Vuelta 2022: Meintjes beste vluchter op steile Les Praeres, Evenepoel breidt voorsprong uit
foto: Cor Vos
zondag 28 augustus 2022 om 17:26

Vuelta 2022: Meintjes beste vluchter op steile Les Praeres, Evenepoel breidt voorsprong uit

Louis Meintjes heeft de negende rit van de Vuelta a España gewonnen. Op de steile slotklim van Les Praeres was de Zuid-Afrikaanse klimmer van Intermarché-Wanty-Gobert de beste vluchter. Remco Evenepoel verstevigde zijn koppositie in het algemeen klassement, nadat hij op de laatste klim was weggereden bij zijn tegenstanders.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags voor de tweede rustdag ging de Vuelta verder met de 171,4 kilometer lange negende rit van Villaviciosa naar Les Praeres, voor een aankomst bergop na een korte maar steile slotklim. Voor de renners begonnen aan de 3,9 kilometer lange klim met stijgingspercentages tot liefst 24 procent, hadden zij al vier beklimmingen in de benen: één van eerste categorie, één van tweede en twee van de derde. Werd het een dag voor de aanvallers, of ging een klassementsrenner met de overwinning aan de haal?

Drie renners verschenen niet meer aan de start. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) kon door ziekte niet meer verder, terwijl Wout Poels (Bahrain Victorious) en Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl) een positieve coronatest hadden afgelegd. Het tempo lag in de openingsfase erg hoog en het duurde lang vooraleer de vlucht van de dag tot stand kwam. Pas na 44 kilometer kwam een kopgroep met tien man tot stand en de aanvallers konden aan hun voorsprong gaan bouwen, terwijl het peloton gas terug nam.

Vluchters pakken vijf minuten
Samuele Battistella (Astana), Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious), Dylan van Baarle (INEOS), Louis Meintjes (Intermarché), Filippo Conca (Lotto Soudal), Thymen Arensman (DSM), Jimmy Janssens, Robert Stannard (Alpecin Deceuninck), José Manuel Diaz (Burgos-BH) en Simon Guglielmi (Arkéa Samsic) sloegen de handen ineen en pakten ruim vijf minuten voorsprong op het peloton, waar Quick-Step Alpha Vinyl, de ploegmaats van rodetruidrager Remco Evenepoel, het initiatief nam. Arensman liet zich na overleg met zijn ploeg terugzakken uit de kopgroep.

foto: Cor Vos

Op twaalf kilometer van de aankomst vielen Conca en Janssens aan uit de kopgroep en alleen Battistella kon van voren terugkeren. Twee kilometer later probeerde Janssens het nog eens en deze keer kon alleen Battistella volgen. Zij begonnen samen aan de slotklim. Daar was de Belg sterker dan zijn Italiaanse medeaanvaller, waarmee nog slechts één aanvaller op kop overbleef. Meintjes bleek zijn klim echter uitstekend te hebben ingedeeld, keerde van voren terug en ging alleen verder – met nog tweeënhalve kilometer te gaan.

Meintjes had van zijn voormalige medevluchters niets meer te duchten en verdedigde zo’n twee minuten voorsprong op Remco Evenepoel, die op de steile monsterklim was weggereden bij zijn concurrenten. De Belg was op weg om zijn voorsprong in het algemeen klassement verder uit te breiden. Meintjes gaf zijn voorsprong niet meer uit handen en sleepte na 171,4 kilometer de zege binnen. Het was voor de 30-jarige Zuid-Afrikaan zijn eerste overwinning van WorldTour-niveau in zijn carrière.

foto: Cor Vos

Evenepoel loopt uit in klassement
Battistella kwam met een minuut achterstand als tweede over de streep, Zambanini kwam iets later als derde binnen. Evenepoel was de nummer vier aan de finish; de Belg pakte zo tijd op al zijn concurrenten. Op Enric Mas pakte hij 44 seconden, op Primož Roglič 52 seconden.

RIDE Magazine
145 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2022 18:56
De winnaar lijkt met RvE wel bekend. Roglic komt tekort bergop en Mas is geen serieuze uitdager denk ik.
Jammer dat Kelderman ook in z'n 2de GT van het jaar niet mee kan. Zou dit al zo langzamerhand het eind betekenen van z'n tijd als klasssementsrenner in een grote ronde. Denk dat hij bij TJV toch ook vooral in dienst zal moeten gaan rijden
    28 augustus 2022 20:51
    Ik denk het ook. Wederom zeer matig
28 augustus 2022 20:23
Een diepe buiging voor Remco en ik neem mijn hoed voor hem af, deze jongen heeeft nu heel veel negatievelingen hun mond gesnoerd, ongezien wat hij nu laat zien.
28 augustus 2022 20:58
Opnieuw een sterke prestatie van Evenepoel. Maar inderdaad, op het laatst moest hij een 15 seconden inleveren op de concurrenten. Je zag ook dat hij nog nauwelijks vooruit kwam op de ribbelstrook, gevolgd door het stukje sterrata. Terwijl zeker Ayuso, in iets mindere mate de twee achtervolgers en tenslotte Roglic, in volle vaart eindigden.
Ik denk dat hij heel diep gegaan is toen hij Mas als laatste losgooide. Die bleef een tijd op een paar lengten hangen. Evenepoel heeft er dan nog eens een laatste schep kolen op gegooid, zodat Mas definitief kraakte. Hij liep toen ook een 50 seconden uit op de Spanjaarden en een minuut op Roglic. Maar het bleek de laatste brandstof te zijn van Evenepoel. Vooral Ayuso kwam nog snel dichter. Ook Roglic finishte sterk en had bijna weer de andere twee concurrenten te pakken. Ik denk dat de rustdag er net op tijd komt voor Evenepoel. Benieuwd hoe die gaat presteren tijdens de tijdrit. Is hij daar dominant, en smeert hij Roglic nog tijd aan zijn broek, dan is hij voldoende gerecupereerd en kan er nog veel de laatste tien dagen. Blijft Evenepoel dinsdag wat onder zijn niveau, dan denk ik dat dit stilaan zijn zwanenzang zal betekenen.
Maar met het oog op de toekomst, is zijn prestatie tot nu toe veelbelovend. Langer dan een week op topniveau, verschillende bergritten verteerd, ook steile beklimmingen bedwongen. Alleszins beter dan verwacht. Zelfs de traditionele Evenepoel-afbrekers zijn nu vrij mild. Het is voor hen enkel hopen op een ineenstorting van Evenepoel tijdens de volgende bergritten. Zodat ook voor hen de Vuelta nog geslaagd is.
    28 augustus 2022 21:09
    Erg fraai samengevat.

    Zijn mazzel is wel drievoudig, rustdag, tijdrit en daarna niet enorm lastige uitdagingen. Tegenstanders hebben ook geen teams om hem helemaal gek te rijden, met zijn eigen strijdmakkers tot het bot gemotiveerd is dat een vierde meevaller.

    Hij zou het moeten kunnen schaffen.
    28 augustus 2022 21:38
    @Marlin

    Uit een paar honderden meters leid jij de zwanenzang van Evenepoel voor de complete ronde af?
    28 augustus 2022 22:04
    Dat hij dat laatste stukje niet zo hard vooruit ging is niet erg gek, #kenniegravelrijden toch? De oude Remco had wellicht zelfs demonstratief zijn hakken in het grind gezet maar vandaag niks van dat. Wat dat betreft weer een stapje gezet. ;-)
    28 augustus 2022 22:57
    Ik heb de finale opnieuw bekeken en vraag me toch af waar je Evenepoel zag verslappen, Marlin. Die bleef gewoon even verbeten meters maken als de drie kilometers ervoor, en voor zover je de slotmeters kan timen, deed hij er ook niet of nauwelijks langer over dan zijn concurrenten, op Ayuso en in mindere mate Roglic na.

    Bovendien lag de finish op een type wegdek waaraan Evenepoel geen al te beste herinneringen heeft, zoals Wheely zegt. Toch eindigt hij zo sterk. Dan zou ik dus niet bepaald spreken van een zwanenzang, maar juist van een veelbelovende prestatie.
    29 augustus 2022 07:56
    @Marlin misschien had iemand Remco wel toegefluisterd dat er een rustdag zat aan te komen, en dat het best ok was om even alles uit de kast te halen. Opmerkelijk dat deze knappe prestatie doet denken aan het woord 'zwanenzang'. Associeer dat woord met de andere AK-renners, die voor de derde rit bergop weer stevig in de vernieling werden gereden. Echt benieuwd wie dinsdagavond nog binnen de 3 minuten staat.
29 augustus 2022 00:10
Madrid is nog ver...

Wat ik wel raar vind is dat vooral Jose de Cauwer emotioneel als commentator zo extreem betrokken is. Zelfs de zogenaamde recuperatie na de finish is blijkbaar wederom briljant terwijl je gewoon ziet dat die jongen gewoon naar de kloten is.
    29 augustus 2022 00:18
    Jose valt dit jaar erg tegen, normaal hield hij wuijts altijd in het gareel maar nu laat hij zich meeslepen door de rest.
    29 augustus 2022 04:14
    Maar Madrid komt wel elke dag wat dichterbij en zijn voorsprong vergroot alleen maar !
    Tot op heden alleen maar veelbelovend, tot spijt van wie het benijdt !
28 augustus 2022 17:36
Ik zit met belangstelling te wachten op de anti-revwappers
    28 augustus 2022 18:18
    @edje47, nergens voor nodig. Ik was in verleden ook vaak kritisch. Dat werd mede ingegeven door de omgeving en het hoge verwachtingspatroon wat ze hem meegeven. Deze vuelta kan je alleen maar met respect en bewondering naar hem kijken. Laten we toejuichen dat België, Qs weer een rnd renner hebben die een grote rnd kan winnen (zoals het er nu uitziet ;).
    28 augustus 2022 18:56
    Ik had het er gisteren nog over met mijn pa, dat de druk bij Belgische jonge talenten zo groot is... ik denk dat jullie dit in Nederland niet kunnen voorstellen.
28 augustus 2022 18:13
Ik wil het allemaal nog wel eens zien in het hooggebergte... dat is andere koek en daar verwacht ik Evenepoel sneller geïsoleerd. Maar goed, als de Spanjaarden tegen elkaar gaan rijden en Evenepoel volgt enkel dan kan het goedkomen.

Dinsdag moet Evenepoel winnen en meer marge uitbouwen. Hopelijk verteert hij de rustdag goed want hij leek compleet uitgeput aan de meet. Dat was toch anders bij Ayuso en Roglic.
    28 augustus 2022 18:35
    Hij gaat het zeker nog zwaar krijgen. Dat de Spanjaarden gaan samenwerken, lijkt me ook duidelijk. Het is ook zeker nog niet binnen. Toch is hij na dinsdag duidelijk in pole position om te winnen. Het gevaar komt nog van Ineos en Movistar. Die gaan de koers zeker nog hard maken. Het is aan Evenepoel om mee te kunnen op de langere klimmen straks en niet in de val te lopen.
    28 augustus 2022 18:51
    In de bergen hoeft hij alleen maar te volgen.
    28 augustus 2022 19:05
    De Spanjaarden gaan absoluut niet samenwerken. Never done, never will.
    28 augustus 2022 20:17
    Wat jouw laatste alinea betreft zie je blijkbaar ook maar wat je zelf wilt zien.
    Uit deze beelden lijkt me dat toch omgekeerd te zijn:

    Evenepoel: https://twitter.com/lavuelta/status/1563922863689719810
    Ayuso: https://twitter.com/lavuelta/status/1563917131581898753
    28 augustus 2022 23:38
    Idd Krist. Rodriguez, Valverde en Sanchez indachtig...Rui Costa lacht nog altijd in zijn vuistje met die regenboograndjes op zijn mouwen.
    28 augustus 2022 23:51
    Zal wel loslopen, vanaf volgende week krijgen ze er een boel bongenoten bij met ploegen van de 5’ die op de 4’ gaan jagen, 6’ op 7’, enz…
28 augustus 2022 17:37
Vrij duidelijk dat roglic nog best veel last vak zn val in de tdf heeft? Of ben ik de enige?
    28 augustus 2022 17:44
    Logisch toch?? Primoz heeft dan ook 28 gebroken ruggenwervels overgehouden aan die val
    28 augustus 2022 17:50
    Onzin, komt enkel ter sprake wanneer hij tijd verliest.
    28 augustus 2022 17:56
    Onzin? Volgens mij viel hij best hard, en dat zie je nu toch?
    28 augustus 2022 17:56
    Onzin? Volgens mij viel hij best hard, en dat zie je nu toch?
    28 augustus 2022 17:57
    Dat Roglic daar nog last van heeft lijkt me duidelijk. Direct (fysiek) en indirect (de voorbereiding zonder echt langdurige hoogtestage)

    Toch vind ik het positief hoe hij rijdt. Bij die val van Harper wordt hij in ieder geval opgehouden en moet een inspanning leveren om terug te keren. Dat beknopt hij aan het begin van de slotklim, maar echt er door zakken doet hij niet. Hij finisht binnen 10 seconden van Mas en Rogriguez en binnen 20 van Ayuso. Dan ben je echt niet slecht.

    Met de tijdrit van dinsdag in het vooruitzicht is Roglic nog altijd podiumkandidaat en hoe Evenepoel nu rijdt is een beste inzinking in week 3 niet onlogisch. Hij rijdt zowat elke slotklim van begin tot eind volle bak alleen naar boven. Yates overkwam het in 2018 ook na deze inspanningen. Als je echt zo zeker bent doe je het in mijn ogen toch net anders. Roglic is en blijft dan de man indien Evenepoel er door zakt. Zeker met de tijdrit voor de boeg dinsdag.
    28 augustus 2022 18:02
    Roglič zit inderdaad gewoon nog op het vinkentouw hoor. Simon Yates idem
28 augustus 2022 17:42
God is groot!!
28 augustus 2022 17:42
Evenepoel echt heel sterk.

Jammer dat al die zuigers hier dat op een vervelende manier moeten laten blijken.
    28 augustus 2022 17:44
    Ja, bijna net zo vervelend als dat jij altijd in de blog zit te zeuren en je aanstellen.
    28 augustus 2022 17:45
    Ik vind hen vervelender.
    28 augustus 2022 17:50
    we zijn gewoon blij met onze kampioenen

    love conquers hate!
    28 augustus 2022 18:22
    Waarom moet die haat gezocht worden! Wees gewoon trots op de prestatie die rev nu behaald en stop met het zoeken naar negativiteit.
28 augustus 2022 19:02
Door een aantal reacties hier, merk ik weer waarom ik zo moeilijk positief over Evenepoel kan zijn. Hij rijdt echt een steengoede Vuelta tot nu toe en zijn ploeg doet het ook boven verwachting goed. Dit is echter niet bijzonderder of beter dan andere goede prestaties van Pogacar, Hindley of Vingegaard in het recente verleden. Wellicht komt het omdat mijn Deens of Sloveens niet zo geweldig is, maar supporters die hun favoriete renner als god aanduiden en hem nu al de beste ooit vinden is volgens mij bijna iets typisch Belgisch. Waarom zo ongelofelijk overdreven doen in plaats van te genieten van een steengoede prestatie tot nu toe?
    28 augustus 2022 19:06
    Lol, en als anderen net iets -in jouw ogen- te enthousiast zijn, dan heeft dat bij jou het omgekeerde effect? Het zegt wel iets over jou, niet?
    28 augustus 2022 19:12
    Ik vind het aantal overdreven hosanna reacties niet zo talrijk eigenlijk. Niet zo veel méér dan hosanna reacties over prestaties van Dumoulin destijds of Jumbo als ploeg nu.
    De overdreven reacties die er zijn, zijn wellicht een combinatie van het feit dat wielrennen (samen met voetbal) dé sport is in België en het feit dat er zolang geen goede ronderenner meer geweest is. En natuurlijk ook een stuk als reactie over de jarenlange scepsis omtrent Evenepoels mogelijkheden hier op de site.
    28 augustus 2022 19:28
    Wanneer is iets een overdreven hosanna reactie?
    Constateren dat Rev momenteel de sterkste is, lijkt me niet misplaatst.
    Ik heb nog niks gelezen wat lijkt op een klasse beter dan Pogi of Vingegaard.
    28 augustus 2022 19:44
    Ik zie hier weinig mensen roepen dat Evenepoel de beste ooit is, en als ik beelden bekijk van hoe Vingegaard thuis kwam in Kopenhagen, kunnen de Denen ook wel wat van verafgoden.

    Maar goed, dat past natuurlijk niet in je verhaal.
    28 augustus 2022 20:52
    Je ziet nu echt spoken hoor, YogiBear

Reacties zijn gesloten.