Vuelta 2021: Champoussin zegeviert in gedenkwaardige etappe waarin López boos uitstapt

Vuelta 2021: Champoussin zegeviert in gedenkwaardige etappe waarin López boos uitstapt

foto: Cor Vos

zaterdag 4 september 2021 om 17:38

De voorlaatste etappe in de Vuelta is er een geworden om nog lang te heugen. Clément Champoussin won de rit, maar na afloop ging het alleen maar over de nummer drie van het klassement, Miguel Ángel López. Nadat de Colombiaan na een aanval van Bahrain Victorious zijn podiumplek verloor aan Jack Haig, stapte hij boos af.

Een heuvelachtige rit naar Alto Castro de Herville bood rittenkapers en klassementsrenners nog een keer de kans om alles of niets te spelen in de Vuelta. Zondag wordt namelijk de Spaanse grote ronde afgesloten met een individuele tijdrit in Santiago de Compostela.

Kopgroep met Bardet en Storer, INEOS met podiumambities
Met vijf gecategoriseerde beklimmingen onderweg lagen er nog genoeg mogelijkheden om iets te forceren. Dat gebeurde dan ook. Eerst door een kopgroep met Clément Champoussin, Mark Padun, Jesus Herrada, Nick Schultz, Romain Bardet, Chris Hamilton, Michael Storer, Daniel Navarro, Lilian Calmejane, Ryan Gibbons en Mikel Bizkarra die na tien kilometer wegreed en al snel kon rekenen op een voorsprong van twaalf minuten.

Daarna werden de plannen van INEOS Grenadiers duidelijk: Egan Bernal of Adam Yates in extremis nog naar het podium helpen. Door op kop te gaan rijden van het peloton halveerde de miljoenenformatie de achterstand in een mum van tijd. De zwaarste beklimming van de dag doemde op dat moment op: de Alto de Mougas.

Storer in de bergtrui – foto: Cor Vos

Gibbons alleen vooruit, López valt van podium na poets Haig
Daar viel de kopgroep uit elkaar. Gibbons (UAE Emirates) ging er alleen vandoor en wist een mooi gat bij elkaar te rijden, Bardet, Storer, Calmejane, Padun moesten in de achtervolging. Toen was er nog meer dan zestig kilometer te rijden.

Door een ontwikkeling in het peloton slonken hun kansen op de ritzege echter: Yates viel op zestig kilometer van de meet al aan met als grote doel om concurrenten Jack Haig en Miguel Ángel López overboord te kieperen. Dat lukte de Brit niet, maar een tactisch steekspel volgde daarna waarin Haig het zelf ook probeerde. Primož Roglič, Enric Mas, Gino Mäder en Yates zelf glipten mee en zagen tot eigen verbazing dat Bernal en Lopez achter hen weigerden om het gat te dichten.

Haig zette snel Mäder op om de voorsprong te vergroten, want op deze manier maakte de Australiër nog kans om zichzelf het podium op te rijden. Het verweer van de Colombiaan was snel gebroken, want binnen twintig kilometer reed hij al op meer dan vier minuten. Nadat ook Padun zich uit de kopgroep had laten zakken, groeide zijn achterstand verder en verder. Tegen het einde van de koers staakte López boos de strijd.

Favorieten pokeren op slotklim, Champoussin zegt bedankt
Op de slotbeklimming reed Gibbons nog altijd vooruit. Met een voorsprong van bijna twee minuten begon de Zuid-Afrikaan aan de laatste kilometers, maar het mocht niet baten. Toen Yates met nog zes kilometer te gaan aanviel, verdween zijn voorsprong als sneeuw voor de zon.

Yates, Mas, Roglič en, op hangen en wurgen, Haig bleken zoals voorspeld de beste klimmers in de tweede groep te zijn, maar zij verzuimden het laatste gat te dichten. Terwijl meerdere renners weer de aansluiting maakten, werd Gibbons dan toch teruggepakt. Veel aanvallen volgden daarna, maar de beslissende kwam van Champoussin, die na een zware koers zijn eerste profzege boekte.

Roglic soeverein – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

54 Reacties

S'mon 4 september 2021 om 17:41

Ik weet niet in hoeverre het waar is, maar waarom is Lopez nu zó boos? Ik ziet niet wat zijn ploeg fout heeft gedaan: Mas heeft niet op kop gereden, en zijn teamgenoten hebben nog voor hem gereden.

En is het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10 in de Vuelta zowaar groter dan in de Tour!

Scibby 4 september 2021 om 18:08

Waarschijnljk vooral boos op zichzelf.

Monsieur Bendy 4 september 2021 om 18:08

Precies dat. Hij laat Haig en Yates zelf wegrijden. Eeuwig zonde dat er geen tvcamera bij hem is gebleven zeg, waren heerlijke beelden geweest.
Hij heeft ook al 2 keer, 1x in beeld in de giro, een fan een mep verkocht. Hij begint een btje de Balotelli van het wielrennen te worden.

Brabander 4 september 2021 om 17:42

Heerlijke etappe. Het was Gibbons gegund, Bizkarra ook erg sterk, maar Champoussin als een duveltje uit een doosje.
Sterke coup van Bahrain ook

Murcia 4 september 2021 om 17:44

Schitterend weer om te zien vandaag, een etappe waar alles in zat. Champoussin vanuit een vroege vlucht ingelopen door de kleppers maar geprofiteerd van het naar elkaar kijken van de grote mannen. Bewijs dat je altijd moet doorgaan op zo een klim. Roglic zeer sterk maar deze geste kun je nog eens terug incasseren bij Ag2r. Yates wel aangevallen maar niet sterk genoeg en Mas rijdt bij een ploeg die geschift lijkt. Lopez kan/wil niet mee met een aanval waar het kaf van het koren wordt gescheiden en gaat uiteindelijk uitstappen? WTF?

TJV vandaag geluk gehad dat Steven een goede dag had, Kuss duidelijk niet maar Roglic kon heerlijk meezeilen op de Bahrein catamaran.

Emergo 4 september 2021 om 18:42

Ik vraag me af of Roglic veel rendement zal hebben van zijn investering in de overwinning van Ag2R. Ik hoop niet dat hij daar al te veel een gewoonte van gaat maken: dit is de 2e keer dat hij een etappe laat liggen.

Maenhout 4 september 2021 om 17:45

Weer een mooie Vuelta-dag met echte koers. Alles zat er in. En voor de neutrale liefhebber, goed dat AG2R nog eens iets wint.

horsm 4 september 2021 om 17:46

Maar Lopez stapte daarna weer op? Of toch niet?

Covadonga 4 september 2021 om 17:48

Waardeloos gedrag van de toppers. Leuk voor Champoussin natuurlijk. Yates verdiende de rit.

En wat is er nu precies gebeurd met Lopez? Leuk die titel, maar daar hebben we niets aan natuurlijk.

Man met de hamer 4 september 2021 om 18:10

Als Yates de rit wil, dan moet hij een beetje doorfietsen! Het podium lag ook nog binnen bereik en Haig kraakte en piepte. Raar optreden, tenzij hij helemaal kapot was.

de adelaar 4 september 2021 om 19:27

Yates was kleurloos

bartp25 4 september 2021 om 17:48

Als roglic iemand vlak voor de streep opvreet hebben mensen commentaar, als hij overduidelijk de rit aan iemand gunt is het ook niet goed. Hij reageerde enkel op mas en yates en de rest liet hij rijden. Als je niet ziet dat roglic deze met twee vingers in zijn neus had kunnen winnen als hij dat wilde ben je blind.

Harm Zijlstra 4 september 2021 om 18:04

Dat geld dan ook voor het commentaar op NPO1. Daar vond Joris het optreden van Roglic niet overtuigend. De Cauwer had een 180gr andere mening overigens.

Monsieur Bendy 4 september 2021 om 18:12

Haha NPO1! Mijn kat heeft meer kijk op de koers dan die ezels. Ik lach er wel mee, maar het is eigenlijk best triest. Dat je iemand kan vinden die nog slechter is dan H Dijkstra.

Maenhout 4 september 2021 om 18:13

Roglic is gefocust op ’t Rood, en terecht. Hij wil die eerste plaats nooit meer in het laatste weekeinde verliezen.

Frank Teeuwen 4 september 2021 om 17:48

Kuss eindelijk zijn top 10 van een grote ronde! deze gaat hij in de tijdrit niet meer weggeven Chapeau!

bilthoven 4 september 2021 om 17:49

Wat een anti-coureur is die Mas toch! Alleen maar altijd meerijden, nooit eens zelf het initiatief nemen en dan ook nog tweede worden…..

Covadonga 4 september 2021 om 17:50

Eens. Ik ben ook geen fan. Maar ja, hij wordt wel weer tweede.

Deel Koeper 4 september 2021 om 17:53

Zal hij wel van Valverde hebben. Die begon ook pas aan te vallen toen hij rond de 35 was.

Deed me trouwens ook echt aan Valverde denken met zijn achteruit-kijk-demarrage. Die was ook goed in het aanvallen en na 5 seconden aanval al hopen op overname. Al kon diens extreme passiviteit dan nog enigszins gerechtvaardigd worden door zijn sprint, het was tenminste efficiënt.

arviidd 4 september 2021 om 17:54

Ja verschrikkelijk! Mensen klagen over de toppers in deze finale, maar de enigste waar je commentaar op kan hebben is Mas. Rogloc hoeft helemaal niks, Haig was helemaal kapot en Yates heeft het een aantal keer geprobeerd, had eventueel wat langer kunnen doortrekken om Haig echt te breken.

Monsieur Bendy 4 september 2021 om 18:14

Er zit inderdaad kraak noch smaak aan die jongen. Ik had eigenlijk liever gezien dat Lopez met die groep mee was ipv Mas, maar ja.

de adelaar 4 september 2021 om 19:29

Mas heeft niet de kwaliteit van een aanvaller. Gisteren niet.Vandaag niet

Jacco van Stierop 4 september 2021 om 17:50

Geweldige rit, prachtig parcours! Leuke winnaar, die opeens van achter kon opduiken door het gepiel van de grote jongens. Knap gereden door Bahrein, Haig nu op het podium.
Jammer voor Gibbons, dapper gestreden. Was dat nou de continentaal Afrikaanse kampioenstrui die hij aanhad? Schande dat die door de keuring is gekomen.

Deel Koeper 4 september 2021 om 17:51

Tijdrit maakt ook niets meer uit, duel voor anonieme plaatsen 8 en 9 is het meest boeiende.

Wheely 4 september 2021 om 17:57

Eiking kan nog top 10 in. Dat is het meest interessante.

Grobbel 4 september 2021 om 18:37

Opvallend ook dat als Kruijswijk iets scherper was geweest in de eerste week hij blijkbaar de top 10 nog had kunnen halen (mede dankzij de opgave van Lopez uiteraard). Nu blijft hij waarschijnlijk op een paar luttele minuten hangen van Grossschartner en Eiking, terwijl die echt wel te pakken waren met zijn huidige vorm.

horsm 4 september 2021 om 18:46

Vandaag was hij goed, Kruijswijk – zo goed had ik hem dit seizoen nog niet gezien.

Silent Hill 4 september 2021 om 19:03

Kruijswijk inderdaad erg knap 12de. Meer mag je van zo’n renner uiteindelijk niet verwachten. Top dus.

Het blijft zonde dat hij voor 2 jaar bijtekende bij Visma. Ik zag hem graag bij Wanty. Daar kon hij samen met Taaramäe en Meintjes strijden voor een 15de – 16de plaats in een grote ronde. Ik denk ook dat Kruijswijk zich daar comfortabel zou bij voelen, want knechten voor Roglic lijkt niet zijn ding.

arviidd 4 september 2021 om 17:51

1 van de mooiste finales die ik gezien heb in een grote ronde. Wat gebeurde er veel.

Drossard Kudus 4 september 2021 om 17:56

Wat een bizarre etappe. Gigantische verschillen, koersverloop (zeker op de slotklim), de López-verhaallijn. Deze zal hoog in het lijstje meest geanimeerde etappes van de afgelopen 10 jaar staan.

Gibbons man van de dag, wat is dat een mooie gast. Gun ik wel eens een echt grote zege. Ook Champoussin die zijn belofte (enigszins) inlost.

Mocht er morgen niet onverhoopt nog een Spanjaard met de dagzege gaan lopen dan is het voor het eerst sinds 1996 dat er geen Spaanse etappezege in de Vuelta kwam.

Murcia 4 september 2021 om 18:01

Tenzij mijn geheugen mij in de steek laat, was het in de Tour en Giro ook al droog brood eten voor de Spanjaarden. Geen enkele etappe zege in de drie grote rondes is volgens mij voor het eerst sinds de jaren dertig.

Maenhout 4 september 2021 om 18:10

De ritten met hele hoge bergen zijn lang niet altijd de meest interessante. Juist zo’n etappe met veel iets kleinere klimmetjes biedt gelegenheid voor aanvallers en snode plannetjes.

Derierre de la course 4 september 2021 om 19:57

Voor de aanvallers wel maar voor het klassement heb je ook zware bergritten nodig. Alsmede tijdritten want anders wint degene met de meeste watt/kg.

Tuubke 4 september 2021 om 20:47

Volgens mij bewijst deze rit nou precies wat Maenhout zegt: je hebt juist helemaal geen hoge cols nodig om iemand uit het klassement te rijden. Zware heuvelritten zijn vaak minder voorspelbaar en iedereen moet continu alert zijn. Ik heb genoten.

Wheely 4 september 2021 om 17:57

Wat een fantastische rit was dit zeg, zo zie je ze niet vaak! Enorm leuke winnaar ook. Wat een kadootje aan ons kijkers op de voorlaatste dag.

debarreman 4 september 2021 om 17:58

Netflix biedt inmiddels 2 miljoen voor een volgend seizoen van Movistar.

Had graag Roglic de rest zien overklassen wat ie makkelijk had gekund. Yates probeerde nog wat zonder veel kracht. Mas blijft diep verborgen in zijn karakter.

Derde hondje gaat er mee heen. Geinig.

Di Stephano 4 september 2021 om 18:04

Alleen het laatste uur gekeken, maar dit was tevens het mooiste uurtje wielrennen wat ik sinds tijden heb gezien. Die Lopez is wel een hele slappe, mocht er toch niet nog een andere reden zijn voor zijn opgave. Mooi ook om te zien dan een ingerekende vluchter hoop houdt en tot zijn verbazing ook nog mag winnen.

Lendilonus 4 september 2021 om 18:12

Gekke koers vooraan, leek me de verantwoordelijkheid van Mas en Yates om de groep bij elkaar te houden aangezien Haig duidelijk stuk zat en Roglic al 3 ritten en het klassement heeft. Hebben ze Lopez overigens al gevonden, begint toch bijna zorgwekkend te worden.

Rawolf Rawolf 4 september 2021 om 18:15

misschien wel de meest merkwaardige grote ronde etappe die ik ooit heb aanschouwt, bizar hoeveel er gebeurt is.

Ook nog Bardet en Storer die compleet opgegeven hebben en binnenkomen op 8 minuten terwijl vluchtgenoot Champoussin tegen alle verwachtingen in er toch nog met ritwinst vandoor gaat.

Romāns Vainšteins 4 september 2021 om 18:20

Het is dus niet helemaal duidelijk nog of Lopez om alleen de putsch afgestapt is. Mocht dat zo zijn vind ik het wel mooi, niks is met een beetje overdreven emotie en impulsief gedrag. Trotse noeste doorhakkers hebben we al zat.

oscarito1908 4 september 2021 om 18:38

Het is ook erg mooi voor zijn ploeg en collega’s. Ontslag waardig gedrag.

LaDoyenne 4 september 2021 om 18:32

Bizarre Bernal. Steekt de lont aan het vat en verspeelt vervolgens zijn klassement én de jongerentrui. INEOS staat nu met lege handen. Want Yates kan niemand lossen. Zijn speldeprikjes leveren geen tijdswinst op. Bernal daarentegen zou de 7 seconden achterstand op Haig kunnen hebben dichten. Dat had hem plaats 4 opgeleverd. En met het wegvallen van López, al kon Bernal dat nooit vermoeden, een podiumplek.

Grobbel 4 september 2021 om 18:35

De volledige Deceunick-QS-ploeg overigens op de laatste acht plekken van de uitslag vandaag, ook wel bijzonder. Maar die groene trui is nu wel mooi binnen.

Covadonga 4 september 2021 om 18:52

Het wel zuur als hij morgen door Roglic in de tijdrit buiten tijd gereden wordt.

bilthoven 4 september 2021 om 19:48

De Deceuninck-Quick-Step ploeg staat morgen aan het eind van de Vuelta op de voorlaatste plaats in het algemeen ploegenklassement. Dat is nog nooit eerder vertoond.

skylimit 4 september 2021 om 18:54

Het wordt een mooie etappe omdat Ineos besluit te gaan rijden, waardoor het grote gap van zo’n 12 minuten voor de vluchters als sneeuw voor de zon verdween.
Laten ze gewoon de TJV het tempo de hele rit bepalen dan wordt het een gecontroleerde uitrijdetappe.

Murcia 4 september 2021 om 19:05

INEOS maakt er inderdaad een mooie etappe van maar uiteindelijk kun je ook wel wat vraagtekens plaatsen bij hun rijden. Ze laten het gat eerst tot 12 minuten oplopen om wel heel laat het tempo op te voeren en vervolgens gaat beoogd ritwinnaar Yates niet alles of niets spelen om de rit te winnen en tijd op Haig te pakken. Waar Bernal wel durfde om alles of niets te spelen was Adam weer zijn te voorzichtige zelf en wint uiteindelijk een vroege vluchter die bij eerder rijden van INEOS al was teruggepakt en ver achter gelaten.

arviidd 4 september 2021 om 19:52

Wat is je punt?

Tony 4 september 2021 om 18:57

Prachtige etappe vandaag. Primoz heeft door zijn slimme manier van rijden deze Vuelta naar zijn hand gezet. Hij had graag deze etappe gewonnen maar niet tegen elke prijs. Dit heeft hij afgeleerd en zich alleen te concentreren op de eindwinst. In het verleden verspilde hij veel energie door overal op te reageren. Nu houd hij genoeg krachten over voor de laatste week. Wat er verleden jaar in de Tour gebeurde op de laatste heeft hij van geleerd. Ik hoop de volgende Tour een duel tussen Poga en Primoz.

hanjovdberg 4 september 2021 om 19:01

Mooie analyse. Ik zie dat idd ook. Hij lijkt nog sterk genoeg om zelfs een evt 4e week aan te kunnen. Juist door zijn meer gecontroleerde rijden en niet elke keer voor de overwinning te gaan.

Volgens mij is Roglic deze hele Vuelta niet echt getest. Misschien alleen op dat muurtje in de heroïsche strijd met Kort Nielsen en MAS.

japio 4 september 2021 om 19:31

Dat was een boeiende koers! Eigenlijk had ik dat niet verwacht. Deze gaan we wel onthouden!

Roglic zelf was op de afspraak, maar hij zat wel alleen. In een etappe als deze was mannetje vooruit wel mooi meegenomen. Dat moet altijd nog maar lukken, maar daar heeft TJV wel iets laten liggen vind ik.

VerstandOpNul 4 september 2021 om 19:40

Lang geleden dat ik met zoveel plezier naar een etappe heb gekeken. Wat een schitterende omgeving en wat een krankzinnig koersverloop.

En ook wel wat leedvermaak om Lopez, ik had het al niet zo op mensen met losse handjes.. Na deze actie is mijn respect voor hem helemaal nihil..

  • 1
  • 2

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone