Vuelta 2019: Jesús Herrada wint op Ares del Maestrat, Teuns pakt rood

donderdag 29 augustus 2019 om 16:51
Vuelta 2019: Jesús Herrada wint op Ares del Maestrat, Teuns pakt rood

foto: Cor Vos

Jesús Herrada heeft de zesde etappe gewonnen van de Vuelta a España. De renner van Cofidis was de beste vluchter op de Ares del Maestrat, een beklimming van derde categorie. Herrada versloeg zijn vluchtgenoot Dylan Teuns, die vooral bezig was met het succesvol veroveren van de rode leiderstrui.

Heel soms komen dromen uit. Vraag dat maar aan Ángel Madrazo en Jetse Bol, die gisteren namens het nietige Burgos-BH voor een een-tweetje zorgden op de top van de Alto de Javalambre. “Dit is mijn grootste prestatie als wielrenner”, zo liet de naar woorden zoekende Spaanse bergkoning weten na de finish. Het verhaal van Madrazo inspireerde flink wat renners om vandaag ook op zoek te gaan naar het eeuwige geluk.

Poels laat zich zien, maar Gesink krijgt de ruimte 
Verschillende aanvallers probeerden weg te rijden, maar het duurde een hele tijd vooraleer enkele renners de ruimte kregen. Op de eerste klim van de dag – de Puerto de Nogueruelas (9 km aan 4,5%) – zagen we een versnelling van Wout Poels. De Nederlander van Team Ineos liet zich voor het eerst zien in deze Vuelta, al zagen we de klimmer wel lossen in de voorbije etappes. Poels kreeg niet veel later het gezelschap van Lawson Craddock en Stéphane Rossetto.

foto: Cor Vos

De drie vluchters werden na veertig kilometer koers weer ingerekend door het peloton, waardoor we opnieuw konden beginnen. Nu was het aan een andere Nederlander om voor vuurwerk te zorgen. Robert Gesink versnelde en zag vrijwel direct Dylan Teuns, David de la Cruz, Gianluca Brambilla, Jesús Herrada, Pawel Poljanski, Dorian Godon, Tejay van Garderen, Bruno Armirail, Nelson Oliveira en Tsgabu Grmay aanpikken.

Roche en Urán geven op na valpartij 
Het peloton bleef aanvankelijk jagen op de elf koplopers, maar kwam geen sikkepit dichter. Sterker nog: de voorsprong werd alleen maar groter, waardoor de kopgroep ‘definitief’ weg was. Toch moesten de ploegen van de klassementsrenners blijven rijden, aangezien De la Cruz (23e op 4:35 van leider Miguel Ángel López) en Teuns (25e op 4:43 van de Colombiaan) nog redelijk dicht stonden in het klassement.

Hierdoor kregen Gesink en co niet meer dan drie minuten voorsprong. In het peloton lag het tempo vrij hoog, waardoor het opletten was voor de heren renners. Op negentig kilometer van finish werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. De grootste slachtoffers waren voormalig rodetruidrager Nicolas Roche en Rigoberto Urán: beide klassementsrenners bleken te gehavend om hun weg te vervolgen.

De Vuelta wacht op niemand 
Er waren meer slachtoffers, want ook Hugh Carthy (belangrijke klimknecht van Urán) en Victor de la Parte (klassementskopman van CCC) gooiden de handdoek in de ring. En ook Tony Martin en Davide Formolo waren flink geraakt, maar gelukkig voor Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe stapten beide renners weer op de fiets, al reed de Italiaanse kampioen lange tijd in de achterhoede.

foto: Cor Vos

Astana had echter geen medelijden met de gevallenen: de Kazachse formatie bleef een bijzonder strak tempo rijden op kop van het peloton. Hierdoor bleef de voorsprong van de vluchters beperkt tot drie minuten, al werd het verschil weer groter net voor de voet van de Puerto de Culla, waarmee de finale werd ingeluid van de zesde etappe. Het was de Ethiopische klimmer Grmay die als eerste zijn kaarten op tafel gooide.

Grmay en Oliveira vinden elkaar 
De renner van Mitchelton-Scott pakte plots veertig seconden, ook al omdat zijn vluchtgezellen vooral naar elkaar keken. Net voor de top van de Puerto de Culla zagen we een versnelling van Gesink, maar de diesel uit Varsseveld raakte niet weg. De demarrage van Gesink inspireerde Van Garderen tot een tegenaanval. De Amerikaan nam echter teveel risico in de afdaling van de Culla, waardoor hij op hoge snelheid ten val kwam.

Het was de zoveelste tegenvaller voor EF Education First, maar de overige vluchters reden onverstoorbaar door, op weg naar de eenzame Grmay. De Afrikaan maakte nog altijd vaart, maar in de achtervolgende groep begonnen ze plots weer samen te werken, waardoor de Portugese tijdrijder Oliveira de oversteek kon maken naar Grmay. De twee aanvallers begonnen enkele kilometers later met een halve minuut voorsprong aan de slotklim.

Herrada ‘profiteert’ van rode droom Teuns
Op de Ares del Maestrat (7,9 km aan 5%) wisten Grmay en Oliveira hun voorsprong nog wat uit te diepen. De overige vluchters leken te laat te komen, maar op vier kilometer van de top versnelde Armirail. De Fransman had een snedige versnelling in de benen, maar zijn medevluchters zaten meteen op het wiel. Dit was het sein voor Teuns om aan de boom te schudden. De puncheur van Bahrain Merida wist samen met Herrada in één ruk naar de koplopers te rijden.

Teuns en Herrada gingen op en over Oliveira en Grmay, waardoor we een Belgisch-Spaans duel kregen om de ritzege. Het was Teuns die maar op kop bleef beuken, aangezien de Belg op weg was naar de rode leiderstrui. Zijn grote tegenstrever Herrada zag het graag gebeuren, aangezien de renner van Cofidis zich wat kon sparen in het wiel van Teuns. Hierdoor werd het een ongelijke strijd in de laatste kilometer. Voor Herrada is het zijn eerste zege in zijn thuisronde.

foto: Cor Vos

Gesink moet genoegen nemen met een ereplaats 
Na de binnenkomst van Teuns zagen we Godon als derde finishen, voor Gesink. De favorieten leken gezamenlijk over de finish te komen, maar in de laatste kilometer zagen we dan toch nog een versnelling van Tadej Pogačar. Het Sloveense toptalent wist enkele seconden voor de overige favorieten te eindigen. De klassementsrenners kwamen op ruime achterstand binnen, waardoor Teuns López uit de rode trui wist te rijden.

Dit artikel delen:

70 Reacties

Quintenri 29 augustus 2019 om 16:52

Gesleept naar de overwinning. Laffe zege!

nickdt 29 augustus 2019 om 16:53

Kan je ook omdraaien: Waarom zou die rijden als Teuns doorrijdt?

jan jansen 29 augustus 2019 om 16:55

Een mooie overwinning is anders

ExtraGram 29 augustus 2019 om 16:59

Wuyts 2.0

O59 29 augustus 2019 om 17:06

@ nickdt: sportiviteit ?

Peetvader 29 augustus 2019 om 17:09

Als je zag hoeveel Herrada nog over had op het einde, had hij toch minstens een aantal keer kunnen overnemen. Logisch dat Teuns het meeste werk doet, maar nu heeft Herrada echt niets gedaan…

dikkechaap 29 augustus 2019 om 17:13

@peetvader
Achteraf is het makkelijk praten. Hij weet toch niet hoeveel Teuns (die een topjaar heeft en won op La Planche) nog in de tank heeft?

Gewoon slim gereden, hij had het niet beter kunnen doen.

Jeromb 29 augustus 2019 om 17:13

Nee, dom gereden van Teuns (of naja, misschien ging hij voor rood?) en slim gereden door die Herrada. Hij had overduidelijk de beste sprint van die twee dus waarom zou hij overnemen als Teuns door blijft rijden? Dat is gewoon wielrennen: iemand anders de kolen uit het vuur laten halen. Dat Teuns de kaas van z’n brood laat eten is z’n eigen fout en niet de schuld van Herrada.

Maenhout 29 augustus 2019 om 17:14

Ingefluisterd door de ervaring van zijn broer gisteren.

Kingstown 29 augustus 2019 om 17:16

Het is de logica zelve. Het zou dom zijn om over te nemen.

Romāns Vainšteins 29 augustus 2019 om 17:17

Teuns is een prima wachwachtpoeffer dus de enige manier om sneller aan de meet te zijn en te winnen is die Teuns zichzelf helemaal het schompus te laten rijden. En die moest wel vanwege het rood.

Myp 29 augustus 2019 om 17:37

Ik denk dat ie geleerd heeft van zijn broer gisteren. Die mocht de hele klim op kop sleuren voor de Burgos mannen, en werd bedankt voor bewezen diensten met een 3e plek. Deze Herrada heedt het slim gespeeld

Verweggistan 29 augustus 2019 om 16:54

Nu wel een Herrada.

xistnc 29 augustus 2019 om 16:58

Klassiek. De een de ritzege, de ander de trui.

Deel Koeper 29 augustus 2019 om 17:08

Klassiek is dat dan ook het werk wordt verdeeld. Resultaat was exact hetzelfde geweest, maar dan wint Herrada op een veel minder onelegante manier.

Piet 29 augustus 2019 om 17:27

Eens met deelkoeper, samen omhoog en de buit verdelen. Resultaat idem maar wel meer vrienden.

xistnc 29 augustus 2019 om 20:35

Ik vond dit heel elegant. Hij weet dat Teuns moet blijven rijden om het rood te pakken. Het is dus helemaal volgens het boekje om in het wiel te blijven.

Al mag je het de chauvinistische Belgen ook weer niet kwalijk nemen dat ze de realiteitszin wat verliezen en teleurgesteld zijn.

west 29 augustus 2019 om 16:59

Revanche of een steek onder water voor zijn broertje gisteren?

horsm 29 augustus 2019 om 17:01

Gesink toch knap 4de. Fijn dat hij na dit moeilijke jaar toch weer een uitslag rijdt.

Franco Ballerini 29 augustus 2019 om 17:05

Wat heb je aan een vierde plek? Als hij rustig in het peloton was gebleven had hij veel energie kunnen sparen, energie die hard nodig is om Roglic van dienst te kunnen zijn.

horsm 29 augustus 2019 om 17:15

Hmm… misschien – maar ik vind het toch leuk om te zien dat hij weer voorin mee rijdt na dit bijna vergooide jaar.

west 29 augustus 2019 om 17:44

Behalve als Gesink één dezer dagen een vlucht kan beschermen…

Baukema Tomoulin 30 augustus 2019 om 08:43

Tjv klimt wel naar plaats 2 in het ploegenklassement. Slecht 15 seconden achter movistar. Geen doel voor tjv maar wel leuk om de spanjaarden nerveus te maken over hun zo begeerde ploegenklassement

non-believer 29 augustus 2019 om 17:02

Als je die Wuyts zo hoort praten zou je bijna gaan denken dat dit de eerste koers is die hij in zijn leven heeft gezien.

dikkechaap 29 augustus 2019 om 17:11

Verblind door nationalisme, net als een deel van de volgers hier. Wuyts nam het Herrada zelfs kwalijk dat hij trots was toen hij over de streep kwam. Een procontinentale renner die zijn eerste rit in een grote ronde (zijn thuisronde nota bene) wint.

Volkomen logisch, slim en goed gereden van hem.

Franco Ballerini 29 augustus 2019 om 17:18

Ik hou niet van die komedie. Toen Teuns om overname vroeg kijk Herrada alsof hij net op een landmijn was gestapt. Doe liever een zwakke overname om je goedwil te tonen.

dikkechaap 29 augustus 2019 om 17:24

Want een zwakke beurt doen terwijl je je goed voelt is geen komedie? Teuns had daar bovendien niks aan gehad.

Joachim Agostinho 29 augustus 2019 om 17:25

Inderdaad, wat een zuur commentaar van de Sporza heren. Eerder dit jaar heb ik Stybar op gelijke manier zien zegevieren en er was bewondering i.p.v. van scepsis..
Als Theuns slim was geweest, had hij Herrada de ritzege in het vooruitzicht gesteld….

Emergo 29 augustus 2019 om 18:39

De opmerking van Wuyts sloeg op het feit dat Herrada een al eind voor de finish zich op de borst klopte en die borstklopperij was op zijn minst overdreven.

