Vuelta 2020: Magnus Cort wint in Ciudad Rodrigo, Roglic steviger aan de leiding

vrijdag 6 november 2020 om 17:09
Vuelta 2020: Magnus Cort wint in Ciudad Rodrigo, Roglic steviger aan de leiding

foto: Cor Vos

De zestiende etappe van de Vuelta a España 2020 is gewonnen door Magnus Cort. De sterke Deen van EF Pro Cycling was na een lastige etappe met aankomst in Ciudad Rodrigo de snelste van een flink uitgedund peloton. De rode trui van Primož Roglič (Jumbo-Visma) kwam niet in gevaar. Sterker nog, de klassementsleider werd tweede en pakte zo zes bonificatieseconden.

Geen waaiers
De gevreesde waaiers bleven uit in het eerste uur. Daardoor kon na twintig kilometer een tweetal van Burgos-BH wegrijden. Juan Felipe Osorio en Ángel Madrazo vonden elkaar. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Kobe Goossens (Lotto Soudal) en Jésus Ezquerra (Burgos-BH) wisten niet veel later de oversteek te maken.

De zes wisten een voorsprong op te bouwen van meer dan vijf minuten. Een poging van Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) en Willie Smit (Burgos-BH) om ook de sprong te maken naar de kopgroep eindigde in een chasse patate. Zij werden na veertig kilometer weer in de kraag gevat. In het peloton namen UAE Emirates, Caja Rural-Seguros RGA en BORA-hansgrohe het heft in handen.

INEOS Grenadiers zet peloton onder druk
Op de eerste klim van de dag, de Puerto El Portillo, moest Osorio lossen uit de kopgroep. De andere vijf hielden een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton. In de afdaling van de Portillo zette INEOS Grenadiers de druk erop, maar Jumbo-Visma en Primož Roglič koersten attent. Door het strakke tempo van de ploeg van Richard Carapaz werd het verschil met de kopgroep teruggebracht tot twee minuten.

Een kopgroep met Cavagna, Stannard, Goossens en Madrazo begon vervolgens met anderhalve minuut voorsprong aan de Puerto El Robledo van twaalf kilometer. INEOS Grenadiers zette op die klim het straffe tempo door met Dylan van Baarle, Andrey Amador en Iván Ramiro Sosa, waardoor maar een compact peloton overbleef. Vooraan bleken Cavagna en Stannard over de beste benen te beschikken. Het Frans-Australische duo kwam met een voorsprong van twintig seconden over de top van El Robledo, op 35 kilometer van de finish.

Solo Cavagna houdt geen stand
Movistar nam het commando over in de afzink, maar de Spaanse ploeg kon geen schade aanrichten in de wind. Cavagna en Stannard wisten nog goed stand te houden. De Fransman wist op een licht oplopende strook zijn Australische metgezel overboord te gooien, waardoor Cavagna solo de laatste vijftien kilometer (grotendeels in dalende lijn) in ging. De TGV van Clermont-Ferrand bouwde zijn voorsprong op het peloton uit naar twintig seconden.

Sprint van uitgedund peloton, Roglič loopt uit
Movistar en Mitchelton-Scott deden er in de laatste kilometers alles aan om Cavagna nog in te rekenen, waarna hij onder de boog van de twee kilometer in de kraag gevat werd. Het uitgedunde peloton ging vervolgens sprinten om de ritzege. Bruno Armirail probeerde de voorbereiding nog in de war te schoppen, maar die poging mislukte. Alejandro Valverde ging de sprint daarna als eerste aan, maar dat bleek te vroeg.

In de laatste honderden meters kwam vervolgens Magnus Cort uit zijn wiel om, met overmacht, de ritzege te grijpen. De strijd om de tweede plaats werd gewonnen door Roglič, die zijn wiel net iets eerder over de meet drukte dan Rui Costa. De Sloveen pakte daardoor zes bonificatieseconden en liep zo verder uit in het klassement.

Overigens werd enige tijd na de aankomst Rui Costa nog teruggezet in de uitslag vanwege een onreglementaire sprint. Dion Smith (Mitchelton-Scott) schoof daardoor op naar de derde plaats in de rituitslag. Costa werd gedeclasseerd naar de 32ste plaats, de laatste plek in de groep.

Dit artikel delen:

58 Reacties

bartp25 6 november 2020 om 17:14

Jammer voor Roglic, moest inhouden en kwam daardoor niet in de buurt van de ritzege. Had denk ik gewonnen als hij niet hoefde in te houden. Echter eigen schuld, als hij zelf eerder gaat komen ze er denkelijk niet meer overheen.

vanSpringel 6 november 2020 om 17:16

Waarom moest Roglic inhouden ?

Yeez 6 november 2020 om 17:16

Hij vloekte ook op zichzelf. Niet de eerste keer

Veloburto 6 november 2020 om 17:17

Het is ook niet dat hij elke dag massasprints rijdt. Netjes toch om 2e te worden

bartp25 6 november 2020 om 17:19

Moest inhouden voor Rui Costa volgens mij, kan uiteraard gebeuren maar hij vloekt niet voor niks op zichzelf. Dus hij zal het zichzelf kwalijk nemen dat hij zich laat insluiten.

Twisted-D 6 november 2020 om 17:19

@vanSpringel Ruie Costa ging naar rechts waardoor Roglic tussen hem en Cort Nielsen klem kwam.

Rufusvb 6 november 2020 om 17:19

Betwijfel of hij had gewonnen als hij niet had hoeven inhouden. Magnus Cort Nielsen kwam echt wel snel en hard opzetten en is ook echt wel een rappe kerel.

Al met al een goede dag voor Roglic.
45 seconden zou genoeg moeten zijn… maar dat dachten we in de Tour ook…

Zin in morgen: gaat spannende etappe worden!

Mad 6 november 2020 om 17:19

@vanSpringel omdat Costa ineens volledig naar rechts stuurt… ;-)

Turtlehead 6 november 2020 om 17:23

Oh, dat inhouden heb ik niet gezien. MCort kwam vol in de wind naar voren en klopte iedereen op snelheid.
Roglic ging wel weer goed tot op de streep door, net als in Luik.
Als hij in het wiel van een ploegmaat had gezeten en van kop af was gegangmaakt was het misschien gelukt, maar anders niet.

bartp25 6 november 2020 om 17:27

sprint nog eens teruggekeken, Roglic moet vol inhouden en cort loopt uit, op het einde komt Roglic weer dichter en haalt zelfs nog Costa in. Durf wel te stellen dat hij hem had gewonnen of in ieder geval zeer nipt 2e.

xistnc 6 november 2020 om 17:54

Roglic had sowieso niet de snelheid om Cort te kloppen. Tenzij die ala Alaphilippe te vroeg was gaan juichen.

Veloburto 6 november 2020 om 17:17

Maar mag Nuskort nielsen in dit geval?

CechRepublic 6 november 2020 om 17:18

Wat was de bedoeling van de Ineos tactiek?

Monsieur Bendy 6 november 2020 om 17:22

De bedoeling was om Roglic 6 seconden verder weg te laten lopen. Duh

S. Morgenstern 6 november 2020 om 17:23

Volgers een reden geven om in hun vuistje te lachen wanneer de Vuelta hier beslist wordt op een paar seconden?! Ik begreep dat dat de kant is waar je op moet denken op dit soort dagen.

Wheely 6 november 2020 om 17:27

Ja als Carapaz de Vuelta met 5 seconden verliest dan gaat het los in onze vuistjes hihihi gnagnagna.

zacht 6 november 2020 om 17:56

Op kop rijden en dan de Ronde niet winnen. Hebben ze afgekeken van Jumbo.

Mad 6 november 2020 om 17:18

Hoppa! Costa beëindigd hier bijna het seizoen van Roglic met een bizarre stuurbeweging in volle sprint. Roglic remt gelukkig, dus er valt niemand, maar verspeelt daarmee sowieso een winstkans.
Dan kan het nu ongetwijfeld weer met de mantel der liefde worden bedekt. Wat een vooruitgang die verscherpte regels :-)

Rufusvb 6 november 2020 om 17:23

Als je hier moeilijk over gaat doen kunnen ze zeker beter stoppen met koersen en gewoon alleen nog maar tijdritten af gaan leggen… Of a l a Atletiek allemaal in hun eigen baan moeten blijven…?

Mad 6 november 2020 om 17:51

@Rufusvb Als je er nu niet tegen op treedt, wanneer dan wel? Pas als je met precies zo'n zelfde actie toevallig iemand (bijna) dood rijdt?

Als je het echt veiliger wilt maken moeten sprinters recht gaan leren sprinten. En als daar geen serieuze consequenties tegenover staan verander je niks.

Zo'n tijdregistratie zoals gisteren 3 km voor de meet is eigenlijk zo gek nog niet… Soort dubbele finish voor AK en ritwinst :-)

Murcia 6 november 2020 om 17:18

Beste sprinter Magnus in deze groep al moest Roglic eerst nog inhouden voor Costa. Toch zes seconden gepakt na de briljante tactiek van INEOS vandaag, waarom breng je de meest explosieve AK-renner hier zo naar de finish? Bij Valverde heeft de ploeg zich stuk gebeten op de strijdende Cavagna waardoor er in de sprint geen wagonnetjes meer voor hem konden rijden en hij veel te vroeg op kop kwam en de anderen er over heen.

bartp25 6 november 2020 om 17:21

Al hadden ze valverde perfect gebracht, had hij nog niet gewonnen. De jaren lijken daar nu echt te gaan tellen, ondanks dat doet hij het nog fantastisch. Normaal waren dit soort finishes eigenlijk een zekerheidje voor hem in de Vuelta.

Dolfy 6 november 2020 om 17:19

Eindelijk voor Cort Nielsen, had hem gister ook wel verwacht maar kwam er niet aan te pas. Mooi dat hij toch nog er eentje wint. Roglic ook netjes, beetje ingesloten maar gewoon 2e toch nog…

Wheely 6 november 2020 om 17:20

EF rijdt echt een goede Vuelta en een mooi seizoen. Doen elke grote ronde mee, dat is wel eens anders geweest.

Groetjesaandevoetjes 6 november 2020 om 19:06

9 verschillende winnaars dit seizoen ook.

Lennimator 6 november 2020 om 17:21

Roglic koning van de boni’s.

Groetjesaandevoetjes 6 november 2020 om 18:20

Als er nu nog forum leden zijn die zeggen dat hij er niet ‘alles’ aan heeft gedaan om te winnen en seconden te sprokelen, dan zou ik niet weten wat hij nog meer zou moeten doen.

hAl 6 november 2020 om 17:23

Costa verdient een disqualificatie hier.

Rufusvb 6 november 2020 om 17:24

George Bennet dan ook vanwege een kopstootje…

En de helft van het peloton ook omdat ze op meerdere momenten wel eens een stuurfout of iets dergelijks maken…

Kunnen ook gaan mierenneuken…

vanSpringel 6 november 2020 om 17:29

Wanneer ik de reacties hierboven zo lees dan is het dus wederom een gevalletje van 'niet het lijntje rechtdoor' kunnen houden in de eindsprint. Zijn die carbonfreempjes nu zo slap dat dit in de ultieme wattagewegduwinspanning een probleem vormt ? of iets anders ?

bartp25 6 november 2020 om 17:31

Sprint incident kan gebeuren. Costa en Roglic willen gewoon tegelijkertijd over valverde heen en Roglic moet remmen omdat Cort van de andere kant komt. Geen DSQ in mijn ogen.

$kedel 6 november 2020 om 17:32

Dit is niet zomaar een geval van het lijntje niet kunnen houden… Costa maakt echt een paar levensgevaarlijke zwiepers.

Poeksel 6 november 2020 om 17:57

Geen dsq, wel terugzetting in de uitslag naar plek 32.

Wheely 6 november 2020 om 17:25

Van Baarle zei het nog vooraf, tijd pak je aan de finish.

Polleke 6 november 2020 om 17:35

Nog lompere taktiek gaan we niet meer te zien krijgen…

Wheely 6 november 2020 om 18:19

Ja benieuwd naar de reactie van Team Ineos.

La Primavera 6 november 2020 om 17:38

Waar is Magnus zijn baard gebleven?

$kedel 6 november 2020 om 17:42

Die is Cort gemacht

Wildebert 6 november 2020 om 17:44

EF wel een ploeg die weinig werk lijkt te verzetten, maar in deze Vuelta wel aardig scoort. Of zie ik dat verkeerd?

Groetjesaandevoetjes 6 november 2020 om 18:23

Dat zie je zeker niet verkeerd. Zou zomaar de Ineos van deze vuelta kunnen worden (met de vuelta winst in de laatste etappes en enkele ritzeges)

harryjohan71 6 november 2020 om 20:41

Zo hebben ze ook de Dauphine gewonnen

S.t.B 6 november 2020 om 17:47

11 top 10 noteringen (tot nog toe) deze Vuelta.. 11!!
Roglic is Merckxiaans aan het huishouden, en toch maar 45 seconden…

The Whaler 6 november 2020 om 18:07

Maar ja bijna minuut verloren door een regenjasje. had zo maar dubbele kunnen zijn. En als je tegenstander je naar de meet brengt pak je toch maar gewoon mee wat je kunt.

drikkes 6 november 2020 om 17:57

Nu dat Froome ergens anders gaat rijden komt er wat budget vrij voor een echte ploegleider bij ineos. Wat was hier de bedoeling van…

Abdoe 6 november 2020 om 18:01

Bagioli DNF, leek al paar dagen leeg.

SpeedyLegs 6 november 2020 om 18:04

De meest complete winnaar is vandaag Primoz. Gaf aan elke kans te grijpen on een complete renner te worden / zijn:
sombrero fuera.

Hoop dat deze sprint meegenomen wordt bij het tot
standbrengen van nieuwe regels daaromtrent. Dit om de sprints in een koers op de weg tot een sportieve attraktie te maken die deze sport waardig is. Voor liefhebbers van fysieke aanvallen zijn er genoeg andere sporten.

Poeksel 6 november 2020 om 18:07

Uit redelijk betrouwbare bron: Costa teruggezet. Staat echter nog niet op pcs.

https://twitter.com/laflammerouge16/status/1324752910136258561

Edit: paar minuten nadat ik dit postte ook op pcs.

Wheely 6 november 2020 om 18:28

Lekker voor hem.

harryjohan71 6 november 2020 om 18:20

Alle renners van AG2R in de eerste groep. Morgen met zijn drieën in de ontsnapping en de etappe winnen

Turtlehead 6 november 2020 om 18:23

Dat dacht Burgos vandaag ook…

hjtimmer 6 november 2020 om 18:30

Tuurlijk moet je tijd pakken als dat kan. Misschien vergezocht maar geeft dit ook niet aan dat Roglic twijfelt of 39 seconden genoeg is voor eindwinst?

xistnc 6 november 2020 om 18:35

Niet misschien.

Wheely 6 november 2020 om 18:36

Na wat hij in de Tour heeft meegemaakt is die twijfel meer dan gerechtvaardigd.

harryjohan71 6 november 2020 om 19:23

Het ging niet alleen om tijdwinst, maar ook een ritoverwinning.

Groetjesaandevoetjes 6 november 2020 om 19:47

Carapaz sprintte ook nog mee, dus denk dat ze elkaar aan het uitdagen waren

hjtimmer 6 november 2020 om 19:15

Benieuwd naar de tactieken van morgen. Jumbo moet de ploeg niet te vroeg in de etappe oproken.

Polleke 6 november 2020 om 22:03

Sosa, Van Baarle, Amador,…prima ploegmaten om er bij te hebben…

john 7 november 2020 om 08:18

Roglic steviger aan de leiding (Ben ik de story aan lezen) 6 seconde loopt hij uit ,en dat is hier al stevig ,wat gaan ze schrijven als hij 1-2 min uitloopt

Headlines

Materiaalzone

Populair