Weekendinterview: Bert-Jan Lindeman

zondag 17 januari 2016 om 08:00

Dinsdag begint Bert-Jan Lindeman in de Tour Down Under aan zijn tweede seizoen bij LottoNL-Jumbo. De 26-jarige Drent wist in zijn eerste jaar één keer te winnen. Die ene keer was wel in de Vuelta a España. Kijkend naar 2016 hoopt hij op een selectie voor de Tour de France, het traject daar naartoe begint deze week. “Ik wil er alles aan doen, om daar dit jaar goed te zijn”, vertelt hij. Dit en meer in het WielerFlits Weekendinterview met de rasaanvaller.

Lindeman deed na zijn periode bij Vacansoleil-DCM in 2012 en 2013 noodgedwongen twee stappen terug naar de continentale ploeg van Rabobank. Daar stak hij zijn kop boven het maaiveld uit en dat resulteerde eind 2014 in een terugkeer op het hoogste niveau. Zijn eerste seizoen in het geel, wit en zwart van LottoNL-Jumbo beviel hem goed, ondanks wat aanpassingsproblemen. “Ik heb het heel positief ervaren”, begint Lindeman. “In het begin was het een beetje zoeken naar mijn plek binnen de ploeg, maar ik denk dat ik hem heel goed gevonden heb. Ik word gewaardeerd binnen de ploeg en ik waardeer de ploeg.”

‘Alles doen om dit jaar goed te zijn in de Tour de France’
Zijn programma voor de eerste helft van het jaar maakte Lindeman eerder al bekend. “Het zijn een heleboel mooie wedstrijden en er zijn genoeg dingen om naar uit te kijken.” Die zaken en zijn wedstrijdschema zijn tot stand gekomen met inspraak van Lindeman zelf. “Tuurlijk, ik ben altijd bezig met sturen en kijken wat het beste voor míj is. Dan overleggen we en daar rolt dan een programma uit. De ploeg is daarin heel open en transparant. Met al mijn inbreng doen ze iets, dat voelt ook goed aan.” Mede daardoor wil hij zich klaarstomen voor zijn eerste deelname aan de Tour de France. “Ik hoop dat ik goed genoeg ben om in de selectie van de Tour te komen. Daar wil ik alles aan doen, om daar dit jaar goed te zijn.”

Ik ben altijd aan het kijken wat het beste voor míj is

In 2012 debuteerde de toen 23-jarige Lindeman in een grote ronde: de Vuelta. Afgelopen jaar nam hij ook deel aan de Giro en de Vuelta. Om optimaal aan de start van de aanstaande Tour te staan, gaat hij met zijn trainer een plan uitstippelen. “Als dat plan goed werkt, dan moet het goedkomen”, klinkt hij vol zelfvertrouwen. Een terugkeer in de Ronde van Spanje, waar hij vorig jaar een zege boekte, sluit Lindeman niet uit: “Ik hoop dat ik daar weer mag rijden, want ik heb het daar altijd zeer mooi gevonden.”

Blijven aanvallen, maar ook in de ‘klimgroep’
Die ritwinst in de Vuelta behaalde de inwoner van Assen na een geslaagde aanval. Het was al zijn derde vluchtpoging in de openingsweek. De derde keer was scheepsrecht en werd beloond met een overwinning. Zeg je Bert-Jan Lindeman, dan zeg je aanvallen. Ook in 2016 zullen we hem veelvuldig in de kopgroep zien. “Dat is wel de bedoeling. Ik wil graag nog eens zo’n overwinning. Ik denk dat de grootste kans dat zoiets weer gebeurt, uit een aanval is. Op die manier heb ik altijd mijn zeges geboekt”, aldus Lindeman over zijn vier profzeges tot nu toe. Naast de Vuelta-rit boekte hij na een vlucht een zege in de Ronde van Drenthe 2012, terwijl Lindeman twee jaar later naar de bloemen in de Tour de l’Ain soleerde. Die laatste winst leverde hem ook de eindzege op in de Franse rittenkoers.

