Vuelta 2019: Fuglsang beste vluchter op La Cubilla, Roglic pakt tijd op Valverde

maandag 9 september 2019 om 17:33
Vuelta 2019: Fuglsang beste vluchter op La Cubilla, Roglic pakt tijd op Valverde

foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang heeft bovenop de Alto de la Cubilla de zestiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De ervaren Deen van Astana was na een zware bergetappe van 144 kilometer de sterkste uit een vroege vlucht. Tao Geoghegan Hart eindigde op ruimte achterstand als tweede. Bij de favorieten sloegen Primoz Roglic, Miguel Ángel López en Tadej Pogacar een slag. Zij reden ruim twintig seconden weg van Alejandro Valverde.

In de openingsfase werd slag om slinger gedemarreerd. Het begin was dan ook relatief vlak. Mark Padun, Zdenek Stybar, Jonas Koch en Casper Pedersen vormden de eerste echte kopgroep, maar zij kwamen niet weg. Op de Puerto de San Lorenzo, de eerste klim van de dag, ontplofte de koers.

Penibele situatie Roglic op eerste klim
Primoz Roglic leek even in de problemen te komen, maar hij kon met hulp van zijn ploegmaats terugkeren in een uitgedunde favorietengroep. Wel bleven alleen Robert Gesink, Neilson Powless en Sepp Kuss over in steun van de rode trui. Vlak daarvoor hadden Astana en Movistar het tempo de hoogte in gejaagd. Beide teams waren ook mee in een grote kopgroep: Imanol Erviti, Jakob Fuglsang en Luis Léon Sánchez reden mee van voren. Daarbij zaten onder meer ook James Knox, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Tao Geoghegan Hart, Nikias Arndt en bergtruidrager Ángel Madrazo.

Philippe Gilbert ziet af in de kopgroep – foto: Cor Vos

Bouchard verovert de bergtrui
Jumbo-Visma legde vervolgens het peloton lam, maar daar was Movistar het niet mee eens. Met enkele speldenprikken probeerde de Spaanse armada de geelhemden nerveus te krijgen, maar Jumbo-Visma hervond (na de terugkeer van George Bennett) een strak tempo om het peloton mee aan te voeren. In de kopgroep was op de San Lorenzo een interessante strijd om de bergtrui: Geoffrey Bouchard won de eerste bergsprint van Madrazo en veroverde daarmee virtueel de leiding in dat klassement.

Op de tweede klim, de zware Alto de la Cobertoria, was het andermaal Bouchard die Madrazo aftroefde om de bergpunten. De Fransman liep zo virtueel uit in de nevenranglijst. Jumbo-Visma rekende op Tony Martin en Lennard Hofstede op kop van het peloton. Zij gaven de koplopers zeven minuten voorsprong en hielden het peloton bij elkaar.

Primoz Roglic – foto: Cor Vos

Kopgroep: Sánchez opent, Fuglsang rondt af
De koplopers, die in aanloop naar de slotklim elkaar bestookten met aanvallen, begonnen met ruim negen minuten voorsprong aan de de Alto de la Cubilla (17,8 km aan 6,2%). Deceuninck-Quick-Step bepaalde het tempo voor Knox. Luis Léon Sánchez dunde vervolgens de kopgroep verder uit, enkel Knox, Fuglsang, Hart en Gianluca Brambilla konden hem volgen.

Fuglsang nam zeven kilometer onder de top over van Sánchez. Hij schudde Brambilla van zich af en kreeg in de laatste vier kilometer Hart achter zich aan. De Brit gaf niet op en hield de Deense klimmer in zicht, al werd dat op de top wat lastiger door de mist. Het verschil bleef rond de vijftien seconden tussen Fuglsang en Hart; een onoverbrugbaar gat voor de Team Ineos-renner. Hierdoor kon Fuglsang voor het eerst in zijn carrière een rit winnen in een grote ronde.

Fuglsang viert zijn overwinning – foto: Cor Vos

Favorieten: Roglic, López en Pogacar slaan slag
Bij de favorieten was er pech voor Wilco Kelderman op de eerste flanken van de slotklim. De kopman van Team Sunweb reed lek en moest achtervolgen om weer aansluiting te vinden, maar dat lukte ruim tien kilometer onder de top. Astana nam daarna het commando over, wat Nairo Quintana (vijfde in het klassement) in moeilijkheden bracht.

