Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 10 naar Bermillo de Sayago

maandag 3 september 2018 om 20:00
Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 10 naar Bermillo de Sayago

foto: Sirotti

Daags na de eerste rustdag staat het peloton met Simon Yates in de leiderstrui de enige vlakke etappe van de tweede week te wachten. De renners staat een zo goed als vlakke etappe van 177 kilometer te wachten. Wie kan de tiende rit in de Vuelta winnen? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De Vuelta gaat dinsdag verder met een van de vlakste ritten van deze ronde. Vanuit het in 400 voor Christus gestichte Salamanca gaat de route naar het nietige Fermoselle. Op een haar na gaat de Ronde van Spanje niet Portugal in, want de finishplaats ligt hemelsbreed nog geen vijf kilometer van de grens met het buurland.

Nabij de Universiteit van Salamanca wordt de start gegeven. Deze universiteit werd in 1218 in het leven geroepen en is daarmee de oudste van Spanje. De Rijksuniversiteit van Groningen en de uni van Leiden hebben een samenwerkingsverband met Salamanca in de Coimbragroep; een groep van 39 oude en ‘klassieke’ universiteiten in Europa.

De stad, waarvan het historische centrum tot de UNESCO Werelderfgoedlijst behoort, wordt verlaten via de oostkant. Daar passeert het peloton onder meer Encinas de Abajo en Alba de Tormes, om na een rondje van vijftig kilometer weer door Salamanca te rijden. Wielrenners Daniel Navarro, Moisés Dueñas en Eladio Jiménez zagen hier het levenslicht. Van hen is Navarro nog actief, maar tot het peloton behoort de klimmer van Cofidis (volgend jaar Katusha-Alpecin) niet.

Daarna gaat het in volle vaart richting de grensregio met Portugal. Vlak voor het bereiken van Fermoselle ligt de enige hindernis van de dag. Na een korte afdaling volgt op dertig kilometer voor de eindstreep de Alto de Fermoselle van derde categorie. Deze klim is 4,9 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%.

Na het bereiken van de top gaat de weg nog enkele kilometers zachtjes omhoog, maar de laatste twintig kilometer gaan in licht dalende lijn richting de meet. De finish ligt in de gemeente Bermillo de Sayago. Voor het eerst is deze plaats in de provincie Zamora de gastheer van een Vuelta-etappe. Het is afwachten of de duizend inwoners allemaal het spektakel zullen aanschouwen.

De sprinters hebben alle tijd om een trein op de rails te zetten. De laatste vijf kilometers gaan over een kaarsrechte tweebaans weg. Op zevenhonderd meter van de meet draait de weg licht naar rechts, maar dat mag geen bocht genoemd worden. Alle ruimte voor een koninklijke massasprint in het centrum van Bermillo de Sayago dus!

Start: 13.21 uur
Finish: tussen 17.27 en 17.53 uur

Favorieten
De tiende etappe is de enige kans voor de sprinters in de tweede week van de Vuelta. De sterkste sprinter op de deelnemerslijst is zonder meer Elia Viviani. De Italiaan van Quick-Step Floors staat al op zestien seizoenszeges en hoopt er in deze Vuelta nog meer aan toe te kunnen voegen. In beide sprints die de Vuelta tot dusver kent, stond Viviani op het podium. Eenmaal was hij de sterkste, namelijk in rit drie. Zijn lead-out Michael Mørkøv reed toen beide keren ook nog top-10, wat de sterkte van zijn ploeg nog maar eens benadrukt.

foto: Sirotti

Het is Peter Sagan nog niet gelukt om een etappe te winnen in deze Vuelta. De wereldkampioen gaat naarmate de Vuelta vordert wel steeds beter presteren. Waar hij in eerste instantie aangaf nog last te hebben van zijn valpartij in de Tour, kwam hij er aan het einde van de eerste week doorheen. In zowel de zevende als de achtste rit eindigde Sagan als tweede. Als zijn vorm nog steeds groeiende is, zal hij zich moeten kunnen mengen om de ritzege in Bermillo de Sayago.

Na het missen van de Tour kwam afgelopen donderdag de wraak van Nacer Bouhanni: hij snelde in de straten van San Javier naar de winst in etappe zes. Na een eerdere vierde plaats in rit drie, was dit de bevestiging dat het met de vorm van de Franse sprinter wel goed zit. Heeft de Cofidis-renner de rustdag goed verteerd en wederom laten zien dat hij het verdient om sprintkopman te zijn?

foto: Unipublic

Danny van Poppel verraste vriend en vijand toen hij zaterdag met de sterkste mee kon in de etappe naar Almadén. De Nederlander heeft, net als Sagan, een stijgende lijn in zijn prestaties tijdens deze Vuelta. Met zijn ploeg aan de leiding in het ploegenklassement en met twee man in de top-10 van het algemeen klassement zit het met de vorm van het team wel goed. Kan Van Poppel dit bevestigen met de ritzege in Bermillo de Sayago?

De Italianen Simone Consonni en Giacomo Nizzolo hebben zich deze Vuelta beiden al van voren laten zien op de vlakke aankomsten. Consonni reed naar een vijfde en vierde plaats, waar Nizzolo het moest doen met een tweede en vijfde plaats als beste resultaten.

foto: Sirotti

Voor Matteo Trentin loopt de Vuelta nog niet zoals hij had gehoopt. Met een vijfde plaats als beste prestatie valt de renner van Mitchelton-Scott vooralsnog tegen. Vooral als men zijn prestaties spiegelt aan zijn prestaties van vorig jaar, waar hij vier ritzeges pakte.

Thuisrijders Jon Aberasturi en Iván Garcia hebben net als Trentin vooralsnog niet hun stempel op de Vuelta kunnen drukken. Beide Spanjaarden beschikken echter wel over een paar rappe benen en zijn in een chaotische sprint zeker niet kansloos om met de bloemen te gaan lopen.

foto: Roberto Bettini/BettiniPhoto ©2017

Bij Dimension Data heerst na de twee ritzeges van Ben King momenteel een fantastische sfeer. In de sprints kan deze ploeg rekenen op Ryan Gibbons. De jonge Zuid-Afrikaan kwam tot dusver niet verder dan een negende plaats, maar in de Giro van vorig jaar hebben we kunnen zien dat hij in staat moet zijn tot een beter resultaat te komen.

Het deelnemersveld van deze Vuelta bevat maar weinig renners die als sprinter gekwalificeerd kunnen worden. Het aantal outsiders is daarmee ook zeer beperkt. Wellicht kunnen Marc Sarreau, Nelson Andres Soto en Max Walscheid zich nog mengen in de debatten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Peter Sagan, Nacer Bouhanni
** Danny van Poppel, Simone Consonni, Giacomo Nizzolo
* Matteo Trentin, Jon Aberasturi, Ivan Garcia, Ryan Gibbons

Weer & TV
Wielervolgers kunnen de renners vanaf 15:00 zien ploeteren door het warme Spaanse zonnetje op zowel Eurosport 1 als Sporza. Het peloton staat een kleine dertig graden te wachten, met hier en daar wat bewolking.

Dit artikel delen:

22 Reacties

KimJungPoels 3 september 2018 om 14:27

Kans op ritzege:
– Viviani 65%
– Sagan 10%
– Bouhanni 10%
– Van Poppel 5%
– Nizzoli 5%
– Consonni 2%
– Trentin 2%
– Overig 1%

jooprioolpijp 3 september 2018 om 16:58

Twee significante cijfers in de voorspelling, toe maar. Heb je een carrière als bookmaker overwogen?

KimJungPoels 3 september 2018 om 20:36

Zeker, omgerekend naar Quoteringen kom ik toch uit op:

– Viviani 1,01
– Sagan 1,04
– Bouhanni 1,06
– Van Poppel 1,15
– Nizzolo 1,15
– Trentin 1,45
– Consonni 2,1
– Overig 1,5

Interesse om in te zetten?

KoningJesper 3 september 2018 om 20:59

@Kim
Met zulke lage odds zou ik nooit inzetten

KimJungPoels 3 september 2018 om 21:05

@KoningJesper,

He jammer, ik dacht dat je er misschien wel in zou trappen.

Nickoz 3 september 2018 om 15:16

Viviani voor z’n tweede.

Rafał Kišerlovski 3 september 2018 om 15:29

Zou Walscheid toch zeker een ster geven. En Van Asbroeck rijdt hier ook nog altijd rond.

