Vuelta 2021: Dubbelslag voor Rein Taaramäe in eerste bergrit naar Picón Blanco

maandag 16 augustus 2021 om 17:38
Vuelta 2021: Dubbelslag voor Rein Taaramäe in eerste bergrit naar Picón Blanco

foto: Cor Vos (archief)

De eerste bergetappe in de Vuelta a España is gewonnen door Rein Taaramäe. Op de derde dag was de 34-jarige Est van Intermarché-Wanty-Gobert als eerste op de top van de steile Picón Blanco in de regio Burgos. Taaramäe was de beste van een kopgroep die de vrijgeleide kreeg van het peloton, voor Joe Dombrowski en Kenny Elissonde. Omdat Primož Roglič op 1.48 minuut over de finish kwam, is Taaramäe ook de nieuwe klassementsleider.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Jetse Bol mee in de ontsnapping
Na een mislukte poging van Ryan Gibbons wisten acht renners wel weg te rijden uit het peloton. Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Joe Dombrowski (UAE Emirates) reden weg en zij kregen Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Lilian Calmejane (AG2R Citroën) en Jetse Bol (Burgos-BH) achter zich aan. Zij kregen al snel zes minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

De best geplaatste renner in de kopgroep was Soto, op 29 seconden van rode trui Primož Roglič. De Sloveen zette zijn Jumbo-Visma-ploegmaats op kop van het peloton, maar de Nederlandse ploeg maakte weinig haast. De voorsprong groeide tot boven de negen minuten en daarmee leek Jumbo-Visma de rode trui ‘weg te geven’ aan een van de vroege vluchters.

Naast Soto zagen daardoor ook Bayer (op 33 seconden van Roglič), Calmejane (op 38s), Elissonde (op 1m11s), Amezqueta (op 1m19s), Taaramäe (op 1m28s) en Bol (1m37s) kansen. Dombrowski had al meer dan drie minuten achterstand in het peloton.

Peloton komt laat op gang
Dertig kilometer voor het einde was het verschil nog altijd negen minuten tussen de koplopers en het peloton. Daar ging het tempo vervolgens in de golvende aanloop richting de slotklim wel de hoogte in, omdat alle ploegen hun kopmannen uit de problemen wilden houden.

Het Bahrain Victorious van Mikel Landa was een van die ploegen die het verschil onder de vier minuten bracht. Ondertussen was het Calmejane die dertien kilometer voor de meet wegsprong uit de kopgroep. Hij begon met twintig tellen voorsprong op zijn medevluchters aan de slotklim, het peloton volgde op 3.30 minuut.

Jumbo-Visma controleert het peloton – foto: Cor Vos

Picón Blanco: Strijd op twee fronten
Op die Picón Blanco (7,6 kilometer aan 9,3%) was het meteen alle hens aan dek. Taaramäe bepaalde het tempo in de kopgroep en pakte Calmejane terug. Dat ging te hard voor onder meer Bol, die vroeg loste. Elissonde, Amezqueta, Dombrowski en Calmejane konden het tempo van Taaramäe wel volgen, al kreeg de Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA het snel moeilijk. Calmejane haakte op een steile strook ook af bij een versnelling van Dombrowski.

Dombrowski, Taaramäe en Elissonde bleven daardoor over vooraan. Van die drie was de Est van Intermarché-Wanty-Gobert de sterkste. Op 2,8 kilometer van de finish plaatste hij een demarrage die Elissonde en Dombrowski overboord gooide. Het bleek de beslissende zet van Taaramäe, die de tegenwind en de flinke mist trotseerde en zo zijn Belgische ploeg een ritzege bezorgde in de Vuelta a España.

Tien jaar geleden, in de Vuelta van 2011, won Taaramäe ook al een bergetappe. Toen was hij de beste op Lagos De Somiedo. Dit keer bleef hij Dombrowski (tweede) en Elissonde (derde) voor.

Rein Taaramäe viert de ritzege – foto: Cor Vos

Favorieten kijken vooral naar elkaar
In het peloton plaatste de klimtrein van Bahrain Victorious een eerste versnelling op de Picón Blanco. Na Mark Padun was het aan Wout Poels om het tempo de hoogte in te gooien voor Landa. Dat ging ten koste van onder meer Steven Kruijswijk, bergtruidrager Sepp Kuss en Andrea Bagioli. Een eerste echte aanval kwam van David De la Cruz, maar de Spanjaard van UAE Emirates reed – mede door de tegenwind op de klim – niet ver weg.

Een slecht moment was er voor olympisch kampioen Richard Carapaz, die op drie kilometer van de top in de problemen kwam. Hij kwam nog terug, maar toen het tempo weer opgeschroefd werd ging het weer te hard voor de klimmer uit Ecuador. Adam Yates viel op zijn beurt weer aan in de favorietengroep, maar ook hij kwam niet weg.

Alejandro Valverde voerde in de slotkilometer de favorietengroep aan in dienst van Enric Mas. Hij dunde de groep flink uit en stelde Mas in staat om enkele seconden te pakken in de sprint, voor Miguel Ángel López en Primož Roglič. Onder meer Hugh Carthy en Aleksandr Vlasov verloren wat tijd, al was Carapaz de grote verliezer van alle beoogde topfavorieten.

Taaramäe nieuwe leider
In het algemeen klassement is Rein Taaramäe de nieuwe aanvoerder. Hij heeft 25 seconden voorsprong op Kenny Elissonde en een halve minuut op Primož Roglič, die wel de eerste klassementsrenner is. Enric Mas wist door zijn sprint drie seconden te pakken en hij is nu vijfde in het klassement op 45 tellen van Taaramäe. Achter hem staan Miguel Ángel López, Alejandro Valverde, Giulio Ciccone, Egan Bernal en Mikel Landa. Zij staan binnen veertig seconden van Roglič.

Dit artikel delen:

115 Reacties

havana 16 augustus 2021 om 18:41

Geen reclame voor de wielersport, deze rit. Man man man wat was dit saai. Dat TJV de trui wil verliezen snap ik, maar geen enkel ander team wilde kennelijk rijden voor de dagzege. Zelfs op de slotklim wilde niemand er een lap op geven. Afwachtwielrennen. Amusementswaarde: 0,0.

0
Petertje PretnieZON 16 augustus 2021 om 22:20

Helemaal waar,ik had vanmiddag beter de hele tuin alvast winterklaar kunnen maken en de laatste 7 km kunnen kijken. Voor de meeste renners was het en trainingsdagje en voor de tv-kijker gewoon dubbelruk.kom !

0
Anton van Valouwe 16 augustus 2021 om 18:50

Mooi hoor Taaramäe, destijds door Mart Smeets bij voortduring Tamaré genoemd!

0
Franco Ballerini 16 augustus 2021 om 19:07

Mart Smeets… hoeveel mensen heeft hij wel niet afgeschrikt voor de wielersport. Idem voor de hysterische Zonneveld. Helaas werk(t)en beiden bij de massamedia. Bij de Volkskrant heb je Wagendorp en Winnen die goed over wielrennen kunnen schrijven, maar 99% van de abonnees slaat deze artikelen over.

0
Groetjesaandevoetjes 16 augustus 2021 om 19:54

Mart Smeets die T. Martin uitspreekt zoals bij G. Martin, terwijl hij D. Martin wel gewoon normaal kon uitspreken. Bijzondere man.

0
Derierre de la course 16 augustus 2021 om 20:34

Kwestie van Smaak, ik vind Zonneveld wel fijn en Wagendrop juist een zwetser. Dat Smeets net zoveel kwaad als goed gedaan heeft voor de wielersport ben ik met je eens. Hoge pieken, diepe dalen zullen we maar zeggen.

0
boody 16 augustus 2021 om 18:52

Ik hoop niet dat dit een voorbode is voor Neerlands hoop. Oomen, Bouwman en Arendsman zakken vandaag wel erg door het ijs. Misschien moet Arendsman maar gaan verkassen naar Bora. In een los regime komt hij wellicht beter tot zijn recht.

0
rennerske 16 augustus 2021 om 19:02

Mooie boel. Eerst Pogacar die in de laatste 2 Touren bergop geïsoleerd zat en nu Roglic bergop weer in de isolatie. Zo wordt het die Slovenen wel een beetje lastig gemaakt om grote rondes te winnen. Of wordt dat geïsoleerd komen te zitten wat overtrokken?

0
Murcia 16 augustus 2021 om 19:13

Van een topploeg mag je verwachten dat die de kopman met nog minstens twee man kunnen ondersteunen bij een groep van pak hem beet 25 man. Dat niet kunnen is geen teken van sterkte maar er valt op de isolatie van Roglic wel wat af te dingen, de ene etappe is de andere niet en sommige renners verteren de overgang van vlak naar klimmen slecht + de veranderde weersomstandigheden, het was frisjes op de slotklim. Verder geldt het oude adagium: Ook al zit de kopman alleen, als hij net zo sterk of sterker is dan de concurrentie werken ploegen als Movistar en Bahrain net zo hard voor hem als hun eigen kopman. Vandaag had ik geen moment het idee dat Roglic het moeilijk had. En met het tijdsverlies van Carapaz en Carthy en ook al Vlasov zal hij rustig zijn M-Line matras gaan opzoeken.

0
Reiger 16 augustus 2021 om 19:14

@Rennerske Het is toch raar dat wanneer er een topfavoriet geïsoleerd zit er dan gewoon tempo gereden wordt door ploegen die er met een man of 5 bijzitten? Vorig jaar met TJV was een dieptepunt qua tactiek. TJV heeft gewoon de hele Tour luxeploeg gespeeld voor Pogaçar. Dumoulin liet zich te vroeg wegrijden maar had op een bepaald moment in een vroege ontsnapping kunnen gaan zitten zodat Pogaçar inspanningen had moeten doen die hem later konden opbreken.

0
Franco Ballerini 16 augustus 2021 om 19:15

Jij dacht: ik heb zoveel succes gehad met mijn eerdere sarcastische reactie (of was het dat wel? Je kunt A beweren en als iedereen reageert met: “Nee het is B”, hahaha zeggen: wat zijn jullie er in getrapt, natuurlijk is het B!) dat ik er niet genoeg van kan krijgen?

0
rennerske 16 augustus 2021 om 19:35

Niks te A, B of C-en. Vind dat hele isolatie-gedoe sterk overtrokken. Bovendien zal de concurrentie ook niet lijdzaam toezien wanneer er gedemarreerd wordt omdat ook hun positie dan aangevallen wordt. En als de zogenaamde overmacht van Ineos, Bahrein en Mobistar vandaag tot deze povere dynamische slotsom komt zal ik me als TJV voorlopig al helemaal weinig zorgen maken.

0
Franco Ballerini 16 augustus 2021 om 20:00

Ok, ik zag een uitgelezen kans voor de genoemde ploegen en pover was het zeker.

0
Derierre de la course 16 augustus 2021 om 20:37

Wat wel in de overweging meegenomen moet worden is dat Roglic er dus van af ligt (of in ieder geval in zijn eentje terug moet komen) wanneer hij materiaalpech krijgt in zo’n geval. Das wel een enorm risico hoor.
Dat er geen 3 knechten meer bij zitten kan prima, geeft de anderen ook wat rust, maar minimaal 1 lijkt me een vereiste met ambities voor het rood.

0
Laatste man 16 augustus 2021 om 19:10

Prachtig voor Rein en Wanty! Giro en Vuelta nu een etappe. Knap.

0
Aart van Woud 17 augustus 2021 om 08:49

En leiderstrui! :)

0
LaDoyenne 16 augustus 2021 om 19:37

Sterke Valverde!

En op z’n 41e staat de man -bijna onopvallend- wederom in de top 10.

0
Wheely 16 augustus 2021 om 21:50

Daar kunnen al die kleine snotneuzen nog wat van leren. Zo onopvallend vond ik hem niet trouwens, hij deed de groep met favorieten nog even lekker pijn.

0
japio 16 augustus 2021 om 20:03

Mooi voor Taaramae en IWG dat ze ook in de Vuelta een etappe pakken. En voor Roglic ook helemaal geen probleem om de leiderstrui kwijt te zijn.

De ploeg viel bergop wel door de mand. Nu is dat in een rit als deze nog wel te overzien, aangezien het hier niet echt een tactisch steekspel wordt. Maar in etappes met meerdere cols mag dat niet gebeuren. Hopelijk komen ze later beter voor de dag.

0
Wheely 16 augustus 2021 om 21:48

Lotto Soudal heeft haar eerste DNF ook al weer te pakken. Benieuwd met hoeveel ze deze ronde weten uit te rijden.

0
hans mezger 16 augustus 2021 om 22:22

REIN TAARAMÄE TRIBUTE BY GIOVANNI MEDIA 2011
https://www.youtube.com/watch?v=cXlKzr-Zg64
:)

0
timmetje94 16 augustus 2021 om 23:04

Onbegrijpelijk dat Gesink, Kruijswijk en Van Emden een contract voor nog twee jaar hebben gekregen

0
De Siepel 16 augustus 2021 om 23:45

Eens, zijn alle drie over hun top. Contract voor een jaar had nog gekund, wegens hun loyaliteit. Maar twee jaar is redelijk onbegrijpelijk.

0
TeamNL 16 augustus 2021 om 23:05

TJV Zit hierna nog 2 jaar met Kruijswijk opgescheept. Met alle respect maar wat moet je nog met zo’n renner?

Oomen kan zich nog ontwikkelen, Kuss die kan na een slechte week nog voor een etappe gaan. Maar Kruijswijk? Die hangt er tegenwoordig een beetje aan, je hebt er niks aan als knecht en winnen komt niet voor in zijn woordenboek. Zijn profcarrière gaat op een treurige manier ten einde komen, tijd om zelf de fiets aan de willigen te hangen.

0
de adelaar 17 augustus 2021 om 07:11

Kruis erover

0
Aart van Woud 17 augustus 2021 om 08:51

Misschien een rol als wegkapitein in rondjes van een week? Grote ronde lijkt op basis van 2020 en 2021 toch wel verleden tijd om daar zelf een klassement te rijden..

0
Wheely 17 augustus 2021 om 09:45

Elk huisje heeft zijn kruisje.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone