Warren Barguil pakt de winst in GP Indurain
foto: Cor Vos
zaterdag 2 april 2022 om 17:39

Warren Barguil pakt de winst in GP Indurain

Warren Barguil heeft de Gran Premio Miguel Indurain op zijn naam geschreven. In Estella was de Franse puncheur van Arkéa Samsic de beste in de sprint van een kleine groep, die was ontstaan nadat de koers op de steile laatste klim op twee kilometer van de streep was ontploft. Aleksandr Vlasov kwam als tweede over de streep, Simon Clarke werd derde.

In aanloop naar de Ronde van het Baskenland van komende week, stond de Gran Premio Miguel Indurain op de kalender. Gezocht werd naar een opvolger voor Alejandro Valverde, die momenteel nog aan het herstellen is na zijn gezondheidsproblemen die opspeelden in de Volta a Catalunya. Vanwege de weersomstandigheden moest de organisatie noodgedwongen het parcours wijzigen. Enkele beklimmingen werden geschrapt en de afstand werd met twaalf kilometer ingekort tot 192 kilometer. Met 2400 meter hoogteverschil bleef echter nog voldoende klimwerk over.

Vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain was ook van de partij – foto: Cor Vos

Even voor half een werd het startsein gegeven in Estella. Het duurde even vooraleer de vlucht van de dag tot stand kwam maar uiteindelijk vonden negen renners elkaar. Paul Lapeira (AG2R), Óscar Cabedo (Burgos-BH), Stephen Bassett (Human Powered Health), Jon Barrenetxea (Caja Rural), Iván Cobo (Kern Pharma), Alex Martin (EOLO-Kometa), Mikel Bizkarra, Txomin Juaristi (Euskaltel) en Rafal Reis (Glassdrive Q8 Anicolor). De groep reed drie minuten weg bij het peloton, waar de ploeg van Movistar controleerde.

Opmerkelijke val in de kopgroep
Op 74 kilometer van de aankomst kwam Barrenetxea ten val in de kopgroep. De 21-jarige renner, winnaar van het bergklassement in de Ruta del Sol, was met zijn kleding bezig en verloor daarbij de controle over zijn fiets. De jonge renner kon echter weer opkrabbelen en snel zijn plaats in de ontsnapping innemen. Ondertussen had Movistar versterking gekregen van UAE Emirates op kop van het peloton. Het peloton ging versnellen en langzaam maar zeker begon de voorsprong van de koplopers kleiner te worden.

Ook de GP Indurain had te stellen met winterse omstandigheden – foto: Cor Vos

Op 43 kilometer van de streep bedroeg het verschil nog maar een minuut en sprong Bassett weg bij zijn medevluchters. De Amerikaan reed enige tijd alleen vooruit maar werd weer bijgehaald. De vluchters raakten ondertussen Cabedo en Cobo kwijt. Ze zouden het niet uitzingen tot het einde en werden op twintig kilometer van de finish ingerekend. In de finale probeerden verschillende renners weg te rijden, maar uiteindelijk begon een gereduceerd peloton aan de beklimming van de Alto Ibarra, een kuitenbijter van slechts 700 meter maar wel aan ruim 10%.

Vooral Marc Hirschi en Pierre Latour maakten indruk op deze steile helling op twee kilometer van de streep. Ze vuurden allebei een pijl af en reden de rest bergop los. In de afdaling konden echter verschillende renners terugkeren. In de technische laatste kilometer ging het bijna verkeerd door een motard die minder snel naar beneden reed dan de renners, maar iedereen bleef overeind. Een kleine groep ging sprinten om de overwinning, waarbij Warren Barguil over het beste eindschot beschikte. Op de streep bleef hij Aleksandr Vlasov net voor. Simon Clarke werd derde.

 
20 Reacties
Sorteer op:
2 april 2022
Moet Vlasov geen wit vlaggetje krijgen?
  2 april 2022
  Bij de officiële instanties wel. Niet bij commerciële websites die uitslagen publiceren.
  2 april 2022
  Als je op procyclingstats zelf gaat kijken, heeft ie idd een wit vlaggetje. Door de plugin hier op de site wordt het blijkbaar niet overgenomen.
  2 april 2022
  Of het is een bewuste keuze van de redactie. Niet bij voorbaat uit te sluiten, lijkt me.
  @xistnc: wat bedoel je daar mee? WF is pro-Russisch?
  2 april 2022
  Nee, dat zeg ik niet en dat bedoel ik niet. Feit is dat PCS een wit rechthoekje toont en WF een Russisch vlaggetje en dat elke veronderstelling hoe dat komt speculatief is.
  2 april 2022
  @xistnc WF toont gewoon PCS. Het witte vlakje dat ze daar over het Russische vlakje heen plakken komt blijkbaar gewoon niet mee door in die plugin, zal wel een bugje zijn.
  Lekker boeiend , ongeacht wel of niet werkende vlaggetjes is en blijft het een Rus, achterlijke symboolpolitiek dit. Zeer stom gedoe. Hoe zat het nou met NL koersen? Mag Vlasov inmiddels gewoon aantreden in de AGR?
  2 april 2022
  @RV Dat heeft altijd gemogen, dat heeft hier alleen eens verkeerd uigelegd gestaan. De KNWU volgt de lijn van de UCI: uitsluitingen voor (wit-)Russische teams, niet van individuele renners in buitenlandse ploegen. https://www.knwu.nl/nieuws/knwu-veroordeelt-russische-inval-en-volgt-aanbevelingen-nocnsf
2 april 2022
Zo hebben de punten van De Lie vandaag wat minder waarde...
  2 april 2022
  Arkea doet het zo goed dat ze niet echt een concurrent zijn. En het leven draait voor de lie vast om meer dan punten …
  2 april 2022
  Arkea is al even geen concurrent meer voor LTS. De pers/commentatoren lijken zo onwetend dat ze maar blijven doorratelen over punten als Arkea goed rijdt, terwijl die gewoon al zo goed als safe zitten en helemaal niet meer voor die punten moeten rijden. Dat gezegd zijnde, de punten voor Cofidis en Israel zijn veel problematischer voor LTS. Clarke houdt Israel op zijn eentje in leven.
2 april 2022
Maffe laatste kilometers in dalende lijn. Billenknijpen.
  2 april 2022
  Was dat vanwege de sneeuw? De vorige keer Valverde was het heel anders meen ik
  2 april 2022
  Ja leek een andere finale inderdaad maar weet het niet zeker.
  2 april 2022
  Had niks met de sneeuw te maken maar alles met sensatie-zoekerij, met goedkeuring van de UCI commis ter plaatse maar die hadden na de uitgebreide lunch gisteren geen paf meer om de laatste 2 km eens te bekijken….waanzin…
2 april 2022
Heerlijk intense slotfase met een fraai duel tussen Latour en Hirschi op het laatste klimmetje en een hectische afdaling. Knap van Vlasov dat hij zich nog makkelijk vooraan kon handhaven na net gegrepen te zijn. In de afdaling had de moto net wat te weinig voorsprong op de renners. Gelukkig kon Champoussin de aanrijding en val vermijden.
Opnieuw bemoedigend nieuws over Hirschi, na zijn heupoperatie, en Vlasov, na zijn val. Hopelijk trekken zij deze vorm door naar, respectievelijk, de Waalse Pijl en de Ronde van het Baskenland.
2 april 2022
Hirschi rijdt bij mijn weten geen Baskenland, maar AGR, WP, LBL, Romandië
  2 april 2022
  Daarom wordt hierboven ook het fraai woord respectievelijk gebruikt …

Reacties zijn gesloten.