De vrouwenwedstrijd die gekoppeld is aan de Vuelta a España werd dit jaar al uitgebreid naar drie dagen, maar Vuelta-baas Javier Guillén heeft op een persconferentie laten weten dat de wedstrijd in de toekomst tussen de vijf en zeven etappes zal tellen.
De Ceratizit Challenge by La Vuelta sloot dit jaar de ingekorte kalender van de Women’s World Tour af. De rensters kregen drie etappes voorgeschoteld in de buurt van Madrid. Het begon allemaal met een relatief vlakke openingsetappe naar Escalona, gevolgd door een individuele tijdrit van negen kilometer en een vlakke slotrit in het centrum van Madrid.
Guillén, die als koersdirecteur verantwoordelijk is voor (normaal gesproken) de laatste grote ronde van het seizoen, is achter de schermen echter druk bezig om de vrouwenwedstrijd nog verder uit te breiden. Guillén wil binnen enkele jaren een rittenkoers organiseren tussen de vijf en zeven etappes.
Erelijst
Dit jaar ging de eindzege in de Ceratizit Challenge by La Vuelta naar Lisa Brennauer, voor Elisa Longo Borghini en Lorena Wiebes. In 2015 werd de koers voor het eerst georganiseerd. Shelly Olds was de eerste winnares. Jolien D’hoore (2016, 2017), Ellen van Dijk (2018) en Brennauer (2019 en 2020) volgden in haar voetsporen.
8 Reacties
Wordt er dan wel geklommen?
Dat lijkt me dan wel logisch. Een Vuelta zonder bergetappes is voor mij geen Vuelta. Je zou zoiets mooi kunnen verdelen in twee vlakke etappes, twee bergetappes, een heuvelachtige rit en een tijdrit in willekeurige volgorde wel te verstaan.
6 dus
Goed uitgerekend.
mooi de insteek en hopelijk komt het sneller dan dat we verwachten. een ronde van 7 etappes begint al ergens op te lijken. het zou wel apart zijn als de vuelta en giro ruim voor de tour een grote ronde alternatief hebben voor de vrouwen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de Vuelta als pilot word gebruikt door de tour.
De tour heeft natuurlijk al eens een meerdaagse ronde voor de dames gehad. Als het goed is zou deze in 2022 terugkomen.
De Tour had een vrouwen editie van ergens in de jaren 80 t/m 1993. Waarom zou ASO er het bijltje bij hebben neergegooid?
In de tachtiger jaren stond het vrouwenwielrennen nog in de kinderschoenen. Er waren een paar toppers en de rest reed voor spek en bonen mee. Dat is, en dat hoef ik niemand te vertellen, nu compleet anders. Je kunt nu meer strijd verwachten tijdens een wielerrondes omdat het aantal rensters dat een klassement kan rijden behoorlijk groot is.