Vuelta 2019: Quintana verrast met zege in Calpe, Roche nieuwe leider

zondag 25 augustus 2019 om 17:41
Vuelta 2019: Quintana verrast met zege in Calpe, Roche nieuwe leider

foto: Cor Vos

De eerste rit-in-lijn van de Vuelta a España is verrassend gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer wist in de finale weg te rijden uit een elitegroepje, om vervolgens naar de zege te soleren in Calpe. De rode leiderstrui hangt nu om de schouders van Nicolas Roche, die Miguel Ángel López uit de trui wist te rijden.

De inleidende ploegentijdrit in en rond Torrevieja heeft flink wat stof doen opwaaien. Zo gingen verschillende renners tegen de vlakte vanwege een – ja, echt waar – lek zwembad. Hierdoor verloren de mannen van Jumbo-Visma veertig seconden op het winnende Astana. Met Miguel Ángel López in de rode leiderstrui begon het peloton vandaag aan de eerste rit-in-lijn, van de ene bekende kustplaats (Benidorm) naar de andere (Calpe).

Madrazo doet goede zaken in eerste Vuelta-vlucht 
En toch was het zeker geen biljartvlakke etappe, aangezien de coureurs al vrij snel de flanken van de Puerto de Confrides (tweede categorie, 20,4 km aan 3,6%) opreden. Dit bleek het ideale terrein voor Sander Armée en Angel Madrazo om een duo-aanval op poten te zetten. De twee vluchters leken nog voor de top van de Confrides het gezelschap te krijgen van de Zuid-Afrikaan Willie Smith en de Spanjaard Jonathan Lastra.

De Zuid-Afrikaan en de Spanjaard reden slechts twintig seconden achter de twee koplopers, maar ze kregen het laatste gaatje maar niet dicht. Op de top van de Confrides wist Madrazo de volle buit te pakken, voor Armée en Lastra. De twee achtervolgers leken bezig aan een heuse chasse patat, maar net voor de voet van de Alto de Benilloba (derde categorie) was de aansluiting dan toch een feit.

foto: Cor Vos

Stilte voor de Alto de Puig Llorença
Niet lang na de hergroepering wist Madrazo ook als eerste boven te komen op de Benilloba, waardoor de renner van Burgos-BH op weg was naar de eerste bergtrui. De vier aanvallers moesten het ook hebben van de strijd om het bergklassement, want de voorsprong bleef beperkt tot drie minuten. Nog voor de voet van de Alto de Puig Llorença werden de koplopers ingerekend, waarna het woord was aan de favorieten.

Sprinters als Sam Bennett, Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen hadden ongetwijfeld gehoopt op een rustige finale,  in de hoop op een groepsspurt in Calpe. De klimmers hadden echter andere plannen, want we zagen al snel een versnelling van Pierre Latour en Italiaans kampioen Davide Formolo. De twee aanvallers kregen al snel het gezelschap van een bijzonder gemotiveerde Alejandro Valverde, die zijn regenboogtrui wilde laten zien.

Valverde versnelt, Kruijswijk moet passen 
De 39-jarige Spanjaard versnelde meerdere keren, waardoor een eerste selectie plaatsvond. Dat Jakob Fuglsang en David de la Cruz moesten passen, was misschien niet verrassend, maar het afhaken van Steven Kruijswijk was zeer opvallend. De nummer vier van vorig jaar probeerde de schade te beperken, maar de mede-kopman van Jumbo-Visma verloor toch flink wat terrein op de steilste stroken van de Puig Llorença.

De finish lag achter niet op de top van de Puig Llorença, maar zo’n 25 kilometer verder in kustplaats Calpe. De finale verliep grotendeels in dalende en vlakke lijn, waardoor het een tactisch steekspel werd tussen de beste renners. De favorieten voor de eindzege keken elkaar het wit uit de ogen, maar er was toch één klassementsrenner die op kousenvoeten wist weg te rijden: Primož Roglič.

foto: Cor Vos

Roglič kiest voor de aanval 
De Sloveen kreeg Nairo Quintana, Fabio Aru, Mikel Nieve, Nicolas Roche, Rigoberto Urán met zich mee. De overige favorieten – waaronder Valverde, Chaves en leider López – bleven zitten. De zes aanvallers werkten al snel voorbeeldig samen, waardoor de voorsprong opliep tot vijftien seconden. In de achtervolgende groep keek men vooral naar López, die als rodetruidrager de kastanjes uit het vuur moest halen.

De Colombiaanse klimmer was echter niet in staat om het gat te dichten, integendeel, het verschil werd alleen maar groter. Met nog vijf kilometer te gaan was de voorsprong van de zes koplopers gegroeid naar een halve minuut. Het was duidelijk: het ging voor de ritzege tussen Quintana, Aru, Nieve, Urán, Roche en Roglič. Op drie kilometer van de finish werden de vluchters verrast door een aanval van Quintana.

Quintana wint na late aanval, Roche in het rood 
De Colombiaan wist meteen enkele meters te pakken op zijn concurrenten, zeker ook omdat de medevluchters twijfelden en naar elkaar keken. Urán en Roglič probeerden nog naar Quintana toe te rijden, maar die reed onverstoorbaar richting de streep in Calpe. De renner van Movistar had alle tijd om te zegevieren. Enkele seconden na de binnenkomst van Quintana spurtte Roche naar de tweede plaats.

De Ier van Team Sunweb is echter ook een gelukkig man, aangezien hij de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje. Roglič – die aan de streep nog vier bonificatieseconden wist te pakken – heeft zijn verlies van gisteren grotendeels goedgemaakt. Ook Urán, Aru en Nieve mogen zich winnaars noemen, in tegenstelling tot López, Valverde en Chaves, die dan weer tijd verloren.

Nicolas Roche is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Kruijswijk wist – mede dankzij ploeggenoot Robert Gesink – de schade beperkt te houden, maar de nummer drie van de voorbij Tour de France verloor wel meer dan anderhalve minuut op ritwinnaar Quintana. De grootste verliezers zijn echter Wout Poels en Tao Geoghegan Hart: de kopmannen van Team Ineos moesten bijna tien minuten prijsgeven op dagwinnaar Quintana, waardoor ze een goed klassement kunnen vergeten.

Dit artikel delen:

110 Reacties

Theo Berendsen 25 augustus 2019 om 18:12

Verrassende finale en de vuelta is ook weer verrassend leuk! Zin in de komende etappes!

Evan Evans 25 augustus 2019 om 18:12

De twee Nederlandse praatjesmakers zijn al uitgeschakeld.
Poels heeft er bij Ineos op aangedrongen om als kopman te mogen starten. Lees ik nu hier dat Poels op ruim 9 minuten is binnen gekomen?

debarreman 25 augustus 2019 om 18:16

Evans en Poels?

Tijmuh 25 augustus 2019 om 18:18

Dacht dat Poels en Hart de vooruitgeschoven mannen waren voor het klassement. Ze geven een goede notering al weg op dag twee. Bizar.

Chris Van Uden 25 augustus 2019 om 18:20

Geweldige etappe gezien met toch wel verdiende zege voor Quintana. Roglic sterk gereden. Gaat denk ik een mooie Vuelta worden!

dani 25 augustus 2019 om 18:20

Kruijswijk al een reactie gegeven?

Tuubke 25 augustus 2019 om 18:21

Nou jongens, als dit een sprintersrit was, lust ik er nog wel een paar! Hopelijk gaat de organisatie van de Vuelta nu ook eens leren dat je niet altijd aankomsten op een steile muur hoeft te hebben om mooie koers te krijgen.

kelderfan 25 augustus 2019 om 18:22

Het was vandaag een knotsgekke koers. Astana werd vakkundig gesloopt en Ineos heeft ’t zitten.

Joost Dedraaier 25 augustus 2019 om 18:27

Weet niet of het een plan was van Jumbo wat Roglic en Bennet deden op de muur, maar het pakte goed uit.

Lekkere koers gezien, echter denk ik dat er een Colombiaan de Vuelta gaat winnen.

Retro Lex 25 augustus 2019 om 18:28

Ik vind deze Vuelta nu al leuker dan de Tour dit jaar

Maenhout 25 augustus 2019 om 18:29

Hoe kunnen de kopmannen van Ineos 10 minuten verliezen in zo’n etappe? Poels en Hart hadden tenminste in de buurt van Kruijswijk binnen moeten kunnen komen.

Scott Sunderland 25 augustus 2019 om 19:08

Poels als kopman gaat meestal mis. Wordt er hier finaal afgereden. Dat verwachtte ik al na zijn gespartel gisteren in de ploegentijdrit. Hij kan kennelijk de druk van het kopmanschap niet aan.

Hij is echt het beste als hij met minder druk voor aan ander op kop kan sleuren. Bij het WK zagen we het ook. Hij zag het wel zitten en loste vrijwel direct uit de groep. Hij begreep het zelf niet eens.

jsprunk 25 augustus 2019 om 19:27

Als je vanmorgen toch een tientje op etappewinst Quintana en Roche in het rood had gezet.. :)

Jungle Man 25 augustus 2019 om 20:57

Afgezien van Kelderman teleurstellend van de Nederlanders. Echter, gave finale met een goede winnaar van de etappe. Vuelta is als altijd weer spectaculair begonnen.

Scott Sunderland 25 augustus 2019 om 22:01

Klassementsrenners die te veel verloren vandaag :

Iets te veel :Kruijswijk, Meintjes, Martinez, Carthy, Fuglsang, Ion Izagirre, Oscar Rodriguez

Veel te veel : O’Connor, Gorka Izagirre, Soler, Geoghegan Hart, Poels

de winnaars 25 augustus 2019 om 22:07

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Kosmonaut 25 augustus 2019 om 22:40

Zo hé, klinkt bijna alsof je boos bent.

de winnaars 25 augustus 2019 om 22:10

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Vincent Lacressonniere 25 augustus 2019 om 22:30

Malle meid, blijf je wel een beetje rustig?

TheTimmy 26 augustus 2019 om 00:13

Wel benieuwd naar het verhaal van INEOS, tot nu toe nog geen verklaring gelezen.

Hollow Knight 26 augustus 2019 om 01:02

Poels was vergeten zijn handen te wassen en Hart kreeg te horen dat hij eigenlijk toch geen astma heeft.

TheTimmy 26 augustus 2019 om 07:50

Haha, dat zal het zijn. Het verbaast me gewoon dat er nog nergens iets te lezen is over de oorzaak.

Headlines

Materiaalzone

Populair