WADA eist samenwerking UCI en AFLD in Tour
donderdag 24 juni 2010 om 11:23

WADA eist samenwerking UCI en AFLD in Tour

Met het sluiten van een compromis hoopt de wereld antidopingbond WADA het eindeloos voortdurende gesteggel tussen de UCI en AFLD eindelijk opgelost te hebben. De Franse antidoping bond krijgt niet waar het op gehoopt had: toestemming voor eigen tests in de Tour. Wel mag het gerichte test-adviezen geven aan de UCI.

Omdat de AFLD in het bezit zegt te zijn van ‘betrouwbare informatie van politie en douane die niet geopenbaard mag worden’, mogen ze de UCI gerichte informatie geven over welke renners gecontroleerd zouden moeten worden. Zelf mogen ze dit van de WADA niet doen, vooral omdat het internationale sportgerechtshof CAS door de Fransen niet erkend wordt.

Het Franse Antidopingagentschap wilde een zestigtal eigen dopingtests tijdens de komende Tour de France uitvoeren. Ze stelden vragen bij doortastendheid van de UCI-controles. Tussen beide partijen zijn er de nodige spanningen na een mislukte samenwerking tijdens de Tour van 2009.

Het WADA stelde voor de namen door te geven die het Franse agentschap extra wilde controleren. Op die manier kunnen de doelgerichte controles uitgevoerd worden door inspecteurs van de UCI.

Lees ook:
WADA gaat dopingcontroles Tour controleren
AFLD wil op doping controleren tijdens Tour

Resolutie van de WADA

RIDE Magazine