er nog niet. Ik heb vervolgens een grote hoeveelheid sokken van hem gekocht en die doorverkocht in Nederland. Later heb ik dat uitgebouwd naar een webshop en uiteindelijk heb ik het omgezet naar mijn eigen merk: Sockeloen. Dat ik probeer ik nu sterker te maken.”

Ik leef optimaal voor de koers, maar vind het fijn om ook iets anders te hebben dan alleen maar het wielrennen.

De renner van Parkhotel Valkenburg moet zijn tijd verdelen tussen de koers en de sokken. “Dat is soms heel moeilijk, maar ik probeer het zo efficiënt mogelijk te regelen. Ik doe alleen de dingen waar ik écht het nut van inzie. Tijdens etappekoersen ben je zó moe, dan is het lastig om uitvoerende werkzaamheden te doen. Ik houd me dan vooral bezig met het managen van de mensen die me helpen met verzending, administratie, klantenservice; dat soort dingen. Ik probeer dat goed aan te sturen.”

Het komt zelden voor dat renners ondernemen. “Ik weet dat René Hooghiemster van Baby-Dump het kledingmerk Lawi heeft, maar hij is één van de weinigen die ik ken.” Toch ziet Ockeloen het niet als een nadeel voor zijn wielercarrière. “Ik leef optimaal voor de koers, maar vind het fijn om ook iets anders te hebben dan alleen maar het wielrennen. Als je je voor honderd procent op de koers focust, leg je héél véél druk op jezelf waardoor het soms moeilijker wordt om te presteren. Ik heb gemerkt dat dat voor mij niet werkt. Ik vind het juist fijn om mezelf af te kunnen leiden.”

Ockeloen hoopt via deze route een profcontract af te dwingen. Hij krijgt voldoende kansen om zichzelf in de kijker te rijden. De 25-jarige renner rijdt eerst een paar nationale klassiekers en daarna staan drie meerdaagse profkoersen op het programma: de Ster ZLM Toer (17-21 juni), de Tour of Qinghai Lake (5-18 juli) en de Volta a Portugal (29 juli – 9 augustus). Vooral in de Ster ZLM Toer hoopt hij zichzelf te kunnen tonen.

Dit artikel delen:

7 Reacties

katerkop 23 mei 2015 om 10:26

Mooie sokken

nero 23 mei 2015 om 10:57

Mooie naam ook, sockeloen
Tip: ga ook fietsen verkopen onder de naam Fockeloen ;)

jobo14 23 mei 2015 om 12:00

Is toch wel wat voor Roompot lijkt me, die kunnen wel een klimmer gebruiken, hebben tot nu toe eigenlijk alleen maar wat laten zien in sprint etappes

nero 23 mei 2015 om 12:20

Trouwens leuk van WF om ook een keer een minder bekende renner in het weekend interview op te nemen. Zou wat mij betreft vaker mogen.

Sebas 24 mei 2015 om 08:50

@ Jobo

Lammertink! Weliswaar geen klimmer, maar toch ook geen sprinter ..

HoofdIsVrij 24 mei 2015 om 11:00

Is Hoogerland niet einde contract na dit seizoen? Kan hij die mooi vervangen.

xistnc 24 mei 2015 om 11:09

@HIV
Dat zou inderdaad mooi zijn. Vermoedelijk kunnen ze in zijn plaats drie talenten contracteren, zodat ze daadwerkelijk de opleidingsploeg kunnen worden die ze schijnbaar willen zijn. Het is echter maar de vraag of hun Zeeuwse achterban daarmee akkoord gaat, want Hoogerland is nu eenmaal de oppermossel van het moment.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair