Vuelta 2019: Vluchter Cavagna blijft peloton voor in Toledo

vrijdag 13 september 2019 om 17:26
Vuelta 2019: Vluchter Cavagna blijft peloton voor in Toledo

foto: Cor Vos

Rémi Cavanga heeft in de middeleeuwse straatjes van Toledo de winst gepakt in de negentiende etappe van de Vuelta a España. De Fransman maakte deel uit van de vroege vlucht, waaruit hij in de laatste 25 kilometer aanviel. Daarna wist hij knap stand te houden tot aan de finish.

In de negentiende etappe reed het peloton van Ávila naar Toledo, een rit over 165,2 kilometer. Al in de beginfase kregen de renners de enige klim van de dag voor de wielen geschoven, namelijk de Alto de la Paramera van derde categorie. Vanaf de top van deze klim ging het dan in dalende lijn en bleef het peloton op zo’n vijfhonderd tot zeshonderd meter boven zeeniveau rijden over glooiende wegen richting de finish in Toledo, waar de laatste kilometer oplopend was.

Al vroeg in de etappe werd de ontsnapping gevormd door elf renners, die zich losmaakten van het peloton. Op de Alto de la Paramera sloegen Silvan Dillier, Domen Novak, Shane Archbold, Rémi Cavagna, Lawson Craddock, Bruno Armirail, Tsgabu Grmay, Ben O’Connor, David de la Cruz, Nikias Arndt en Peter Stetina de handen ineen, waarna Armirail voor Cavagna en Grmay als eerste de top passeerde. De drie mannen waren echter ongevaarlijk voor het bergklassement.

Archbold laat zich terugzakken
Nadat Archbold zich had laten terugzakken in het peloton om zijn ploegmaats bij te staan, telde de kopgroep nog slechts tien renners. BORA-hansgrohe werkte samen met CCC Team, Katusha Alpecin en Caja Rural-Seguros RGA, waardoor de voorsprong van de vluchters nooit verder zou oplopen dan vier minuten. Bij het ingaan van de laatste zeventig kilometer bedroeg het verschil nog amper een minuut, toen in het peloton hard werd gevallen.

foto: Cor Vos

Bij een wegversmalling stond een groot deel van het peloton plots stil, waarbij met name Jumbo-Visma veel mannen met voet aan de grond had staan. Ook rode trui Primož Roglič en Miguel Ángel López waren erbij betrokken, maar beide klassementsrenners konden hun koers vervolgen. Dat gold niet voor Roglič’ ploegmaat Tony Martin en Marco Marcato van UAE Emirates, die de strijd moesten staken na de valpartij.

Terwijl Roglič en Jumbo-Visma hun wonden likten, nam Movistar plots het initiatief in het peloton. De Spaanse ploeg begon het tempo de hoogte in te jagen, waarmee de renners die betrokken waren bij de val in de problemen kwamen. In de achtergrond moesten Roglič en López voluit gaan om de onverhoopt opgelopen achterstand goed te maken, tot Movistar op 53 kilometer van de finish het tempo weer wat drukte. Daardoor kon iedereen terugkeren in het grote pak.

Behalve valpartij ook waaiers in het peloton
Daarmee was het peloton nog niet uit de problemen, want op 35 kilometer van de finish zorgde zijwind voor nieuwe strubbelingen. Het veld werd uiteengeslagen, waarbij onder anderen Rafał Majka, López, Wilco Kelderman en Alejandro Valverde in de voorste groep zaten. Tadej Pogačar en ook Roglič hadden zich laten verrassen, maar konden de schade in het vervolg herstellen. In de tussentijd reed de kopgroep nog altijd vooruit.

foto: Cor Vos

Door de trammelant in het peloton konden de vluchters weer uitlopen naar anderhalve minuut. Op 25 kilometer van de finish vond Cavagna het vooraan welletjes en reed weg. Na vijf kilometer had de Fransman al twintig seconden te pakken op zijn voormalige medevluchters, die in het vervolg een voor een werden ingerekend door het peloton. Onder anderen Sam Bennett had namelijk zijn zinnen gezet op de dagzege.

Met een voorsprong van een halve minuut sneed Cavagna de laatste twee kilometer aan, maar dan wachtte nog de oplopende laatste kilometer over de steentjes door het middeleeuwse hart van Toledo. De Fransman viel echter nooit meer stil en hield stand tot aan de finish. Vijf seconden later won Bennett de sprint om de tweede plaats. Ždenek Štybar en Philippe Gilbert maakten het succes van Deceuninck-Quick Step compleet op de derde en vierde plaats.

Dit artikel delen:

80 Reacties

Bergje over 13 september 2019 om 17:28

Prachtige overwinning. Alles gegeven en net voor het peleton. Spectaculaire finish. Ik vind het een hele mooie Vuelta zover met prachtritten

koos verrek 13 september 2019 om 17:29

Hoe cavagna?

JayJay 13 september 2019 om 17:29

DQT schiet weer raak! Wat een sterke ploeg.
Movistar deed een poging om op een lelijke manier een grote ronde te winnen.

Max01 13 september 2019 om 17:35

Maar intussen is het risico dat ze het morgen doen op een ‘mooie’ manier. Toch benieuwd wat de schade is bij TJV en wegvallen Tony Martin serieuze aderlating

koos verrek 13 september 2019 om 17:59

Onzin max ’t is binnen voor rogla

fietsvriend 13 september 2019 om 17:29

Prima, Tosh vd Sande veroordeelt Movistar met de juiste woorden, hulde!

Voor alle sportievelingen op dit forum zal ik het even samenvatten: iedereen in het peloton, behalve Movistar, veroordeelt deze daad. Zwaar onsportief.

En gek genoeg, mijn mening: die valpartij heeft Roglic misschien wel gered vandaag want zijn waaierrijden is werkelijk dramatisch.

eropenerover 13 september 2019 om 17:33

Volgens mij waren zelfs enkele Movistar renners er ook niet heel happig op

fietsvriend 13 september 2019 om 17:35

@eropenerover ik denk dat je even poppetjes moet tellen op dat moment, want iedereen behalve de AK mannen van Movistar draaiden op kop. Werkweigering was misschien wel chique geweest in dit geval.

Rhohan 13 september 2019 om 17:37

Wat heeft vallen te maken met waaierrijden?

fietsvriend 13 september 2019 om 17:39

@Rhohan ik bedoel, denk dat als er niet gevallen was en ze dat dorp uit waren gereden en het op de kant werd getrokken, Roglic niet in de eerste waaier had gezeten. Allemaal hypothetisch natuurlijk.

Panache 13 september 2019 om 18:04

Misschien moet je minder in ‘sportiviteit’ denken en meer in ‘belangen’ daarmee verklaar je veel meer wacht/rijdt gedrag van ploegen. Het verhaal achteraf is slechts window dressing.

hartstikkebedankt 13 september 2019 om 17:33

Zeer sterk van Cavagna, die heeft al een paar keer hard gefietst deze Vuelta.

Franco Ballerini 13 september 2019 om 17:38

Tony Martin werd tijdens de waaiers gelijk al gemist. Valverde, Lopez, Pogacar zaten in de eerste waaier en Roglic moest zelf aan de bak met nog maar één ploeggenoot over. Gelukkig dat er vrij snel de beschutting van dorpjes en daarna een andere windrichting volgde.

koos verrek 13 september 2019 om 17:43

Laatste kans op waaiers is gepasserd

ChefSpijker 13 september 2019 om 18:03

Is Tony zo’n held in waaiers dan? In de Tourrit zat ie niet mee (enkel Wout en Kruijswijk) en afgelopen week zat hij volgens mij ook al snel niet meer in groep Roglic.

Panache 13 september 2019 om 18:06

Lijkt mij toch handig dat Tony er is wanneer je de slag mist.

nasibal 13 september 2019 om 17:40

Remi komt solo aan

Nelson 13 september 2019 om 17:40

Cavagna heeft zeker sterk gereden, maar als je honderd kilometer in het wiel zit, gaat het wel iets gemakkelijker.

F4L 13 september 2019 om 17:43

Ik snapte de bewondering/verering op Sporza ook niet helemaal…

koos verrek 13 september 2019 om 17:49

F4 dat komt omdat die in een Belgische team zit… Onzin natuurlijk. Gelukkig zijn wij Nie zo euhhhh….

leegloper 13 september 2019 om 17:51

Precies.Wuyts overdreef.

koos verrek 13 september 2019 om 17:53

Die Wuyts lijk wel geil op QS..

Peter Lippens 13 september 2019 om 18:01

onzin Wuyts en De Cauwer hebben veel liever iemand van Lotto die wint maar ja als je kijkt met oranje oogkleppen op …..

lander luypaert 13 september 2019 om 18:02

Dat zei Wuyts ook dat hij altijd in het wiel zat.
Trouwens die Kroon etc… kunnen ook niet zwijgen over TJV altijd maar TJV dit TJV dat.

dani 13 september 2019 om 17:42

Gesink nog niet binnen

dani 13 september 2019 om 17:43

Gesink nu binnen met bennett en en kuss

fietsvriend 13 september 2019 om 17:45

Hopelijk zonder erg

Kosmonaut 13 september 2019 om 17:46

Jammer dat Movistar niet doortrok. Geneuzel over sportiviteit, in andere sporten wordt ook niet gewacht na een valpartij (ik noem een atletiek of BMX). Vreemde beslissing van de UCI om de ploegleiders ertussen te houden, ook vanuit veiligheids oogpunt.
Knappe zege van Cavanga, ongekend toch die ploeg.

nobrakes 13 september 2019 om 17:50

Gaat er weer een sporten vergelijken. Ieder z’n mening maar het feit dat heel veel renners movistar ter orde riepen zegt genoeg over de ‘regels’ binnen het wielrennen lijkt me

koos verrek 13 september 2019 om 17:50

Zou en ze in BMX dan moeten wachten of zo wat een onzin

Samoen 13 september 2019 om 17:52

Hmm. Toch wel een vreemde vergelijking. Athletiek en vooral BMX zijn sporten die binnen korte tijd beslist worden. En dan nog is er een verschil tussen doorrijden en juist doortrekken op kop nadat een concurrent is gevallen. Het eerste is te verantwoorden, het tweede niet. En dat tweede is ook niet iets dat gebeurt in de atletiek. Daarnaast gaat het in de atletiek en BMX om individuele sporten en is het man tegen man, dat is wat anders dan een teamsport zoals wielrennen.

Peter Lippens 13 september 2019 om 18:03

Was op zo”n 70 km van de meet en als de leider dan valt of pech heeft dan wordt er idd niet aangevallen, anders was geweest bvb als er op dat moment al waaiervorming was en er volop werd gekoerst of in de finale

Magikdatzeggen 13 september 2019 om 18:18

Een schandalige actie van Movistar. Bijzonder onsportief.

Kingstown 13 september 2019 om 18:58

Eens met kosmonaut. Er staat nergens in de regels dat je niet door mag rijden na een valpartij. Dat er mensen zijn die daar morele problemen mee hebben is een persoonlijke mening, maar ik zat me echt te verheugen op 60 km oorlog. Helaas mocht het niet zo zijn.

Jacco van Stierop 13 september 2019 om 17:50

Prachtige zege van Cavagna, terechte beloning voor al zijn inspanningen deze Vuelta. Zit een aardige motor in, kan wel een carrière tegemoet zien want hij lijkt nog een behoorlijke groeimarge te hebben.
Je weet het nooit, maar kan zijn dat Roglic gered is door die valpartij. Movistar wilde het hoe dan ook op de kant gooien; nu is het met een sisser afgelopen. Hopelijk wordt het morgen een helse rit, maar Roglic zie ik dit niet meer uit handen geven.

Emergo 13 september 2019 om 19:42

Inderdaad, we weten het nooit of Valverde misschien in de rest van de etappe in een greppel gereden zou zijn, we zullen het nooit weten.

Haanaf 13 september 2019 om 17:51

Mooie finishplaats Toledo. Mooie reclame voor de streek.

On topic: keurige overwinning Cavagna. Nog een extra pion voor Frankrijk op het wk?

Max01 13 september 2019 om 17:58

Nou, de streek eigenlijk niet vond ik maar idd mooie stad. En on-topic: mooie finish met die haarspeldbochten op klinkertjes

Teejay 13 september 2019 om 17:53

Gesink en bennet hard gevallen…
https://twitter.com/trainerwebcoach/status/1172524115892326401?s=21

Dat wordt morgen weer strijden

nobrakes 13 september 2019 om 17:57

Gaat echt heel hard, wie is die witte die daar een buikschuiver maakt en die jumbo die er tegenaan knalt?

fietsvriend 13 september 2019 om 17:57

Wat een smak. Roglic lijkt goed weg te komen. Wie gaat daar languit vooraan – Gesink?

bartp25 13 september 2019 om 18:02

In het wit lijkt me marcato

Turtlehead 13 september 2019 om 18:08

Marcato denk ik ook. Staat ook als DNF.

Tinus1984 13 september 2019 om 18:09

Zo dat ging echt hard. Roglic gelukkig zonder erg. Blijft rustig en pakt kalm een goede fiets om verder te rijden. Logisch dat hij dan daarna alleen powless en hofstede over had. De ander moesten eerst de fiets nog zoeken haha. En even bijkomen van de val

horsm 13 september 2019 om 18:31

Wat een rotsmak. En dan is het idd niet sjiek van de Movistars.

DonQuijote 13 september 2019 om 18:52

Is dat Gesink rechtsonderin beeld? Die valt lelijk zeg.
Maar wat een rare val, hij lijkt zomaar over de kop te gaan…

Emergo 13 september 2019 om 19:45

@Tinus Stop eens met dat kinderachtige haha.

Brabander 13 september 2019 om 20:23

‘haha’ mag niet meer?

Johnny7 13 september 2019 om 17:53

Movistar schande

de nieuweMerckx 13 september 2019 om 17:56

Bennett maakt hier toch wel eventjes indruk. Begint steeds meer op een betere versie van Sagan te lijken.

Apemantus 13 september 2019 om 18:14

Ja heel knap, had ik eigenlijk niet verwacht met deze finish.

adelaarvanantwerpen 14 september 2019 om 09:36

Betere versie dan Sagan?

DemPolS 13 september 2019 om 17:59

@redactie tijd is aangepast. Het hele peloton is op 5 sec gezet

leegloper 13 september 2019 om 18:01

Zouden Valverde en Arrieta zich nu dubbel genaaid voelen door de jury?

tdola 13 september 2019 om 18:00

Hopelijk roglic zelf morgen ok. Want Bennett al ziekjes, gesink en kuss worden hier niet beter van. Martin weg.
Powless en hofstede (gelukkig is ie 1e zware week na val doorgekomen ) blijven over.

Turtlehead 13 september 2019 om 18:07

Kuss, Bennet en Gesink op 15’30″binnengekomen, vrijwel als laatsten.
Dat Gesink nog fietst na die luchtreis is voor mij nog het grootste wonder.

Tinus1984 13 september 2019 om 18:10

Ja dat ging echt hard. Denk ook rustig uit gereden naar de finish konden toch niks meer betekenen samen met kuss en bennett. Krachten sparen zo ver lukt

fietsvriend 13 september 2019 om 18:16

Al lijkt Gesink niet meer topsnelheid te hebben, hij slaat wel even flink over de kop.

Hoop dat ze het hebben laten lopen ivm morgen en daarom als laatste binnenkwamen, maar heb vrees.

fietsvriend 13 september 2019 om 18:10

Toch leuk om de twitter van Zonneveld even te volgen:

1. MAL die zich niet inhoud voor de Spaanse TV: Movistar is een zakkerige K*ploeg (waarbij nog even fijntjes verwezen wordt naar de trui waarin de patron van Movistar rijdt – regenboogtrui onwaardig gedrag).
2. Dat filmpje wat hierboven gepost was: 1. Valverde zat nog achter Roglic toen de crash gebeurde – hij komt langsrijden aan de onderkant vh beeld – van in aanvallende positie zijn was dus nog geen sprake. 2. Ploegmaat Valverde speelt via de radio even door dat Roglic erbij ligt.

Marc van Orsouw 13 september 2019 om 18:11

Vals spelen is Valverde natuurlijk niet vreemd. Renners met enige klasse in hun lijf willen zo niet winnen, maar dat is voor hem geen probleem.

Jacco van Stierop 13 september 2019 om 18:21

Bloeddoping, cortisonen, testosteron… daar was jij toch ook niet vies van in je PDM-tijd? Was voor jou toch ook geen probleem?

Marc van Orsouw 13 september 2019 om 18:28

Omdat Ik dezelfde naam heb als…. wordt ik er op aangesproken.. lol

Grobbel 13 september 2019 om 18:17

Hofstede overigens voor het eerst in hele lange tijd geen laatste meer in het klassement.

Verweggistan 13 september 2019 om 18:23

Hofstede rijdt een sterke laatste week. Lijkt goed te herstellen van z’n val in de ploegentijdrit.

nobrakes 13 september 2019 om 18:18

Die arrieta draait het ook even lekker om in de interviews

fietsvriend 13 september 2019 om 18:21

Wat zegt ie?

nobrakes 13 september 2019 om 18:23

Sportdirecteur van Movistar, José Luis Arrieta, vindt dat Roglic de regels heeft geschonden. De Sloveen reed in de ‘slipstream’ van de auto’s terug naar het peloton. “Dit mag niet, maar de officials grepen niet in. Kennelijk vindt men het van belang dat Roglic wint. Dat is te gek voor woorden.” Van onsportief gedrag van zijn eigen formatie wil hij niks weten. “We zijn uren bezig geweest met het uitstippelen van een tactisch plan voor deze rit. De bedoeling was aan te vallen op de plek waar we zijn gaan aanvallen. Dat Roglic net even eerder was gevallen is natuurlijk vervelend. Maar wij hebben ook weleens verloren door een valpartij. We hebben onze pogingen gestaakt toen ik zag dat Roglic met ongeoorloofde steun kon terugkeren in het peloton.“

fietsvriend 13 september 2019 om 18:25

Hahahaha – ‘ja, maar zij…’

Marc van Orsouw 13 september 2019 om 18:32

Spaanse sportploeg en en bonden zijn meesters in vals spelen en sporten kapot maken.

luca77 13 september 2019 om 18:21

Knap stand gehouden!

En Movistar… Man man man wat een sneue en laffe actie. Die hebben bij iedereen vandaag krediet verspeeld.

McPriem 13 september 2019 om 18:24

Wat een verschrikkelijke ploeg Movistar, hopelijk knalt Lopez er nog 1 van het podium af….

Headlines

Materiaalzone

Populair