Vuelta onmogelijk voor aangereden Ten Dam: “Leek wel een aanslag”

donderdag 6 augustus 2015 om 11:39
Vuelta onmogelijk voor aangereden Ten Dam: “Leek wel een aanslag”

De man die Laurens ten Dam aanreed tijdens een trainingsrit, heeft de renner van LottoNL-Jumbo nooit gezien. Ten Dam brak een ruggenwervel bij de aanrijding en is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis van Maastricht. Hij kan de Ronde van Spanje vergeten en moet de komende zes weken een corset dragen.

“De man die me heeft aangereden is 84 jaar oud en heeft een houten been. Dat is geen grap. Hij heeft me nooit gezien en is van achteren met 80 kilometer per uur op me ingereden”, aldus Ten Dam tegenover De Limburger. “Het leek wel een aanslag.”

Ten Dam werd aangereden nabij de Halembaye, vlak over de Belgische grens. Deze weg staat bekend om het verkeersrisico was eerder al eens het toneel van een ongeluk met een wielrenner.

Dit artikel delen:

36 Reacties

OudeKwaremont 6 augustus 2015 om 11:42

Het blijft vreemd dat zulke oudjes nog zelf mogen rijden. Ten Dam mag blij zijn dat ie nog leeft.

bollentruitje 6 augustus 2015 om 11:46

beterschap Laurens, ik zal je missen in de ronde van spanje….

sudlowe 6 augustus 2015 om 11:55

Wat gaat dan de selectie worden van LTJ voor de vuelta?

ikbenprocycling 6 augustus 2015 om 12:01

Dank voor de aanvullende info, WF !

Marakus 6 augustus 2015 om 12:12

@OudeKwaremont, als je zelf 84 jaar bent en je bent/voelt je nog goed genoeg om auto te rijden dan zul ook jij dat willen blijven doen. Ik in ieder geval wel! Ben er wel een voorstander voor dat er vanaf een bepaalde leeftijd periodiek een soort test gedaan moet worden. Geen idee hoe een houtenbeen het rijden bijvoorbeeld beïnvloed…

On: Erg naar voor Laurens hopelijk komt hij volgend jaar weer sterk terug en in de kleuren van TLJ!

MaukeBollema2 6 augustus 2015 om 12:16

Laurens ten Dam is toch wel een beetje de Donald Duck van het wielrennen. Hopelijk herstelt hij snel, maar dat zal wel, hem krijg je niet kapot.

Voor de Vuelta blijft er nu wel heel weinig over voor TLJ. Deels toch ook het gevolg van het beleid om alles op de Tour te zetten.

Netraam 6 augustus 2015 om 12:16

@marakus
Mijn opa mistte beide benen, die reed met handgas en -rem. Met 1 been minder moet je een gewone automaat kunnen rijden eigenlijk…

Tutu888 6 augustus 2015 om 12:25

Enige optie voor TLJ is vrijuit rijden in de Vuelta. Elke dag mee met de ontsnapping en maar zien wat er van komt. Sprintersetappes zijn er niet veel en Hofland en van Asbroeck zijn daarin toch niet de uitgesproken favorieten.

NumberSeventeen 6 augustus 2015 om 12:27

Het laten rijden van ouderen in auto en/of scootmobiels levert in Nederland al jaren meer slachtoffers op dan welke vorm van terrorisme dan ook. Toch laten we die ongein gewoon doorgaan zonder periodieke controle of sancties.. Ik begrijp dat echt niet.

Lalsacien 6 augustus 2015 om 12:28

Heb daar drie weken geleden ook gereden en het is een 80 km weg en als fietser was ik blij dat ik weer de binnenwegjes kon nemen.

jerteg 6 augustus 2015 om 12:28

Zou Bennett voor eigen kansen mogen gaan? (qua klassement)

Tutu888 6 augustus 2015 om 12:39

@jerteg
Is dat zinvol? Ik zie die jongen echt geen top 20 rijden (laat staan top 10). Als er potentie in Bennett zit moet hij vooral vrij gaan rijden en op een aantal dagen kijken hoe ver hij kan komen, of in een ontsnapping of proberen aan te klampen met de toppers.

Mark 6 augustus 2015 om 12:51

Mijn opa had een been die hij niet kon bewegen, als gevolg van voedselvergiftiging in de Tweede Wereldoorlog. Zijn leven was gered, maar de arts in opleiding (de artsen waren aan het front), had flink lopen snijden in zijn been, waardoor hij niet meer te buigen was of te opereren naderhand, het is nooit een houten of kunststof been geweest gelukkig. Hij heeft altijd in een automaat gereden, totdat hij zich niet meer zeker voelde.

Ontopic: Hopelijk kan Ten Dam goed herstellen, het zit hem niet mee, bovendien is hij ook niet de jongste meer.

Hunneman180 6 augustus 2015 om 12:53

Edit redactie: Volledig off-topic

Marakus 6 augustus 2015 om 13:31

Wat een non opmerking @Hunneman180… dus zo’n 90% van het prof peloton moet er maar mee ophouden begrijp ik? Ruim het merendeel bestaat uit dergelijke renners die zeker van waarde zijn voor het team. Kennelijk heb je niet veel verstand van Wielrennen… een willekeurige selectie van renners die sowieso weg kunnen volgens jouw beredenering:

Lotto-Jumbo:
Brian Bulgaç, Rick Flens, Marc Goos, Tom Leezer, Barry Markus, Mike Teunissen, Nick van der Lijke, Jos van Emden, Robert Wagner, Dennis van Winden

Giant-Alpecin:
Roy Curvers, Bert De Backer, Caleb Fairly, Cheng Ji, Carter Jones, Tom Stamsnijder, Albert Timmer, Zico Waeytens

Tinkoff:
Pavel Broett, Michael Kolář, Ivan Rovny, Juraj Sagan, Oliver Zaugg, Nikolaj Troesov, Matteo Tosatto

Zomaar een paar namen uit drie teams. Uit elk van deze teams zijn er nog meer die wel weg kunnen. Zonder dit soort renners is er ook geen wielrennen meer mogelijk elk team zou dan maar een paar renners hebben (lost wel het probleem op van teveel renners in het peloton). Gezien jouw namen hebben de sprinters ook geen sprintaantrekkers nodig (Wagner, Leezer) en hebben de kasseienkopmannen ook geen ondersteuning nodig (Tjallingii, Flens, Leezer). Gezien je tijdens het klimmen ook niet heel veel aan knechten hebt kunnen de klimknechten/niet winnaars ook gelijk stoppen met wielrenner. Mag iemand die korte klassementen/uitslagen rijden maar niet winnen wel blijven of moeten die ook stoppen? Wordt lekker overzichtelijk dat wielrennen zo….

Jacco van Stierop 6 augustus 2015 om 13:31

@Hunneman180
Beetje kort door de bocht. Ten eerste heeft elk team knechten nodig en renners die de taak van wegkapitein op zich kunnen nemen. Ten tweede: met het geld dat je uitspaart door je te ontdoen van de door jou genoemde renners kun je alleen maar nieuwe renners halen van gelijk niveau. Je schiet er dus niets mee op.

MoonChild 6 augustus 2015 om 13:36

@Marakus
Daan Olivier is al enkele maanden gestopt met wielrennen.

Marakus 6 augustus 2015 om 13:44

@MoonChild even vergeten maar het punt is duidelijk I hope :p

noordhollander 6 augustus 2015 om 13:58

@ hunneman

ik kan je redenering wel enigszins volgen

wat ten dam betreft,er is elke keer wel wat en de volgens nemen het allemaal maar voor zoete koek,geen verkeerd woord voor hem op deze site

volgens mij rijdt er ook nog ergens een gesink die bij elk akkefietje wordt afgebrand op deze site terwijl hij mij inziens van een veel grotere waarde is voor ltj.

ten dam is een leuke en geschikte gast maar voegt wat wielrennen betreft voor ltj niet veel extra toe,en dat al jaren niet,je kan wel een renner in dienst nemen omdat hij wat betreft karakter en publiciteit extra,s toevoegt maar wat mij betreft gaat het hier om het presteren op 2 wielen toch?

ik zie reacties als dan maar volgend jaar knallen laurens maar hij heeft al jaren niet geknalt.

voor hem zoveel anderen die je voor het zelfde bedrag in dienst kan nemen voor veel meer wedstrijden in het seizoen

Omhoog73 6 augustus 2015 om 14:23

@Noordhollander
Wat een lariekoek, Ten Dam heeft de afgelopen 4 jaren elke tour de france gekleurd voor de nederlanderse supporters. Door zijn karakter zijn er heel veel mensen zijn van hem gaan houden, ook mensen die het wielrennen het wielerennen niet dagelijks volgen. (zie reclame bier, zie Bau en Lau, zie het computerprogrammetje elke dag op tourjournaal)………
Misschien nu Kelderman uit de kelder halen en hem gewoon een vrije rol geven zonder klassements ambities?

Miller 6 augustus 2015 om 14:32

Los van dit ongeluk, de teamleiding van LTJ heeft natuurlijk verschrikkelijk gefaald door Kelderman en Ten Dam niet direct na de ploegentijdrit uit de Tour te halen en de nodige rust waarna de voorbereiding voor de Vuelta te starten. Vooral Kelderman heeft daarna nog twee weken bijna alleen maar in de bus rond gereden. Ik ben zeer benieuwd of Kelderman alsnog richting de Vuelta moet.

xistnc 6 augustus 2015 om 14:37

@Miller
Je hebt de bijna-etappezege van Kelderman dus finaal gemist?

Waarom al die commotie en andere rouwverwerking over de Vuelta? Voorafgaand aan dit seizoen en zeker voor afgelopen Tour was al duidelijk, dat die derde grote ronde een ondergeschoven kindje is voor de ploeg. So be it. Het was feitelijk een ‘uitkomst’ dat Ten Dam zich daar zou willen/moeten bewijzen. Dat gaat nu niet door, soit.

Marakus 6 augustus 2015 om 14:40

@noordhollander, wat verdient Laurens dan en welke renners kun je daar allemaal voor halen die in veel meer wedstrijden te zien zijn in het seizoen? En jij vind dus ook dat een Flens, Tjallingii, Leezer, Wagner en dergelijke renners moeten ophouden met wielrennen? ;)

Je hebt gelijk hoor dat je ten Dam te weinig ziet in een jaar en zich teveel richt op de tour (de laatste jaren). Op de fiets draagt hij wel veel bij. Paar keer top 10 rijden in een grote ronde doen de meeste renners hem niet na. Los dat hij vaak enigszins beschermt wordt op WF is er zeker ook commentaar op de persoon Laurens.

Di_Rossi 6 augustus 2015 om 14:40

@ Miller, Kelderman zat in een bijna geslaagde ontsnapping en werd de laatste 1 km bijgehaald. Was kantje boord maar anders had hij mogen sprinten voor de zege. Sterker nog hij was al aan de sprint begonnen.
Dit kunnen weinig renners uit het peleton die de tour reden hem nazeggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair