Vuelta 2020: Ion Izagirre sterkste klimmer op Aramón Formigal, Roglic verliest rode trui
Ion Izagirre - foto: Cor Vos
zondag 25 oktober 2020 om 16:50

Vuelta 2020: Ion Izagirre sterkste klimmer op Aramón Formigal, Roglic verliest rode trui

Ion Izagirre heeft in de Vuelta a España de bergetappe naar Aramón Formigal gewonnen. De renner van Astana ontsnapte op de slotklim uit een groepje vluchters. Primoz Roglic liep in een door slechte weersomstandigheden gekenmerkte etappe tijdsverlies op en moest de leiderstrui afstaan aan Richard Carapaz.

Omvangrijke kopgroep
In de beginfase van een nieuwe rit door de regio Aragón ontstond er al snel een omvangrijke kopgroep van 23 renners. Kort na het uitrijden van Biescas gingen Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Magnus Cort (Education First) en Remy Mertz (Lotto-Soudal) op avontuur. Niet lang daarna ging Cavagna er solo vandoor, om vervolgens gezelschap te krijgen van 22 renners.

UAE-Emirates (Rui Costa, Sergio Henao, Alexandr Riabushenko) en Team Sunweb (Robert Power, Michael Storer & Jasha Sütterlin) waren beiden met drie man vertegenwoordigd. Vijf ploegen twee mannetjes mee. Astana had Ion Izagirre, Gorka Izagirre vooraaan, Deceuninck-quick Step beschikte over Cavagna en Mattia Cattaneo, EF Pro Cycling had Magnus Cort Nielsen en Michael Woods vooruit gestuurd, Cofidis had Victor Lafay, Pierre Luc Perichon mee terwijl Movistar vertegenwoordigd was met Jorge Arcas en Carlos Verona. De eenlingen Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Quentin Jauregui (AG2r La Mondiale), Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Jonathan Hivert (Total direct Energie), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) en Oscar Cabedo (Burgos-BH) maakten de kopgroep compleet.

Team Jumbo-Visma in de achtervolging – foto: Cor Vos

Martin pakt bergpunten
Jumbo-Visma positioneerde zich aan kop van het peloton om het verschil binnen de perken de hoeden. Op de eerste klim van de dag, de Alto de Peralba, kwam Guillaume Martin als eerste van de leiders boven. Het peloton volgde op 3 minuten en 45 seconden. In aanloop naar de Alto de Cotefablo kreeg Jumbo-Visma hulp van Israel Start-Up Nation.

Op de top van de tweede klim van de dag was het opnieuw Martin die als eerste boven kwam. In de afdaling ging Gorka Izagirre er vandoor. De Bask reed een halve minuut voorsprong bij elkaar. Primoz Roglic raakte op weg naar de slotklim de aansluiting met zijn concurrenten kwijt, maar wist het gat in korte tijd dicht te rijden.

Roglic raakte onderweg de aansluiting kwijt – foto: Cor Vos

Roglic in de problemen
De voorsprong van Izagirre bleef lang hangen rond de vijftien seconden, maar op zes kilometer van de top werd hij bijgehaald door een groepje achtervolgers. Ondertussen was het in het peloton chaos nadat er slag om slinger werd gedemarreerd. Carapaz reed weg van Roglic, waarna de Sloveen in de achtervolging moest.

Op drie kilometer van het einde plaatste Ion Izagirre aan kop van de koers een versnelling. De Bask bleef uit de greep van zijn achtervolgers en soleerde naar de overwinning. Na ritzeges in de Giro (2012) en de Tour (2016) heeft hij nu ook zijn etappe in de Vuelta binnen.

Carapaz nieuwe leider
Roglic verloor 43 seconden op Carapaz, die na de rustdag de Vuelta vervolgt in de leiderstrui. De Sloveen zakt naar een vierde plaats in het klassement, op een halve minuut van Carapaz. Hugh Carthy is nu tweede, op achttien tellen van leider Carapaz.

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
25 oktober 2020 17:37
Was heus niet alleen Ineos, Movistar deed vol mee. En daar waren ze vol content mee, gezien de schouderklopjes na de finish.
    25 oktober 2020 17:41
    En toch heeft Movistar vandaag er niks aan gehad. Valverde op achterstand, Mas verder op achterstand. Alleen Soler wat dichter.
    25 oktober 2020 17:43
    Movistar leidt weer eens het ploegenklassement. Ze beseffen vermoedelijk dat er niet veel meer dan dat te halen is, dus zijn ze content.
25 oktober 2020 17:46
Die had ik niet zien aankomen. Ik ben toch wel heel benieuwd wat er is gebeurd. Het kan best dat het stil aan op is bij Roglic, en dat zou geen schande zijn. Maar als er een bepaald voorval is geweest, is de Vuelta zeker nog niet voorbij.
25 oktober 2020 17:47
Sunweb weer een ereplaats. Bouwen ze het net zo op als in de Tour?
25 oktober 2020 17:55
Poels begint na een valse start ook steeds beter te worden, mooi. Nu al bijna top 10.
25 oktober 2020 18:04
Het had van mij nog wel een minuutje extra achterstand mogen wezen.
Vrees dat JV nu nog niet de noodzaak ziet iets aan de tactiek te wijzigen. Roglic zal in zijn hok moeten blijven, en er tot de tijdrit alleen uit mogen komen voor de boni seconden.

Zou jammer zijn want Primoz is een lepe aanvaller die m.i iets te gevangen zit in de starre klassementstactiek van JV. Je kan een renner ook té afhankelijk van zijn sterke ploeg maken waardoor hij zijn oorspronkelijke en unieke kwaliteiten begint te verleren.

Dat boni sprokkelen en afmaken in de tijdrit is geen garantie voor succes. Ik hoop dat JV dat lesje nu wel heeft geleerd na de Tour.
25 oktober 2020 18:15
Vorig jaar derde week Giro ook een aantal keer slechter weer en Roglic die de nodige tijd verloor. Misschien ligt dit weer hem niet helemaal?
    25 oktober 2020 18:31
    Klopt..
    Van een ‘Alpenlander’ en voormalig wintersporter zou je toch anders verwachten, maar binnen dat genre zijn de schansspringers de absolute neuroten. Die zijn al rijp voor de dwangbuis bij windkracht 2.
    26 oktober 2020 07:34
    Bij schannsspringen bepaalt de windkracht wel of je binnen of buiten de piste landt, dat speelt daar misschien ook in mee...
25 oktober 2020 18:23
Was overigens wel grappig om de helft van het peloton in een zwart jasje te zien. Mooi verrassingselement bij de finish :)
    26 oktober 2020 01:56
    Verbieden die zwarte jasjes,gewoon regenjasjes in je teamkleur verplicht stellen.Zou leuk uitzien Ajax-Feyenoord allemaal in zwartje regenjacks als het regent,Zoiets is toch ronduit bezopen?Mijns inziens in het wielrennen even bezopen.
25 oktober 2020 19:15
Roglic heeft morgen tijdens de rustdag een cursus:
"Hoe doe ik zo economisch mogelijk een jasje aan en uit?


En.....het zijn slechts 30 seconden achterstand, bovendien is hij wel leider in het puntenklassement!
    25 oktober 2020 22:31
    Hij heeft al wel een heel zwaar programma achter de rug gehad.

    Zou hij het volhouden tot Madrid?
25 oktober 2020 20:09
Ik vind dat TJV hier wel een enorme uitbrander verdient.

Door een regenjasje Kuss verloren, Roglic de rode trui kwijt, en Bennett zich op moeten opofferen en daardoor ook uit de top kwijt?

Schandalig, amateuristisch, zeg het maar.
    25 oktober 2020 20:29
    En je vraagt niet wie de ploegleider is??
25 oktober 2020 22:43
Bon,

Als Belg zijnde moet ik zeggen dat Kobe Goossens het voorlopig redelijk goed doet. Voorlopig 25ste in het klassement wat niet slecht is.

Reacties zijn gesloten.