Vuelta 2020: 46 agenten uit karavaan positief op coronavirus

dinsdag 10 november 2020 om 19:09
Vuelta 2020: 46 agenten uit karavaan positief op coronavirus

foto: Cor Vos (archief)

Geen enkele renner testte tijdens de Vuelta a España positief op het coronavirus, maar vandaag is duidelijk geworden dat maar liefst 46 politieagenten die de ronde begeleidden besmet zijn met het virus. De agenten vertonen op dit moment geen symptomen, zo laat het Spaanse persbureau EFE weten.

De 46 leden van de Guardia Civil, de nationale politie-eenheid in Spanje, werden zondagavond na de laatste Vuelta-etappe nog een keer getest op corona. Dinsdag bleken deze testen positief, maar de politieagenten waren op dat moment al uitgewaaierd over Spanje, op weg naar huis, niet wetende dat ze besmettelijk zijn.

In totaal zijn 150 politiemensen zondagavond getest op het virus. Deze mensen waren in de voorbije Ronde van Spanje verantwoordelijk voor het afzetten van het parcours en de veiligheid rondom de wedstrijd. De werknemersbond binnen de Guardia Civil, Jucil, is duidelijk in een persbericht.

Strenger optreden
“Het feit dat deze politieagenten naar huis konden keren, is in strijd met de reglementen van de gezondheidsautoriteiten. Dit mag niet nog een keer voorkomen. We begrijpen dat dit kan gebeuren in een serieuze pandemie, maar de leiding van de Guardi Civil moet in het vervolg strenger optreden en met betere protocollen komen.”

Koersdirecteur Javier Guillén was na de slotetappe in Madrid nog opgelucht en van mening dat een ‘wedstrijdbubbel’ kan werken. “Het laat zien dat veel evenementen en projecten kunnen doorgaan, als we alles goed doen op gezondheidsgebied. Het dragen van een masker, social distancing, het beperken van sociale contacten: het werkt.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Panache 10 november 2020 om 19:12

Raar verhaal en schrikbarend hoog percentage (bijna 1 op de 3).

Polleke 10 november 2020 om 19:16

Voor wie nog niet geloofd hoeveel er gefoefeld is met die cijfers, schande dat deze wedstrijd zo nodig naar Madrid moest…

Groetjesaandevoetjes 10 november 2020 om 21:46

Rot toch op met je doofpot complot

Dion 10 november 2020 om 21:52

Heel interessant

koos1 10 november 2020 om 19:23

De bubbel met de ploegen werkte dus prima. Bij de agenten was de bubbel zo te lezen behoorlijk lek.

Jan Blokland 10 november 2020 om 19:31

Vorige week kaartte ik het al aan dat het me niet zal verbazen, zodra de Vuelta afgelopen is er positieve testen naar buiten komen.
Nu zijn het de politieagenten. De rest volgt later. Het is voor mij onmogelijk dat zoveel testen allemaal negatief zijn, terwijl heel Europa bijna in lockdown is gegaan.
Blijkt dus ook onmogelijk te zijn.
Bij de Vuelta hadden ze het allemaal zo goed voor elkaar toch.
Waarom komt er nu pas naar buiten dat er 45 politieagenten positief zijn. Allemaal op de laatste dag gebeurd zeker. Ik geloof er niets van.
Er moest gewoon Madrid gehaald worden.

Dolfy 10 november 2020 om 19:50

De agenten komen gewoon in contact met de toeschouwers Ze moeten ook zorgen dat mensen verder gaan staan van het parkoers, soms mensen tegenhouden, tegen mensen vertellen dat ze mondkapjes op moeten doen. Ik heb ze ook deze ook zien uitdelen. De kans op besmetting is dan ook vele malen hoger daardoor.

xistnc 10 november 2020 om 19:31

Tja, een groter zootje ongeregeld kun je je dan ook haast niet voorstellen.

De Siepel 10 november 2020 om 19:35

Is inderdaad wel heel uitzonderlijk dat een dergelijk grote groep agenten wel het virus draagt en geen enkele renner. Of hebben de agenten nog een afterparty met polonaise gevierd op de goede afloop. Ook zo vreemd, geen van de 45 agenten had enige verschijnselen…
Dit vraagt om antwoorden..

Turtlehead 10 november 2020 om 22:23

foutje in het labo?

Een gezellige after-party kan het haast niet zijn geweest, want de testen waren zondag.

Wel raar: wie test er nou op zondagavond, als alles afgelopen is, en laat dan doodleuk iedereen naar huis gaan, terwijl je juist in quarantaine moet als je op een testuitslag wacht.

Wildebert 10 november 2020 om 19:38

Dit is raar. Wat een hoge besmettingsgraad. Zo uit het niets. Finalebidon op zaterdagavond rondgegaan ofzo? Helemaal neutraal kijk ik niet meer tegen de Spaanse politie, na een vervelende ervaring met hen. Aangeschoten man reed tegen onze geparkeerde auto aan, maar het hele verhaal werd omgedraaid, foto’s moesten worden gewist op straffe van inbeslagname van de telefoon, aanvankelijk verstond men geen Engels, veel later opeens wel en de houding was absoluut buitenlander onvriendelijk.
Ach, van reizen word je soms wijzer. Zo slecht hebben we het hier nog niet.

Chris Van Uden 11 november 2020 om 08:44

Daar ben je absoluut niet de enige in. Toen ik nog voor een grote verzekeraar werkte waren dit soort verhalen over de Spaanse politie en Guarda Civil aan de orde van de dag, tot geweldpleging door hen aan toe. Italië idem dito.

Ragnar Danneskjold 10 november 2020 om 20:20

Dit lijkt me het belangrijkst: “De agenten vertonen op dit moment geen symptomen”.

Wanneer zal het paniek zaaien stoppen?

Emergo 11 november 2020 om 10:02

Na al die tijd heb jij het nog niet begrepen !

guyremgabdel 10 november 2020 om 20:38

Is er al onderzoek verricht waarom het virus blijkbaar agenten viseert ?
In de Giro waren het ook net zoals in de Vuelta allemaal “zwaantjes”.
Zijn de franse zwaantjes getest geweest na afloop van de TDF ?

SnellePelle 10 november 2020 om 21:14

Niet een verbazende uitkomst. De agenten zaten in aparte hotels. Bij de start en finish niet achter een hekwerk. Onderweg stonden ze gewoon tussen de mensen interessant te doen met hun blaffer aan de koppel. Tis net voetbalpubliek die smerissen in Spanje.

Pietspeed 10 november 2020 om 23:28

Het is maar wat de lezer er in wil lezen: iedereen, elk mens is drager van het coronavirus. Het gaat om een actieve hoeveelheid viruslast die iemand icm zijn immuunsysteem eventueel ziek maakt of niet. Dus een volstrekt nietszeggende mededeling. Bedoeld is overigens het sars cov2 virus dat covid 19 schijnt te veroorzaken. Echter, dit virus is wereldwijd al weer zovaak gemuteerd dat je wellicht weer van covid 20 of het gewone coronavirus moet spreken. Mensen begrijpen nog steeds niet dat die pcr tests helemaal geen klinische diagnose kunnen stellen omtrent geïnfecteerd, besmet of ziek. Dat kan een arts of de persoon zelf. Dat heeft nb de uitvinder, waarvoor een Nobelprijs, al gezegd. Alleen genetisch RNA, DNa materiaal kan aangetoond worden. De test is ook geen test maar een laboratorium methode. Bovendien het zgn sars cov2 virus is nog steeds niet geïsoleerd op basis waarvan bij zieke mensen het wel met een pcr test aangetoond kan worden. (is nb het officiële medische wetenschappelijke protocol.) Dat, bij gebrek aan een betere methode. Verder is als iemand zgn covid 19 heeft er alleen gezocht naar coronavirussen, terwijl al jaren bekend is dat meerdere virussen betrokken zijn bij luchtweginfectiesziektes.

Limal 11 november 2020 om 10:13

ROFL

vanSpringel 11 november 2020 om 14:27

@Limal, pas maar op ! het is bekend dat virussen naar beneden vallen. Wanneer jij daar op de grond ligt te rollen is de kans groot besmet te raken, met alle gevolgen van dien. Zijwieltjes monteren, blijf je rechtop.

Limal 11 november 2020 om 16:19

Ik wou dat ik je waarschuwing eerder had gelezen vanSpringel. Na een half uurtje over de vloer te rollen van het lachen heb ik covid 20, 21 en 22 opgelopen. Mijn RNA is er niet goed van.

Cyclinglife 11 november 2020 om 08:29

Ik krijg het gevoel dat er gesjoemeld wordt met de testen. Of beter gezegd de uitkomsten ervan. Uiteraard heb ik daar geen enkel bewijs van. Ik zal dus maar moeten geloven dat er op de laatste dag na afloop ineens 45 agenten ziek zijn geworden en niemand anders.

Jean Dumas 11 november 2020 om 09:29

Niet de eerste keer dat een ‘wielersprookje’ eindigt in mineur. Gelukkig is er snel openheid.

Headlines

Materiaalzone

Populair