Rhohan 3 september 2018 om 17:16

Van Asbroeck?? Op basis van wat zou je die ooit een ster geven?

Mwielerfan 3 september 2018 om 23:14

Het is me niet duidelijk waar sterren voor zijn. Is het een kans op winnen? Of een kans op top 10?
Eerste Zie ik Tva niet doen, 6-10 de worden kan ie op een goede dag

hardfietser 3 september 2018 om 20:11

TvA rijdt keurig mee deze Vuelta. Alle etappes bekeken? Zat er een paar keer keurig bij.

Romāns Vainšteins 3 september 2018 om 20:46

Jumbo moet natuurlijk vol voor Poppel rijden. Wie weet krijg je Bouhanni er sowieso en ook Viviani wel af op dat 3-ding wanneer je vol op kop gaat blazen.

KoningJesper 3 september 2018 om 21:00

Als je die er af krijgt (wat me zeer sterk lijkt) komen die wel weer terug op dat vlakke

ah-ja 3 september 2018 om 21:00

In die put valt mss iets toe doen? Bijzonder profiel, zie je zelden dit

Verweggistan 3 september 2018 om 21:49

In de Arctic Tour hadden ze ook zo’n profiel, toen moesten ze door een tunnel.

DonQuijote 4 september 2018 om 08:03

De hele etappe wordt verreden op de spaanse hoogvlakte (La Meseta) en je hebt dus enorme valleien want je zit op 800m boven zeeniveau
De rivier de Duero (Douro) die in Fermoselle een paar km verderop stroomt en de grens met Portugal is ligt in een canyon van 800m diep, werkelijk spectaculair.

Dat stuwmeer bij de Almendra is het grootste van Spanje, en de dam is enorm ( De nieuwe Terminator film is er opgenomen trouwens)

Fermoselle ligt net ten noorden van het Parque Natural Los Arribes del Duero. Een onbekend natuurgebied dat in opkomst is als toeristische trekpleister.
Er zijn fantastische ATB routes, een adembenemend landschap, heel veel gieren en adelaars én de canyon van de Duero dus.

Ik maak niet zomaar reclame maar omdat wij er belangen hebben; de dorpen daar dreigen ophouden te bestaan omdat de generatie veetelers oud is en hun kinderen de bedrijven niet meer willen overnemen, er wonen dan ook weinig jongeren.
Men zoekt nu naar nieuwe vormen in levensonderhoud; men verhuurt hun huizen aan toeristen en wil het prachtige landschap onder de aandacht brengen.

Ik kan nog wel een tijdje doortypen, over een korte docu die ik maakte over een dorp in Los Arribes del Duero etc. Maar zoek maar eens op Los Arribes del Duero en ontdek een nieuw stuk onaangetaste natuur :)

KimJungPoels 4 september 2018 om 08:28

Mooi geschreven stukje hoor don Quijote! Zal zeker eens even gaan googlen. Erg interessant die extra informatie die je steeds weet te geven!

Jacco van Stierop 4 september 2018 om 13:25

Prachtig omgeving inderdaad, ook leefgebied van de zwarte ooievaar.
https://www.youtube.com/watch?v=DM9VeqCeOYs

Merlinappa 4 september 2018 om 08:35

Kans op waaiers? Die hoogvlakte oogt behoorlijk kaal.

pietjeboemboem 4 september 2018 om 09:08

Trentin de snelste van een uitgedund peleton

Phoenix0000 4 september 2018 om 09:51

Het is 2018

chasse patat 4 september 2018 om 11:22

Enige kans op een sprint deze week? Ik zie de etappe van donderdag toch ook als een etappe met sprinterskansen. Is golvend terrein. Dat kan Viviani denk ik wel aan. 2 Jaar geleden daar op vakantie geweest. Dat gaat prachtige beelden op TV opleveren. Ik vraag mij alleen af of ze donderdag tot de vuurtoren rijden. Op de kaart lijkt het wel zo. Het laatste stuk tot de vuurtoren is best een smalle weg, tenzij ze dat nog hebben verbreed.

Lopopodium 4 september 2018 om 12:03

Grappig profiel. Vlak, en dan een dip naar beneden in plaats van een bult omhoog.

Headlines

Materiaalzone

Populair