Vuelta 2019: Derde ritzege brengt Pogacar het podium, Roglic heeft eindzege bijna binnen
foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2019 om 17:32

Vuelta 2019: Derde ritzege brengt Pogacar het podium, Roglic heeft eindzege bijna binnen

Primoz Roglic gaat de Ronde van Spanje 2019 winnen. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de laatste bergrit naar het Plataforma de Gredos niet meer in de problemen, ondanks enkele speldenprikjes van Miguel Ángel López en Alejandro Valverde. Tadej Pogacar boekte na een lange solo zijn derde ritzege, waardoor de Sloveen naar de derde plaats steeg.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Onderweg naar Plataforma de Gredos kregen Miguel Ángel López, Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Tadej Pogacar nog eenmaal écht de kans om leider Primoz Roglic het vuur aan de schenen te leggen.

Met twee beklimmingen van de eerste categorie, twee beklimmingen van de tweede categorie en twee beklimmingen van de derde categorie bood de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje voldoende mogelijkheden om de ronde op zijn kop te zetten. Maar dan moesten de favorieten er wél zin in hebben.

Twaalf renners maken zich los
Vroeg in de etappe wist een vroege vlucht met twaalf renners zich los te maken van het peloton. Daarbij zaten onder meer Sergio Samitier, Ruben Guerreiro, Nicolas Edet en Damien Howson: vier coureurs die tot laat de etappe zouden kleuren. Daarachter bezweken de overige acht coureurs, waaronder Mark Padun en Steve Morabito, vroeg of laat aan de druk van het peloton vlak achter hen.

Astana maakt oorlog
Astana gooide namelijk op de Puerto de Pedro Bernardo de knuppel al in hoenderhok. Daar demarreerde Luis Léon Sánchez. De Spanjaard kreeg Marc Soler, David de la Cruz, Tao Geoghegan Hart, Omar Fraile, maar ook… George Bennett en Neilson Powless met zich mee.

Jumbo-Visma herstelt de orde
Echter, na deze aanvallen hield het op. Jumbo-Visma wist met Sepp Kuss en Robert Gesink de orde te herstellen. Daarna was het de schade opmeten: veel coureurs waren gelost uit het peloton, terwijl ook de kopgroep flink was uitgedund.

Robert Gesink neutraliseert een aanval van Marc Soler – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma gooide het blok erop, en de voorsprong van de kopgroep liep weer op. Daar reden op dat moment nog maar vijf coureurs: Guerreiro, Samitier, Edet en Howson uit de vroege vlucht, en Hart, die even daarvoor de oversteek had weten te maken.

Astana smeedt plannetje met López
In de aanloop naar de Puerto de Pena Negra was de voorsprong van de vijf coureurs opgelopen naar vier minuten. Het was wachten op een nieuwe aanval van Astana of Movistar, die er vervolgens ook kwam – nog voor de voorlaatste beklimming.

Astana zette druk in de vallei, waardoor het peloton verder werd uitgedund en het gat met de kopgroep slonk. Eenmaal begonnen aan de Puerto de Pena Negra werd duidelijk wat het plannetje van de Kazachse formatie was: López opende namelijk direct de aanval.

Plannetje López in de kiem gesmoord
Echter, het lukte de Colombiaan niet om weg te komen. Quintana, Valverde, Pogacar en Roglic zaten direct op het wiel. Ook bij de tweede poging had López geen succes. Daarna viel het stil en konden enkele andere coureurs, waaronder Wilco Kelderman, Carl Frederik Hagen, Rafal Majka, Marc Soler en Robert Power weer de aansluiting maken.

Pogacar op jacht naar derde ritzege en het podium
Pogacar maakte dankbaar gebruik van deze détente. De Sloveen demarreerde op het moment dat de favorieten naar elkaar keken: binnen een kilometer wist Pogacar een halve minuut voorsprong bij elkaar te rijden én de vroege vlucht bij de kraag te grepen. Guerreiro en Hart werden voorbij gereden, en zouden geen rol van betekenis meer spelen in deze etappe.

Bij Movistar zagen ze het gevaar van Pogacar niet direct in. De Spaanse armada liet de Sloveen ruim anderhalve minuut wegrijden, voordat Antonio Pedrero en Soler op kop van het groepje der favorieten werden geposteerd. Veel hielp dat niet: Pogacar reed alleen maar verder weg.

López en Quintana rijden te laat, Pogacar grote winnaar
Op de slotklim naar Plataforma de Gredos moesten Quintana en López het zelf doen. De voorsprong van Pogacar bleef rond de 1 minuut en 40 seconden hangen. Dat was genoeg om Quintana van het podium te stoten, maar net niet genoeg om de tweede plaats van Valverde te bedreigen. Met een ruime voorsprong op de concurrentie kon de Sloveen zijn derde ritzege in deze Vuelta vieren.

foto: Cor Vos

Roglic heeft eindzege bijna binnen
Valverde reed in de slotkilometers nog weg uit het groepje der favorieten, maar Roglic hield de Spanjaard in het vizier. Met nog één etappe te rijden is het duidelijk dat de Sloveen deze Ronde van Spanje op zijn naam gaat schrijven. Valverde gaat twee worden, Pogacar derde.

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
14 september 2019 22:02
Felicitaties voor Roglic en JV. Dikverdiende overwinning; er is hard voor geknokt. En ja de bezetting was niet heel sterk en ja Roglic heeft vooral gecontroleerd en amper aangevallen. Maar wat boeit het? Een grote ronde nu in z’n pocket.
En Pogacar wat een revelatie. Volgend jaar komt hij terug om een grote ronde te winnen.
14 september 2019 22:07
Wat een krankzinnig sterk seizoen van Roglic, met deze overwinning als kers op de taart. Beste ronderenner van het seizoen?
Zijn ploeg draait dit jaar ook niet onaardig. Typerend voor de sfeer in en nieuwe status van de ploeg is dat interview met Gesink op de NOS, hij heeft echt plezier in zijn nieuwe rol.

En in de luwte, Kelderman op niveau. Ook mooi!
14 september 2019 23:19
Zo is het. Knap gereden van TJV. Ondanks de tegenslagen en verslapen start in de waaieretappe klasse gepresteerd. Mooi Gesink in zijn dienende rol te zien sleuren. Kuss op kop te zien knallen, Powless met power, Turbo Tony te traktoren en Hofstede werd het heertje.
14 september 2019 23:27
De waaierrit wordt gezien als een zwak moment van Roglic. Als je een goed analyse maakt en even het spektakel achterwege laat dan heeft die rit maar minimaal invloed op de ronde gehad. Verliest enkel op Quintana en die was bergop een stuk zwakker.
Roglic heeft trouwens helemaal niet enkel verdedigend gereden. Is in etappe 2 al in de aanval gegaan. Ook de rit waarin hij samen met pogacar tijd pakt op de concurrentie in de aanval geweest. De gravelrit door val in de verdediging maar vervolgenS weer aanvallen en tijd pakken op de concurrentie. Wanneer was Valverde in de aanval? Maijka? En het vele aanvallen van Lopez is leuk voor de kijker maar als ik fan was van hem,dan zou ik me dood ergeren aan al die verspilde energie. Die mist gewoon podium door al dat drieste gedoe.
TJV was zeker bij de sterkste ploegen, je moet natuurlijk in de beoordeling wel meenemen dat ze veel meer kopwerk hebben gedaan dan die andere ploegen en hoe sterk waren de knechten van Movistar en Astana. Ze zaten er wellicht nog wat langer bij dan die van TJV maar ze hebben geen enkele invloed gehad op het koersverloop. Heb continue het gevoel gehad dat Roglic nog wel sneller had gekund.
14 september 2019 23:59
Roglic is misschien niet de meest aanvallende winnaar maar in het verdedigen en controleren was hij toch erg overtuigend. Hij is overal bij de beste mee bergop gereden en heeft een zeer sterke tijdrit gereden.

Natuurlijk is het aanvalswerk van MAL geweldig om te zien maar het bewijst dat een grote ronde met sparen en energie doseren gewonnen wordt. Zo heeft een Kruijswijk een heel mooie 3e plaats in de tour behaald (en Roglic hier winst) met heel gedoseerd koersen en staat MAL eigenlijk met lege handen na een heel mooie aanvallende ronde.

Al met al heb je beide type renners nodig om een mooie ronde te krijgen. Aanvallers die de zakelijke rijders aanvallen.

Al met al mooie ronde met een leuk podium
15 september 2019 08:55
@the king: Beste analyse over dit onderwerp tot nu toe.

Reacties zijn gesloten.