Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 11 naar Luintra

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 11 naar Luintra

foto: Luis Ángel Gómez

Door Nick Doup en Roy van den Busken
dinsdag 4 september 2018 om 19:00

Na een dagje dromen langs de oostgrens met Portugal, mogen de renners tijdens de elfde etappe niet in slaap sukkelen. Er doemen namelijk in de rit van woensdag maar liefst vier beklimmingen op. In 2016 won Simon Yates in finishplaats Luintra. Kan hij het opnieuw? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Woensdag staat er een typische Vuelta-etappe op het menu. Het routeboek geeft aan ‘middengebergte’ en de website van de Vuelta noemt het een ‘heuveletappe’. Met 207,8 kilometer staat de renners de langste rit van deze drie weken te wachten. 

Van Castilla y León gaat het peloton naar de regio Galicië. Of je het nu een etappe door het middengebergte noemt of een heuveletappe, er zitten bizar veel hoogtemeters in. Wat dit een linke etappe maakt, is de opeenvolging van de vele korte klimmen. Er is een hoogteverschil van 7790 meter, verdeeld in 3755 meters de hoogte in klimmen en 4035 meters aan afdaling.

Na twintig kilometer doemt de eerste klim al op: de Pierto de Padornelo van 6,5 kilometer aan 3,7%. Het is de eerste van drie beklimmingen van derde categorie. De tweede daarvan volgt halverwege de rit, kort na de bevoorrading. De Alto de Covelo is 9,3 kilometer lang aan 3,6%. Na 140 kilometer ligt de top van de enige col van tweede categorie: de Alto de Trives is 11 kilometer aan 4%.

Bij de Trives begint eigenlijk de finale van deze rit. Kort daarna volgen nog twee heuvels die in elke andere wedstrijd wel een categorie toegewezen zouden krijgen, maar in de Vuelta dus niet. Dit leidt allemaal naar de laatste serieuze klim van de dag met een prachtige naam, de Alto del Mirador de Cabezoas. Deze is vooral door zijn lengte van 15,5 kilometer loodzwaar. Het gemiddelde van 3,2% zal de favorieten niet afschrikken, maar na alle kuitenbijters zullen meerdere renners al aan hun limiet zitten.

De top van de Mirador de Cabezoas ligt op 17,8 kilometer van de streep. Bizar genoeg volgt na de afdaling nog de Pombar, een klim van twee kilometer aan 7,5%. Drie keer raden: geen geclassificeerde klim. Twee jaar geleden zette Simon Yates hier – na een identieke finale – zijn succesvolle aanval in naar de dagwinst in Luintra. Na de top wacht nog drie kilometer, waarvan de laatste nog gevaarlijk omhoog loopt. Weet Yates zijn kunststukje van toen te herhalen?

Start: 12.04 uur
Finish: tussen 17.23 en 18.00 uur

Favorieten

Simon Yates zal maar wat graag opnieuw willen winnen in Luintra – foto: Sirotti

Omdat hij al eerder heeft gewonnen in Luintra, zal er woensdag extra gelet worden op Simon Yates. De Brit is bezig aan een goede Vuelta en voert na anderhalve week het algemeen klassement aan. Desondanks verloor de ene helft van de Yates-tweeling een tiental seconden in de laatste bergrit voor de rustdag. De Colombianen Miguel Ángel López, Nairo Quintana en Rigoberto Uran bleven hem toen op Alto de Covatilla voor.

De snelste allrounder is Alejandro Valverde. Als de winnaar van twee Vueltaritten er in de laatste kilometer nog bijzit, zal er geen maat staan op de rappe Spanjaard. Bovendien staat Valverde maar één tel achter Yates in het algemeen klassement. Pakt Valverde bonificaties, dan is de renner van Movistar de nieuwe drager van de rode leiderstrui. Een stevige motivatie dus om ervoor te zorgen dat vluchters worden ingerekend.

Alejandro Valverde won al twee ritten in deze Vuelta – foto: Sirotti

Mocht de winnaar ook daadwerkelijk uit de favorietengroep komen, dan zijn Tony Gallopin en Michal Kwiatkowski andere kapers op de kust. Gallopin maakt een ongekend sterke indruk deze Vuelta. Etappe zeven was een prooi voor de Fransman van AG2R-La Mondiale. Gallopin trok toen in de laatste twee kilometer ten aanval. De uitgedunde groep daarachter werd verrast door zijn late uitval en moest toezien hoe hij in korte tijd een mooie voorsprong pakte. In de bochtige laatste kilometer kwamen de achtervolgers nog dichtbij, maar de ritzege bleek al vergeven. Kwiatkowski was in deze Vuelta nog niet de beste, maar bleek in de eerste week wel over goede benen te beschikken. De Pool reed drie dagen in de rode trui.

Sprinters die voor dagsucces willen gaan, zullen een plannetje moeten bedenken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het ruime sop te kiezen. De vlucht van de dag moet dan voldoende voorsprong krijgen, waarna een snelle vluchter toe kan slaan. Een ander scenario is dat het peloton de vlucht controleert en de vluchtgroep terug pakt, waarna sprinters met klimmersbenen om de zege zullen strijden. Peter Sagan is natuurlijk iemand die in beide scenario’s succes kan behalen. Ook Europees kampioen Matteo Trentin zou met zijn ploeg Mitchelton-Scott zo’n plan kunnen bedenken. Daarbij moet wel vermeld worden dat ploeggenoot Simon Yates de klassementsleider is en Trentin daarom wellicht geen vrijheid krijgt om weg te springen.

Peter Sagan werd in Almaden nog geklopt door Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Wat ook nog een mogelijkheid vormt, is een late uitval van een renner die wat minder dicht in het klassement staat. Vincenzo Nibali, die mikt op ritzeges, is bijvoorbeeld een kanshebber. De Italiaan begon geblesseerd aan de Vuelta, maar lijkt er steeds beter door te komen. Dylan Teuns en Bauke Mollema lieten in de laatste etappes hun aanvalslust zien. Wanneer zij willen winnen, kunnen ze dat doen door in de vroege vlucht te gaan of in de beslissende kilometers te demarreren. Emanuel Buchmann en Rigoberto Urán zijn twee klassementsmannen die in de gaten gehouden moeten worden. En wat dan te denken van Omar Fraile, die vaak uitblinkt in dit soort etappes?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Alejandro Valverde, Tony Gallopin
** Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin, Peter Sagan
* Vincenzo Nibali, Emanuel Buchmann, Dylan Teuns, Bauke Mollema

Deelnemerslijst

Weer en TV
Het is in Spanje wat koeler dan in de eerste week. In finishplaats Luintra zal de temperatuur volgens Weeronline niet hoger zijn dan 23° C en het is er vandaag zwaar bewolkt. De kans op buien is behoorlijk groot. Daarbij is ook onweer mogelijk. In de regio Galicië zijn er al de hele dag buien actief en de buienactiviteit zal alleen maar toenemen vanmiddag.

De wedstrijd is zoals alle dagen te zien op Eurosport en Sporza. Beide zenders starten om 15.00 uur met het rechtstreekse verslag van de elfde rit.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Tinus1984 4 september 2018 om 19:14

Ik gok dat het morgen echt een dag voor de vluchters gaat worden

Mathieu Moller 4 september 2018 om 19:15

Deze lijkt mij voor een vlucht. Type De Gendt of gewoon weer King.

Rico. 4 september 2018 om 19:18

Als De Gendt of King er bij kunnen zijn, dan Mollema natuurlijk ook! :)

Mathieu Moller 4 september 2018 om 20:24

Voor een nieuwe tweede plek? Maté en Rolland zullen dan waarschijnlijk ook wel weer mee zijn met ook nog minimaal 1 mannetje van elke Spaanse PCT ploeg.

superbove 4 september 2018 om 19:19

sagan vanuit de vlucht

AWestie 4 september 2018 om 19:41

Ik hoor bijna niet anders van teams en wielervolgers op Twitter dat het een vluchtersdag wordt en Wielerflits gokt tóch op de GC-guys. Waarom, oh waarde redactie?

rahimns 4 september 2018 om 19:49

@AWestie omdat het makkelijk is te voorspellen welke klassementsrenners hier zouden kunnen winnen, dan te voorspellen welke renners eventueel in een ontsnapping komen te zitten en om dan nog eens te moeten gokken wie dan hier gaat winnen dan kan je bijna elke renner hier wel sterren gaan geven.

assen 4 september 2018 om 20:51

@Rahims
De redactie van WF schroomt niet om af en toe toch ‘rittenkapers’ te nomineren voor een etappe-overwinning hoor.
Ik verwacht ook een vlucht, met aan het eind een 2e plaats voor Mollema.

Veloburto 4 september 2018 om 19:53

Teuns of Benoot?

Drollema 5 september 2018 om 03:55

Wie is Benoot?

Jacco van Stierop 4 september 2018 om 19:57

edit wf: we hebben het aangepast

KimJungPoels 4 september 2018 om 20:28

Fraile voor zijn trilogie.

MME 4 september 2018 om 20:49

Jetse Bol!

Franco Bitossi 4 september 2018 om 21:17

De Italianen slaan toe: Conti & De Marchi.

Merlinappa 4 september 2018 om 21:47

Mollema wordt weer tweede morgen!

meestre 4 september 2018 om 21:48

Een gokje .Ik denk Bilbao en idd Fraile . En een jonge gast erbij Aranburu

Veleta 4 september 2018 om 22:25

Porte!

Sonsbach Allstars 4 september 2018 om 23:04

Veel hoogtemeters morgen, maar zonder echt pittige beklimmingen. Hoe hard zullen de heren de koers maken? Ik verwacht toch eigenlijk een vluchtersgroep met daar achter een voortpeddelend peloton. Of zijn er ploegen met snode plannen?

Sporza 4 september 2018 om 23:24

Strijd op twee fronten dus.
Zou Kelderman weer wat tijd proberen terug te pakken?

drikkes 5 september 2018 om 00:09

Zoveel hoogtemeters, daarom niet abnormaal dat er wat guerillia mogelijk komt?

Tinus1984 5 september 2018 om 07:09

Ik denk kuss de tier of lindeman mee in de vlucht voor tlj

wielersmurf 5 september 2018 om 11:00

Deze wordt voor De Plus vanuit een vlucht, hij verslaat Valverde in een sprint a deux.
Een minuut of wat later wint Yates weer een paar seconden op de rest van de GC-mannen.

Zjoske 5 september 2018 om 12:37

Dus Valverde ook in de vlucht? Lijkt me niet…

Headlines

Materiaalzone

Populair