Vuelta-baas Guillén: “Dat de Tour Parijs haalde was heel belangrijk voor ons”

woensdag 23 september 2020 om 18:02
Vuelta-baas Guillén: “Dat de Tour Parijs haalde was heel belangrijk voor ons”

foto: Cor Vos

Javier Guillén, directeur van de Vuelta a España, heeft de Tour de France nauwlettend gevolgd. Dat de Franse drieweekse ronde het einde had gehaald, was een opsteker voor de organisator van de Spaanse koers.

Dat de organisatie van de Vuelta a España onverminderd doorgaat, laat Javier Guillén weten in een interview met Diario AS. In het doorgaan van de wedstrijd neemt een speciaal protocol een sleutelpositie in. “We moeten de ontwikkeling van de pandemie op de voet volgen en hopen dat deze zal verminderen. Maar binnen de organisatie gaan we er niet vanuit dat er geen wedstrijd is. We kijken niet naar een ander scenario.”

Goede voorbeelden
Bij iedereen is er de wil om de Spaanse ronde te laten plaatsvinden, zegt Guillén. “Ook bij de CSD (de nationale sportraad, red), die een protocol presenteerde voor de hervatting van wedstrijden. En als het erop aankomt, is er een aantal goede voorbeelden: de Vuelta a Burgos ging door, de Dauphiné, de Ronde van Polen, de Tirreno, de Tour de France. We zijn blijkbaar geen sport die besmettingen aantrekt of ze verspreidt.”

Volgens de Vuelta-baas was het erg belangrijk dat de Tour het einde haalde in Parijs. “Heel erg belangrijk! De realiteit is dat de Tour is begonnen en geëindigd zonder incidenten. Als je aan mij zou vragen wat er zou zijn gebeurd als de Tour niet of slecht was afgelopen, had ik geantwoord dat we met de Vuelta een serieus probleem zouden hebben. De Tour is immers het wiel om te volgen.”

La Vuelta en casa
‘La Vuelta en casa’ is de slogan die de Ronde van Spanje dit jaar hanteert, de Vuelta thuis. “Ik wil zelfs mijn excuses aanbieden aan de fans in zo’n ongebruikelijk en vreemd jaar, maar ik smeek de mensen om thuis te blijven. We willen voorstellen dat mensenmassa’s op punten als bergpassen worden vermeden en dat er beperkingen gelden. Welke kan ik nog niet zeggen, maar we willen in deze editie koste wat het kost grote drukte vermijden.”

Hoewel de Tour corona buiten het peloton hield, raakte preses Christian Prudhomme wèl besmet. “Ik zie nog liever dat de wedstrijdleider besmet raakt dan een renner, want het belangrijkst is de koers. Uiteraard zal ik er alles aan doen om dat te voorkomen, al bevind ik me buiten de bubbel. We moeten Prudhomme complimenteren met deze historische Tour en dankbaar zijn voor hun transparantie. Ik was blij dat hij herstelde, dat hij weer bij was en dat hij Parijs kon halen.”

Sterk deelnemersveld
Op sportief vlak verwacht Guillén een sterk deelnemersveld. “We kunnen rekenen op renners als Chris Froome, Enric Mas… met Richard Carapaz, Tom Dumoulin… Ik hoop tevens op Marc Soler, een renner die wat teweeg kan brengen. We zullen zien welke line-up Jumbo-Visma heeft. Die ploeg heeft, zoals we allemaal hebben kunnen zien, veel renners van hoog niveau. Ik zeg dit zonder precies te weten wie er uiteindelijk komt, maar alles wijst erop dat het veld goed is.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Romāns Vainšteins 23 september 2020 om 19:38

Het lijkt me voor Spanje in de huidige tendens vrij lastig allemaal eerlijk gezegd.

De tour is gereden en dat is het belangrijkste, alles wat nog volgt is bonus.

Charlie33 23 september 2020 om 19:47

Niet zo zwartkijken Romans, sport is heilig in Spanje.

Polleke 23 september 2020 om 20:45

Gezondheid ook…Zal niet van ASO afhangen of er wel of niet gekoerst zal worden, die hebben hun jaar min of meer gered met hun Tour, die kunnen al achterover leunen…

ChefSpijker 23 september 2020 om 21:42

Als ze het (grotendeels) publieksvrij willen organiseren, en daar lijkt het op, is er voor de gezondheid weinig risico.

Boomie1 24 september 2020 om 07:52

Stelletje zwartkijkers. ASO heeft er genoeg aan gedaan het veilig te organiseren. Nauwelijks besmettingen.

Het draait zoals in elk land om het gedrag van de mensen. Corona verspreidt zich niet als je je hygiënisch en verantwoordelijk gedraagt.

Maar lekker bij elkaar gaan zitten, geen afstand houden, feestjes organiseren, etc. Allemaal triggers tot olievlekken.

Arie den Blanken 23 september 2020 om 21:19

Gezien het sterk oplopend aantal besmettingen overal in Europa hoop ik dat het niet doorgaat.

Boomie1 24 september 2020 om 07:49

Het zijn de mensen die er naar komen kijken en als kuddevee op elkaar gaan staan. Daar kan een peloton wielrenners niets aan doen.

De organisatie moet net als in de Tour de start en aankomstplaatsen publieksvrij houden. Op de uitgestrekte wegen in het binnenland van Spanje zie je nauwelijks mensen en is er geen enkel gevaar.

Als je je echt zo’n zorgen maakt moet je dat doen over de Giro.

Arie den Blanken 24 september 2020 om 09:15

De Giro ook niet laten doorgaan. Na het WK kappen met wielrennen op de openbare wegen waar publiek toeloop nauwelijks controleerbaar is.

FDJ 24 september 2020 om 09:18

@Arie kom op zeg… Het virus is er en we moeten ermee leven. De Tour bewijst vooralsnog dat de bubbel werkt. Het risico in de buitenlucht is vrij klein. Wielrennen is een sport die prima te organiseren is. Dit soort negativiteit lost niks op behalve dat je geen idee hebt wat de gevolgen voor de sport zijn als er niet meer gekoerst wordt.

Veel besmettingen zijn terug te wijzen op feestjes binnen. Slechte ventilatie en dus de rol van aërosolen zijn hierin cruciaal. Alleen het RIVM ontkent dit nog, maar internationaal gezien is dit bewijs al geleverd.

Romāns Vainšteins 24 september 2020 om 09:49

Wielrennen trekt ook simpelweg weinig publiek wanneer het ontmoedigd wordt, in 1 week lopen er meer mensen de AH in Vroomshoop in en uit dan er in totaal samenklonteren tijdens een vuelta zonder publiek. Alleen qua symboolpolitiek staat het door laten gaan om welk evenement dan ook er niet zo goed op momenteel.

ChefSpijker 24 september 2020 om 10:46

Die crossen ook maar afgelasten dan Arie.

Arie den Blanken 24 september 2020 om 14:55

Het gaat mij er om dat tijdens de Tour veel te veel mensen langs de kant stonden te lallen veel te dicht op elkaar. Renners zijn er niet door besmet maar die domme lui langs de kant besmetten elkaar onderling wel. Net als dat gebeurt met schreeuwende figuren in stadions en mensen op feesten. Gevolg: ziekenhuizen weer over vol en mensen werkend in de zorg enorm over belast. Daar voor moet veel onbelangrijkere dingen als amusementsbedrijvigheid (waar wielrennen ook onder valt) voor wijken. Zelfs al gaan die in principe overbodige beroepen failliet. Als wij zonodig wielrennen willen kijken dan alleen op volledig publieksvrije omlopen. De praktijk leert dat dit niet mogelijk blijkt met koersen op de openbare weg.
Veldrijden op een afgesloten omloop zonder publiek en alleen op TV kan dan wel.

FDJ 24 september 2020 om 15:04

9 op de 10 hadden een mondkapje en stonden buiten. Kortom weinig risico. Het grootste probleem zijn de studenten geweest die mekkeren dat het hun zo hard treft en toch zijn gaan feesten. Misschien hadden zij ook eens kunnen ervaren dat je in het leven niet alles altijd meezit. Dat verwende gedrag is de grote motor geweest in de tweede golf.

Arie den Blanken 24 september 2020 om 15:19

FDJ : Dat laatste ben ik helemaal met je eens. Maar dat geldt ook voor ons. Verwend met met het aanbod aan wielrennen. Ik vind er niets mis mee dat een jaartje te moeten overslaan?

FDJ 24 september 2020 om 15:31

Wij wel misschien, maar de sponsoren en organisatoren simpelweg niet. Nu koersen beperkt hun schade.

vincenzo 24 september 2020 om 07:08

"Marc Soler, een renner die wat teweeg kan brengen"

??

Turtlehead 24 september 2020 om 08:11

Ruzie met z’n eigen ploeg ;)

Chaba 24 september 2020 om 09:34

Was ook een zin die mij specifiek opviel. Ik ga er vanuit dat hij dit alleen zegt omdat het Spanjaard is en hoop doet leven.

hjjanssen1973 24 september 2020 om 08:43

Buiten is het allemaal zo’n probleem niet, dat is inmiddels wel duidelijk. Als het publiek 1,5m afstand houdt en mondkapjes, gewoon door!

Jean Dumas 24 september 2020 om 09:12

Alles wijst erop dat de Vuelta gewoon doorgaat.

Romāns Vainšteins 24 september 2020 om 09:40

Ik denk niet dat de ronde an sich gevaar oplevert en deze zelfs ‘helend’ kan werken voor de Spanjaarden die via de beeldbuis nog een soort van reis door eigen land kunnen maken. Echter zal in het geval van een compleet rode zone / ingevoerde lockdowns de (internationale) druk net te groot worden om dit alles plaats te laten vinden. Spanje zit simpelweg met een stuk minder bewegingsvrijheid dan bijv. België en Italië alwaar de verdere echt belangrijke koersen zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair