Vuelta 2019: Geoffrey Bouchard verzekerd van bergtrui
foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2019 om 13:33

Vuelta 2019: Geoffrey Bouchard verzekerd van bergtrui

Geoffrey Bouchard kan niet meer achterhaald worden in de strijd om het bergklassement van de Vuelta a España. Zijn enige concurrent Ángel Madrazo had in de twintigste etappe op elke klim punten moeten scoren, maar al op de eerste bleef de Spanjaard puntloos.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Geoffrey Bouchard begon met 76 punten aan de voorlaatste etappe van de Vuelta a España met aankomst op Plataforma de Gredos. Alleen Ángel Madrazo vormde op papier nog een bedreiging maar dan zou hij op de zes resterende beklimmingen op de route telkens punten moeten pakken. De achterstand van de Spanjaard, liefst dertien dagen drager van de wit-blauwe bergtrui, bedroeg namelijk 32 punten en in deze rit waren er nog 36 te verdienen.

Maar al op de eerste klim bleef Madrazo puntloos. In de beginfase van de etappe had zich een kopgroep losgemaakt van het peloton en deze mannen pakten meteen een minuut voorsprong. De Spanjaard poogde er nog naartoe te rijden, maar een ploegmaat van Bouchard sprong meteen mee op het achterwiel. Sergio Samitier, Sergio Henao, Damien Howson, Steve Morabito en Mark Padun namen de punten weg, waardoor Madrazo met lege handen achterbleef.

Daardoor kan Bouchard niet meer achterhaald worden in het klassement en wordt hij de nieuwe winnaar van de bergtrui, als hij morgen heelhuids de finish haalt in Madrid. De Fransman volgt op de erelijst Thomas De Gendt op, die in 2018 de wit-blauwe trui mee naar huis mocht nemen.

 
7 Reacties
Sorteer op:
14 september 2019
benieuwd wie zich deze winnaar volgend jaar nog kan herinneren
    14 september 2019
    Ergens blijft het ook wel zeer discutabel die bergtruien in de grote rondes. Imo is het toch meer een “aanvallertrui” dan bergtrui geworden. In ieder geval kan je onmogelijk stellen dat het de trui is voor de beste klimmer. Op enkele uitzonderingen, zoals vorig jaar met Froome in de Giro, na. Maargoed, traditie.
14 september 2019
Treurige winnaar. (Leuk voor de familie Bouchard uiteraard) Tijd dat de UCI in gaat grijpen
14 september 2019
Een beetje treurige reacties hierboven. Zolang iemand het klassement voorrang geeft, blijft punten sprokkelen op de bergen geen hoofdzaak. Gelukkig dat andere renners zich er wel mee bemoeien zodat er strijd is. Het zou vreselijk saai zijn voor de kijkers als Roglic drie truien zou winnen. Ik kijk wielrennen om leuke strijd te zien en niet om de favorieten zien winnen.
14 september 2019
Prima winnaar. Dit soort prijzen dienen voorbehouden te zijn aan de kleinere renners van het peloton. De nevenklassementen van de Tour, en vooruit, de paarse trui van de Giro, ja, die hebben enige status. De grote jongens moeten zich niet druk maken om het bergklassement van de Giro of de Vuelta, dit soort kruimels moet je aan jongens als Bouchard gunnen. Laat de UCI asjeblieft zich er niet mee bemoeien.
14 september 2019
Tja je kunt moeilijk zeggen dat Bouchard grote indruk heeft gemaakt op de hoge bergtoppen en tot de beste klimmers behoorde, maar hij wint wel de bergtrui. Een sprokkelaar onderweg.
15 september 2019
Geaghen Hart had hem met gemak kunnen winnen, maar blijkbaar boeit hem/Ineos dat totaal niet.

Reacties zijn gesloten.