Vuelta 2021: Fabio Jakobsen stelt groene puntentrui veilig

vrijdag 3 september 2021 om 17:23
Vuelta 2021: Fabio Jakobsen stelt groene puntentrui veilig

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen is in de Vuelta a España verzekerd van de zege in het puntenklassement. De Nederlandse sprinter van Deceuninck-Quick-Step is in de laatste etappes naar Mos en Santiago de Compostela niet meer te achterhalen.

Jakobsen heeft na negentien etappes 250 punten, dat zijn er 88 meer dan nummer twee Primož Roglič. De nummer drie, Magnus Cort, heeft 106 punten minder dan de Nederlandse sprinter. In de laatste twee dagen zijn nog 40 (zaterdag) en 20 (zondag) punten te verdienen, dus is de renner van Deceuninck-Quick-Step niet meer in te halen door de concurrentie.

Als Jakobsen zondag de finish haalt in de afsluitende tijdrit naar Santiago de Compostela, is hij de eerste Nederlandse winnaar van het puntenklassement sinds Bauke Mollema in 2011.

Dit artikel delen:

12 Reacties

thorsen 3 september 2021 om 17:30

you first have to finish to finish first.

Amio1998 3 september 2021 om 22:09

“To finish first, you first have to finish” maar je zat aardig in de buurt ;)

de adelaar 3 september 2021 om 17:31

Deze Fabio is back in business! Respect respect respect

Wheely 3 september 2021 om 18:02

Het is Fabio enorm gegund! Wel weinig suspense in deze strijd, je zou in een Vuelta wel kunnen verwachten dat juist renners type Cort, Bling het de pure sprinters moeilijk zouden kunnen maken via de tussensprints en lastigere aankomsten.

A.M.M. Jonkers 3 september 2021 om 18:07

Even niet vergeten dat het hele systeem qua te behalen punten is gewijzigd. Tot en met 2020 telden alle etappes dezelfde puntenverdeling. Dat is dit jaar veranderd. In berg- en heuvelritten zijn veel minder punten te verdienen dan in de vlakke etappes. Geldt ook voor tijdritten!
Tot en met vorig jaar waren de klassementsrenners veelal winnaars van de puntentrui. Zoals bv. Roglic vorig jaar.

Uiteraard is het een prachtprestatie van Fabio.

Franco Ballerini 3 september 2021 om 18:13

Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar ik heb het idee dat niet alleen jij maar het complete peloton het hem enorm gunt.

Johnny7 3 september 2021 om 18:17

Geweldige prestatie. Benieuwd of hij volgend seizoen ook sprints kan winnen in een ronde met alle topsprinters aanwezig. Ik denk het wel.

Tom Dirkx 3 september 2021 om 19:56

Nou; deze overwinningen (meervoud!) zijn toch niet niks hoor. En dat geeft hem natuurlijk een hoop zelfvertrouwen voor volgend jaar. Of hij wint, weet ik niet. Maar dat ie weer snel kan aankomen… dat zeker! Ik vind het geweldig wat die jongen doet!

Michelangelo 3 september 2021 om 19:08

Mooie prestatie, geweldige comeback, en dit zou een prachtige beloning zijn.

Maar eerlijk is eerlijk: met het naar huis gaan van Philipsen is er geen strijd meer geweest om het groen. Denk nog maar even terug aan die memorabele tussensprint die Jakobsen won in de Senechal-etappe: gewoon niemand toonde interesse in de punten.

Ik sla persoonlijk zijn ritzeges hoger aan dan de puntentrui, al is het voor de puntentrui natuurlijk wel gewoon zaak om de ronde uit te rijden. En ook dat is gewoon een prima prestatie als je ziet waar hij vandaan komt.

Kortom, niks dan hulde, maar ook een beetje het “in het land der blinden-gevoel”.

Kopinkas 3 september 2021 om 20:12

De spoeling is dun, erg dun…

Hendrik Bonten 4 september 2021 om 07:37

Wat kan hij er aan doen dat andere topsprinters er niet zijn?

harryjohan71 4 september 2021 om 08:34

@Hendrik Bonten De meeste topploegen richten zich op het AK. Dit is ook de reden dat in de Tour en Vuelta de concurrentie voor DQS klein is. Het is dan ook makkelijk om de sterkste sprinttrein te hebben. De sterkste renners/knechten in deze ronde hebben een heel ander doel, namelijk hun AK kopman te beschermen. DQS richt zich in deze rondes alleen op de sprinter. In de andere etappes stellen ze teleur dan wel zijn ze aan het sparen of hun sprinter over de bergen te krijgen. Het is een keuze die voor veel sprintoverwinningen zorgt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair