Vuelta 2021: Florian Sénéchal verrast met winst in Villanueva de la Serena

Vuelta 2021: Florian Sénéchal verrast met winst in Villanueva de la Serena

foto: Cor Vos

vrijdag 27 augustus 2021 om 17:38

Florian Sénéchal is de winnaar van de dertiende etappe van de Vuelta a España 2021. Na een etappe van 203,7 kilometer wist de Fransman van Deceuninck-Quick-Step een ontregelde sprint te winnen in Villanueva de la Serena. Hij bleef Matteo Trentin (UAE Emirates) en Alberto Dainese (Team DSM) voor. De rode leiderstrui blijft, aan de vooravond van een weekend vol klimwerk, om de schouders van Odd Christian Eiking.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De sprintersploegen lieten de kans van vandaag niet liggen. Met Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA) en Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi) mochten de drie Spaanse wildcardploegen wegrijden, maar hun voorsprong werd binnen de perken gehouden. Deceuninck-Quick-Step, Groupama-FDJ en Team DSM namen de controle in handen in het peloton.

Cuadros op kop van de vluchtersgroep – foto: Cor Vos

De voorsprong van de drie koplopers schommelde telkens tussen de anderhalve minuut en twee en een halve minuut, maar verder gebeurde er niet veel. Dus was er tijd om leuke feitjes boven te halen over een van de favorieten voor de ritzege: Fabio Jakobsen boekte zijn eerste ritzege in de Vuelta exact twee jaar geleden. Op 27 augustus 2019 won hij de sprint in El Puig. Daar kon Jakobsen vandaag zijn vijfde Vuelta-rit aan toevoegen.

Korte opleving door waaierpoging
Plots schoot het peloton wakker toen op zestig kilometer van het einde de wind een rol ging spelen. Stan Dewulf was een van de aanstichters van de waaiers, waardoor het peloton in twee delen brak. Heel lang duurde de onrustige situatie echter niet. De kopgroep bleef nog net uit handen van het pak. De voorsprong bleef lange tijd hangen rond de veertig seconden, maar op 29 kilometer van de finish was het avontuur van Rubio, Cuadros en Maté toch echt ten einde.

Dertien kilometer voor het einde lag de enige tussensprint van de dag in Don Benito. Buiten groenetruidrager Fabio Jakobsen, en zijn loods Bert Van Lerberghe, had niemand daar zin in, waardoor de 20 punten dus zo op te rapen waren voor de kopman van Deceuninck-Quick-Step.

Jakobsen in het wiel van Sénéchal – foto: Cor Vos

Peloton breekt in stukken uiteen, Jakobsen lost
De Belgische ploeg nam in de laatste drie kilometer het heft in handen. Meer dan dat zelfs, de trein van Jakobsen reed het peloton op een lang lint en zorgde er zelfs voor dat er in de technische finale gaten vielen. Jakobsen moest op 1,5 kilometer van de finish zelfs zijn eigen trein laten gaan. Hij viel compleet stil. Slechts vijftien renners maakten door het tempo van Deceuninck-Quick-Step in de laatste kilometer nog kans op de ritwinst.

Alexander Krieger ging daarna als eerste de sprint aan, maar dat was veel te vroeg. Het draaide daardoor uit op een sprint-à-deux met Florian Sénéchal en Matteo Trentin. In de licht oplopende aankomst was de Fransman, normaliter lead-out van Jakobsen, sneller dan de Italiaan. Twee seconden later werd Alberto Dainese derde, voor een groepje met Luka Mezgec, Stan Dewulf, Piet Allegaert.

Egan Bernal was in de finale attent. Hij werd tiende in de daguitslag en pakte zo vijf seconden terug op de concurrentie, die zich liet verrassen in de snelle slotfase. Buiten Bernal waren er weinig verschuivingen in het algemeen klassement. Het rood blijft nog een dag om de schouders van Odd Christian Eiking.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

46 Reacties

KeesD 27 augustus 2021 om 17:39

Modolo, Trentin, Demare… Wat is er met die gasten aan de hand…

0
zietemgaan 27 augustus 2021 om 17:44

Hetzelfde als met van Avermaet: het zijn 30’rs (Modolo 34, Trentin 32) de scherpte is eraf, met andere woorden over de allerbeste piek. Demare is wellicht ander verhaal.

0
HSV 27 augustus 2021 om 17:53

Modolo kon het wiel niet houden van zijn treintje nadat er een gat was gevallen door lekke band van Fabio. Krieger was het die vroeg aan ging en niet Modolo. Die zat er te ver vandaan door dat gat wat hij niet goed dicht kreeg.
Maar idd ze worden allemaal ouder. Kijk naar Cav, dat zegt niet altijd alles…

0
Chippen 27 augustus 2021 om 21:17

cav had natuurlijk ook zwakkere tegenstand en is desondanks zeker niet meer zo goed als hij ooit is geweest.

caruso daarentegen blijft op zijn 33e progressie maken, die gaat horner-gewijs binnen een jaar of 5 nog voor een girozege.

0
Ronellenfitsch 27 augustus 2021 om 17:41

Prachtige slotkilometers, al die renners die het wiel van hun voorganger niet meer kunnen houden

0
Ronellenfitsch 27 augustus 2021 om 17:41

In rit 1 van een grote ronde is dat toch ondenkbaar

0
S'mon 27 augustus 2021 om 17:41

Een laatste kilometer om van te smullen! Ik weet niet wat er allemaal gebeurde, maar het was in ieder geval plezant!
Een geluk voor Jakobsen dat hij heeft “gesprint” bij de tussensprint, want ik denk dat het van niet beter kunnen was. (Op het moment van het plaatsen van mijn reactie heb ik nog geen info over een eventueel mechanisch defect.)

0
Wildebert 27 augustus 2021 om 17:42

Leek inderdaad of hij t wiel niet kon houden. Maar dat waren er meer.

0
NCyclingfan 27 augustus 2021 om 17:44

Senechal zegt lekke band

0
Dion 27 augustus 2021 om 17:45

Leek mij ook. Moest al twee keer vaker een gaatje dichtrijden.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 17:44

Volgens mij zei ook iemand in het begin van deze ronde van het zonder Morkov toch heel wat minder was voor DQS.

Eigenlijk zouden die iedere koers een vingertje kunnen doen.

0
zietemgaan 27 augustus 2021 om 17:46

Ja, herinner ik me ook, ze hebben gewoon twee supertreinen. Ik denk ook dat Bennett zich nu toch wel begint te vervloeken dat hij zo heeft afgehaakt, en dat ze hem daar dus écht niet missen he!

0
Chippen 27 augustus 2021 om 17:50

als de gevaarlijkste overgebleven belagers van het niveau dainese, allegaert en soto zijn, dan moet je ook niet meteen je beste trein bij hebben om te domineren

0
Franco Ballerini 27 augustus 2021 om 17:44

De sprint etappes in de Vuelta stellen totaal niets voor (zoals dat in de Tour ook het geval was). Het hele peloton gunt het Jakobsen, zie de tussensprint waar niemand zich mee bemoeide. Ik zie hem ook graag een sprint en de groene trui winnen, maar dit is grotesk.

0
S'mon 27 augustus 2021 om 17:46

Het is (volgens mij) ondertussen niet meer van gunnen, maar van zich er bij te hebben neergelegd dat hij de snelste van het pak is (zeker nu zonder Phillipsen).

0
Dion 27 augustus 2021 om 17:47

En niemand gaat die trui van m af kunnen pakken. Grotesk is dan ook grotesk in dezen.

0
zietemgaan 27 augustus 2021 om 17:47

Ik zag toch vooral heel veel renners die kraakten, dus deze overwinning is toch enorm verdiend, ik zie het groteske niet

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 17:48

QStrein reed gewoon het peloton aan gort. Met name Cerny.

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 17:55

De sprinters die er zijn zijn automatisch de besten, sommigen beleven de koers met een parallel 2e scherm waar iedereen in intrinsiek beste vorm en heelhuids mee doet.

0
RLM 27 augustus 2021 om 21:05

Waarom zou je rijden voor de puntentrui als je toch al zo ver achterstaat? Dat is niet meer gewoon eens een paar plekjes voor Jakobsen eindigen in de sprint, maar allereerst hopen dat hij niet meesprint (en vandaag gebeurde dat, maar hindsight) en dan zelf nog winnen EN meegaan in vluchten voor punten. Koppel daar nog eens bij dat de sprint zo dicht tegen de meet lag en er dus minder kans op recuperatie is, dan is het beter om te gaan voor een ritoverwinning.

0
Chippen 27 augustus 2021 om 17:47

lijkt een eeuwigheid geleden dat trentin een hoop massasprints won in de vuelta en het is toch maar 4 jaar geleden.

je zou denken dat het dan al de slechtst bezette grote ronde ooit moet zijn geweest qua sprinters… wat het blijkbaar ook gewoon was als je de top 10's gaat bekijken.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 17:47

Eigenlijk wel een bedroevende zege. Niet voor Senechal en de mannen van DQS, want die voeren echt wel een ijzersterk nummer op. Maar het is toch eigenlijk een brevet van onvermogen van alle andere sprinters en hun ploegen dat ze niet kunnen profiteren van de pech van Jakobsen.

Waar was DSM? Waar was Groupama FDJ? Wat deed die man van Alpecin? De sprint aantrekken voor Senechal? En Trentin, die zich laat kloppen door de leadout van DQS. De tussensprint was eigenlijk al een signaal dat niemand de mannen van DQS iets in de weg kan leggen.

Nogmaals, wil niks afdoen aan de mooie zege voor Senechal: hij moet vaak werken voor anderen maar mag nu zelf een keer aan het feest. Maar de anderen moeten zich wat mij betreft echt kapot schamen!

0
NCyclingfan 27 augustus 2021 om 17:50

Ben het, niet voor het eerst, roerend met je eens. Wat vond je van de tandem Pidcock-Bernal? Dat leek nog meer op een sprinttrein dan wat FDJ liet zien…

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 17:52

tja als je het wiel niet kan houden dan houdt het op.

0
Maillot à Pois 27 augustus 2021 om 18:22

Geen pech voor Jakobsen, ook hij wordt er uitgereden door zijn eigen trein. Toch wel een teken hoe ontiegelijk hard die Cerny ging.

Trentin ontbreekt al even dat tikje snelheid om massasprints te winnen, Sénéchal zou dat volgens mij op oplopende aankomsten wel kunnen mocht hij vaker voor zichzelf sprinten, mits de 2-3 echte toppers er niet zijn. Was ook al 2de in Almeria dit jaar.

0
Retro Lex 27 augustus 2021 om 17:50

Een massasprint. En er zijn tijdsverschillen in de top 10. De nummer 3 op 2 sec.
Hoe vaak gebeurt dat ?

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 17:52

Persoonlijk vind ik het mooier om de geweldige teamplayer Senechal hier te zien winnen dan dat Jakobsen met overmacht gewonnen had en ik denk dat die laatste dat roerend met me eens is. Dit was voorbestemd lek.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 17:55

Trentin gaf het mooi aan. Dat hij zijn bochten niet goed genoeg nam, niet genoeg vertrouwen en risico nam om op het wiel te plakken van zijn voorganger.

Dat moet je durven, je voorganger mag niet vertragen. Twijfel je, dan valt er een klein gaatje van een 40cm en aan deze snelheden zonder beschutting van anderen is dat gewoon dodelijk voor je sprint.

0
Man met de hamer 27 augustus 2021 om 17:56

Amusant en gênant tegelijk. Leuk dat DQS dit soort kunststukjes opvoert, maar de rest laat het toch wel erg afweten.

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 18:02

QS is gewoon overheersend in deze niche, Alpecin nog de grootste uitdager maar die hebben geen speerpunt meer hier. Wat betreft Demare vind ik het ge-verbaas vrij onnozel, die is uit vorm en dat heeft linea recta invloed op de moed van zijn trein.

0
Man met de hamer 27 augustus 2021 om 18:11

Overheersend zijn ze zeker, vooral in dit veld. De andere treintjes zullen inderdaad onthoofd en gedemotiveerd zijn, maar dit oogt toch wel belabberd, zelfs in Spanje.
Maar wel heel tof voor Senechal.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 18:24

Toevoeging “in dit veld” van de man met de hamer is wel heel relevant.

Een ploeg als TJV kan ook zo’n trein neerzetten, met Martin, Affini, Roosen, Van Aert, Teunissen en Groenewegen. Maar die maken hier in de Vuelta (terecht) andere keuzes. En ik denk op dit moment ook Alpecin, maar die zijn zonder Merlier en Philipsen duidelijk onthoofd als sprintploeg.

DQS kan uiteindelijk makkelijk 2 van dit soort treinen neerzetten, en kiezen er eigenlijk ook altijd voor om te gaan voor ritzeges en massasprints. Daarom denk ik dat het omgooien van de ploeg voor Evenepoel met name op dit vlak best een gok gaat zijn (vergelijk de Giro met de Tour en de Vuelta qua rituitslagen, en je weet genoeg).

0
Alfons Haavers 27 augustus 2021 om 18:33

En we zijn er. Evenepoel. Stop de klok.

0
Chippen 27 augustus 2021 om 18:48

ik vind het vrij logisch, op dat moment van de sprint is er een "winnende" trein met daarachter een hoop sprinters. als dan een sprinter plots niet meer kan volgen, dan weten die andere sprinters ook wel dat ze kansloos zijn als ze zelf dat gat moeten dichtrijden en de meeste helpers zijn al weg, want die hadden hen al aan het juiste wiel afgezet

ik vind niet dat ze dan een kans hebben laten liggen, niemand gaat erop anticiperen dat de dominante sprinter door zijn eigen trein uit het wiel wordt gereden.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 20:42

De inhoudsloze opmerking van Alfons is er… stop de klok!

0
jooprioolpijp 27 augustus 2021 om 20:51

@Alfons – Ja, onze schilder heeft soms een obsessie met hem wiens naam niet genoemd mag worden, maar hier is het volkomen terecht: DQS gaat een hoop van dit soort zeges op moeten geven als HWNNGMW voor een klassement gaat.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 21:02

@Joop, ik ben geen schilder maar een schildpad….

0
Chippen 27 augustus 2021 om 21:11
Quote:
DQS gaat een hoop van dit soort zeges op moeten geven als HWNNGMW voor een klassement gaat

want niemand van dqs kan ritten winnen in een ploeg met evenepoel? omdat er geen rit werd gewonnen in 2021? dat gebeurde ook niet in de giro van 2020 en die van 2019. soms lukt het gewoon niet.

dqs is gewoon een ploeg vol vrijbuiters die vrij goed zijn in afmaken, ook zonder sprinter blijven er dan nog genoeg opties. en geef evenepoel 5 helpers en zet daarnaast eender welke sprinter met 1 Morkov erbij en je wint er nog steeds wel een stuk of 2.

je kan even goed stellen dan een senechal ook wel past in een ploeg rond evenepoel en daar waarschijnlijk vaker ruimte krijgt om voor zichzelf te gaan.

0
jooprioolpijp 27 augustus 2021 om 21:11

@Michelangelo – hm, ik geloof dat ik een beetje ben blijven hangen in mijn culturele ontwikkeling. Een paar honderd jaar.

@Chippen – ik zeg ook niet dat ze er geen meer gaan winnen. Verder kun je discussiëren over hoe realistisch het is dat een ploeg die voor een AK gaat 2 man 'opoffert' om voor sprintetappes te gaan. Je ziet dat de JV's en INEOSen van deze wereld dat niet meer doen.

0
MarkPeeters 27 augustus 2021 om 22:23

Erg dat vooral over een renner wordt gesproken die NIET deelneemt aan de Vuelta. Get a life!

0
Murcia 27 augustus 2021 om 17:56

Sterk geschakeld van DQS en met Senechal een knappe winnaar. Je ziet hoe slopend deze ronde nu al is, renners die gewoon het wiel niet meer kunnen houden van de voorganger. Bernal pakt een paar secondes door het altijd vooraan zitten van INEOS maar je zag ook hem spartelen toen Pidcock weg was.

0
Chippen 27 augustus 2021 om 18:05

16e renner van dqs dit jaar die een koers wint.

0
Jacco van Stierop 27 augustus 2021 om 18:07

Mooie laatste kilometers, bijna een pleidooi om de finale van een sprintetappe van flauwe bochten en rotondes te voorzien. Deed me enigszins denken aan die Giro-etappe toen Jungels het peloton aan gort reed bij een rotonde, en Viviani in een gespreid bedje kwam te liggen.
Mooi voor Sénéchal om op deze wijze prijs te schieten.

0
Tiskuuurs 27 augustus 2021 om 19:04

NOS journaal. Altijd tenenkrommend bij Vuelta..

In de samenvatting vol overtuiging zeggen dat Fabio het niet bij kon houden en niks over een lekke band.. Manmanman..

0
Napoleon 27 augustus 2021 om 19:11

Hij had ook geen lekke band, kon gewoon niet volgen.

“Ik had de benen niet, dus heb ik Florian Sénéchal verteld dat hij de sprint moest doen. Dat zei ik via de radio, waarna ik mij liet uitzakken.”

0
Alexander Vandegroenevallei 27 augustus 2021 om 19:11

Als Trentin erover komt, dan is het wel een big fail. De lead out die de sprinter eruit rijdt !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone