Vuelta 2021: Onvermoeibare Magnus Cort sprint naar de zege in Córdoba

donderdag 26 augustus 2021 om 17:10
Vuelta 2021: Onvermoeibare Magnus Cort sprint naar de zege in Córdoba

foto: Cor Vos

De twaalfde etappe van de Vuelta a España, met aankomst in Córdoba, is gewonnen door Magnus Cort. De oersterke Deen, die gisteren nog net naast de zege greep in de rit naar Valdepeñas de Jaén, was na een felbetwiste finale en een prachtige lead-out van Jens Keukeleire de sterkste sprinter van een uitgedunde groep. Andrea Bagioli strandde op de tweede plaats, Michael Matthews werd derde.

Ook in de etappe van donderdag lagen er kansen voor de vluchters. Rit twaalf ging van Jaén naar universiteitsstad Córdoba en in de finale kregen de renners nog twee beklimmingen (Alto de San Jerónimo en Alto del 14%) voor de wielen geschoven. Op voorhand leek het te zwaar voor de pure sprinters, maar ook weer niet lastig genoeg voor de klassementsmannen. En dus stonden rond de klok van 13.00 uur heel wat rasaanvallers te popelen om van start te gaan in deze overgangsetappe, in de wetenschap dat er wat te halen viel op weg naar Córdoba.

Doldwaze openingsfase 
Ook vandaag was het weer een hels gevecht om in de vlucht van de dag te komen. Sterker, na ruim tachtig kilometers koers was er nog altijd sprake van een compact peloton. In de beginuren werden heel wat aanvallen in de kiem gesmoord. Zo probeerde Jetse Bol met meerdere wielrenners een vroege ontsnapping op touw te zetten en ook Bert-Jan Lindeman liet zich gelden op weg naar Córdoba, maar de eerste aanvallers werden al snel bij de lurven gevat door een op hol geslagen peloton. Om u een idee te geven van de snelheid: De renners hadden in het eerste uur 50,2 kilometer afgelegd.

Met nog meer dan negentig kilometer op de koersteller wisten drie avonturiers dan toch weg te rijden uit het peloton. Qhubeka NextHash had een renner mee vooraan in de persoon van Sander Armée, Sebastian Berwick schoof mee namens Israel Start-Up Nation en ook Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) was bij de les. De koers lag echter nog niet in een beslissende plooi, want het bleef bijzonder onrustig in het peloton. Intussen zagen we een valpartij van onder meer Tobias Bayer. De Oostenrijkse klimmer van Alpecin-Fenix schreeuwde het uit van de pijn, leek vervolgens even van de kaart en kon zijn weg niet meer vervolgen.

foto: Cor Vos

Bol, Dewulf en Van Gils in de aanval 
Van voren probeerden meerdere renners nog de oversteek te maken naar de kopgroep. Julen Amézqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Jetse Bol (Burgos-BH), Stan Dewulf (AG2R Citroën), Chad Haga (Team DSM) en Maxim Van Gils (Lotto Soudal) maakten er een kopgroep van acht aan, maar het peloton was niet van plan om de vluchters al te veel ruimte te geven. Door het harde labeur van de mannen van UAE Emirates (voor Matteo Trentin) bleef de voorsprong van de acht koplopers schommelen rond de minuut. Het ging vervolgens in gestrekte draf naar de voet van de eerste van twee beklimmingen op de route.

Op de flanken van de Alto de San Jerónimo (13 km aan 3,3%) besloten de betere klimmers in de kopgroep het tempo wat te verhogen, wat dan weer funest was voor de jarige Chad Haga, die op de eerste stroken bergop meteen moest lossen uit de voorste groep. Een minuut achter de nog overgebleven zeven koplopers was het nog altijd aan de mannen van UAE Emirates om het vuile werk op te knappen. De formatie uit het Midden-Oosten liet de voorsprong met de koplopers weer wat oplopen, maar van enig paniek was nog altijd geen sprake, met nog meer dan vijftig kilometer op de koersteller.

Roglič, Yates en Van Baarle gaan onderuit 
Er leek met andere woorden weinig aan de hand in het peloton, maar toch werd de koers enkele kilometers voor de top van de San Jéronimo opgeschrikt door een vrij grote valpartij. Binnen het kamp van Jumbo-Visma was er consternatie, aangezien Primož Roglič voor de tweede keer in deze Vuelta het asfalt van dichtbij zag. De Sloveen zat echter al snel weer op de fiets en werd binnen geen tijd teruggebracht door zijn ploeggenoten. Ook INEOS Grenadiers deelde in de malaise met als grootste slachtoffers Adam Yates en Dylan van Baarle, maar de gevallen renners konden hun weg vervolgen.

Vlak onder de top van de San Jéronimo sprong Iturria weg uit de kopgroep, op jacht naar bergpunten en eeuwige roem, want na het passeren van de bergsprint besloot de Bask alleen door te gaan. De renner van Euskaltel-Euskadi, die twee jaar geleden al eens een etappe wist te winnen in zijn thuisronde, werd echter al snel weer bijgehaald door zijn medevluchters, die goed bleven ronddraaien op de vlakke wegen richting de laatste klim van de dag. In het inmiddels uitgedunde peloton bleef UAE Emirates flink doorkachelen in dienst van Trentin, waardoor de voorsprong van de vluchters alsmaar kleiner werd.

Versplintering op de laatste klim van de dag 
Met een voorsprong van een halve minuut begonnen de koplopers aan de eerste stroken van de Alto del 14%, een ruim zeven kilometer lange beklimming met maximale stijgingspercentages van, hoe kan het ook anders, 14%. Van Gils bleek voorin over de beste klimmersbenen te beschikken. De jonge renner van Lotto Soudal hield een tijdje knap stand, maar werd enkele kilometers voor de top ingerekend door de voorwacht van een wel zeer uitgedund peloton. Niet veel later zagen we de eerste schermutselingen. Romain Bardet koos voor de aanval en kreeg Sergio Henao, Giulio Ciccone en Jay Vine met zich mee.

foto: Cor Vos

Bardet trok nog maar eens door en wist op de top van de Alto del 14% belangrijke bergpunten te sprokkelen en samen met Henao, Ciccone en Vine besloot hij zich vol in de afdaling te smijten. In de achtervolgende groep werd de boel gemend door UAE Emirates: Trentin wist namelijk de schifting te overleven op de laatste klim en was nog altijd kansrijk in de strijd om de ritzege. Ook Michael Matthews en de onvermoeibare Magnus Cort waren nog mee en konden een kaarsje branden voor een uitgedunde groepssprint in de straten van Córdoba. Bardet, Ciccone, Vine en Henao wilden daar echter een stokje voor steken.

Dubbeltje op zijn kant 
In de laatste tien vlakke kilometers naar Córdoba was de organisatie in het peloton zoek en dus besloot Trentin maar zelf in de tegenaanval te gaan. De Italiaan ging samen met Ion Izagirre op zoek naar de vier koplopers, maar liet zich al even snel weer inlopen. Intussen reden de mannen van Team BikeExchange nog maar eens op kop voor Matthews en de Australische formatie wist het verschil langzaam terug te brengen. Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer was het verschil nog goed twintig seconden. Was dit genoeg voor de aanvallers om uit de greep te blijven van de achtervolgende groep?

Het bleek toch niet genoeg voor Bardet, Henao, Ciccone en Vine, want net voor het aansnijden van de laatste kilometer was de hergroepering een feit. We gingen na een felbetwiste etappe toch ‘gewoon’ sprinten in Córdoba. UAE Emirates en Team BikeExchange waren de dominante ploegen in de finale, maar in de laatste honderden meters was het EF Education-Nippo dat naar voren schoot. Met Jens Keukeleire als laatste man kon Cort rekenen op een ideale lead-out in de laatste rechte lijn. De Deen ging aan op het juiste moment en wist zo Bagioli net achter zich te houden.

foto: Cor Vos

Het is voor Cort alweer zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje. Eerder won de Deen al de etappe met aankomst op de Alto de la Montaña de Cullera, vandaag is het dus raak in Córdoba. In het algemeen klassement blijft alles bij het oude. Eiking heeft nog altijd 58 seconden voorsprong op Guillaume Martin, Roglič volgt als nummer drie op 1m56s. Vrijdag krijgt het peloton een, voor Spaanse begrippen, relatief vlakke etappe voorgeschoteld.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Xevar 26 augustus 2021 om 17:14

Die sprint van Matthews was wel erg pijnlijk…

Chippen 26 augustus 2021 om 17:14

matthews maakt het niet af, je verwacht het niet.

lag deze keer wel iets meer aan de actie van een ploegmaat, maar goed, anders was ’t wel op een andere manier verkeerd gelopen.

Aart van Woud 26 augustus 2021 om 17:47

Ontzettend slechte lead out van Team Bike Ex. Maar Matthews had zelf ook wel wat beter kunnen anticiperen toen Keukeleire aanging. Het is niet zijn allereerste sprint.

thorsen 26 augustus 2021 om 17:15

We kunnen het cort houden, dit was weer heel knap na zijn poging van gister.

Franco Ballerini 26 augustus 2021 om 17:16

Vreemde etappe. Ik ga hem vannacht in mijn privé Breakaway samen met Orla Chennaoui nog even rustig analyseren (hopelijk komen er ook nog wat andere onderwerpen ter sprake…).

Marik 26 augustus 2021 om 18:28

Ik ben vooral benieuwd naar The Roast van TJV vandaag.

Franco Ballerini 26 augustus 2021 om 18:54

U vraagt, wij draaien. Het geminimaliseerde peloton bestond uit circa 70 renners, en Bouwman moest alweer snel afhaken. Maar nu weer terug naar belangrijkere zaken: gisteren had Orla een jurkje van plusminus 10 cm lang aan, vandaag zowat tot haar enkels. Ik zag Nicolas Roche even balen maar daarna sloeg de betovering weer toe. "Morgen beter", stond op zijn (en mijn???) gezicht te lezen.

bartp25 26 augustus 2021 om 17:17

Ai dat lijkt me niet gezellig tafelen te worden voor matthews en trentin, knechten hebben zich uit elkaar getrokken en dan zelf niet in de buurt van winnen.

Kelder is de Man 26 augustus 2021 om 17:17

Laat op gang brengen van de achtervolging lijkt me de grootste fout. Dan had het gedoseerder gekund en was Matthews zn mannetje niet pieredood.

Maenhout 26 augustus 2021 om 17:18

Een goede ploegmaat is goud waard. Prachtig werk van EF na zo’n hele snelle etappe, Cort perfect gelanceerd.

Massimo Bataille 26 augustus 2021 om 17:20

Vooral dit, BikeExchange veel gegeven ( maar anders komt het ook niet tot een sprint, dus goed werk).
Maar toen kwam Keukeleire met veel snelheid erover en kon de leadoutman niet het wiel houden van Bagioli.
Daarna moet Matthews al een inspanning doen om dat gat toe te rijden. Daar was zijn spurt al verloren (idem voor Trentin in het wiel).

fietsvriend 26 augustus 2021 om 17:18

Roglic nog keurig omringd tot de finish. Netjes.

nickdt 26 augustus 2021 om 17:22

Ja en dat met die achtervolging. Denk dat Gesink en Hofstede (Want Van Hooydonk bleef volgens mij achter) het grootste deel van de achtervolging voor hun rekening hebben genomen.

rennerske 26 augustus 2021 om 17:19

Keukeleire over zijn lead-out tegen Cort: “ was it long enough?”

Wheely 26 augustus 2021 om 17:19

Wat een bijzondere renner is dit man! Erg leuk.

Jacco van Stierop 26 augustus 2021 om 17:20

Heerlijk rennertje, die Cort Nielsen, gisteren net niet gelukt, vandaag uit de sprint wel raak. Goed herstelvermogen blijkbaar.
Tja, Matthews, geeneens zo oud maar krijg de indruk dat de jaren nu al bij hem gaan tellen.

Murcia 26 augustus 2021 om 17:20

Merkwaardige etappe weer met die val waarvan we de gevolgen maar moeten afwachten. Roglic leek van achter het prikkeldraad te komen maar zat vlug weer bij het peloton en vervolgens de werken van UAE en BEX waar EF met Cort slim van profiteert. Goed werk ook van Keukeleire? Bling mist gewoon teveel kansen en Trentin was al kansloos na zijn poging in de afdaling. Bagioli ook weer goed.

Franco Ballerini 26 augustus 2021 om 17:32

Het was lastig te zien, maar het leek alsof van Baarle als eerste onderuit ging. Hoezeer ik Wuyts ook waardeer, ik snap nu waarom ze hem met pensioen sturen. Hij zat waarschijnlijk met zijn neus in zijn kaartenbakkie waardoor het ongeveer een minuut duurde voordat hij doorhad dat er een valpartij plaats had gevonden. De Cauwer had het wellicht iets eerder door, maar wordt de laatste tijd zo bruut onderbroken door Wuyts als hij een analyse probeert te geven dat hij dacht: laat maar…

Murcia 26 augustus 2021 om 17:37

Die knorrigheid t.o.v. José bemerk ik ook vaker, het zal zeer doen dat freelancer De Cauwer door mag maar je proeft meer haantjesgedrag bij Michel de laatste tijd. Over de val kun je inderdaad zien dat het begint bij het wegglijden van Van Baarle maar waarschijnlijk is Oliveira door het prikkeldraad gereden. Primoz kwam ook van achter de draden vandaan maar had behalve een kapotte fiets zo op het oog niet teveel verdere schade al heb ik hem daarna ook nooit meer close gezien.

fietsvriend 26 augustus 2021 om 17:39

Op dat stukje lijkt het geen prikkeldraad, gewoon afrastering. Of het bovenste lijntje moet prikkeldraad zijn maar dat valt nauwelijks te zien. Schrikken weer.

Murcia 26 augustus 2021 om 17:48

@fietsvriend
Je hebt gelijk, het oogt meer als gewone afrasteringsdraden. Mooi ook om te horen hoe een mekanieker bij het op gang duwen van Roglic een Ineos renner die terug komt rennen en dus in de weg staat begroet met de woorden Jan Lul.

Reiger 26 augustus 2021 om 18:45

@Franco jouw opmerking over De Cauwer klopt helemaal. Ik hoor bv steeds vaker dat José, terwijl hij aan een anekdote wil beginnen(die ik altijd heel graag hoor), gewoon overschreeuwt wordt door Wuyts. Dan houdt José zijn mond en was de reden waarom Wuyts aan het woord bleef niet zo heel erg dringend. Is een naar trekje van hem.

S.t.B 26 augustus 2021 om 18:45

Val gemist.. Boodschappen doen hoort er nu eenmaal ook bij.
Roglic als 12e over de streep, dus rekening houdende met het verschroeiende tempo van de laatste 15 km. zal het wel meevallen.
Waldorf en Statler met elkaar in de clinch? Mede daardoor toch maar zo’n Eurosport Player abonnementje aangeschaft. Voorbijglijdende Meseta’s en Karsten die op z’n Bob Ross babbelt over de bezoekjes van amateur ornitholoog Van Emden. Hoe Zen wil je het hebben.
Toch jammer dat Wuyts op het einde van zijn tournee begint te verzuren. Zou met goede wijnen doorgaans niet moeten gebeuren.

De Siepel 26 augustus 2021 om 17:41

Matthews doet weer een Cees Bolletje

Anton van Valouwe 26 augustus 2021 om 18:19

Met dien verstande dat Cees Bol dit seizoen al gewonnen heeft.

kleomantre 27 augustus 2021 om 00:33

Matthews heeft vooral patent op de winnende pelotonsprint als de winnaar cq vluchter al de meet is gepasseerd. Verrassend vaak zie je dat het m vooral niet lukt wanneer het er een keer wel van komt om voor de overwinning te sprinten.

nickdt 26 augustus 2021 om 17:43

Mis ik iets of staat van Hooydonk nog niet in de uitslag.

Murcia 26 augustus 2021 om 17:46

werd 82 e, Hofstede was de laatste TJV renner vandaag.

nickdt 26 augustus 2021 om 18:06

Oh mooi. Had ik dus over het hoofd gezien.

Baukema Tomoulin 26 augustus 2021 om 17:57

Gelukkig heeft van Baarle wel de etappe kunnen uitrijden. Hij was goed op dreef deze Vuelta (wellicht overall de beste van Ineos), nu maar hopen dat het meevalt.

Tripodboom 26 augustus 2021 om 18:07

Altijd leuk dat wielrennen eerst een Siciliaan op Siciliaanse pindakaas die een solo van 70 km afrondt voor een aanstormend peloton en nu een Deen op Deens Smorebrot, nadat hij zich gisteren helemaal suf heeft gereden in een kopgroep en nog een solo bergop, die hier de sprint wint van een elitegroep. Ik wil ook zo’n ontbijt.

Panache 26 augustus 2021 om 18:27

Vorig jaar won hij etappe 16 (kijk eens naar het profiel).

RLM 26 augustus 2021 om 19:28

Wat in godsnaam heeft die Julen Amezqueta toch dat hij de strijdlust blijft krijgen? In etappe 3 was het te verdedigen, etappe 9 was het compleet onnozel en nu weer.

Hele sterke en lange lead-out van Keukeleire, en Cort die het afmaakt. Verdiende overwinning, gezien zijn poging gisteren. Je kunt je afvragen waarom UAE zo hard reed, want als je de vluchters terugpakt op de laatste beklimming dan weet je dat er zeker nog aanvallen komen.

Ook leuk om Henao nog eens to zien. Ik weet dat hij in de Tour reed, maar zag hem gewoonweg niet daar.

Craig Vanderswag 26 augustus 2021 om 20:52

Vine is zich stiekem ook aan het ontwikkelen tot een leuke renner.

Headlines

Materiaalzone

Populair