Het leidde allemaal tot een enigszins verwachte demarrage van Miguel Ángel López onder de boog van de vijf kilometer. De Colombiaan kreeg Tadej Pogacar en Primoz Roglic in zijn wiel, waarna Soler in dienst van Valverde het gat dichtte. Ook Majka sloot aan, waardoor alleen Quintana ontbrak uit de top van het klassement.

In de favorietengroep werd naar elkaar gekeken, waardoor Majka en Soler de ruimte kregen om weg te rijden. Ook renners uit de achtergrond, zoals Hermann Pernsteiner en Nicolas Edet, mochten wegrijden. Een nieuwe demarrage van López, die enkel Pogacar kon volgen, deed Valverde pijn. Roglic wilde mee, maar kon de venijnige aanval van López niet volgen. In tweede instantie kon de rodetruidrager dan toch de oversteek maken naar López en Pogacar.

Roglic kreeg vervolgens in de slotkilometer hulp van zijn concurrenten. López en Pogacar wilden namelijk ook belangrijke tijdwinst boeken op nummer twee Alejandro Valverde. De drie pakten aan de streep ruim twintig seconden op de kopman van Movistar. Voor Nairo Quintana was de schade nog groter.

Verschillen op de tweede rustdag
Primoz Roglic gaat met een soevereine voorsprong de tweede rustdag van deze Vuelta in. Zijn voorsprong op Alejandro Valverde is gegroeid naar 2:48. Daarachter staan Tadej Pogacar (3:42) en Miguel Ángel López (3:59) nog binnen de vier minuten. De vijfde plek is nu in handen van Rafal Majka (7:40), die Nairo Quintana (7:43) voorbij is gestoken. Wilco Kelderman blijft ondanks zijn tijdverlies achtste in het klassement.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Apemantus 9 september 2019 om 17:42

Het is Fuglsang zeer gegund. Wat een rare actie van Primoz, eerst het gat laten vallen om het vervolgens toch maar dicht te rijden.

Romāns Vainšteins 9 september 2019 om 17:44

Zat naar zijn fiets te kijken, wie weet klikte er iets niet helemaal jofel

theogaarenstroom 9 september 2019 om 17:48

Zat bij Valverde in het wiel die liet het gat vallen vandaar. Daarna op eigen tempo en kracht terug gekomen.

Maenhout 9 september 2019 om 17:53

Wuyts zag zwakte bij Roglic. Ik denk eerder dat Primoz niet met krachten wilde smijten en rustig op eigen tempo aansloot, zoals het hoort voor een tijdrijder pur sang.

Apemantus 9 september 2019 om 18:06

Hij reedt er toch vrij makkelijk en vlotjes naar toe in mijn optiek. Roglic laat niet het achterste van zijn tong zien, maar ik denk dat als hij aanvallend gaat rijden men nog wel eens versteld zou kunnen staan van deze tijdrijder pur sang, en dat hij gewoon de sterkste van allemaal blijkt te zijn. Niet dat hij overdreven verdedigend fietst trouwens, verre van. Maar laat hem vooral zo verder doen zoals hij nu doet. Dikke pluim voor het hele team trouwens.

Romāns Vainšteins 9 september 2019 om 17:43

Movistar gaat het nog presteren om met allemaal buiten het podium te vallen maar kunnen met Soler wellicht (als)nog een 3 e ritzege pakken als ik die zie vandaag.

vevie 9 september 2019 om 17:46

Idd. In dit tempo krijgt Valverde net als vorig jaar in de slotweek een oplawaai. Toen ging hij van 2 naar 5. Eenzelfde scenario is denkbaar, maar dan van 2 naar 4. Podiums: Primoz, Tadej en Miguel

NetNiet 9 september 2019 om 18:05

Wel een beetje waan van de dag. Hij pakte gisteren meer tijd dan hij vandaag verloor. Had vandaag de benen misschien niet, maar Lopez heeft ook al meerdere dagen gehad waarop hij niet kon volgen

$kedel 9 september 2019 om 18:17

Lijkt me sterk nadat Soler al meerdere keren door het ijs is gezakt.

Romāns Vainšteins 9 september 2019 om 21:48

Soler lijkt zich gaandeweg deze vuelta steeds verder op niveau te fietsen en kan nu mee met de top 5 van het AK, die zie ik er nog wel op 1K vd meet wegkletsen mochten ze bedenken om de kopgroep nog eens terug te halen voor die tijd.

Tuubke 9 september 2019 om 17:44

Jammer dat Kelderman zoveel energie moest steken in de achtervolging na die lekke band. Dit was helemaal zijn type klim, maar nu verspeelt hij toch tijd op de mannen voor hem (behalve Quintana dan).

Geit in mijn Kelderman 9 september 2019 om 17:46

Kelderman is gewoon niet zo goed deze Vuelta. Oké, maar niet top. Daar doet een lekke band niets aan af.

Leonard Stiksma 9 september 2019 om 17:53

Een beetje wrang voor hem dat hij niet al mijlenver voor Edet en Hagen staat – die hun (uiterst knappe) klassement danken aan een ingenieuze mix van gratis vluchtjes en wieltje volgen -, maar dat houdt het wel spannend.

platteprijs 9 september 2019 om 18:19

Kelderman rijdt niet slecht maar wel beneden zijn niveau. Normaal gesproken moet hij geen moeite hebben met een Edet en Hagen. En ook opgewassen zijn tegen Majka.

Tuubke 9 september 2019 om 19:42

Vergeet niet van hoever hij komt: nog maar een paar maanden geleden lag hij finaal in de kreukels. Hartstikke knap dat hij nu alweer zo meedoet. Alleen al daarom gun ik hem ontzettend dat hij Hagen en Edet alsnog passeert.

Baik-Baik 9 september 2019 om 17:48

Ik zie op termijn Roglic wel naar UAE toe gaan. Roglic en Pogacar lijken het goed met elkaar te kunnen vinden.

Erg spijtig voor Kelderman.

VerstandOpNul 9 september 2019 om 17:51

Kelderman rijdt bij Sunweb, denk niet dat hij hier wakker van zal liggen… :-)

Bulcke 9 september 2019 om 17:52

Met dezelfde redenatie kan je Pogacar ook naar jumbo visma zien gaan

de nieuweMerckx 9 september 2019 om 18:08

Pogacar rijdt nu al als een extra ploegmaat van Roglic. Jammer.

vanSpringel 9 september 2019 om 17:53

Roglic had een slechte dag vandaag. Hij heeft er altijd 1 in een grote ronde.

Emergo 9 september 2019 om 19:54

Leg eens uit waar je dat uit afleidt. Ik zie geen slechte dag.

Niklas 9 september 2019 om 20:07

Wat een kanjer ben je als je op een slechte dag je voorsprong op de nummer 2 verder uitbouwt en op geen van de andere klassementsmannen tijd verliest.

Bazzz 9 september 2019 om 17:56

Quintana mag nu weleens gaan knechten met de achterstand die hij nu heeft. Voelt hij zich waarschijnlijk wel weer te goed voor

hanjovdberg 9 september 2019 om 18:23

Hoe kan zo’n klein manneke die totaal onvoorspelbaar rijdt nu gaan knechten. Word je alleen maar geïrriteerd van. En levert qua windvang helemaal niets op. Zegt de persoon die even klein is

Polleke 9 september 2019 om 17:58

Astana is de enige ploeg die nog iets kan veranderen aan de uitslag… vandaag is hun ‘vooruitstuur’ taktiek eigenlijk mislukt maar met zoveel power moeten ze die boemeltrein van TJV toch van de rails krijgen… op Movistar moeten we daarvoor niet meer rekenen…

NDI22 9 september 2019 om 18:07

Als Lopez Roglic al los krijgt dan moet hij ook nog eens 4 minuten pakken. Voor de beeldvorming, Gesink fietst vandaag rustig omhoog en verliest slechts 2 minuten op Lopez. En zo lastig als vandaag wordt het niet meer.

Turtlehead 9 september 2019 om 20:47

Je bent echt in de war met je boemeltrein.
Het klopt dat Astana kan proberen Roglic los te rijden, maar dan moeten ze hem al voor de laatste col lossen, dat is de enige manier om drie of vier minuten te pakken.
Dat zie ik, zonder ziek worden/vallen (maar ja, voor alles een tweede/derde keer) niet gebeuren.

lander luypaert 9 september 2019 om 18:02

Lopez en Pogacar alleen. Lopez alleen op kop Roglic sluit aan en Pogacar begint over te nemen :p

koos verrek 9 september 2019 om 18:13

Vervelend he zoiets..wie weet zou ie ’t voor een ploegmaat van uae anders gedaan hebbe

rput 9 september 2019 om 18:03

Dit was wel zo’n etappe waarbij de kracht van TJV belangrijk was. Als ze net zoals in de Giro zonder sterke knechten waren was het een stuk lastiger voor Roglic geworden. Nu was het gewoon ‘simpel’ te controleren.

Grobbel 9 september 2019 om 18:06

Wat ik me dan afvraag: waarom wisselen Kelderman en Tusveld niet gewoon van fiets op zo’n moment? Die schelen maar twee centimeter in lengte als ik PCS moet geloven. Of zijn fietsafstellingen zo verschillend dat dit eigenlijk geen optie is?

Kelder is de Man 9 september 2019 om 18:38

Als mijn zadel 2 cm hoger of lager staat, merk ik dat wel. En de ene mens heeft ook langere benen als de ander.

Samlambeej 9 september 2019 om 19:35

Dat gaat best wel een tijdje met je zadel 2 cm lager. Hoger is een groter probleem. Dan zit je me zere kl*ten over het zadel te schuifelen en kan je niet goed kracht op de pedalen zetten. Ik vind dit dusdanig belangrijk dat ik bij Dumoulin specifiek een superknecht zou zetten van dezelfde lengte of ietsje kleiner.

Je zal maar lek rijden in de laatste kilometers van de laatste etappe op zo'n mistklim als vandaag met 50sec voorsprong op de 2e in het klassement.

Jacco van Stierop 9 september 2019 om 18:07

Fuglsang blijft zijn vormpeil goed op orde houden, hopelijk laat hij het op het WK ook weer zien want het is een mooie coureur. Aan Geoghegan Hart moeten ze in het Ineosverdieping-4laboratorium nog het een en ander sleutelen: te stroef op beslissende momenten.
Barstje bij Valverde, maar heeft de nodige marge; Quintana definitief gelost uit de top. Roglic bij de les maar oogde niet top. Lopez opnieuw erg vlijtig met wederom weinig rendement.

havana 9 september 2019 om 18:23

Ik heb Roglic bewust zien inhouden. Hij keek meteen achterom waar Valverde zat en liet die groep vervolgens terugkomen. Het was immers niet aan hem om dat gat dicht te rijden want Sanchez en Pogacar staan op minuten.

Ik vermoed dat de ploegleiding hem vervolgens sommeerde om het gat wél dicht te rijden om geen enkel risico te lopen. En dat deed hij heel beheerst. Ik heb werkelijk geen enkel moment van zwakte gezien.

Emergo 9 september 2019 om 19:55

Lijkt mij ook, hij heeft al Nibalietjes genoeg gedaan.

Tripodboom 9 september 2019 om 18:47

Als je tussen de regels door luistert zitten Wuyts en de Cauwer , maar vooral Wuyts te hopen dat Roglic er doorheen zakt en het liefst heel TJV. Ze kunnen het duidelijk niet hebben dat het niet om DQS of Lotto draait, maar om een Nederlandse ploeg, af en toe wordt mijn beeld spontaan groen. Cavagna wordt de hoogte in geprezen om zijn prima doch volkomen zinloze kopbeurt voor Gilbert en Knox, die r bij de eerste versnelling van Fuglsang afliggen. Lachen met die twee. Maar nog altijd beter dan Kroon die altijd zwijgt en het liefst onder tafel kruipt als van Bellegem over doping uit het verleden begint.

Emergo 9 september 2019 om 19:56

Wat een kletskoek.

Niklas 9 september 2019 om 20:12

Eens @tripodboom. De VRT is irritant eenkennig. Het ‘de koers is van ons’ zit er diep in. Eindeloos geleuter over Teuns die nu eens 10e en dan weer 11e staat. Gemekker over Belgen die gegroepeerd tussen de 50e en 60e plaats in het klassement staan. Nee, ze doen daar niet bepaald hun best om de niet-Vlaamse kijker aan zich te binden.

Sonsbach Allstars 9 september 2019 om 21:47

Dan hoor ik toch heel andere dingen van Wuyts en de Cauwer. En als je aan Jose komt, dan kom je aan mij

leegloper 9 september 2019 om 21:54

Wuyts hoopt niet echt op compleet erdoorheen zakken. Wel hoopt hij op meer spankracht, dus nog een kinderzwembadje of lekke band terwijl Astana vol op kop sleurt en de auto’s achter geloste renners zitten zou hij heimelijk toejuichen.

ydenaar 9 september 2019 om 23:06

Met name Wuyts inderdaad. De Cauwer hoor ik graag.

Gebruikersnaam 9 september 2019 om 23:20

@Niklas

Inderdaad, ronduit bizar dat ze zich vooral richten op de interesses van hun doelpubliek.

sooike 10 september 2019 om 00:34

@Tripodboom
Sporza is een Vlaamse zender. Mogen ze dan in hun verslaggeving af en toe het accent op de Belgische renners leggen? Mogen ze dan uiterst tevreden zijn met een topklasssering van Teuns of een ritzege van Gilbert? Je luistert wel heel selectief naar Wuijts en Decauwer als je b.v. die twee niet geregeld hebt horen zeggen dat JV fantastisch werk aflevert en , ik citeer, “bezig is om een wereldploeg te formeren”. Wat wil je verder nog horen dan?

JayJay 10 september 2019 om 09:04

Wat een gezever man!

Doordrijver 10 september 2019 om 09:46

Je hebt jezelf net volledig voor schijt gezet, Tripodboom.
Ze zijn vol lof over TJV.

Verwacht je buitenlandse accenten op een Vlaamse zender? Dit is volledig eigen aan BE/NL/FR/GB/SUI/ICL verslaggeving.

maklukzat 9 september 2019 om 18:58

Pogacar vertoond nog geen tekenen van zwakte. Wat een talent. Benieuwd of hij het vast kan houden later deze week. En Gesink vandaag weer lekker bezig als knecht.

sooike 10 september 2019 om 00:38

Ik vind het mooi om te zien hoe JV het rijden van de voormalige Sky-ploeg kopiëert in deze Vuelta. Toen Sky geregeld in de voorbije jaren in de Tour met zes man op kop het peloton in bedwang hield vonden heel wat volgers dat hier “saai” en “irritant dominant”. Nu JV hetzelfde doet is iedereen lyrisch (en terecht) en hoor je geen enkele negatieve kwalificatie. Een variant op het verschijnsel ” de waan van de dag” !

Groningen 9 september 2019 om 19:21

Ik ben vooral onder de indruk van Edet en Hagen, die had ik vooraf toch niet direct in de top 10 verwacht, knap dat ze er nog steeds tussen staan.

Brabander 9 september 2019 om 19:41

Wat te denken van die Pernsteiner? Pas zijn 2e grote ronde. Maar die gaat ook goed omhoog zeg.

Krul 9 september 2019 om 20:10

Ik had Edet ook zeker nog wel terug zien vallen. Die is eigenlijk pas aan een klassement gaan denken toen hij in etappe 8 opeens in ’t rood kwam.

hardfietser 9 september 2019 om 19:45

Sorry dat ik het even niet meekrijg want had vanmiddag andere dingen te doen maar zie dat ene Gilbert, toch het type klassiekerrijder/puncher, 9de is geëindigd in een bergetappe van een grote ronde. Wat is daar gebeurt? Heeft iemand info? Bij voorbaat dank!

Krul 9 september 2019 om 20:12

Best logische verklaring. Zat in de kopgroep mee, maar moest lossen toen de klimmers (Fuglsang, Brambila, Hart) aangingen.

Maenhout 9 september 2019 om 22:43

Van origine kan Gilbert bovendien heel aardig omhoog fietsen. Niet op “echte cols”, die zijn te lang, maar mee in een kopgroep kan Gilbert nog een eind komen. Vergeet ook niet dat Gilbert uit Wallonië komt!

limburgia 9 september 2019 om 19:49

Wat moeten we nu denken van Poels ? Wat is er eigenlijk aan de hand met hem . Zoals hij nu fietst is toch heel ver onder zijn kunnen .

Samlambeej 9 september 2019 om 19:51

Onze broeder Jakob zit er goed bij.
Paar dagen spelen en nu Pataat!

Dick H. 9 september 2019 om 20:00

@tripodboom. Wat een onzinnige reactie op het commentaar van Wuyts en Decauwer. Ik hoor alleen maar loftuitingen bij hen voor TJV.

fietsvriend 9 september 2019 om 20:52

Prima dagje voor TJV en Roglic – Valverde, Pogacar en Lopez weer iets dichter bij elkaar, gaan elkaar in de derde week aanvallen voor een podium, de ander gaat het dan weer dichtrijden. Ineens 27 ploeggenoten erbij.

Headlines

Materiaalzone

Populair