Toch zullen we BJ niet alleen maar in de aanval zien. De ploegleiding deelt het komende seizoen de selectie op in drie onderdelen. De sprinttrein keert terug en daarnaast is er een groep renners die – naast de sprinttrein – ook in de klassiekers uit de voeten kan. Het derde gedeelte van de selectie behoort tot de zogenoemde ‘klassementstrein’, die de kopmannen langer bij moet staan in het hooggebergte. Lindeman is in die laatste groep geplaatst. “Ik moet vooral verbeteren bergop”, stelt hij. “Het lijkt mij wel duidelijk dat ik in de ‘klimgroep’ zit en ik hoop dat ik mezelf daar waar kan maken.”

Zijn programma loopt grotendeels gelijk met dat van Robert Gesink. De 26-jarige coureur ontkent dat hij gekoppeld is aan de kopman van LottoNL-Jumbo. “Nee, dat niet. Het is niet zo van: ‘jij blijft een heel jaar bij die’. We zijn een team. Daar is iedereen even belangrijk en dan zijn de opstellingen verschillend.”

Als Roglič dit volhoudt en verbetert, dan gaan we daar nog heel veel lol aan hebben

Nieuwkomers moeten hun plek nog vinden
Komende week zal Lindeman in de Tour Down Under opdraven met twee nieuwkomers: Enrico Battaglin en Primož Roglič. Ook de Amerikaan Alexey Vermeulen is nieuw, maar hij begint later aan zijn seizoen. “Ze moeten even hun plek vinden en dan komt het goed”, voorspelt onze landgenoot. Op het eerste trainingsstage is vooral de Sloveen opgevallen bij Lindeman. “Ik vond dat Primož op trainingskamp heel hard reed. Dus ik hoop dat hij dit volhoudt en verbetert, dan gaan we daar nog heel veel lol aan hebben.”

LottoNL-Jumbo haalde niet alleen buitenlandse versterkingen, het roerde zich ook op de Nederlandse markt. “Dylan Groenewegen is een echte sprinter, misschien wel een topsprinter in wording”, aldus Lindeman, die ook Koen Bouwman en Steven Lammertink bij de ploeg zag aansluiten.

Dylan Groenewegen is misschien wel een topsprinter in wording

Vechten voor die ene overwinning en verzekerde toekomst
“Ik doe dit spelletje om wedstrijden te winnen en het liefst zo veel en zo vaak mogelijk”, zegt Lindeman. Zijn ambitie is om in 2016 weer een zege te boeken in de WorldTour. “Dat zou heel mooi zijn en daar werken we het hele jaar heel hard voor. Waar het is, daar is het, maar ik wil er graag voor gaan.” Het aantal zeges wil hij niet noemen: “Dat kan ik niet zeggen. Ik ga weer voor die ene overwinning in de WorldTour en dan ben ik heel blij. Ik ben geen veelwinnaar die kan zeggen: ‘ik win er acht, negen of tien’. Ik wil die ene overwinning en daar wil ik voor vechten.”

Tijdens de ploegenpresentatie bevestigde teammanager Richard Plugge dat LottoNL-Jumbo doorgaat tot het einde van 2018.  Een goed teken volgens de Drentse coureur. “Dat is continuïteit, zekerheid. Daar hoeven we niet meer mee bezig te zijn, je kunt je nu volledig focussen op het fietsen. Ik heb dit jaar ook verlengd (tot eind 2017, red.), een jaar erbij. Puur omdat ik die stress niet wil hebben. Ik wil mij focussen op het fietsen en mijn prestaties, dat is het belangrijkste.”

Alles is hier aanwezig om te presteren. Als dat niet lukt, dan ligt dat aan jezelf

“Voor nu ben ik heel tevreden met deze ploeg en hier wil ik zo lang mogelijk blijven”, vertelt de rasaanvaller, die louter positieve woorden overheeft voor de organisatie. “Alle facetten zijn hier om goed te rijden. We hebben topfietsen, toptijdritfietsen, goede trainers, goede ploegleiders, er wordt naar renners geluisterd. We hebben een goede groep renners en spreken Nederlands, wat heel belangrijk voor mij is.”

Al met al moet het dit wielerseizoen dus beter gaan dan het teleurstellende 2015. Daar is iedereen in de ploeg zich van bewust en als het aan Lindeman ligt, komt het dan ook in orde. “Alles is hier aanwezig om te presteren. Als het niet lukt, dan ligt dat aan jezelf. Ik denk dat renners dat goed voor ogen moeten hebben. We hebben een team waar we heel trots op kunnen zijn en ik heb er een goed gevoel bij.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

mooiman 16 januari 2016 om 10:11

Sympathieke renner met een helder verhaal.

0
Duvel 16 januari 2016 om 10:21

Ik mis Twam Castelijns bij het stuk over de nieuwkomers. Verder een mooi stuk over een mooie renner. Heerlijk dat soort gasten die gewoon zeggen waar het op staat, en niet van die media-training correcte antwoorden geven. Goeie renner met een goeie kop er op.

0
achtpuntzes 16 januari 2016 om 10:24

ietwat kort voor een weekendinterview, maar goed. de doelen zijn duidelijk, en ik ga zeker supporteren voor deze sympathieke gast. daarnaast ben ik erg benieuwd naar Roglic, die dus al schijnbaar behoorlijk imponeerde op trainingskamp.

0
Abraham Olano 16 januari 2016 om 11:04

Geen mediatraining en zeggen waar het op staat? Beetje sarcasme hoop ik? Hij trapt alleen maar open deuren in.

Sympathieke renner? Jazeker!
Zou ik nog een interview met hem willen lezen? Mwah…

0
sean leonard 16 januari 2016 om 11:56

@Duvel @ A Olano. Ik vond het bijvoorbeeld wel aardig om te lezen dat hij benoemt dat Roglic en Battaglin op dit moment nog wat aanpassingsproblemen hebben. Jammer dat hier niet op lijkt te zijn doorgevraagd.

Verder vind ik het opvallend dat hij de fietsen ’top’ en de trainers en ploegleiders slechts ‘goed’ noemt. Maar misschien dat ik er nu iets te veel in probeer te ontdekken ;)

0
jessevdalen 16 januari 2016 om 12:09

Op social media valt vooral te zien en te lezen dat roglic en battaglin het erg naar hun zin hebben. Ik denk dat die aanpassingen vooral zijn in de zin van het worldtour niveau en een andere ploeg.

0
DeLuiaardVanLimburg 16 januari 2016 om 12:17

S.l. Dat doe je in je eerste zin eigenlijk ook al :). Overwinning van BJ in de Tour down under maar meteen dan?

0
kelderfan 16 januari 2016 om 12:50

Weer eens een leuk interview over een aanvaller in ’t wielrenner. Hopelijk kan hij dit jaar een paar leuke dingen laten zien. Al is ’t maar in wat kleinere koersen.

0
tendam 16 januari 2016 om 13:05

@sean leonard
Hij zegt dat ze hun plek in de ploeg nog moeten vinden, iets wat hij letterlijk ook over zichzelf zegt m.b.t. vorig jaar… zelfs in een volledig kritiekloos interview weet je de kritiek te vinden, hulde! :)

0
Chrys 16 januari 2016 om 14:54

Lijkt me niet meer dan logisch dat een buitenlander die bij een Nederlandstalige ploeg komt even zijn draai moet vinden. Lindeman zelf geeft ook al aan dat hij zijn draai in de groep moest vinden. Voor iemand die geen Nederlands spreekt zal dat nog wel iets lastiger zijn zelfs

0
maklukzat 16 januari 2016 om 18:21

Er wordt dus Nederlands gesproken in de groep. Buitenlandse renners zullen zich dat wel eigen moeten maken.

0
albertooo 16 januari 2016 om 19:04

@maklukzat
Mocht dit de daadwerkelijke gang van zaken zijn, dan vind ik dat erg triest.

0
Hakkie2 16 januari 2016 om 19:31

@albertooo en maklukzat: er wordt inderdaad vooral Nederlands gesproken. Zoals AG2r vooral Frans zal spreken, Hoogerland klaagde over het Italiaans van Androni en ze bij Movistar (verplicht!) Spaans spreken. Prima gang van zaken, de nieuwe aanwinsten wordt dan ook al snel Nederlands geleerd in Vught. En de toppers en ploegleiders zijn Nederlandssprekend en je drukt je toch 100x beter uit in je voertaal.

0
albertooo 16 januari 2016 om 19:58

@Hakkie2
Die talen worden wereldwijd door veel meer mensen gesproken dan Nederlands, en worden nog vaker in het peloton gesproken. Bij Katyusha leer je beter Italiaans of Spaans dan Russisch.

0
Manuel Beltran 16 januari 2016 om 20:06

De zege van Lindeman is een beetje ondergesneeuwd door het Vuelta geweld van Dumoulin, maar ik vond het een van de mooiste Nederlandse zeges van de laatste jaren: hij fietste vanuit de vlucht bergop met een aantal gasten die ik sterker achtte (maar van wie ik als wielervolger sneu genoeg de namen nu niet kan herinneren). Een voor een pierden die er steeds af, en Lindeman pierde een aantal keer gevaarlijk mee maar kwam toch wonderwel als winnaar bovendrijven. Echt een mooie revanche na zijn twee stappen terug. Gave renner: intrinsiek niet de beste, maar hij vliegt er zowel in Drenthe als in de bergen gewoon in. Gaaf. Deze karakter man kan in de “bergploeg” nog wel eens flink van waarde worden denk ik.

0
rahimns 16 januari 2016 om 20:06

Blijkbaar is dat gewoon de afspraak die met de renners gemaakt worden die er komen rijden. En als je dat van te voren weet op het moment dat je tekent dan kies je daar toch zelf ook voor.

0
vlek 16 januari 2016 om 20:27
Quote:
Die talen worden wereldwijd door veel meer mensen gesproken dan Nederlands

Dat is een feit. De vraag is echter hoe relevant dat feit is voor een specifieke renner die bij een ploeg met zo'n 'huistaal' heeft getekend. Wat maakt het uit of je Spaans moet leren om je plek in de groep te vinden bij Movistar of Nederlands om je plek te vinden bij Lotto Jumbo? Het doel voor de renner lijkt me niet om een taal te leren die wereldwijd door veel mensen wordt gesproken, maar om een taal te leren die door je directe collega's wordt gesproken.

0
xistnc 16 januari 2016 om 20:48

Wat een overdreven reacties, weeral. Het gaat natuurlijk helemaal niet om het leren van de taal in de zin van inburgeren in een land. De ’taal’ waar het om gaat zal nog geen 1% zijn van het Groene Boekje of de Dikke Vandale. Ja, ze moeten links en rechts uit elkaar kunnen houden, enkele instructies als ‘op kop’ en ‘aanval’ kunnen opvolgen en zich richting het kaderpersoneel verstaanbaar kunnen maken als het gaat om een zadel dat een paar mm hoger moet. En het is ook wel handig om in het Nederlands te kunnen schelden en tieren en op het juiste moment lachen als er een schuine mop wordt verteld kan ook van pas komen.

Dat hoeft echt niet allemaal in grammaticaal correcte volzinnen. Dat lukt het gros van de Nederlandstaligen op dit forum in alle rust al niet eens, waarom zouden een Sloveen en een Italiaan dat dan wel moeten in volle koers?

0
Explorer 16 januari 2016 om 20:56

Beetje gaat in alle drie de grote rondes en etappe winnen in zijn loopbaan. Typische afmaker. Als hij de ruimte van de ploeg krijgt om te starten en af en toe te gaan voor zijn kansen.
Prima coureur met afmaak kwaliteiten.

0
tendam 16 januari 2016 om 20:58

@albertooo
Wat wil je precies? Dat een voor 90% Nederlandse ploeg in het steenkolenengels met elkaar gaat communiceren? Of in het Italiaans?

Het lijkt mij als buitenlandse renner ook wel fijn dat ik weet waar m’n ploeggenoten het aan tafel over hebben.

0
Flor Van Den Hende 17 januari 2016 om 23:49

Over een aantal jaar zullen de ploegen nog internationaler zijn en zal het overal Engels zijn. Ga toch direct mee in die flow. Zo zullen de exoten zich ook sneller geïntegreerd voelen.

0
Sephiroth 18 januari 2016 om 11:35

Leuk interview en ik kijk uit naar Bertjan dit seizoen.

Dan wat betreft taal: Allemaal gezever, zelfs als je een voertaal oplegt en meegaat in een flow, of een taal die meer wordt gesproken wereldwijd: zodra je 4-5 man van een taal bij elkaar zet vallen ze daar automatisch op terug. Lijkt me leuk om te horen hoe het jullie vergaat als je een week lang enkel engels met je directe omgeving gaat praten. Krijgen we een verslagje naderhand?

Zoals al geschreven werd: je weet waarvoor je tekent, elke ploeg heeft zijn eigen voertaal, ongeacht of het NL, engels, russisch, chinees, Liki, tenema of Njerep is (ja die laatste 3 heb ik gegoogled :) ) en daar zal je enigzins naar moeten voegen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone