Vuelta 2020: Michael Woods wint felbetwiste etappe naar Villanueva de Valdegovía

dinsdag 27 oktober 2020 om 17:18
Vuelta 2020: Michael Woods wint felbetwiste etappe naar Villanueva de Valdegovía

foto: Cor Vos

Michael Woods heeft de zevende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Canadees maakte deel uit van een omvangrijke vlucht en kwam na een spectaculaire finale als eerste over de finish, voor Omar Fraile en Alejandro Valverde. Richard Carapaz is nog altijd in het bezit van de rode leiderstrui.

De renners kregen na een welverdiende rustdag weer een pittige etappe voorgeschoteld in het noorden van Spanje. De zevende rit naar Villanueva de Valdegovía was er eentje voor rasaanvallers met klimbenen. Onderweg kregen de renners tweemaal de Puerto de Orduña (7,8 km aan 7,7%) voor de wielen geschoven. Na de laatste passage van de Orduña moesten de coureurs nog twintig kilometer afleggen richting de finish.

Cavagna probeert het, maar krijgt nauwelijks ruimte 
Rémi Cavagna was de eerste renner die na een razendsnelle openingsfase een gaatje wist te slaan. De Franse hardrijder van Deceuninck-Quick-Step moest wel bijzonder hard zwoegen voor een beperkte voorsprong en werd niet veel later alweer ingerekend door de voorwacht van het peloton. Dit was het sein voor meerdere renners om ten aanval te trekken, in de hoop wél een vrijgeleide te krijgen richting de Puerto de Orduña.

Een sterke kopgroep, met onder meer Sepp Kuss, Rui Costa, Alex Aranburu en Nederlanders Niki Terpstra en Ide Schelling, begon met anderhalve minuut voorsprong aan de toch wel steile flanken van de Orduña. In het peloton probeerden de mannen van INEOS Grenadiers – in dienst van rodetruidrager Richard Carapaz, het tempo te drukken. Op de Puerto de Orduña spatte de koers echter nogmaals uiteen.

Samenstelling kopgroep

flag-es Alejandro Valverde, flag-es Carlos Verona en flag-es José Joaquín Rojas (Movistar), flag-us Sepp Kuss en flag-au George Bennett (Jumbo-Visma), flag-fr Guillaume Martin, flag-es José Herrada, flag-fr Victor Lafay en flag-fr Pierre-Luc Périchon (Cofidis), flag-it Davide Formolo, flag-pt Rui Costa en flag-pt Ivo Oliveira (UAE Emirates), flag-fr Kenny Elissonde, flag-es Juan Pedro López en flag-dk Niklas Eg (Trek-Segafredo), flag-de Georg Zimmermann (CCC), flag-fr Romain Sicard en flag-nl Niki Terpstra (Total Direct Energie), flag-fr Nans Peters en flag-fr Dorian Godon (AG2R La Mondiale).

foto: Cor Vos

flag-au Robert Power, flag-nl Thymen Arensman en flag-au Michael Storer (Team Sunweb), flag-ca Michael Woods en flag-dk Magnus Cort (EF Pro Cycling), flag-es Alex Aranburu en flag-es Omar Fraile (Astana), flag-es Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), flag-nl Ide Schelling (BORA-hansgrohe), flag-be Tim Wellens en flag-be Stan Dewulf (Lotto Soudal), flag-es Oscar Cabedo (Burgos-BH), flag-fr Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), flag-za Stefan De Bod (NTT Pro Cycling) en flag-de Jannik Steimle (Deceuninck-Quick-Step).

Omvangrijke kopgroep met grote namen, INEOS Grenadiers moet achtervolgen 
Heel wat renners probeerden bergop de oversteek te maken naar de kopgroep, met George Bennett en Alejandro Valverde als opvallendste namen in de aanval. De vluchtgroep bestond op de top van de Puerto de Orduña uit meer dan dertig renners, terwijl INEOS Grenadiers in het uitgedunde peloton alle zeilen moest bijzetten om het verschil zo klein mogelijk te houden.

Kuss bereikte als eerste de top van de Orduña, verzamelde op die manier tien punten voor de bergtrui en was voor even de virtuele leider in het bergklassement. Guillaume Martin was goed voor zes bergpunten, terwijl bergkoning Tim Wellens puntloos bleef op de top van de beklimming van eerste categorie. Het peloton kwam anderhalve minuut later boven en was de hele dag op achtervolgen aangewezen.

foto: Cor Vos

Valverde heeft een rode droom
Verschillende ploegen hadden meerdere mannetjes mee vooraan, wat vanuit tactisch oogpunt zeer interessant was. De best geplaatste renner in de kopgroep was Alejandro Valverde. De 40-jarige Spanjaard, elf jaar geleden nog eindwinnaar, stond tiende op slechts drie minuten van leider Carapaz en hoopte stiekem de rode trui over te nemen. De renner van Movistar was zeer bedrijvig en besloot niet te wachten op zijn medevluchters.

Valverde wist samen met Dorian Godon en Stan Dewulf weg te rijden uit de omvangrijke kopgroep, maar de voorsprong van de drie aanvallers bleef beperkt tot goed twintig seconden. Valverde zag dat het zinloos was en liet zich weer inlopen en ook Dewulf en Godon werden nog voor de voet van de tweede passage van de Puerto de Orduña bijgehaald. Op deze bijna acht kilometer lange klim werd het kaf vervolgens van het koren gescheiden.

Duel op het scherpst van de snede 
De betere klimmers wisten zich af te scheiden op de Puerto de Orduña. Zo zagen we Vuelta-debutant Ide Schelling in de aanval, maar het was Michael Woods die op drie kilometer van de top een beslissend gaatje wist te slaan. De Canadees van EF Pro Cycling reed weg van zijn tegenstanders en kwam met een twintigtal seconden boven op de top van de klim. Het probleem voor Woods was alleen dat hij moest opboksen tegen vier tegenaanvallers.

foto: Cor Vos

In de achtervolgende groep bleken Valverde, Guillaume Martin, Nans Peters en Omar Fraile over de beste klimbenen te beschikken en deze vier renners wisten in de afdaling van de Orduña Woods terug te fluiten. We begonnen zo met vijf koplopers aan de laatste tien kilometer, al zat een achtervolgende groep (met daarin de Jumbo-Visma-mannen Kuss en Bennett) nog niet al te ver. Het verschil tussen beide groepen was op een gegeven moment vijftien tellen.

Vooraan was de samenwerking wel een beetje zoek en dus zagen we versnellingen van Martin, Peters en snelle man Valverde, maar de renners wisten elkaars bewegingen te schaduwen. Op zes kilometer van de streep zagen we een nieuwe demarrage van Valverde en dit keer wist de ervaren rot een klein gaatje te slaan. De Spanjaard leek even ribbedebie, maar Peters was de man die naar het wiel van Valverde wist te springen.

Woods kiest het juiste moment 
Met nog drie kilometer te gaan keken de vijf koplopers weer naar elkaar, maar de achtervolgers bleven hangen op een twintigtal seconden. Fraile was de volgende renner met een alles-of-nietspoging en de Spanjaard leek weg te rijden met Woods, maar de pokerende Valverde had nog genoeg over om een kloofje te dichten. De Spanjaard had echter geen antwoord meer op een versnelling van Woods.

foto: Cor Vos

De renner van EF Pro Cycling wist net voor de laatste kilometer te profiteren van een moment van onachtzaamheid, ging vol door en kwam met ruime voorsprong als eerste over de finish. Het is voor Woods zijn tweede zege in de Vuelta, nadat hij twee jaar geleden al eens de beste was op Balcón de Bizkaia. Fraile en Valverde moesten genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaatsen, Ide Schelling finishte knap als achtste.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Tonydepony 27 oktober 2020 om 17:19

Lelijk gewonnen maar wel gewonnen, toffe finale wel!

Polleke 27 oktober 2020 om 17:20

Mooi zo’n juniores-koers…

Lennimator 27 oktober 2020 om 17:22

Weer eens zo’n typisch Spaanse regisseur…

Prutser.

Fraile was de sterkste.

platteprijs 27 oktober 2020 om 17:37

Valverde was de sterkte en Peters de dapperste. Fraile was hooguit de zuinigste.

thorsen 27 oktober 2020 om 17:23

Vanaf het moment dat hij werd teruggepakt na de top deed hij duidelijk het minste werk. De slimste wint hier vandaag.

BjornB 27 oktober 2020 om 17:36

Zeg maar gerust geen werk, nogal onsympathieke winnaar. Hij moet die tourrit van Martinez nog maar eens terugkijken.

fietsvriend 27 oktober 2020 om 20:16

Zoals Woods het zelf uitlegde: Valverde wil je niet te kort in het klassement nu Carthy op de 2de plek staat. Dus geen enkele reden om hard mee op kop te draaien.
Op twee fronten gekoerst, slim gereden dus.

Jean Dumas 27 oktober 2020 om 17:23

Goed van Schelling en Arensman.

harryjohan71 27 oktober 2020 om 17:25

De jonkies van Nederland doen het goed in de Vuelta.

platteprijs 27 oktober 2020 om 17:38

Inderdaad mooi om te zien. Vooral Schelling reed een prima beklimming.

Lennimator 27 oktober 2020 om 17:23

Mooie koers btw!

Joaquim Agostinho 27 oktober 2020 om 17:24

Arensman 20j. Storer 23j., beide SUNWEB, indrukwekkend

Turtlehead 27 oktober 2020 om 17:56

Ja heel erg. Vooral toen ze de laatste 3km kopwerk mee gingen doen.

Murcia 27 oktober 2020 om 17:26

Machtig mooie etappe, Woods de beste man bergop wint hem en dat is meer dan verdiend. Valverde is nog steeds sluw genoeg om de beslissende momenten te zien en pakt nog een podiumplek. Kuss en Bennett waarschijnlijk eerder in de etappe te veel met hun krachten gesmeten maar mooi om te zien dat TJV voor een offensieve aanpak koos vandaag. Primoz ondersteund in de hele etappe door Hofstede en Vingegaard. INEOS verliest als ploeg van de leider vandaag toch ook wel makkelijk pionnetjes en is niet onkwetsbaar.

Joachim 27 oktober 2020 om 17:28

Mooie strijd voor de ritzege!

Dolfy 27 oktober 2020 om 17:31

Geweldige etappe, strijd tot en met. Ineos had het lastig, maar kwam toch net niet in gevaar.

Westfalen 27 oktober 2020 om 17:31

2e groep laat wel kans liggen om terug te komen. Hoe lastig is het om gewoon rond te draaien.

Veloburto 27 oktober 2020 om 17:39

Tja, dat is wielrennen he. Mensen hebben geen zin om rond te draaien om zo Aranburu in een zetel naar de overwinning te rijden

platteprijs 27 oktober 2020 om 17:40

De 2 grootste namen in die groep, Costa en Formolo, waren de grootste prutsers.

Robbiebier 27 oktober 2020 om 17:40

Omdat sommigen al gaan rekenen en zo goedkoop mogelijk bij de kop willen aansluiten

Peter Lippens 27 oktober 2020 om 17:32

Mooie etappe gezien met een boeiende finale en een verdiende winnaar.

Robbiebier 27 oktober 2020 om 17:38

Goed van die schelling,is een onbekende jongen voor mij.

Klerenhangerfan 27 oktober 2020 om 17:59

Ineos echt lekker aanvallend gekoerst vandaag! Die Dave Brailsford voegt echt daad bij woord ;-). Hele dag in verdediging, haha

harryjohan71 27 oktober 2020 om 18:18

In de leiderstrui wordt er niet aangevallen, maar vooral verdedigt. Dat hebben we in de Giro ook gezien.

fietsvriend 27 oktober 2020 om 18:04

Kuss & Bennett toch wel een jasje uitgedaan, hopelijk resoneert dat niet al te veel door morgen.

Franco Ballerini 27 oktober 2020 om 18:50

Beiden redelijk overschatte renners. Met name Kuss wordt hier door sommigen de hemel in geprezen, maar vandaag blijkt wel weer dat hij de zogenaamde mindere goden totaal niet kan volgen.

harryjohan71 27 oktober 2020 om 19:01

Bennett heeft toch een mooie overwinning behaald dit jaar en 2e in Lombardije. Kuss heeft dit jaar naast zijn knechtwerk een etappe in de Dauphine gewonnen. Vandaag hebben ze teveel energie ‘verspilt’ tov Woods en Fraille. Bennett ging onnodig in de tegenaanval met Wellens. Deze energie kwam hij later tekort. Wellens was na die inspanning in 1 keer helemaal weg. Kuss had vandaag niet de kracht om weg te geraken. Dit kan gebeuren.

fietsvriend 27 oktober 2020 om 19:52

Van Bennett begrijp ik de inspanningen nog enigszins en dat is ook wel beloond – tweede man (relatief) kort in het klassement. Zeker nu Movistar 3 man in de top 10 heeft.

Kuss mag blijkbaar voor de bollen maar zie ik toch liever niet teveel inspanningen doen met het oog op Roglic en het aantal etappes dat bergop eindigt.

horsm 27 oktober 2020 om 20:20

Volgens mij mochten Kuss en Bennett even lekker vrij koersen vandaag. Bijna had dat opgeleverd dat Kuss de bollen pakte en Bennett zich de top tien AK in fietste. Leuk aardigheidje voor de heren, toch? De boog kan niet altijdgespannen staan…

Dr op en dr over 28 oktober 2020 om 01:30

Doelstelling van de beide Jumbo’s in de vlucht was om Bennet zo kort mogelijk terug in het klassement te brengen. Dit gaf Kuss aan na de finish bij een Sloveens reporter.

https://twitter.com/duledoz/status/1321130691153874951?s=20

Tuurlijk was een ritzege ook wel mooi meegenomen geweest. ;)

Corné 't Glansarm 27 oktober 2020 om 18:07

Echt een leuke etappe om te kijken, met een bijzonder leuke finale en terechte winnaar. Niet iedereen even slim gekoerst in de kopgroep, maar de winnaar wel

Kelder is de Man 27 oktober 2020 om 18:17

Mooie rit. En leuke renner die Nans Peters. Die breekt nooit helemaal. Even proberen weg te springen, lukt niet en vervolgens weer vol mee draaien.

kampie 27 oktober 2020 om 18:50

Wat een etappe! En die gevallen renner?

fietsvriend 27 oktober 2020 om 19:53

Zoveel camera’s en fotografen niemand die het beeld gevangen heeft. Moet een smakker geweest zijn – die fiets lag nog 10 meter verder in het veld.

josemanuelfuente 27 oktober 2020 om 19:08

Pracht van een etappe, morgen weer zo eentje?

skylimit 27 oktober 2020 om 19:58

Leuke open koers. Ineos behoorlijk onder druk en aan het werk gezet. Niet helemaal duidelijk wat Kuss en Bennet in de kopgroep aan het doen waren, beetje Valverde sarren, die ze later alle twee in het ooitje neemt en wegflitst.
Kuss als beste klimmer had gewoon mee moeten zitten, maar teveel halfslachtige pogingen i.p.v. een krachtige demarrage.
Daarna was de samenwerking ondanks 3 koppeltjes (TJV, Sunweb en UAE) in de achtervolgende groep ver te zoeken, anders hadden ze gewoon nog terug kunnen komen, maar ja dan was waarschijnlijk Arranburu aan het feesten gegaan.

Headlines

Populair

Materiaalzone