Vuelta 2022: Urán klopt Pacher vanuit de vroege vlucht, Evenepoel behoudt rode trui

Vuelta 2022: Urán klopt Pacher vanuit de vroege vlucht, Evenepoel behoudt rode trui

foto: Cor Vos

woensdag 7 september 2022 om 17:04

Rigoberto Urán heeft zijn trilogie gecompleteerd. De Colombiaan van EF Education-EasyPost was in de Vuelta-etappe naar Monasterio de Tendudía de beste vluchter, voor Quentin Pacher en Jesús Herrada. Hierdoor heeft Urán nu etappes gewonnen in de Giro, de Tour en de Vuelta. De strijd bij de favorieten leverde niet heel veel tijdsverschillen op. Remco Evenepoel had de controle in handen, reageerde op een aanval van Enric Mas en liet alleen João Almeida wegrijden.

Met het slechte nieuws dat Primoz Roglic de Vuelta a España niet kon voortzetten, ging het peloton van start in Aracena. Vooraf werd al gesproken over ‘de laatste kans voor de aanvallers’ en dat liet Thomas De Gendt zich geen twee keer zeggen. Hij plaatste de eerste aanval van de dag. Ook Robert Stannard, Clément Champoussin en Rohan Dennis lieten zich even zien, maar geraakten niet weg.

Dertien vluchters
Uiteindelijk wist na 40 kilometer koers een groep van dertien renners weg te rijden: Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Clément Champoussin, Bob Jungels (AG2R Citroën), Gino Mäder, Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Elie Gesbert, Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic) en Marc Soler (UAE Emirates).

Het peloton in de Vuelta a España – foto: Cor Vos

Langzaam wisten de dertien hun voorsprong uit te breiden tot meer dan twee minuten. Urán was vooraan de best geplaatste renner, op 14.56 minuut van rode trui Remco Evenepoel. Het was Quick-Step-Alpha Vinyl dat de vluchtgroep controleerde en nog wat meer voorsprong gaf. Zo kon het verschil oplopen tot ruim zeven minuten. In het peloton moesten Juan Ayuso en Kaden Groves opgelapt worden na valpartijen, maar zij konden hun weg vervolgen.

Lawson Craddock anticipeert
Lange tijd schommelde het verschil tussen de kopgroep en het peloton rond de zeven minuten. Door het hoge tempo, vooral in het eerste wedstrijduur, reden de renners ruim voor het snelste schema. De vluchters mochten ondertussen dromen van ritwinst. Zo ook Lawson Craddock, die in aanloop naar de Monasterio de Tentudía de knuppel tot twee keer toe in het hoenderhok gooide. Hij dwong de rest tot reageren.

Een derde poging van Craddock had meer succes. Hij begon zo solo aan de slotklim naar Monasterio de Tentudía van 10,3 kilometer aan 5%, maar dat vertekende vanwege een kort stukje afdaling halverwege de klim. Craddock hield goed stand en verdedigde een voorsprong van ruim 20 seconden, maar kreeg ook Champoussin, Pacher, Urán, Soler, Elissonde en Herrada achter zich aan in de laatste vier kilometer.

Marc Soler (midden) in de vlucht van de dag – foto: Cor Vos

Urán vs. Pacher vs. Herrada vs. Soler
Daar zat aanvankelijk ook nog Gesbert bij, maar hij blies zichzelf op. De achtervolgers konden Craddock zien rijden, maar de Amerikaan gaf zich niet zomaar gewonnen. Vlak voor de vod van de laatste kilometer sloten Urán en Herrada dan toch aan bij Craddock, terwijl ook Soler en Champoussin aansloten. De Fransman deed een alles-of-niets-poging, maar werd weer gegrepen.

Herrada was de volgende die versnelde. Hij dwong Urán en Soler tot reageren. Het werd een man-tegen-mangevecht tot diep in de finale. Urán kwam tot in het wiel van Herrada en was in de sprint de beste, al kwam Pacher vanuit de achtergrond nog dichtbij. De Fransman strandde op de tweede plaats, voor Herrada.

Alleen Almeida mag wegrijden van Evenepoel
In het peloton toonden Movistar en INEOS Grenadiers initiatief in aanloop naar de slotklim. Het resulteerde in het laatste steile stuk in een aanval van Enric Mas, maar Remco Evenepoel zat direct op zijn wiel en ook Miguel Ángel López ging in de tegenaanval. Evenepoel liet een daaropvolgende demarrage van João Almeida wel gaan. De Portugees pakte zo wat tijd terug in het klassement.

In de laatste kilometer bleven de andere favorieten, met uitzondering van Thymen Arensman die vroeg in de problemen kwam, bij elkaar. Ayuso deed nog een verwoede poging om wat verschillen te creëren, maar dat lukte niet. Het sprintje werd vervolgens gewonnen door Evenepoel. Daarmee smeerde hij López en Ben O’Connor nog wel wat seconden aan.

Remco Evenepoel maakt verschil op de slotklim – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

30 Reacties

Wheely 7 september 2022 om 17:11

Mooi de trilogie compleet voor de oude Uran, fraaie renner.

6
Arie den Blanken 7 september 2022 om 17:54

Ik herinner me hem vooral van de zilveren medaille op de OS van 10 jaar geleden.

0
Jacco van Stierop 7 september 2022 om 17:48

Heerlijke finale met mannen die elkaar murw beuken, en hun laatste krachten bijeen schrapen om een KO uit te delen. Met Uran een prima winnaar, heeft zich getoond en had dan nog het meeste over.
Evenepoel op cruise control, zuinig aangedaan en zeer geconcentreerd. Mas zal van goeden huize moeten komen om hem te kraken.

5
Chippen 7 september 2022 om 17:26

arensman als jongere 7e in het klassement, maar ook slechts 5e in het jongerenklassement, zal toch niet vaak gebeuren

4
djerkson 7 september 2022 om 17:09

Dat was gisteren een voorbeschouwing die er bijna pal op was met Pacher. Knap!

3
Krist The Vanma 7 september 2022 om 20:09

Ja, maar ook een renner die al 30 is en nog 0 zeges achter zijn naam staan heeft.

0
Laurens snauwaert 7 september 2022 om 17:19

Nog 2 zware ritten voor Evenepoel.

Hij is goed hersteld na de val.
Het is niet dat ze het niet hebben geprobeerd om hem aan te vallen.
Heb de indruk dat hij echt zeer economisch rijdt.
Heel snel een gat slaan met Mas en dan terug wachten.

Zou het een tactiek zijn van QS om de vlucht zo ver mogelijk te laten rijden zodat er
een niet klassementsrenner in het klassement komt?
=> dit om evt andere klassementsmannen nerveus te maken en ze verplichten om mee te werken?

Ze hebben het eigenlijk al gedaan/geprobeerd met Arensman, Meijntjes en nu Uran.

3
11 na 11 7 september 2022 om 17:24

Dat zijn allemaal renners die voor Evenepoel van geen belang zijn. Waarom zou hij zijn ploeg moeten afmatten om die kerels terug te halen? Zodat hij geïsoleerd zou zijn wanneer de echte rivalen aanvallen? Als de andere ploegen zich daardoor bedreigd voelen moeten zij er maar achter rijden.

2
Laurens snauwaert 7 september 2022 om 17:31

@11 na 11
Terecht, mijn punt is, dat het opvalt dat ze de vlucht ver genoeg laten rijden zodat er telkens eentje in het klassement komt oftewel zijn positie verstevigt ten opzichte van andere.

Het is daarom zeer sneu dat Arensman niet mocht doorrijden…

0
11 na 11 7 september 2022 om 17:37

Toen stond Arensman nog niet zo ver in het klassement en zou er toch iemand achter zijn beginnen rijden. En als dat niet was gebeurd, dan hadden ze hem ook nooit laten rijden op de Sierra Nevada.

2
Melkzuur 7 september 2022 om 17:37

Als Arensman mocht doorrijden had hij nooit Sierra Nevada gewonnen. Is achteraf de juiste beslissing gebleken.

3
Skywalker 7 september 2022 om 18:01

Daarnaast zijn er dan ook geen boniseconden meer te verdienen voor het geval Mas Evenepoel zou kloppen in de sprint.

0
De Štangelj Fanclub 7 september 2022 om 17:15

Uran nooit afschrijven. Hij wint niet alleen de etappe maar hij staat ook weer in de top tien van het klassement. Dit gaat hem zeker helpen bij of een contractverlenging of het vinden van een nieuwe ploeg.

1
the student 7 september 2022 om 17:20

Ligt er een beetje aan wat hij wil. Hij kan er vast nog een jaar of twee aan vastplakken ergens. Maar stoppen na dit jaar zou ik ook nog wel begrijpen. Als hij in de top10 eindigt is het een prima afsluiter.

0
RLM 7 september 2022 om 17:24

Hele mooie strijd gezien voor de rit, ik had het Craddock gegund. Mooi voor de renner met de meeste volgers op Instagram (blijkbaar) die hiermee in een exclusief clubje terechtkomt. Pacher rijdt deze Vuelta al best sterk, is zijn 3de of 4de top 5 plaats denk ik.

Mas probeerde vandaag wel, alleen deed hij dit op het moment dat Uran de sprint aanging en kwam dit niet geweldig in beeld. Leuk dat Almeida nog eens in beeld komt, en opvallend dat Lopez nog moet lossen.

1
Cochise 7 september 2022 om 20:39

Rigo is immens populair in Colombia. Ze zien hem daar echt als de peetvader van de nieuwe generatie Colombianen. En ook al haalden Quintana en Bernal eerder een grote ronde en Tour de France binnen voor Colombia, ze kunnen niet tippen aan het charisma en humor van Uran.

0
Mirra 7 september 2022 om 17:56

Remco als eerste over de meet in de groep der favorieten op een hellende aankomst.

1
Dikke Vrouw 7 september 2022 om 17:18

Leuk voor uran , rev netjes uitgecontroleerd

0
zietemgaan 7 september 2022 om 18:20

Morgen finale op klim eerste categorie..

0
Peterke 7 september 2022 om 19:05

Hmm. Waar is de tijd dat Almeida stond te verkondigen dat hij een veel betere klassementsrenner was dan Evenepoel? Nu ze ieder voor eigen rekening mogen rijden zien we het wel…

0
Mooie Sjors 7 september 2022 om 19:14

Zei hij dat zelf? Waren gewoon de non-believers hier denk ik die van Almeida ineens 1 van de allerbeste ronderenners ter wereld wilden maken. Met een lekker sneertje erbij naar PatLef dat hij met Evenepoel op het verkeerde paard had gegokt. Best niet te serieus nemen allemaal.

1
Laurens snauwaert 7 september 2022 om 19:38

@Mooie Sjors, heeft Almeida gezegd in die befaamde Giro waarbij REV eruit gestapt is.

1
Stabanger 7 september 2022 om 20:41

Wat Sjors zegt

0
Dikke Kater 7 september 2022 om 20:13

Ayuso staat nu derde in het ak en tweede in het jongerenklassement. Die is best goed.

Daar zat degene die de voorbeschouwing van het jongerenklassement op wf maakte, goed naast. Leuk om dat nog eens te lezen, ook al kun je daar niet meer reageren …

0
BraboCycling 7 september 2022 om 17:12

Vooral hele rare tactiek bij INEOS en UAE

-1
Monsieur Bendy 7 september 2022 om 17:17

Deze ’tactiek’ zie je de hele ronde al. Ineos rijdt hard naar de voet om vervolgens helemaal niks te ondernemen. Bij UAE rijden ze allemaal voor zichzelf, een gegeven dat in de laatste Giro ook al goed te zien was. Zonder koning Pogi is er daar niemand met enig gezag.

0
Gebruikersnaam 7 september 2022 om 17:20

Hopen dat Ayuso snel helemaal uitgroeit tot kandidaat winnaar voor een grote ronde en dan interne conflicten met Pogacar over wie kopman moet zijn. En dan Almeida er nog tussen als schaduwkopman die voor geen van beide echt wil werken.

Wat. Een. Team.

1
De Siepel 7 september 2022 om 17:48

Deze Vuelta zonder Roglic gaat als een nachtkaars uit.

-1
sus 7 september 2022 om 18:00

Inderdaad het had nog een mooie strijd kunnen worden tussen roglic en mas voor de 2e plaats

3
Bonifatius 7 september 2022 om 18:42

Yep, gelijk heb je Siep

1

Headlines

Populair

Materiaalzone