Vuelta 2019: Higuita soleert naar zege in bergrit, López zorgt voor vuurwerk

donderdag 12 september 2019 om 17:13
Vuelta 2019: Higuita soleert naar zege in bergrit, López zorgt voor vuurwerk

foto: Cor Vos

De voorlaatste bergetappe in de Vuelta a España is gewonnen door Sergio Higuita. De beloftevolle Colombiaan verloor gisteren nog twintig minuten in de waaieretappe naar Guadalajara, maar soleerde vandaag op knappe wijze naar zijn eerste profzege. Zijn landgenoot Miguel Ángel López zorgde voor vuurwerk bij de favorieten, waardoor Nairo Quintana en Tadej Pogačar tijd verloren.

Een dag na het slagveld richting Guadalajara was het weer alle hens aan dek voor de klassementsrenners. De Vuelta trok vandaag namelijk de Sierra de Guadarrama in, een bergketen niet ver van eindbestemming Madrid. Er moest vandaag flink worden geklommen met de Puerto de Navacerrada, tweemaal de Puerto de la Morcuera en de Puerto de Cotos op weg naar finishplaats Becerril de la Sierra.

Onvermoeibare Cavagna opent de koers 
Toegegeven, het waren niet de zwaarste beklimmingen van deze Ronde van Spanje, maar de renners moesten vandaag wel 3.697 hoogtemeters overwinnen. En vraag maar aan Tom Dumoulin (in 2015 verspeelde de Nederlander in een soortgelijke etappe zijn rode leiderstrui, red.) wat er allemaal kan gebeuren in de Sierra de Guadarrama… Even na het middaguur vertrok het peloton voor de voorlaatste bergetappe.

Rémi Cavagna in de aanval – foto: Cor Vos

De eerste echte demarrage kwam op naam van Rémi Cavagna, die we deze Vuelta al veel in de aanval hebben gezien. De renner van Deceuninck-Quick-Step werd gisteren nog derde in Guadalajara, maar bleek ook vandaag goede benen te hebben. Cavagna reed een tijdje alleen vooruit, maar kreeg na goed vijftien kilometer het gezelschap van Will Barta en de afscheidnemende Steve Morabito.

Wout Poels op jacht naar succes 
Maar ook het peloton zat niet ver en nog voor de voet van de Puerto de Navacerrada kregen we een hergroepering. Op het vlakke wist niemand weg te rijden, waardoor we moesten wachten op de flanken van de eerste beklimming van de dag. Na enkele honderden meters zagen we een versnelling van Wout Poels. De renner van Team Ineos deed zijn best om de voorsprong uit te diepen, maar de Nederlander reed slechts twintig seconden weg.

Het peloton was door het hoge tempo al flink uitgedund: zo moesten Tony Martin en Lennard Hofstede al vroeg lossen namens Jumbo-Visma, waardoor ze geen hulp meer konden bieden aan leider Primož Roglič. Ondertussen werd Poels opgejaagd door drie tegenaanvallers: Thomas De Gendt, bergkoning Geoffrey Bouchard en Hermann Pernsteiner, gisteren nog een van de slachtoffers van die beruchte waaieretappe.

foto: Cor Vos

Poels en Bouchard doen goede zaken op de Navacerrada
De Gendt – die nog geen indruk heeft gemaakt in deze Vuelta – waaide al snel weer terug naar de groep der favorieten, terwijl Pernsteiner en Bouchard bleven hangen in hun achtervolging op de eenzame Poels, die als eerste bovenkwam op de Navacerrada (eerste categorie) en daarmee tien bergpunten wist te sprokkelen. Veertig seconden na de doorkomst van Poels deed Bouchard eveneens goede zaken door zes bergpunten te pakken.

In de afdaling van de Navacerrada reed Poels nog altijd voorop, maar zijn voorsprong was inmiddels gedaald naar vijftien seconden op enkele achtervolgers, die net iets meer risico’s namen dan de favorieten voor de eindzege. De dappere Poels zag na verloop van tijd de eerder genoemde Bouchard, Sergio Higuita, Tobias Ludvigsson, Louis Meintjes, Tao Geoghegan Hart en Nick Schultz aansluiten.

Twaalf renners krijgen de ruimte 
Deze zeven vluchters kregen even later ook nog het gezelschap van de overstekende Nelson Oliveira, Óscar Rodríguez, Omar Fraile, Jonas Koch, Pernsteiner en Neilson Powless, waardoor de kopgroep plots dertien renners sterk was. Het afgeslankte peloton – aangevoerd door de mannen van Jumbo-Visma – liet eindelijk begaan, waardoor de voorsprong opliep naar vier minuten. De wedstrijd lag vanaf dat moment in een eerste plooi.

foto: Cor Vos

Rodetruidrager Roglič had met Powless een mannetje mee vooraan, maar ook het Movistar-duo Alejandro Valverde en Nairo Quintana (Oliveira) en Miguel Ángel López (Fraile) hadden een ploeggenoot in de vuurlinie. Op de top van de Puerto de la Morcuera – waar Bouchard als eerste bovenkwam – was het verschil opgelopen naar ruim vijf minuten. In het peloton maakte Roglič zich niet druk, zeker niet na het terugkeren van Martin en Hofstede.

Astana verhoogt het tempo op de Morcuera 
De etappe leek wat voort te kabbelen, maar net voor de voet van de tweede passage van de Morcuera (ditmaal vanuit een andere zijde) werden we weer wakker geschud door enkele demarrages. De tegenvallende Meintjes en sprinter Koch kregen de ruimte van hun medevluchters, maar ze werden nog voor de top ingerekend door enkele aanvallers, waaronder Rodríguez, Higuita en Poels. En wat gebeurde er ondertussen in het peloton?

Van het rustige tempo van Jumbo-Visma ging het plots naar het verstikkende ritme van de mannen van Astana, die de koers hard wilden maken voor kopman López. Door het tempo van Luis León Sanchez en Ion Izagirre werd de favorietengroep stevig uitgedund, maar het was toch wachten op een versnelling van de Colombiaanse kopman. Die kwam er ook op ruim drie kilometer van de top van de Morcuera.

foto: Cor Vos

Koers ontploft na een aanval van López 
De nummer vijf in het klassement wist al snel twintig seconden uit te lopen op zijn directe concurrenten, ook al omdat Valverde, Roglič, Quintana, Tadej Pogačar en Rafał Majka naar elkaar keken. Was het van niet beter kunnen, of wilden de overige toppers niet voor elkaar de kastanjes uit het vuur halen? Hoe dan ook, López profiteerde optimaal van het getreuzel, al was het verschil op de top van de Morcuera niet al te groot.

López had in de afdaling de pech dat Valverde en Quintana nog konden rekenen op een andermaal ijzersterke Soler en een uitzakkende Oliveira, die zich volledig wegcijferden voor hun kopmannen. Hierdoor bleef de voorsprong van López beperkt tot een schamele vijftien seconden. Helemaal vooraan zagen we ook een gevecht tussen een eenling en een groepje achtervolgers, aangezien Higuita er alleen vandoor ging.

López wordt ingerekend, maar weigert op te geven 
De jonge Colombiaan van EF Education First wist zijn medevluchters achter te laten, maar het spektakel gebeurde toch vooral achter de rug van de dappere en sterke Higuita, aangezien López in de vallei tussen de Morcuera en de Puerto de Cotos weer werd bijgehaald door de groep Roglič-Valverde-Pogačar. Het Colombiaanse gevaar was (voor even) geweken, waardoor het tempo weer zakte en Higuita verder kon uitlopen.

foto: Cor Vos

De Colombiaan begon met anderhalve minuut voorsprong aan de Puerto de Cotos, een redelijk lange maar niet al te steile beklimming. Toch bleek de klim zwaar genoeg voor López om de favorietengroep uit te dunnen. De kopman van Astana versnelde meerdere malen, maar hij kon een sterke Valverde en een stoïcijnse Roglič niet uit zijn wiel kletsen. Gelukkig voor López hadden Pogačar en Quintana het wel lastig.

Quintana en Pogačar verliezen tijd, Higuita schittert 
De nummers vier en twee in het klassement konden het tempo van López simpelweg niet volgen, ze hoopten vooral op eigen tempo de schade te beperken. Met nog 25 kilometer te gaan kwam Higuita als eerste boven, op goed veertig seconden gevolgd door López, Valverde, Roglič en de teruggekeerde Majka. Het was vervolgens een halve minuut wachten op de doorkomst van Pogačar, die inmiddels was weggereden van Quintana, die al op driekwart minuut volgde.

López kreeg in de bijtrap-afdaling steun van Roglič, maar Valverde hield vanwege tactische redenen (de aanwezigheid van Quintana in een achtergebleven groepje) zijn benen stil. De wereldkampioen was vooral bezig met de ritzege, maar dan moesten de achtervolgers nog wel Higuita inrekenen. Dat laatste lukte niet, want de jonge klimmer wist op bijzonder knappe wijze naar de ritzege te soleren.

foto: Cor Vos

Voor Higuita – die het geplaagde EF Education First eindelijk een overwinning wist te bezorgen – is het bovendien zijn eerste profzege. Vijftien seconden na de binnenkomst van de ritwinnaar zagen we Roglič naar de tweede plaats sprinten, voor Valverde, Majka en López. Pogačar en Quintana wisten de schade te beperken tot één minuut, maar dit betekent wel dat López over Pogačar wipt in het klassement en Valverde Quintana aflost als de nummer twee in de stand.

Dit artikel delen:

55 Reacties

vanSpringel 12 september 2019 om 17:17

Toch wel mooi te zien dat die Primoz nog een prima paar secondjes bij Valverde optelt.

Com Truise 12 september 2019 om 17:17

Heerlijk dat Roglic ook nog even de sprint van Valverde wint, laten zien wie de baas is!

vevie 12 september 2019 om 17:18

Top weer van Superman; wat een renner! Mooie zege voor Higuita. Op naar zaterdag. Lopez gaat richting het podium

Wheely 12 september 2019 om 17:18

Zozo Roglič prima zaken gedaan weer

jessevdalen 12 september 2019 om 17:19

Jammer dat ze niet voor de overwinning sprinten… majka die het vertikt over te nemen, terwijl die meer tijd kan nemen… wint toch nooit de sprint van valverde en roglic, ook als die niet op kop hoeft te komen…

nafnikleb 12 september 2019 om 17:21

Waar Roglic gister 24 seconden verloor wint hij er vandaag 26! Lopez stal de show en wordt beloond.

Tinus1984 12 september 2019 om 17:23

4 tjv bij de eerste 25. Toch netjes gedaan vandaan. Zeer goed ploegenspel.

Morgen goed opletten bij de start.

Zaterdag dag van de waarheid. Kan nog alles gebeuren zaterdag. Benieuwd of quintana nog weer verder zakt. En of pogacar nog wat in de tank heeft

Apemantus 12 september 2019 om 17:23

Zonde dat Kelderman zijn plek weer kwijt is aan Majka. Op waarde geklopt vandaag. Zie dat onderling niet meer verschuiven ook.

Franco Ballerini 12 september 2019 om 17:25

Zelfmoord poging van Astana vandaag. Movistar kon helemaal niets brengen. Kuss sterk vandaag, Gesink en Bennett moesten weer veel te vroeg passen. Lopez een verademing met zijn aanvalslust, ondanks dat het nergens toe leidde. Pogacar een logische terugslag, maar zakte er zeker niet volledig doorheen, zoals Kelderman dat wel deed.

vevie 12 september 2019 om 17:28

Hoezo nergens naar toe? Hij is van Poga af en staat dichter bij Quintana.

S. Morgenstern 12 september 2019 om 17:30

De ploeg van Roglic is geen seconden in de problemen geweest.

illu 12 september 2019 om 17:33

Gesink heeft toch een prima etappe gereden?
Bennett rijdt niet helemaal op niveau inderdaad, maar als ploeg toch perfect gedaan?

rahimns 12 september 2019 om 17:33

Volgens mij heb ik dan wat anders gezien dan jij…. de ploeg was vandaag uitstekend, van Hofstede tot en met Powless en alles ertussen waren pure klasse

Apemantus 12 september 2019 om 17:37

Gelukkig weer wat rust in de tent na vandaag.

Pol 12 september 2019 om 17:37

Vraag mij af hoeveel grote ronde F.B. zelf gereden heeft. Hij weet het haarfijn uit te leggen. Hij zal wel heel veel wedstrijd kilometers gereden anders kan je het niet zo goed weten.

tendam 12 september 2019 om 17:37

Beste meneer Ballerini, jouw reacties hier raken kant noch wal, en je moet er altijd op terugkomen omdat de realiteit altijd anders uitwijst. Dit keer ook weer: Gesink controleerde aan het begin van de etappe en ik was eigenlijk verbaasd dat hij er nog zo lang bijzat. Bennett is niet helemaal fit, maar zat ook nog gewoon bij de beste 15-20 renners.

Wat zijn jouw verwachtingen? Je kunt niet de hele etappe tot de streep controleren. Al kwamen ze nog een heel eind met Kuss en Powless.

vevie 12 september 2019 om 17:53

Dat idee heb ik ook. Ballerini is elke dag aan het trollen. Elke dag weer ziet hij dingen die anderen totaal niet zien. Ook een talent.

Natte spons 12 september 2019 om 17:57

TJV top gereden. Ja, Bennet er wat vroeg af, maar zowel Gesing als poweless bij de laatste 20 in de favorietengroep en daarna hadden ze Kuss nog.

Franco Ballerini 12 september 2019 om 18:33

Van een kerel die twee keer top tien in de TDF mag je meer verwachten. Verder voel ik me niet geroepen om te reageren op opmerkingen als “trollen” etc. Het zou toch saai zijn als een ieder de koers met dezelfde ogen ziet. Het ongrijpbare is voor mij de aantrekkingskracht van het wielrennen.

Panache 12 september 2019 om 19:01

Tip: die verzuurde toon strijkt mensen tegen de haren in, vooral als het ‘zoeken’ is om maar iets negatiefs te vinden.

Kingstown 12 september 2019 om 19:16

Jammer dat de TJV-moraliteitspolitie op slechts 1 zin uit de post van FB reageert en doet alsof dat het enige is wat hij zegt.

dikkechaap 12 september 2019 om 22:28

@kingstown
Dus als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent, moet je ook reageren op al het andere dat hij zegt? Dat zou een saaie boel worden in de panelen:
"Pietje zegt dit, daar denk ik zus en zo over. Pietje zegt ook dit, daar ben ik het een beetje mee eens, met dit andere ben ik het niet echt eens" etc. etc.

Ter informatie: In dit specifieke geval vind ik dat elke zin van zijn post onzin bevat, behalve de laatste.

Fuubs 12 september 2019 om 22:56

Bij het “heb je zelf wel eens gefietst/een grote ronde gereden/etc argument” vraag ik me altijd af of ze deze discussie bij een f1 forum ook hebben.

Derierre de la course 12 september 2019 om 23:27

Nou ik heb anders wel mijn rijbewijs…

Fuubs 13 september 2019 om 00:23

Lol

Kosmonaut 12 september 2019 om 17:26

Gelukkig is López er nog, anders was het wat klassement betreft toch wel een saaie bedoening geweest deze laatste dagen. Hopen dat hij het podium haalt, zou meer dan verdiend zijn.
Prachtige solo ook van Higuita.

kelderfan 12 september 2019 om 17:28

Lopez heeft 't geprobeerd en Valverde dacht te profiteren, maar mooi dat Roglic hem op z'n plaats zet.

Kosmonaut 12 september 2019 om 17:32

Wat een onzin, alsof Roglic niet hoopte te profiteren en zo nog een etappezege te pakken.

Bulcke 12 september 2019 om 17:46

Of het onzin is is over te discussiëren, maar Roglic heeft in ieder geval een stuk meer gedaan dan Valverde. Hij heeft dus op zijn minst minder properen te profiteren.

dikkechaap 12 september 2019 om 18:00

Vrij logisch dat Valverde niet reed, Quintana staat nog 3e nu.

kelderfan 12 september 2019 om 18:16

Lopez staat nu op minder dan een minuut van Quintana, die er niet zo goed uitzag, maar gisteren wel een jasje uit heeft gedaan. Dus met Lopez is hij nog niet klaar.

fietsvriend 12 september 2019 om 17:29

Prima dagje voor TJV

Jacco van Stierop 12 september 2019 om 17:37

Mooi dat Higuita eindelijk raak schiet, goed zijn krachten verdeeld en knap afgemaakt. Lof voor Lopez dat hij niet opgeeft en blijft proberen. Vaak de schlemiel maar vandaag slaagt zijn opzet, fijn om dat te zien. Vandaag had Roglic weer alles onder controle, mede door het prima werk van zijn ploeg.

WernerFranke 12 september 2019 om 17:40

De nummer tien op meer dan 20 minuten!

vevie 12 september 2019 om 17:56

Er steken overduidelijk een aantal renners er flink bovenuit. Voorbij de top 6 (wellicht top 7) is het gewoon middelmaat qua AK-mannen hier

tendam 12 september 2019 om 18:11

Ja, al rijdt zo’n Hagen hier wel met Quintana en Pogacar over de finish. Maar bij Jumbo en Movistar rijden betere renners rond (Kuss, Soler) die helaas moeten knechten. Wat dat betreft kun je beter bij Lotto rijden, wat ik bv. Laurens de Plus ook wel zie doen.

Emergo 12 september 2019 om 18:36

@tendam En daar mag de Plus het zo’n beetje alleen opknappen.

dikkechaap 12 september 2019 om 17:43

Lopez heeft gisteren zijn podiumplek verloren, maar ik verwacht dat het zaterdag nog wel goed komt. Jammer dat Kelderman niet mee kon, top 5 staat toch een stuk leuker (daarvoor hoefde er maar eentje tussenuit te vallen).

Prima dag voor Roglic en oude vos Valverde.

NDI22 12 september 2019 om 17:58

TJV counterde met Powless, Bennett en Gesink alle aanvallen van Astana en Movistar renners in het begin van de etappe. Zodoende zaten alleen Oliveira en Fraille uiteindelijk mee, plus Powless. Echt een top dag weer.

theking 12 september 2019 om 18:05

Gisteren allemaal zure reacties over TJV vandaag gewoon de sterkste ploeg. Veel van de mensen die er gister vanuit gingen dat TJV op zou zijn vandaag zaten er dus behoorlijk naast. Die zie ik nu ook niet reageren.

Groningen 12 september 2019 om 18:24

Klopt. Gisteren werd er nog gesuggereerd dat er een De Plus bij moet, vandaag is wel duidelijk geworden dat het aan klimmers echt niet ontbreekt.

Romāns Vainšteins 12 september 2019 om 18:27

Vandaag heeft Jumbo gewoon de boel onder controle gehad, erg netjes na gisteren de godganse tijd in het verweer zitten. Leuk voor de fan en jammer voor de koers en discussie, voila het animo in dit topic.

tendam 12 september 2019 om 18:31

@groningen
En ze hadden ook Kruijswijk nog mee.

Polleke 12 september 2019 om 18:14

Lopez is de morele winnaar van deze Vuelta… de enige die niet zit te rekenen en te melken…

Romāns Vainšteins 12 september 2019 om 18:28

Hopelijk zaterdag de rit en stek 2, Roglic zou het hem moeten kunnen gunnen als heerser van de ronde. Ook handig voor de toekomst.

floris_harr 12 september 2019 om 22:11

nee daar heb je wat aan hij is al vaker de sterkste en spectaculairste renner van de ronde geweest zonder te winnen.

theogaarenstroom 12 september 2019 om 22:28

Morele winnaar lekker belangrijk zo win je nooit een grote ronde. Er is vandaag maar 1 winnaar en dat is ljv gereden als 1 blok.

VerstandOpNul 12 september 2019 om 18:25

TJV bij de les vandaag, zoals het hoort..

goalgettert 12 september 2019 om 18:27

Gesink lijkt eindelijk de benen te hebben om mee te doen voor een etappe.. Hopelijk een vrije rol voor hem de laatste dagen, met luitenant Kuss heeft Roglic verder niemand nodig

Emergo 12 september 2019 om 18:38

Dat laatste zinnetje moet je nog maar eens goed over nadenken.

maklukzat 12 september 2019 om 20:51

Gesink gaan ze bij voorbaat echt geen vrije rol geven. Het moet zo uitkomen, zoals bij Kuss, anders zie ik het niet gebeuren.

Jan Blokland 12 september 2019 om 18:50

Mooie winnaar.
Zoals verwacht. Niets spectaculairs gebeurd.
Roglic gaat gewoon de Vuelta winnen.

Schollekop 12 september 2019 om 22:02

Respect voor Lopez. De andere drie zaten achter hem te kruizenruiken. Beetje lafjes.

floris_harr 12 september 2019 om 22:09

aangezien niemand het zegt doe ik het maar, Quintana gaat podium behouden.
Roglic gaat winnen, zie Valverde er misschien nog wel doorzakken in de laatste etappe net als vorig jaar, pogacar lijkt nu toch vermoeid te raken en gaat geen anderhalve minuut op Quintana pakken. Alleen Lopez kan Quintana echt inhalen, alleen moet alles dan wel kloppen en lijkt hij iedere ronde wel weer een foutje te maken en kampt die met pech. Quintana was verkouden (nogsteeds niet volledig hersteld) en heeft gisteren een inspanning gedaan maar hield vandaag de schade toch beperkt ten opzichte van de vorige bergetappes. 45 seconden op lopez verliezen hoeft niet per se tenzij lopez (em Astana) echt sterk is, maar zie ook valverde nog erdoor zakken

theogaarenstroom 12 september 2019 om 22:31

En voor al diegene die geloofden in een samenwerking van Astana en Movistar zijn vandaag zoals verwacht heel bedrogen uit gekomen.

Headlines

Materiaalzone

Populair