Vuelta 2021: Romain Bardet is sterkste vluchter op Pico Villuercas

zaterdag 28 augustus 2021 om 17:32
Vuelta 2021: Romain Bardet is sterkste vluchter op Pico Villuercas

foto: Cor Vos

De veertiende rit in de Vuelta is een prooi geworden voor Romain Bardet. De renner van Team DSM toonde zich op de flanken van de Pico Villuercas de sterkste vluchter en bracht zo de zegeteller van zijn ploeg deze ronde op drie. Odd Christian Eiking behield de leiderstrui.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Zaterdag stond er voor de klassementsrenners in de Vuelta weer een bergrit op het programma. Na een aantal rustige dagen liet de slotklim Pico Villuercas (14,5 kilometer aan 6,2%) nog eens zien hoe de verhoudingen echt lagen. Primoz Roglic, Enric Mas en Miguel Angel Lopez streden in deze veertiende etappe niet om de dagzege. Dat zou een vroege vlucht gaan doen die al vroeg op de dag wegreed uit het peloton en een bonus bij elkaar fietste van meer dan elf minuten.

Kopgroep met Pidcock, Bardet en Vanmarcke
Omdat Daniel Navarro, Nicolas Prodhomme, Clement Champoussin, Jay Vine, Jan Tratnik, Jesus Herrada, Jens Keukeleire, Aritz Bagües, Xabier Mikel Azparren, Arnaud Demare, Kevin Geniets, Tom Pidcock, Sep Vanmarcke, Matthew Holmes, Andrey Zeits, Romain Bardet, Dylan Sunderland en Ryan Gibbons totaal ongevaarlijk waren voor het algemeen klassement, stond het peloton dat ook toe. En dus kregen we in de slotfase een koers binnen een koers te zien.

Voor de slotklim was de etappe mat. Het voorspelde vuurwerk op de Puerto Berzocana en de loeisteile Alto Collado de Ballesteros bleef uit in het peloton door het controleren van Jumbo-Visma en door vrees voor de slotklim in de kopgroep.Toch zagen we in de laatste vijftig kilometer alvast drie renners vooraan anticiperen op de Pico Villuercas. Prodhomme, Navarro en Holmes reden weg uit de omvangrijke eerste groep om met een voorsprong aan de laatste klim te beginnen. Daar slaagde alleen Prodhomme in.

foto: Cor Vos

Prodhomme begint alleen aan slotklim
Door een lekke band werd Holmes eerst teruggeworpen naar de groep achtervolgers, terwijl Prodhomme en Navarro weer binnen tien kilometer werden teruggepakt. De 24-jarige Fransman viel daarna nog een keer aan en begon uiteindelijk met meer dan een minuut voorsprong aan de 14,5 kilometer lange slotklim.

Prodhomme hield op de flanken van de Pico Villuercas goed stand. Aanvankelijk groeide zijn voorsprong zelfs, ook al zorgde Bardet daarachter voor een schifting met Pidcock, Holmes, Vine, Geniets en Champoussin. Tussen het groepje met Bardet en Prodhomme reed ook nog Zeits, die al vroeg op de beklimming in de tegenaanval was gegaan.

Bardet wint
Op zes kilometer van de meet haalde Bardet dan eindelijk alles uit de kast. Na een flinke demarrage poefte hij het gat met Zeits en Prodhomme dicht. De renner van Team DSM reed vervolgens onbedreigd naar de zege, want zijn voorsprong liep in de kilometers die volgden op naar bijna en minuut. Vine en Herrada gingen nog in de tegenaanval, maar kwamen er niet meer bij. Zij moesten het doen met de plekken twee en drie.

foto: Cor Vos

López in de aanval, maar nauwelijks verschillen tussen de favorieten
De favorieten wachtten zaterdag lang met het plaatsen van een aanval. López probeerde het op drie kilometer en leek een groot gat te slaan, maar in de laatste honderden meters zette Roglic de situatie alsnog recht. Aan de meet was het verschil slechts een handvol seconden.

Dit artikel delen:

29 Reacties

peterwinnen 28 augustus 2021 om 17:38

Dik verdiend, mooie renner, ploeg komt op stoom

0
stormjager 28 augustus 2021 om 17:47

Mooi, meer dan verdiend voor Bardet. Ook fijn voor het geplaagde DSM.

0
Murcia 28 augustus 2021 om 17:48

Dubbelslag van Bardet, die zich fantastisch heeft hersteld van zijn malheur eerder. Het juiste moment gekozen en een dikverdiende zege + bollen. Daarachter Herrada en de eerder zo ongelukkige Vine door de val, laat zien karakter en klasse te hebben.

Bij de favorieten een mini prikje van Martin, dat kansloos was en een sterk optreden van de Jumbo knechten. Lopez probeerde iets maar pakt praktisch geen tijd op de solide Roglic en Bernal oogt zowaar wat explosiever. Hopelijk kan hij die vorm nog verder omhoog schroeven. Eiking houdt knap stand, goede coureur is dat.

0
rennerske 28 augustus 2021 om 17:51

En dat is drie! Truitje erbij en nog een weekje te gaan. Wordt een mooie Vuelta voor DSM.

0
Maenhout 28 augustus 2021 om 17:52

Mooi voor Bardet en DSM. Een seizoen met één overwinning in het vroege voorjaar, maar nu dan toch drie etappes en grote kans op het behouden van de bergtrui. Het is ze van harte gegund. Juist ook Bardet, die het aangedurfd heeft om buiten Frankrijk te gaan rijden.

0
Monsieur Bendy 28 augustus 2021 om 17:53

Ik lees op nu.nl dat Roglic een mindere dag zou hebben gehad. Het is toch pijnlijk dat ’s lands bekendste nieuwssite zo vaak onzin verkoopt. Nog pijnlijker is dat mensen het nog serieus nemen ook.
Maar goed, mooie zege van Bardet. Op de een of andere manier gun ik het die jongen van harte.

0
Tony 28 augustus 2021 om 18:29

Dat was vandaag ook het geval met commentatoren Herbert Dijkstra en Stef Clrment. “Primoz ziet er getekent uit” “Is hij wel goed vandaag” Primoz was zo goed dat niemand hem durfde aan te pakken. Lopez rijd weg en Primoz rijd er in zijn eentje naartoe. Hoezo Herbert en Stef “niet goed genoeg”?Gisteren voorspelde ik dat Bardet zou winnen. Dik verdient en ben heel blij voor hem en de ploeg.

0
Michael Bianchi 28 augustus 2021 om 19:02

nu.nl is op elk vlak niet serieus te nemen. Mooie zege voor Bardet.

0
S.t.B 28 augustus 2021 om 19:29

Dat was even een beproeving zeg.. Dijkstra en Clement. Vooral Clement zat zwaar in de aanname modus. Door Stefs bril bekeken leek haast elke JV renner (met name Roglic) een terminaal patiënt.
Dijkstra nam na de jump van Roglic meteen afstand zijn aannames, maar Clement hield de hakken stijf in het zand. Spijtig..

0
Murcia 28 augustus 2021 om 20:51

Clement kan nog steeds het oude zeer tussen hem en de ploeg niet loslaten. Dat bleek met Primoz natuurlijk al eerder en op de OS was zijn redenatie over Tom’s mentale problemen en de ernst ervan ook redelijk uniek te noemen. Hij heeft ook nog last van het Kijk mij eens tegendraads zijn syndroom. Herbert doet je als kijker al 25 jaar naar de drankfles grijpen.

0
rennerske 28 augustus 2021 om 17:57

Mooi van Movistar om vandaag nog iets van spanning te genereren. Maar ja, in het hedendaagse wielrennen levert dit te prijzen initiatief slechts een schamele 4 sec op. En Roglic? Die keek goedkeurend toe.

0
Jacco van Stierop 28 augustus 2021 om 17:58

Prima uitgespeeld door Bardet, fijn om hem weer vooraan te zien, mooie renner die elegantie aan volharding weet te paren. Strijd aan kop was wel aardig, voor de rest een lauwe etappe.
Hopelijk werpt de verkenningstocht van Lopez nog wat vruchten af de komende dagen.

0
rennerske 28 augustus 2021 om 18:03

@ Jacco
Mooi samengevat! Een lauwe etappe met een winnaar die elegantie aan volharding weet te paren.

0
Aart van Woud 28 augustus 2021 om 18:06

Mooie overwinning voor Bardet en de bergtrui erbij. Ik gun het hem enorm!

0
De Cabybara van de Conradkade 28 augustus 2021 om 18:26

Zo’n steekspel op de slotklim voor de overwinning is toch altijd mooi om te zien.

Het is Bardet gegund en hopelijk pakt Vine ook nog zijn ritje mee.

Navarro de strijdlust? Oké…

0
Aart van Woud 29 augustus 2021 om 09:02

Daar keek ik ook wel van op ja. De jury is nochtans internationaal dus zou geen chauvinistische move zijn..

0
Anton van Valouwe 28 augustus 2021 om 18:31

Na zijn val eerder en het tijdverlies snel de bakens verzet en op jacht naar "de bollen".
Verdiende overwinning voor deze intelligente sympathieke Fransman.

0
Marik 28 augustus 2021 om 18:39

Het lijkt er toch op dat de TJV ploeg niet goed genoeg is om Roglic echt heel goed te ondersteunen. Vooral Kruijswijk zou met zijn kwaliteiten veel meer moeten kunnen leveren.

0
Tony 28 augustus 2021 om 18:50

Welke ploeg is volgens jou dan sterker?

0
Bonorrie 28 augustus 2021 om 18:50

Ze hebben vandaag weer naar behoren gefietst. Niet te veel oproken, morgen weer een zware dag. Zoals ik t zie doen ze het gewoon goed tot nu toe. Zwaarste week moet nog komen.

0
Harm Zijlstra 28 augustus 2021 om 18:57

TJV was de enige ploeg die nog knechten mee had op de laatste klim. De rest had helemaal geen ondersteuning meer.

0
Marik 28 augustus 2021 om 19:43

Ik vrees dat Lopez en Mas samen een heel mooi voordeel hebben. Dat is echt 2 tegen 1. Het is te hopen dat Kuss als een malle blijft fietsen anders wordt het echt nog lastig.

0
harryjohan71 28 augustus 2021 om 19:54

@Marik Dan zullen ze Roglic eerst moeten isoleren. Hoe gaan ze dat doen? Vandaag is dat in ieder geval niet gebeurd.

0
Pascal Mortier 28 augustus 2021 om 18:51

Mooie overwinning voor Romain, hopelijk is hij terug vertrokken op het juiste spoor :-)

0
Michelangelo 28 augustus 2021 om 19:00

Mooi gedaan van Bardet en DSM. In deze Vuelta geven ze echt wel een soort antwoord op de kritiek die ze hebben gekregen. Blijkbaar doen ze ineens toch iets goed.

Voor de rest: jammer dat deze etappe een beetje slapjes was voor de strijd om het klassement. Het profiel leende zich in beginsel voor het vooruitsturen van hardrijders die ook tussen de laatste twee klimmen wat zouden kunnen doen voor een kopman. Ploegen als Bahrein, Ineos of Movistar hebben daar echt ook wel de renners voor.

Maar helaas baarde de etappe wat dat betreft een muis.

0
Romano1800 28 augustus 2021 om 19:01

Roglic sterk maar denk niet in ze absolute tourvorm gewoon een hoog basis niveau. Mas en lopez sterk zal nog wel is een lastig koppel kunnen zijn . Gewoon aanvallen en hopelijk 1 van de 2 te lossen . Bernal die ineens komt bovendrijven wat kunnen we daar nog van verwachten

0
harryjohan71 28 augustus 2021 om 19:56

Daarnaast kon Yates van Ineos de vijf sterksten niet volgen en is Carapaz afgestapt

0
Kenbev 29 augustus 2021 om 07:09

Noch in het verslag, noch in de reacties een woord over de prestatie en comeback van Jay Vine. Wat mij betreft toch de actie van de dag gisteren. Een leuke renner om naar te kijken, mooie stijl ook bergop. Hier hebben we het laatste nog niet van gezien.

0
Aart van Woud 29 augustus 2021 om 09:04

Toen hij viel dacht ik dat het wel eens over kon zijn met zijn Vuelta. Inderdaad waanzinnig sterk gereden van Vine om terug te komen en zelfs nog derde te worden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone