Vuelta 2021: Voorbeschouwing op het parcours
De Vuelta start dit jaar in Burgos - foto: Cor Vos
maandag 9 augustus 2021 om 08:00

Vuelta 2021: Voorbeschouwing op het parcours

Met de Vuelta a España 2021 staat de laatste grote ronde van dit wielerjaar alweer op het programma. Vanaf zaterdag 14 augustus is het weer drie weken lang genieten van een spannende strijd in decors die het Iberisch schiereiland typeren. Wat hebben de parcoursbouwers van de Spaanse rittenkoers dit jaar voor ons petto? We blikken vooruit op het parcours van de Vuelta 2021.

Het parcours van de 75e Vuelta a España biedt voor ieder wat wils. Zowel de sprinters, klimmers, aanvallers als de tijdrijders krijgen tijdens de 3.336,1 kilometer lange tocht naar Santiago de Compostela hun kansen. De Vuelta wordt dit jaar volledig verreden op Spaans grondgebied. Na een start in noord-oost Spanje gaat het in de eerste week zuidwaarts. Na een verblijf in Andalusië zette de renners weer koers naar het noorden, waar in Galicië en Asturië het zwaartepunt van deze Vuelta ligt.


Kerncijfers parcours Vuelta 2021

  • 8 vlakke etappes, waarvan 2 met een aankomst op een klim
  • 4 heuvelachtige ritten
  • 7 bergetappes
  • 2 individuele tijdritten (totaal 40,9 tijdritkilometers)
  • 2 rustdagen
  • 45 gecategoriseerde beklimmingen
  • 3 finishes op cols buitencategorie:Alto de Velefique, Lagos de Covadonga and the Alto d’El Gamoniteiru
  • 11 nieuwe aankomstplaatsen


Week 1: Gran Salida in Burgos

Voor het Gran Salida kiest organisator Unipublic dit jaar voor een driedaags verblijf in de provincie Burgos. Waar Burgos doorgaans het decor is van de gelijknamige ronde die als opwarmertje dient voor het hoofdgerecht, worden dit jaar in noord-oost Spanje de eerste prijzen verdeeld. De eerste leiderstrui wordt namelijk vergeven in de straten van de gelijknamige hoofdstad. Geen ploegentijdrit zoals in de jaren 2010-2017 of een rit in lijn zoals tijdens de meest recente editie, maar een 7,1 kilometer lange proloog waarin bepaald zal worden wie de eerste leiderstrui aan mag trekken. Ondanks de aanwezigheid van de Alto del Castillo (3e categorie), zullen de verschillen hier echter nog niet enorm groot zijn.

Team Jumbo-Visma voor de kathedraal van Burgos 2020 – Foto: Cor Vos

Op de tweede dag volgt de eerste kans voor de sprinters, die tijdens de openingsweek overigens aardig aan hun trekken komen. Er volgen immers na de finish in Gamonal (een wijk aan de oostkant van Burgos) nog meerdere kansen. Voordat het zover is, zullen zij eerst de etappe van maandag goed door moeten komen. Dan wacht de eerste serieuze test voor de klassementsrenners. De finish ligt namelijk op de top van de Picon Blanco, een 7,6 kilometer lange beklimming waar eerder deze week Romain Bardet nog zegevierde. Eerder wisten klimmers Mikel Landa, Migiuel Angel Lopez, Ivan Ramiro Sosa en Remco Evenpoel hier te winnen.

Na de eerste aankomst bergop zijn de sprinters weer aan zet, wanneer de Vuelta verder zuidwaarts koerst met een sprintersrit naar Molina de Aragón op dinsdag en een nagenoeg vlakke rit naar Albacete op woensdag. Tijdens die laatste rit is het vanwege de vele open vlaktes onderweg oppassen voor waaiers. Op donderdag wordt de rit na opnieuw een relatief vlakke aanloop afgesloten met een finale voor puncheurs, wanneer de zesde etappe finisht op de 1,9 kilometer lange klim richting het kasteel van Cullera.

Op vrijdag wacht de eerste serieuze bergrit, wanneer er in de regio Valencia zes geclassificeerde beklimmingen op het programma staan. Op de slotklim naar Balcón de Alicante zullen de klassementsrenners hun kaarten op tafel moeten leggen. De sprinters die deze beproeving overleven, krijgen de dag erop mogelijk hun beloning. De relatief vlakke rit naar La Manga del Mar Menor – een landstrook aan de zuidoostkust van Spanje – is op papier immers een uitgelezen etappe voor een massasprint.

De openingsweek is de sprinters gunstig gezind – foto: Cor Vos

Daags voor de eerste rustdag mogen de renners hun borst natmaken voor een stevige bergrit met meer dan 4.500 hoogtemeters. In het diepe zuiden van Spanje wordt de etappe beslist tijdens de beklimming van de Alto de Velefique. Twaalf jaar geleden was de Vuelta hier voor het laatst. Toen was het Ryder Hesjedal die hier zegevierde.


Week 2: Weerzien met Valdepeñas de Jaén in Andalusië

In de tweede week trekt het peloton weer noordwaarts. Na een dag welverdiende rust in Almeria hervatten de renners met een relatief vlakke rit door Andalusië naar Rincón de la Victoria, maar de Puerto de Almachar (tweede categorie) in de finale zal deze rit iets te zwaar maken voor het sprintersgilde. Tijdens de heuvelachtige rit naar het amper 4.000 zielen tellende Valdepeñas de Jaén op woensdag moet er alweer meer geklommen worden en moeten de renners rekening houden met verzengende hitte. De beslissing zal vallen op een steile slotklim die voor Vuelta-volgers geen onbekende is. In 2010 won hier Igor Anton, in 2011 en 2013 waren het respectievelijk Joaquim Rodriguez en Dani Moreno die hier het zegegebaar konden maken. Oftewel: de Spanjaarden beleven goede herinneringen aan deze finish.

Igor Anton was een van de Spanjaarden die won in Valdepeñas de Jaén – foto: Cor Vos

De etappe van donderdag brengt de renners naar het Andalusische Córdoba – de stad van de historische kathedraal Mezquita. Met twee beklimmingen in de slotfase zijn vluchters hier kansrijk. Op vrijdag tijdens een rit door Extremadura wacht een nieuwe kans voor de sprinters

Het voorlaatste weekend begint met een rit waarin de klim naar Pico Villuercas twee keer moet worden beslecht. Voordat de renners aan de tweede en laatste rustdag beginnen, wacht nog de verraderlijke etappe naar El Barraco. Beklimmingen van eerste en tweede categorie zullen het peloton aardig uitdunnen, terwijl de Puerto de Mijares (20 km à 5,4 km en max 10%) op 28 kilometer van het einde leent zich ervoor om de finale vroeg te openen.


Week 3: A-typisch slot

De slotweek begint met etappe door Cantabrië, waarin de sprinters in Santa Cruz de Bezana een laatste kans op dagsucces krijgen. Het is de laatste rit waarin de klassementsrenners zich koest kunnen houden voordat zij beginnen aan een tweeluik waarin zij vol aan de bak moeten

Lagos de Covadonga staat bekend om zijn mistige scènes – foto: Cor Vos

Op woensdag staat er een regelrechte klassieker op het programma. Het is voor de 21ste keer sinds zijn debuut in 1983 dat de beklimming naar Lagos de Covadonga in het etappeschema is opgenomen. Drie jaar geleden was Thibaut Pinot de laatste renner die op deze mythische col zegevierde. De finish bij de bergmeren op ruim duizend meter boven zeeniveau staat garant voor een aardig schouwspel, maar boezemt menig renner de nodige angst in.

Drie dagen voor het einde volgt er in Asturië nog een loodzware bergetappe, met vier zware beklimmingen in nog geen 160 kilometer. Nog nooit kende een etappe in de Vuelta meer hoogtemeters. De aankomst ligt op de Altu d’El Gamoniteiru, een monsterklim waar het stijgingspercentage constant tussen de 10 en 12 procent ligt.

De Altu d’El Gamoniteiru is bijzonder lastig

Hoewel de zwaarste etappes in deze fase achter de rug zijn, is de grillige rit door het Galicische middengebergte er eentje waar de aandacht niet mag verslappen. Het parcours op weg naar Monforte de Lemos kan zich lenen voor een onrustige rit, dus het is zaak om hier bij de les te zijn.

In het slotweekend hebben de parcoursbouwers dit keer voor een andere aanpak gekozen. Geen zware bergrit op de voorlaatste dag, maar een etappe langs de kust en door het binnenland van Galicië. Dit parcours dat lijkt op een mini-klassieker zou wel eens voor een onverwachte wending kunnen zorgen.

De Vuelta sloot in 2014 al eens af in Santiago de Compostela – foto: Cor Vos

Voor de slotrit breekt de organisatie met een traditie. Voor het eerst sinds 2014 finisht de Vuelta niet in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar net als zeven jaar gelen is Santiago de Compostela de plaats waar de beslissing zal vallen. Destijds waren er op de slotdag geen belangrijke verschuivingen meer in het algemeen klassement en was het de Alberto Contador die tijdens een tien kilometer lange rit tegen de klok achter zich wist te houden. Mochten de verschillen dit jaar dichter bij elkaar liggen, dan biedt dit 33,8 kilometer lange technische parcours het ideale scenario voor een zenuwslopende apotheose.


Profielen van alle 21 etappes Vuelta a España 2021

Zaterdag 14 augustus: Etappe 1, Burgos – Burgos (individuele tijdrit)

Zondag 15 augustus: Etappe 2, Caleruega – Burgos

Maandag 16 augustus: Etappe 3, Santo Domingo de Silos – Picón Blanco

Dinsdag 17 augustus: Etappe 4, El Burgo de Osma – Molina de Aragón

Woensdag 18 augustus: Etappe 5, Tarancón – Albacete

Donderdag 19 augustus: Etappe 6, Requena – Alto de Cullera

Vrijdag 20 augustus: Etappe 7, Gandia – Balcón de Alicante

Zaterdag 21 augustus: Etappe 8, Santa Pola – La Manga del Mar Menor

Zondag 22 augustus: Etappe 9, Puerto Lumbreras – Alto de Velefique

Maandag 23 augustus: Rustdag

Dinsdag 24 augustus: Etappe 10, Roquetas de Mar – Rincón de la Victoria

Woensdag 25 augustus: Etappe 11, Antequera – Valdepeñas de Jaén

Donderdag 26 augustus: Etappe 12, Jaén – Córdoba

Vrijdag 27 augustus: Etappe 13, Belmez – Villanueva de la Serena

Zaterdag 28 augustus: Etappe 14, Don Benito – Pico Villuercas

Zondag 29 augustus: Etappe 15, Navalmoral de la Mata – El Barraco

Maandag 30 augustus: Rustdag

Dinsdag 31 augustus: Etappe 16, Laredo – Santa Cruz de Bezana

Woensdag 1 september: Etappe 17, Unquera – Lagos de Covadonga

Donderdag 2 september: Etappe 18, Salas – Alto de Gamoniteiru

Vrijdag 3 september: Etappe 19, Tapia – Monforte de Lemos

Zaterdag 4 september: Etappe 20, Sanxenxo – Mos

Zondag 5 september: Etappe 21, Padrón – Santiago de Compostella

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2021 08:52
Mooi overzicht! Heerlijk dat een organisatie met een traditie durft te breken in het kader van de slotrit. Kunnen ze in Frankrijk en voorbeeld aan nemen ;) Ik zou alleen Burgos nou niet willen bestempelen als noord-oost Spanje als je ziet wat het op de kaart ligt...
8 augustus 2021 08:54
Mooi parcours, ook leuk die laatste paar ritten met de TT als afsluiter. Ze hadden die voorlaatste rit wel 200km+ mogen maken om nog wat meer een klassieker te benaderen.
8 augustus 2021 09:09
Burgers = noord/oost spanje? Volgens mij wordt noordoost Spanje dit jaar overgeslagen...
8 augustus 2021 13:53
Haha, de "sprintersrit naar Molina de Aragón". Daar gaan er dus nog veel verrast worden door die laatste km aan 6-7%.
8 augustus 2021 14:21
Fantastisch parcours door prachtige stukjes Spanje, laat de grote steden maar links liggen inderdaad.
8 augustus 2021 14:43
Er valt niks voor te beschouwen, parcours is al bekend.
8 augustus 2021 14:50
Mooi eenvoudig overzicht. Dient vooral als voorspel op wellicht de meest spannende grote ronde van het jaar. Althans, wat het algemeen klassement betreft. Zonde dat een groot deel van het wielerpubliek al verzadigd is tegen de tijd dat deze koers aanvangt, want ze is het kijken meer dan waard.
    8 augustus 2021 16:32
    Helemaal mee eens! Voor mij persoonlijk is de Tour vaak het minste van de drie. Veelte berekend wordt daar gereden. In de giro en de vuelta zitten veel meer onverwachte momenten.
8 augustus 2021 15:28
Mooie parcours voorbeschouwing! Een opmerking wel: "het Andalusische Córdoba – de stad van de historische kathedraal Mezquita" - het is eigenlijk een prachtige moskee met daarin een foelelijke kerk, die ook nog eens doorgaat voor kathedraal. Geef mij maar de moskee. Als je in dat deel loopt kom je geheel tot rust.
8 augustus 2021 15:47
Dank voor de profielkaartjes. Daar gaat het natuurlijk om in een voorbeschouwing. Het was wel weer even zoeken …
Ik mis verder nog de landkaartjes. Dat is ook altijd erg fijn om de boel te verkennen en te kijken hoe de rit geografisch is uitgetekend. Die horen imo dan ook in een voorbeschouwing van een grote ronde op een wielersite.
8 augustus 2021 17:04
Ik denk vier etappes die eindigen in een massasprint
8 augustus 2021 19:46
"Nog nooit kende een etappe in de Vuelta meer hoogtemeters"

Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd hoeveel dat er dan precies zijn....
    8 augustus 2021 20:16
    Ik gok nr 18
    8 augustus 2021 20:57
    Pakweg 4000, voor een Vuelta hoogtemeterrecord nog aan de bescheiden kant, wel een toffe rit om te gaan zien, slotklim doet weinig onder voor buurman Angliru.
    8 augustus 2021 23:29
    Gaat dit over alle Vuelta's ooit? Dat lijkt me sterk eigenlijk. Ik herinner mij nog de Andorra rit in 2015 die 5200 hoogtemeters had verdeeld over 6 beklimmingen in. Ik denk dat ze wel over de 6000 zijn gegaan in 200+ km ritten vroeger.
    Voor deze Vuelta zeker de koninginnenrit.
9 augustus 2021 05:53
Etappe 5 wordt geen massasprint of anders iig toch niet met alle "normale" sprinters want die laatste strookt loopt driftig op.

En Burgos in het noordoosten? Enkel als iedere centimeter naast madrid als "oost" wordt omschreven, want dit is natuurlijk gewoon noorden. Of in windrichtingen: NNNNO.
9 augustus 2021 11:55
Het grote voordeel van de Giro en de Vuelta is natuurlijk dat er geen loterij is wie van de favorieten na de eerste week al uitgeschakeld is. Ik verheug me weer erg op deze Vuelta! De etappe met de slotklim naar de Alto de Gamoniteiru staat alvast in mijn agenda aangekruist.
9 augustus 2021 14:04
Maximaal 5 sprintjes, denk ik

Reacties zijn gesloten.