WADA wil geen celstraffen voor dopingzondaars
dinsdag 18 november 2014 om 13:10

WADA wil geen celstraffen voor dopingzondaars

Doping

foto: Sirotti

Het WADA is een tegenstander van het geven van celstraffen aan sporters die zich schuldig hebben gemaakt aan dopinggebruik. Dat zegt voorzitter Sir Craig Reedie als een reactie op de aankondiging van de Duitse overheid om een dopingwet in te voeren.

In Duitsland werd vorige week een nieuwe wet gepresenteerd die het mogelijk maakt om topsporters te vervolgen.Tot op heden was gebruik niet strafbaar. Dankzij de wet kunnen autoriteiten bij vermoeden van dopinggebruik overgaan tot huiszoekingen. Voor aanzetten tot dopinggebruik door bijvoorbeeld artsen en handelaren staat er binnenkort in Duitsland een maximale celstraf van tien jaar. Duitse topsporters kunnen bij een overtreding maximaal drie jaar cel krijgen.

Het WADA is daar op tegen. “Een atleet zou bestraft moeten worden volgens de regels die de sport in tal van jaren ontwikkeld heeft. Ze zouden niet onder het strafrecht moeten vallen,” citeert ESPN Reedie. “Er wordt gezegd dat valsspelers in de cel thuis horen. Maar dat is niet iets waar wij ons goed bij voelen en daarom zou het niet ingevoerd moeten worden,” oordeelt hij.

De nieuwe wet moet volgend jaar ingaan. Eerst zal deze in april nog door het kabinet goedgekeurd moeten worden.

RIDE Magazine