Domestique 29 augustus 2019 om 20:27

Gaat inderdaad over het op de borst kloppen als het alfamannetje alsof je net alles en iedereen in de vernieling hebt gereden. Het werk aan Teuns laten en erg blij zijn met deze overwinning is uiteraard volledig gelegitimeerd, de viering vond ik toch ook vrij onnozel.

Franco Ballerini 29 augustus 2019 om 17:02

Pogacar, ik ben fan.

O59 29 augustus 2019 om 17:04

Die kerel rijdt wel erg sterk deze Vuelta. Zeker kandidaat eindwinnaar van een grote ronde de komende jaren.

O59 29 augustus 2019 om 17:03

Geen enkele keer overgenomen, niet echt een stoere overwinning.

Voorgeborchte 29 augustus 2019 om 17:07

Met dat kloppen op de borst zou je anders denken van wel ;-)

fietsvriend 29 augustus 2019 om 17:03

Leuk om Gesink weer eens zo hoog in het AK te zien.

En heel nuttig voor TJV, 2 man kort.

attickfan 29 augustus 2019 om 17:18

En voor het ploegenklassement.

Rikkert 29 augustus 2019 om 17:04

Jammer van De La Fuente.. Die Wuyts is toch wel tenenkrommend bezig vandaag zeg, Herrada heeft volkomen gelijk om niet over te nemen dat heeft hij wel van zijn broer geleerd gister.

Emergo 29 augustus 2019 om 18:40

Wuyts ie een Belg dus zo gek is zijn reactie niet.

Jacco van Stierop 29 augustus 2019 om 17:05

Zo, de familie-eer van de Herrada’s weer op orde gebracht. Leuke finale wel, sterk gereden van Teuns. Wat zit die Grmay trouwens te wiebelen op zijn fiets.

fietsvriend 29 augustus 2019 om 17:08

@Jacco van Stierop sierlijk, vergeleken met Bol gisteren.

Pietspeed 29 augustus 2019 om 17:07

Misschien is K. Kroon een aardige kerel, maar af en toe zit ie tijdens commentaar te tukken als hij tot 2 x zegt dat Teuns niet met een elleboogje heeft gevraagd om over te nemen. Dat heeft Teuns namelijk wel overduidelijk gedaan, maar Herrada weigerde (natuurlijk) Teuns rood hij zege. Op zich logisch, maar een paar keer overnemen zou wel zo chique geweest zijn.

Franco Ballerini 29 augustus 2019 om 17:14

Wie gaat er naar Kroon luisteren als je ook naar de Cauwer kunt luisteren? Geen irritante reclames ook.

Maenhout 29 augustus 2019 om 17:16

@Franco Ballerini Bij De Cauwer krijg een een Wuyts mee…

Franco Ballerini 29 augustus 2019 om 17:20

@Maenhout: dat is jammer, maar van Belleghem is niet minder chauvinistisch.

mus van de maasstad 29 augustus 2019 om 18:04

Luister liever naar v bellegem en kroon dan wuyts en de cauwer

Lalsacien 29 augustus 2019 om 19:48

Wuyts kan erg hautain overkomen, dat is zijn achilleshiel! Verder is hij wel aangenaam om naar te luisteren.

jan jansen 29 augustus 2019 om 17:09

Gaat Gesink alsnog de Vuelta winnen?

Pietspeed 29 augustus 2019 om 17:17

@ Ballerini, mee eens. Maar dat gekakel van Wuyts ( a la M. Smeets) gaat ook wel eens vervelen. Daarom afwisseling :)

Verweggistan 29 augustus 2019 om 17:44

Wuyts begint met het jaar Smeetsiaanser te worden.

VerstandOpNul 29 augustus 2019 om 17:18

Ik denk dat Nairo wel nerveus wordt als hij ziet wie er onder hem staat..

leegloper 29 augustus 2019 om 17:24

Grappigste van de dag: Wuyts die ziet dat Herrada de prijs van de strijdlust krijgt toebedeeld. :)

Poeksel 29 augustus 2019 om 17:38

Slim gereden van die gast, maar dat ie de prijs van de strijdlust krijgt vind ik eigenlijk ook wel bizar.

cubie 29 augustus 2019 om 17:38

Wuyts begint inderdaad een beetje te vervelen. Moet je eens tellen hoevaak hij het woord evident gebruikt. Ik hoor liever José de C.

Jean Dumas 29 augustus 2019 om 17:39

José Herrada gisteren in het pak genaaid door Jetse Bol en de Engel van Burgos; broer Jesus wint vandaag op uitgenaste wijze.

west 29 augustus 2019 om 17:47

Dit is exact hetzelfde als het flauw vinden van Jakobsen en Bennett dat ze een overwinning pakken zonder onderweg maar één kopbeurt te doen…

nobrakes 29 augustus 2019 om 18:00

Jup als je geen reet van wielrennen snapt wel ja

west 29 augustus 2019 om 18:10

Wat is het verschil dan? Is het bij de één verplicht en bij de ander niet? Zo nee, dan is het exact hetzelfde.

Panache 29 augustus 2019 om 19:52

Zo is het West. Net zoals een sprinter geen kopbeurt doet om een vluchter terug te pakken, zo maximaliseert Herrada zijn winstkansen door geen kopbeurten te doen. Herrada rijdt niet om een schouderklopje van de Belgen te krijgen, hij was hier voor een rit. Uiterst professioneel.

djerkson 29 augustus 2019 om 19:57

Dat kan je echt niet serieus menen, komaan zeg.

Tinus1984 29 augustus 2019 om 17:57

Gesink nu schaduwkopman? Haha nee gekkigheid wel weer straf gereden vandaag. Denk dat hij morgen het 3e wagonnetje is voor bennett en roglic. Want toch wel krachten gekost vandaag.

Wel mooi voor hemzelf en ploegenklassement

nickdt 29 augustus 2019 om 18:51

Ik denk dat Bennett in de pikorde gedaald it. Laatste 4 zijn waarschijnlijk Gesink – Bennett – Kuss voor Roglic.

xistnc 29 augustus 2019 om 20:29

Welnee, Gesink zal graag eerder laten lopen om weer een kans als vandaag te krijgen/nemen.

Sloes 29 augustus 2019 om 18:20

Mooi om Gesink weer mee te zien doen. Gun hem nog een overwinning al zal dat lastig zijn in dienst van een topfavoriet.

Sagan=hulk 29 augustus 2019 om 19:21

Education First geeft uitleg hoe de valpartij ontstaan is. Voor de zoveelste keer veroorzaakt Tony Martin een crash met zware gevolgen. Martin kan niet sturen en duwt erop los en dat is al heel lang bekend, is ook de reden waarom hij absoluut niet geliefd is in het peloton. Het veroorzaken van valpartijen is iets waar de jury nog een stuk strenger mag optreden vind ik. Als je een halve meter op het fietspad rijdt zonder gevolgen dan word je soms al uit koers gezet, terwijl als je het hele peloton laat vallen is er eigenlijk nooit een sanctie. Als je in een peloton rijdt moet je kunnen sturen, als dat niet lukt dan moet Tony Martin het maar bij tijdrijden houden zoals renners van FDJ Groupama vorig jaar al eens zeiden.

S. Morgenstern 29 augustus 2019 om 19:26
Quote:
“A Jumbo-Visma rider lost control on a very fast descent,”
xistnc 29 augustus 2019 om 19:47

Ik zie hem ook regelmatig met zijn bovenarmen op het stuur leunen, nota bene met Roglic in zijn wiel. Dat gaat nog wel vaker problemen opleveren.

nobrakes 29 augustus 2019 om 21:26

Bijzonder dat je die conclusie trekt uit die quotes

rahimns 29 augustus 2019 om 21:34

Dat zijn rare conclusies die jij haalt uit het verslag van EF

edit: was dus niet de schuld van Tony, het wegdek was onverwacht nat hier… daardoor gingen diverse renners onderuit.

https://twitter.com/cyclingweekly/status/1167125434917621760

Brabander 29 augustus 2019 om 20:02

Ons Tejay finisht gewoon als allerlaatste vandaag. Toch knap van hem

Kelder is de Man 29 augustus 2019 om 20:34

Die lag in de berm. Gelukkig weer op kunnen stappen.

Headlines

Materiaalzone

Populair