Vuelta 2021: Primoz Roglic zet eindzege in de verf met tijdritzege in Santiago de Compostella

Vuelta 2021: Primoz Roglic zet eindzege in de verf met tijdritzege in Santiago de Compostella

foto: Cor Vos

zondag 5 september 2021 om 20:27

Primož Roglič heeft voor de derde keer achter elkaar de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de afsluitende tijdrit naar Santiago de Compostella niet meer in de problemen. Sterker nog, hij won de tijdrit met overmacht. Magnus Cort en Thymen Arensman eindigden als tweede en derde.

Slechts 33,8 kilometer scheidde Roglič van zijn derde eindzege in de Ronde van Spanje. Zondagavond had de Sloveen de taak om de afsluitende tijdrit naar Santiago de Compostella zonder kleerscheuren door te komen. Mogelijk had de leider nog een taak: winnen. Het zou de ultieme beloning zijn voor de dominantie van Roglič in de afgelopen drie weken, waarin hij op een enkel valpartijtje na geen enkel moment van zwakte kende.

Voordat de Sloveen om 19.49 uur aan zijn laatste kunstje begon, moesten eerst alle andere renners nog hun Vuelta beëindigen. Met daarbij een aantal coureurs die vooraf in staat werd geacht om het Roglic nog moeilijk te maken. Tijdrijders als Josef Černý, Jan Tratnik, Lawson Craddock en Chad Haga, die weet wat het is om een tijdrit in een grote ronde te winnen.

Černý goed vertrokken, maar Cort en Arensman zijn sneller
Černý vertrok van al deze renners als eerste. Zijn tijd van 45 minuten en 18 seconden was er dan ook om serieus te nemen. Geruime tijd mocht hij daarna zitting nemen in de hot-seat. Ondertussen beten hardrijders als Nico Denz, Nelson Oliveira en Haga hun tanden stuk op de sterke tijd van de Tsjech.

Vueltasensatie Magnus Cort Nielsen slaagde er na een uur dan toch in om zijn tijd te verbeteren. Met 44 minuten en 16 seconden was hij zelfs bijna een minuut sneller. Na Cort kwamen ook Craddock, Jan Polanc en Thymen Arensman er niet aan te pas. Alhoewel Arensman de tijd van de Deen niet verbeterde, moet gezegd worden dat hij een uitmuntende tijdrit reed. Tussen Cort en Černý nestelde hij zich op de voorlopig tweede plaats.

Thymen Arensman – foto: Cor Vos

Roglič wint Vuelta
Langzaam maar zeker konden we ons daarna gaan opmaken voor de klassementsrenners. Allen konden niet tippen aan de tijd van Cort en bleven redelijk bij elkaar in de buurt, behalve… Roglič . Al na het eerste tussenpunt werd duidelijk dat hij de tijdrit zou gaan winnen. In Santiago de Compostella boekte hij zijn vierde zege.

Het podium bleef in de afsluitende tijdrit intact. Grote winnaar bij de klassementsrenners bleek David de la Cruz, die nog een sprong maakte van negen naar zeven.

Dit artikel delen:

53 Reacties

vevie 5 september 2021 om 20:29

Sterk gereden en verdiend gewonnen. Nu op naar de Tour voor dat gevecht tegen The Terminator!

Mas erg goed en een mooi podium voor Haig. Jammer dat Bernal geen podium heeft gereden, maar dat komt vast nog wel in de toekomst.

Was een degelijke Vuelta, niet heel hoogstaand. Wel met twee hele mooie etappes die je bij de mooiste GT etappes van dit jaar kan plaatsen.

LaDoyenne 5 september 2021 om 21:02

Ineos beging gisteren een blunder door voor Yates te kiezen. Bernal stond slechts 7 seconden achter Haig. Door voor Bernal te kiezen zou Ineos nu een podiumplek en het jongerenklassement hebben. Nu hebben ze helemaal niets.

Turtlehead 5 september 2021 om 21:31

@LaDoyenne: zo zou je t kunnen zeggen, alleen bestond INEOS op dat moment vooral uit Yates en Bernal, en reed Bahrein op kop, dus ik weet niet wat er te willen was.
Dylan van Baarle had dat recht kunnen zetten (feitelijk de enige die top was in die ploeg), maar die zat er uiteraard niet meer bij.

Draadband 5 september 2021 om 22:34

@LaDoyenne Het jongerenklassement had Egan Bernal wel gehouden als hij bij de groep met Primoz Roglic / Enric Mas / Jack Haig & Gino Mader was gebleven … maar samen met Egan Bernal was allicht Miguel Angel Lopez daar dan ook bij geweest, dus een podiumplek voor een INEOS renner was dan nog zeer de vraag.

Dahu 6 september 2021 om 00:43

Volgens mij boeide het Bernal allemaal geen moer of hij nou 3e of 6e zou eindigen. Hij wil vooral plezier hebben op de fiets en als je de Tour èn de Giro al in je zak hebt op je 24e ga je niet extra gemotiveerd raken voor een 3e plek. Dat is het verschil met Yates en Haig en nog vele anderen, voor hen is dat hun beste prestatie ooit.
Ik heb het idee dat we vergeten hoeveel klasse Bernal heeft. Ik ben echt benieuwd wat hij tegen de slovenen echt kan als hij op zijn best is. Die tijdrit was niet misselijk

LaDoyenne 6 september 2021 om 07:48

@Dahu

Inderdaad. In een behoorlijk lange eindtijdrit verliest een matige Bernal ‘slechts’ 1m49s op de kersverse Olympisch kampioen Roglic. Dat belooft, in tegenstelling tot wat velen hier beweren, toch voor ietwat spanning volgend jaar.

Killco 5 september 2021 om 20:30

Wat een renner. Nog even vol aanzetten om Mas te pakken en de tijdrit te winnen. Die rare opmerkingen dat hij slechter wordt in de 3e week kunnen ook de prullenbak in.

Pol 6 september 2021 om 08:28

@killco
Dat hij slechter wordt in de 3e week dat zeggen de kenners hier op dit forum. Dat zijn mensen die totaal geen verstand hebben van wielrennen. Er wordt op deze site zoveel onzin geschreven van zogenaamde wielerkenners die zelf nog nooit op een fiets hebben gezeten.

Marik 6 september 2021 om 09:01

Roglic werd in vorige GT’s vooral slechter in de 3e week omdat hij zo ontzettend veel koersdagen in de benen had. Als je bijvoorbeeld in Romandië en de Dauphiné al top bent, dan is het lastig om die vorm door te trekken tot in de 3e week van de Tour. Nu begon hij anders aan de Vuelta en zie je dat hij 3 weken lang als een Master rondrijdt.
Leergeld betaald, nu volgend jaar gebruiken als kwaliteit richting de Tour.

Tony 5 september 2021 om 20:32

PRIMOZ 3X…PRIMOZ 3X….PRIMOZ 3X. De mooiste vuelta die ik heb mogen meemaken. Drie weken genoten. Bedankt Jumbo-Visma ploeg.!!!!

vevie 5 september 2021 om 20:33

2012 en 2014 gemist? 2016?

Deel Koeper 5 september 2021 om 20:33

4 ritoverwinningen en nog 4 keer 2e.

Chippen 5 september 2021 om 20:56

er was iemand regelmatiger

Willem Kieft 5 september 2021 om 21:02

Vertel.

8 9 10

Dahu 6 september 2021 om 00:46

En dan heb je gasten als Jakobsen.
3x 1e
2x 2e
1x 100e
En dan meer dan 130e.

fietsvriend 5 september 2021 om 20:37

Echt genoten deze Vuelta van een aanvallend koersende Roglic.

Prima team om hem heen ook. Voorzichtige eerste week maar, behalve misschien gisteren, altijd iemand bij hem in de finale. En natuurlijk Covadonga – wat een kunstje was dat.
Voor Kuss duurde de Vuelta 2dgn te lang.
Kruijswijk zag er ook blij uit – dit is de eeeste keer dat hij met een winnaar uitrijdt?

IlPirata 5 september 2021 om 20:38

Wachten op het nieuwe duel uit Slovenie, pogacar vs Roglic.

zacht 5 september 2021 om 20:42

Speaking of Pogacar: die reed een vergelijkbare tijdrit in de Tour en werd met de grond gelijk gemaakt hier.

Deel Koeper 5 september 2021 om 20:45

En dan Mohoric die volgend jaar nog een stapje vooruit zet en de beste eendagsrenner wordt en ze hebben de 3 beste renners van het peloton met hun 5 of 6 profs.

@zacht
Het was vergelijkbaar als Roglic hier ook Cort Nielsen op anderhalve minuut had gezet.

Monsieur Bendy 5 september 2021 om 20:50

@zacht

Vergelijkbaar? Pogacar reed minuten sneller dan erkende tijdritspecialisten. Roglic wint met seconden voorsprong in een deelnemersveld zonder grote specialisten. Je lult dus pure onzin.

SolitaryShell 5 september 2021 om 21:00

Ik heb wat gemist kennelijk, terwijl ik toch gekeken heb. Is er in een andere dimensie dan ook een Tour of Vuelta geweest?

LaDoyenne 5 september 2021 om 20:44

Sterke tijdrit van Bernal. Wat bezielde Ineos gisteren om de kaart van Yates te trekken? Voor Bernal kiezen had Ineos het podium en het jongerenklassement opgeleverd. Nu gaat Ineos met lege handen naar huis.

Maartensmits 5 september 2021 om 20:51

Keurig gedaan van Roglic. Hij wist gewoon dat hij deze ook zou winnen. Geen poespas, gewoon winnen. Heel wat anders dan toen evenepoel begon te blaten en wel even de Giro zou winnen. Wat een branie, wat een winnaar. Oh, wacht.

LaDoyenne 5 september 2021 om 20:55

Klopt. Ook nog: herinner je dat Evenepoel minuten achterstand op Bernal zou goedmaken in de afsluitende tijdrit? Bernals tijdrit vandaag, evenals al die van Remco dit jaar, doen echter iets anders vermoeden.

Groupama 6 september 2021 om 10:13

Vanwaar deze sneer naar een renner die hier niet heeft gereden? Zit diep?
Geniet gewoon van de koers.

hanjovdberg 5 september 2021 om 20:51

Met overmacht wint Roglic deze Vuelta. Hij heeft veel goodwill gekweekt door een aantal etappes weg te geven. Want hij had er denk ik wel 8 kunnen winnen. Maar nu is hij de vriendelijke goedlachse gulle Sloveen. En anders de gulzige egocentrische oostblokker ;-)

En mensen gewoon van genieten. Niet direct weer vergelijken of er een trol wedstrijd van maken aub.

denistel 5 september 2021 om 20:53

Die Cort Nielsen wat een klasbak zeg had em de zege gegund hoor.

Roglic verruit de beste in deze ronde.

Mas weinig spectakel maar toch knap 2e en een sterke tijdrit ook.

Onie 5 september 2021 om 20:54

Wat een verschillen in het eindklassement. Bijzonder sterke Vuelta van Roglic. 4x winnen en ook nog 4x tweede. Ineos met de aanval van Bernal en Yates kleur gegeven aan de laatste week, jammer dat ze daarvoor niet zijn beloond.

Baukema Tomoulin 5 september 2021 om 20:56

En weer nr 5 op meer dan 10 minuten en nummer 10 op meer dan 20 minuten. Deze 2 Slovenen zijn echt extreme buitenklasse.

vevie 5 september 2021 om 21:09

Zoveel is wel duidelijk. Het is Pogacar, Roglic en dan een hele tijd niks. Als andere AK-man zou ik me nu als een gek op de Giro richten want die ligt de komende jaren open.

Romāns Vainšteins 5 september 2021 om 21:13

Bernal in topvorm zou ze zeker competitie kunnen bieden. En dan nog moeten Pog&Rog überhaupt de start eerst weer zien te halen, het blijft wielrennen.

Anton van Valouwe 5 september 2021 om 20:58

Mooie prestatie van Arensman in dit geweld.

Maenhout 5 september 2021 om 21:13

Het snoepje van de dag. Verrassend goed in dit veld.

Wheely 5 september 2021 om 21:46

Absoluut, blij verrast! Mooie Vuelta voor DSM ook.

Natte spons 5 september 2021 om 23:11

Inderdaad, vandaag stond DSM met 6 man in de top 25.

harryjohan71 5 september 2021 om 20:59

Fantastisch dat Arensman zo goed uit de Vuelta komt. 3e in deze tijdrit is een schitterend resultaat

Dikke vrouw 5 september 2021 om 21:07

Leve Jumbo leve rogla!

Romāns Vainšteins 5 september 2021 om 21:08

Wat deze vuelta vrij duidelijk maakt is dat Pogacar het nog flink lastig met hem had kunnen hebben in de tour. Volgend jaar maar weer.

Westland95 5 september 2021 om 21:26

Er is ons echt een geweldig duel door de neus geboord.

Murcia 5 september 2021 om 21:12

De beste man van de Vuelta wint ook de slottijdrit. Zo hoort het ook maar je moet het maar doen. Klasse van Roglic die wel weer een momentje had dat typisch voor hem lijkt maar uiteindelijk zijn collega AK mannen afdroogt. Die punch op het eind was weer hallucinant, Mas leek wel stil te staan.

Cort Nielsen een erg goede tweede maar voor mij de verrassing was Arensman. Zo jong en dan na drie weken deze ITT afwerken. Dan zit er echt nog veel moois in zijn toekomst aan te komen.

gengen-wer 5 september 2021 om 21:13

Mooie overwinning van Roglic. Maar zijn Vinegaard benen beter? Als je vergelijkt met de Tour, Mas 6de op een kleine twaalf minuten en hier ondanks die tour wel tweede op vijf minuten, misschien wel.

adelaarvanantwerpen 5 september 2021 om 22:45

Bernal eindigt hier zesde en won de giro dan zou volgens jou logica de hele top vijf van deze vuelta ook die giro hebben moeten kunnen winnen. Mas was in de vorm van zijn leven en veel sterker dan in de tour. Dat beweerde hij zelf ook. Vingegaard benen zijn niet sterken dan die van Roglic.

japio 5 september 2021 om 21:25

Dik verdiende overwinning voor Roglic. En andermaal weerbaarheid getoond na het echec in de Tour: olympisch kampioen tijdrijden, en dan de Vuelta toch wel domineren.
En ook weer een vleugje klasse van Kruijswijk gezien, die groeide echt wel gedurende de ronde.

T80JZ 5 september 2021 om 21:50

Inderdaad. Kruijswijk heeft teveel pech gehad de afgelopen twee jaar en lange tijd nodig gehad om van de coronabesmetting te herstellen. Werd door sommigen begin van de Vuelta afgeschreven en gesommeerd aan het einde van het seizoen zijn fiets aan de wilgen te hangen. Maar heeft laten zien ook zonder optimale voorbereiding en zonder topvorm nog altijd een goed niveau te kunnen halen. Nu hij eindelijk weer eens een grote ronde heeft kunnen uitrijden, zal hij naar volgend seizoen alleen maar kunnen verbeteren. Heeft ook laten zien, zoals gisteren, dat hij in dienst van de ploeg kan en wil rijden.

Westland95 5 september 2021 om 21:26

Met afstand de beste renner van de afgelopen 5 jaar. Wat een kampioen.

jv88 5 september 2021 om 21:31

Onzin vergelijking. Gaan we Bernal en Carapaz er dan ook bij nemen?

Roglic is de enige die Pogacar aankan. Ik denk zelfs dat hij gewoon beter is!

Wim Kruithof 5 september 2021 om 21:38

Roglic heeft gedomineerd en is eigenlijk geen enkele keer in de problemen geweest. Had wel het geluk aan zijn zijde dat de keren dat hij viel, dit zonder schade afliep. Het had de Vuelta onthoofd als Roglic was uitgevallen.

Ik hoop tegen beter weten in dat hij de Giro aanvangt in 2022, (ook omdat ik geloof in het groen voor van Aert en graag eens bollen aan de kleerhanger zou zien). Maar het zal de Tour wel weer worden.

T80JZ 5 september 2021 om 21:53

Roglic zal na de gebeurtenissen van de laatste twee jaar juist extra gemotiveerd zijn om de Tour te rijden, dus het is inderdaad ijdele hoop.

Drossard Kudus 5 september 2021 om 21:56

Knap hoor, drie maal op rij de Vuelta winnen. Enkel Heras en Rominger gingen hem voor.

de adelaar 6 september 2021 om 08:16

Schitterende winnaar, heeft ondanks de kritiek op zijn interviews ook laten zien dat hij een leuke positieve kijk op wielrennen heeft, bij verlies of tegenslag staat hij er elke keer weer…. Dit is een pure klasbak, als team heeft TJV een goede ronde gereden , daar kan Ineos en Movistar nog wel lering uit trekken. Leuk dat Bahrein ook hun harde werken beloond zien in de laatste week, Haig heeft me niet verrast . Geen veelwinnaar. Een opsteker was ook te zien bij Wanty en DSM . Beide ploegen hebben mooie dingen laten zien. Dat mag ook gezegd… een Jakobsen die weer terug is op niveau. helaas zijn er naast de toptennis uit de WT te weinig ploegen die een vuist kunnen maken, dat is het enige gemis uit deze Vuelta. Maar opgesomd was het een mooie ronde .

I Langof 6 september 2021 om 08:28

Als team heeft TJV een goede ronde gereden. Met slechts één kopman en een duidelijk doel. De strategie van meerdere leiders mislukte, zoals we hebben gezien bij Movistar en Ineos.

I Langof 6 september 2021 om 08:30

Het is ook duidelijk (gezien bij DQT) dat het team een ​​duidelijke strategie moet hebben om ofwel voor sprints of voor eindklassement te gaan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair