Vuelta 2020: Roglic zegeviert in openingsetappe, Dumoulin verliest tijd
Roglic opent de Vuelta met een zege - foto: Cor Vos
dinsdag 20 oktober 2020 om 17:43

Vuelta 2020: Roglic zegeviert in openingsetappe, Dumoulin verliest tijd

Primoz Roglic heeft de openingsetappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De renner van Team Jumbo-Visma ontsnapte in de afdaling van de Alto de Arrate en bleef op deze manier zijn medevluchters voor. Richard Carapaz werd tweede. Tom Dumoulin moest op de slotklim de koplopers laten gaan en liep daardoor al op de eerste dag tijdsverlies op.

Vijf vluchters
Na een minuut stilte voor de slachtoffers van COVID-19, werd in Irún het startschot gegeven van de laatste grote ronde van dit seizoen. Vijf man koos in deze regenachtige openingsrit al vroeg voor de aanval. Rémi Cavagna (Deceuninck – Quick Step), Jasha Sütterlin (Team Sunweb), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale), Tim Wellens (Lotto Soudal) en Jetse Bol (Burgos-BH) kregen een vrijgeleide van het peloton en reden een maximale voorsprong van 3,5 minuut bij elkaar. Aritz Bagües (Caja Rural – Seguros RGA) had de slag gemist en probeerde alsnog de oversteek te maken. De Spanjaard probeerde bij de koplopers te geraken, maar slaagde daar niet in.

Jumbo-Visma en Movistar bepaalden het tempo aan kop van het peloton en lieten de vijf vooraan niet te ver wegrijden. Op 95 kilometer van het einde kwam Daniel Felipe Martínez hard ten val, maar de Colombiaan kon zijn weg vervolgen en werd door zijn ploeggenoten teruggebracht in het peloton. Mathias Frank en Ilan Van Wilder hadden minder geluk. Frank moest na een val vroegtijdig de Vuelta verlaten, terwijl debutant Van Wilder vanwege fysieke problemen in de remmen kneep. Omdat ook Alexandre Geniez later in de rit opgaf, heeft AG2 La Mondiale nog maar zes renners over.

Froome mag ambities opbergen
Op de Alto de Udana pakte Jauregui de volle buit voor de bergtrui, voor Bol en Sütterlin. Ook op de tweede klim van de dag was de Fransman wederom als eerste boven. Aan de eensgezindheid in de kopgroep kwam een einde toen Cavagna het niet snel genoeg vond gaan. De Fransman werd echter al snel tot de orde geroepen door zijn medevluchters, die op de hielen werden gezeten door het peloton. De vroege vluchters werden vervolgens één voor één ingerekend en op 25 kilometer voor het einde was de vroege vlucht ten einde.

Tijdens de beklimming van de Alto de Elgata was er wederom pech voor EF Pro Cycling toen Michael Woods ten val kwam. Op de voorlaatste klim van de dag moesten Chris Froome en Thibaut Pinot al vroeg het peloton laten gaan. Froome wist terug te keren, maar moest weer lossen toen zijn ploeggenoten het tempo verhoogden.

Jumbo-Visma domineert, slimme Roglic wint
Op de Alto de Arrate bleven de INEOS Grenadiers het tempo aangeven. Achterin het peloton ontstond een klein slagveld waarbij onder andere Vlasov, Martinez en Poels afhaakten. Sepp Kuss gooide op 4,5 kilometer voor het einde de knuppel in het hoenderhok. Voor Tom Dumoulin en Alejandro Valverde ging het daarna te snel.

Vooraan bleven negen renners over. Jumbo-Visma was met drie man (Kuss, Roglic en Bennett) goed vertegenwoordigd. Een sterke Kuss bleef het tempo aangeven, wat ten koste ging van ploeggenoot Bennett. In de afdaling probeerde Carthy te ontsnappen, maar zijn poging was onsuccesvol. Vervolgens plaatste Roglic op een kilometer van het einde een versnelling. De Sloveen pakte voldoende voorsprong om weg te blijven, waardoor hij de openingsrit op zijn naam kon schrijven. Carapaz kwam te laat en werd tweede.

Roglic deelt met zijn overwinning een gevoelige tik uit aan zijn concurrenten. Ploeggenoot Tom Dumoulin kijkt al tegen een minuut achterstand aan. Martinez en Vlasov staan al op meer dan vier minuten en lijken hun klassementsambities op te kunnen bergen. Ook Chris Froome en Thibaut Pinot kijken na één dag al tegen een forse achterstand aan.


RIDE Magazine
191 Reacties
Sorteer op:
20 oktober 2020 19:28
Morgen Bennett of Gesink proberen in de ontsnapping mee te zitten. Niet overdreven veel mee laten rijden. Alleen in begin om een afstand met het peloton te krijgen. Daarna de rest van de ploeg achter een treintje van een andere ploeg die het kopwerk gaat doen. Dan maar zien tot hoe lang de ontsnapping voorop blijft. Bennett of Gesink kunnen beiden op slotklim het verschil maken. Overmacht uitspelen. Spelen met concurrenten en slopen maar.
Kans dat een groep weg rijd is groot als andere ploegen de controle aan Jumbo over laten. Nu nog te vroeg om met Dumoulin of Kuss in de aanval te trekken.
    21 oktober 2020 01:58
    Geen enkele ploeg laat renners die zo dicht staan weg rijden, geen enkele renner wil ook maar proberen met goed geplaatste renners weg te rijden.
    21 oktober 2020 07:32
    Dat kan je wel proberen met Vingegaard, die kan ook nog wel redelijk aankomen
20 oktober 2020 19:40
Jumbo is gewoon te sterk in vergelijking met de rest en als ik van Sepp was zou ik volgend jaar uitkijken naar een ander team, bij Jumbo komt hij nooit aan de bak, waste of talent
    20 oktober 2020 20:04
    Toch al ergens gelezen dat Kuss zich gelukkig voelt in de ploeg.
    20 oktober 2020 21:47
    Kuss heeft zelf aangegeven dat hij zichzelf niet ziet als kopman in een grote ronde. In een kleine ronde zonder tijdrit moet hij mee kunnen doen om de prijzen.
    20 oktober 2020 22:03
    Kuss straalt in ieder geval altijd vrolijkheid uit. Hij heeft nu ook een leuke rol als superknecht bij JV. Vergeet niet dat hij ook al 2 leuke etappes heeft gewonnen afgelopen 2 jaar in deze rol. 1 van mijn favoriete renners
    21 oktober 2020 02:05
    Sep zegt zelf dat hij zich goed voelt in de rol van super knecht/klimmer, hij wil geen druk om een klassement te rijden, intelligent als je weet wat je kan en wil, goed uwe kost verdienen , altijd de vriend van alleman in de ploeg, en gene stres als't eens een dag wat minder gaat , en af en toe eens een bergritje winnen, slimme kerel.
    21 oktober 2020 09:13
    Ah daar is onze Belgische Jumbohater Lippens weer. Ziet het liefst iedere goede renner vertrekken bij Jumbo.
20 oktober 2020 20:23
Interviewtje met Tom van de week op deze onvolprezen site:

"In principe staan we er weer open in, net als in de Tour. Dus als ik de beste blijk te zijn in de eerste week, dan wordt er voor mij gereden. Als Roglič de beste blijkt, dan rijden we voor hem."

Hij krijgt alle kansen, maar hij moet ze wel pakken.. Ik schrijf hem niet af, maar ik heb er niet veel fiducie in. Hij zou zelf een vroege aanval kunnen doen een van de komende dagen.. Zou voor het koersverloop natuurlijk goed kunnen uitpakken..

PS. Alle mensen die nu nog over 'herstel' beginnen zijn overigens niet goed wijs..
    20 oktober 2020 20:31
    Herstel is niet het woord voor de fase waar hij nu in zit. Het feit dat hij met meer dan een jaar zonder koersen een hele andere basis heeft dan de meeste renners en hier nu zijn tweede grote ronde binnen een paar maanden rijdt, mag echter wel wat invloed hebben op de verwachtingen rond zijn niveau.
    21 oktober 2020 00:39
    Ik las het en dacht nog misschien moet je maar even dit soort uitspraken niet doen.
    Het is tamelijk teleurstellend, Dumoulin bij Tjv.
20 oktober 2020 20:33
Pinot erg slechte dag vandaag of geen motivatie. Zal wel voor de ritzeges gaan nu.
Carapaz,Mas en Roglic de sterke AK mannen vandaag, en dat is vaak een goede graadmeter voor het verloop.
    20 oktober 2020 21:09
    Lees je geen wielernieuws? Pinot had al aangekondigd nog steeds last te hebben van zijn rugblessure en dat hij voor etappewinst zou gaan.
    21 oktober 2020 09:42
    @Vincenzo Dat was mij even ontgaan,maar ik lees veel wielernieuws.Maak je geen zorgen.
20 oktober 2020 20:36
Dumoulin hele goede renner met schiterend palmares. Maar met een Roglic naast hem die gewoon beter is. Hij word gewoon gelost bergop. Zoals het hele jaar al. En ik zie niet een twee meer gebeuren dat Tom nog een grote ronde gaat winnen (hoe jammer ik het ook vind). Zijn nieuwe renners op het toneel verschenen die gewoon beter zijn.
    20 oktober 2020 22:07
    Dat niet alleen, hij is zelf ook een pak minder geworden.
    21 oktober 2020 00:38
    Och, hangt helemaal af van de deelnemers. Met de huidige Giro bezetting had ie best een kans gemaakt. Buiten beschouwing gelaten dat Jumbo al weg is natuurlijk.
    21 oktober 2020 02:09
    mss dat Tom eens moet starten aan een ronde zonder het mede kopmanschap, het is ook weeral zo lang geleden dat Tom nog eens uitgepakt heeft, laat hem eens in de schaduw starten, nu rekenen ze hem meteen af, spijtig.
20 oktober 2020 21:11
Na het zien van deze rit verwacht ik dat het deze Vuelta tussen Roglic, Mas en Carapaz zal gaan.

Had vandaag wel een heel pak meer verwacht van Vlasov en Pinot. Beide heren kunnen nu al een goed klassement vergeten.

En als Belg zijnde vind ik het jammer dat Van Wilder al heeft moeten opgeven. Had er naar uitgekeken hoe hij het in zijn eerste grote ronde zou doen. Was ook de enigste Belg die naar mening daar iets te zoeken had en dit op basis van het parcours. Ik verwacht zelfs geen Belg bij de 1ste 100 in het eindklassement.

Vriendelijk als ik ben zal ik dus vanaf heden supporteren voor de Nederlanders. Doe ik in Giro ook hoor.
    20 oktober 2020 21:20
    hopelijk zullen ‘wij’ Nederlanders dat verlies dubbel en dwars compenseren...
    20 oktober 2020 21:27
    @Wim Kruithof

    Kan toch geen probleem zijn met talenten als Schelling, Arensman en Inkelaar. En dan hebben jullie nog oudgedienden als Dumoulin, Poels en Gesink.

    Nu ja zo oud is Dumoulin nog niet, maar je begrijpt me wel.

    Al had ik wel iets meer verwacht van Inkelaar vandaag.
20 oktober 2020 21:20
Ik kan maar geloven dat Tom D echt zich prettig voelt bij Jumbo.
20 oktober 2020 21:21
Vreemde tactiek weer van Jumbo. Ze weten dat op dit soort korte explosieve klimmen Bennet en Dumoulin kwetsbaar zijn. Toch valt Kuss tot 2 keer toe aan, lost inderdaad beide teamgenoten en rijdt dan hard door op kop. Verder had Roglic deze etappe ook wel kunnen winnen zonder de punches van Kuss. Gezien de geschetste tactiek vooraf likt het dat niet iedereen op een lijn zit.
Het kamp Roglic grijpt in ieder geval de macht. Wellicht moet Dumoulin net zoals van Aert nog eens goed nadenken over zijn positie in deze ploeg.
    20 oktober 2020 21:26
    Tom zou wellicht meer tijd moeten verliezen en hem lekker voor etappe winsten moeten laten strijden. Het plezier weer een beetje laten terugkeren want op dit moment kan ik me niet voorstellen dat hij echt plezier heeft in het wielrennen
    20 oktober 2020 21:37
    Tom heeft gewoon niet de vorm om een grote ronde te winnen op het moment. Moeten ze allemaal maar gaan wachten en hem omhoog duwen?
    20 oktober 2020 21:51
    Waarom twijfel je eraan. Kijk eens naar de interviews die hij heeft gegeven en dan niet alleen naar wat hij zegt maar ook zijn houding. Er is een last van zijn schouders dat niet de hele ploeg op hem draait, zie je aan alles. Dat het niveau (nog) niet daar is, en hij baalt van zijn eigen niveau is heel wat anders dan onvrede over de ploeg.
20 oktober 2020 21:42
Kuss lijkt me echt zo'n Poels-type, de ene dag geweldig, de andere heel snel weg, veel te grillig om als kopman voor een eindklassement te gaan. Luxeknecht die af en toe eens een rit mag meenemen (maar nooit dé enige superknecht, want je kan er niet op rekenen)
    20 oktober 2020 22:15
    Zou kunnen en lijkt me ook geen probleem. Iedereen zijn rol en bijbehorende kansen. Kuss heeft de afgelopen maanden geweldig gepresteerd in zijn rol, net zoals Poels dat jaren lang gedaan heeft op dezelfde wijze. In de rol van meesterknecht was Poels vrijwel altijd een bepalende factor en weinig wisselvallig, die druk is vele malen groter dan dat je in een vrije rol zonder verwachtingen voor jezelf iets mag proberen, terwijl dat dan juist amper lukt, op enkele uitschieters na dan..
20 oktober 2020 21:44
Wat een slagveld. Dat belooft weinig spanning.
20 oktober 2020 22:10
Ze moeten Dumoulin nu tactisch inzetten. Mee met een ontsnapping. Of vroeg op de (een na) laatste klim demarreren. Elke dag een beetje verliezen heeft geen nut.
    20 oktober 2020 22:15
    Was het allemaal maar zo eenvoudig.
20 oktober 2020 22:50
Het water smaakt goed in Slovenië...
20 oktober 2020 22:53
Roglic ijzersterk, COMPLIMENTEN.

Tom Dumoulin duidelijk weer knecht.
Hij komt toch weer tekort.
Zie ook duidelijk.verschil in zijn opbouw in de koers.
Voorheen was hij veel taaier.
Je ziet hem zwoegen.
Heb ook nog steeds bewondering voor Sunweb, Daar was Dumoulin een klasse apart.
Helaas voor Team Jumbo Visma beduidend minder.
Dat is mijn mening
21 oktober 2020 00:18
Wat een misrekening van zowel Tom als TJV om naar een ploeg te verkassen met minstens 3 kopmannen. Disrespectvol om na één dag Vuelta met zo’n groot talent én grote ronde-winnaar om te springen. Tom meteen gedegradeerd tot helper, waanzin. En waarom krijgt hij als zogenaamd beschermd rennner geen mannetje voor hem rijden die hem die laatste berg over helpt ?
Als Roglic over een paar dagen een keer kraakt, is hij dan ook meteen kopman af ? Nee natuurlijk niet, dan mag Tom het vuile werk opknappen. Het schrijnende is dat deze valse belangenverstrengeling in t hoofd van Dumoulin gaat rondspoken. Je merkt dat nu alweer in zijn verontschuldigende interviews. Zonde van zo’n nette slimme vent die waarschijnlijk te aardig is om es met de vuist op tafel te slaan en hartelijk bedankt voor deze belachelijke ploegentactiek.
Lieve Tom, asjeblieft zo gauw mogelijk verkassen hoe lastig dat waarschijnlijk juridisch zal zijn , maar dat was je komst bij TJV ook. Word de enige beschermde kopman van een ploeg tijdens een grote ronde, ook als je er niet meteen lekker bijrijdt, je wordt immers in de derde week op je best ( zie afgelopen Tour ). En dan is t fijn als je kort staat en geen minuten hoeft goed te maken. Een man van jouw statuur verdient dat !
    21 oktober 2020 00:44
    Tja, ook dan had Tom wrs niet kunnen reageren op de versnelling van Kuss. Ook in de tijdrit is hij zeker nog niet de oude. Wij kunnen slechts hopen dat die oude vorm ooit nog terug komt. Of dat nu bij Jumbo is of elders.
21 oktober 2020 00:36
Met deze ploeg jarenlang voor een Sloveen rijden. Het doet pijn aan van alles hier.
21 oktober 2020 09:41
@Vincenzo Dat was mij even ontgaan,maar ik lees veel wielernieuws.Maak je geen zorgen.

Reacties zijn gesloten.