Vuelta 2018: Yates slaat dubbelslag op Les Praeres de Nava, Kruijswijk maakt indruk
foto: Luis Ángel Gómez
zaterdag 8 september 2018 om 17:31

Vuelta 2018: Yates slaat dubbelslag op Les Praeres de Nava, Kruijswijk maakt indruk

Simon Yates heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott wachtte op de slotklim af tot de laatste kilometer en plaatste vervolgens zijn aanval. Rigoberto Uran, Nairo Quintana en Miguel Ángel LópezAlejandro Valverde, Steven Kruijswijk en Thibaut Pinot hadden daar geen antwoord op, waardoor Yates met enkele seconden voorsprong over de finish kwam en de leiderstrui overnam van Jésus Herrada.

In de eerste dertien etappes van de Vuelta wisten slechts twee renners uit de top-10 van het klassement bonificatieseconden te behalen. Dat zegt wat over de successen van de vroege vlucht deze ronde. In de veertiende etappe waren de klassementsrenners daarom vastberaden om zelf eens voor de etappezege te strijden.

Sterke kopgroep met Kwiatkowski en Woods
De voorsprong van de vroege vlucht werd daarom – in tegenstelling tot de afgelopen etappes – goed onder controle gehouden. Thomas de Gendt, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Brent Bookwalter en Ivan Garcia Cortina zaten in die kopgroep, maar kregen met een maximale voorsprong van vier minuten nooit echt de ruimte.

Herrada verliest leiderstrui na offensief Bahrain Merida
Cofidis controleerde het peloton voor leider Herrada en kreeg bij tijd en wijle hulp van een mannetje van Astana en Movistar. Later kreeg de Franse ploeg voor deze inspanning de rekening gepresenteerd. In de afdaling van de Alto de la Mozqueta opende Bahrain Merida – de ploeg van Ion Izagirre – het offensief. Hier verloor Herrada zijn leiderstrui. Een groep van twintig renners scheidde zich hier af van het peloton, met daarbij alle andere klassementsrenners.

De kopgroep – waar De Gendt zijn ketting eraf had getrapt en Wood was weggevallen – werd in deze periode genaderd tot dertig seconden, maar het gat werd pas aan de voet van de Praeres de Nava dichtgereden.

Kruijswijk maakt indruk, Yates slaat dubbelslag
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Steven Kruijswijk opende daarin al vroeg de aanval. Hij reed een aantal seconden voorsprong bij elkaar met nog vier kilometer te gaan, maar de andere favorieten sloten op 2,3 kilometer van de finish weer aan. Op Wilco Kelderman na. Hij kon het tempo niet meer volgen en zou meer dan een minuut verliezen.

Zeven klassementsrenners bleven met elkaar over in de laatste kilometer. Quintana en López waren vlak daarvoor even in de aanval, maar ook zij werden teruggepakt. Yates plaatste daarna zijn winnende aanval. Niemand kon de Brit volgen, zelfs Valverde niet. Al kwam hij in de laatste paar honderd meter met López nog erg dichtbij. Met zijn zege nam Yates de leiderstrui over van Herrada. Kruijswijk eindigde op de zesde plaats en steeg in het klassement naar de vijfde plaats.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
8 september 2018 17:34
Wat laf gereden door Lopez. Overal mee maar bij niemand willen overnemen. Deksel op de neus met de net-gemiste ritzege.
    8 september 2018 17:41
    Yates reed net zo laf, alleen had een betere timing. Bleef heel kalm (relatief natuurlijk) in het wiel, en van wiel naar wiel uiteindelijke de explosie op het juiste moment. Mijn ‘vriend’ zal het echter nooit worden, maar natuurlijk wel een gave.
    En Kruiswijk natuurlijk dapper en moedig door er al vroeg aan te beginnen. Misschien naief, aan de andere kant, kan hij ook niet mee met de explosievere renners dus ook wel de juiste keuze.
    Jammer van Kelderman, dacht even op een beeld te zien dat hij terug kwam op Pinot, maar dat was of een verkeerd beeld, of hij is zich nog flink tegengekomen het laatste stuk.
    Mooie koers gezien !
    8 september 2018 17:46
    Ik denk dat Yates ook wel aan z'n max zat op een gegeven moment. Lopez ging zo makkelijk met Quintana mee, als ie daar had overgenomen hadden ze hem nooit teruggezien.
    9 september 2018 01:11
    Kelderman zat na lossen eerst nog vrij kort achter pinot en uran ja. Daarna uit beeld en op het einde nog door veel gepasseerd vermoedelijk. Izaguire finisht weer net achter wat de kopgroep was laatste kilometers. Heeft nog veel goedgemaakt want lag er stuk eerder af dan kelderman
8 september 2018 17:35
Kruijswijk goed en gedurfd. Kelderman valt tegen.
8 september 2018 17:37
Kruijswijk verrast erg positief. En dan Valverde, wat reed die weer ongelofelijk sterk zeg. Yates, tja, wat zullen we daar over zeggen...
8 september 2018 17:37
Kruijswijk dapper en sterk gereden. Beter vroeg aanvallen dan anoniem op een minuut binnenglijden. Bravo!
8 september 2018 17:37
Kruiswijk is echt goed. Die gaat nog ver komen met de TT en de etappes in de laatste week voor de boeg. Ik zie hem wel podium rijden.
    8 september 2018 17:43
    Vooral in de ITT kan hij aardig wat tijd pakken want de meeste hebben niet zo'n goede tijdrit op het vlakke.
8 september 2018 17:39
Heerlijk spektakel die slotklim!
8 september 2018 17:39
Steven nu vijfde?
8 september 2018 17:39
Kelderman verliest wel veel tijd als hij nog naar het podium wil.
8 september 2018 17:39
Georg op 7.42 binnen
8 september 2018 17:39
Quintana ook met een paar typische Quintana uitvallen - een paar keer een paar meter pakken, inhouden en uiteindelijk niks overhouden. Dat doet Yates dan beter - zonder dat ik Yates een leuke renner vind.
8 september 2018 17:40
Bravo Kruijswijk! Op zon puist wat eigenlijk niet zijn ding is. Ik kijk uit naar de derde week! Maar wat is er met Bennett aan de hand?
    8 september 2018 17:46
    geruchten gaan dat hij ziek is
8 september 2018 17:40
De La Cruz en Bennett nu wel helemaal uitgeschakeld voor het klassement (tenzij het peloton weer minuten gaat weggeven in de tussenritten).
8 september 2018 17:40
Mooie klim, hoor. Beestachtig ding!
8 september 2018 17:40
Bennett en kelderman lekker in de aanval morgen.
8 september 2018 17:41
Zonde van Kelderman.

Kruijswijk sterk gereden. Knap hoe hij in het lichtgewichten geweld mee ging.

Pinot ook een straffe renner. Nog eerder gelost worden dan Kelderman, maar op karakter weer naar voren weten te rijden.
8 september 2018 17:42
Conclusie: Niemand gunt een ander het licht in de ogen. Morgen zullen de verhoudingen wel echt anders zijn, totaal andere klim. Moet zowat iedereen behalve Yates beter liggen dan vandaag (Valverde is altijd goed op Covadonga).
8 september 2018 17:43
Kruijswijk erg goed. De klim van morgen zou hem nog beter moeten liggen. In de tijdrit zou Kruijswijk ook nog tijd kunnen pakken op de lichtgewichten Yates, Lopez en Quintana.

Yates heeft slim gereden. Topfavoriet voor de eindoverwinning.
    8 september 2018 17:48
    Zolang Valverde op 20 seconden staat, is die toch echt de topfavoriet.
    Die pakt minimaal één minuut in de ITT.
    8 september 2018 18:29
    Uran niet vergeten. Verzwakt nooit in de derde week en staat kort in het AK.
8 september 2018 17:43
Kruijswijk wordt sterker en sterker... zou ook nu weer de 3e week de beste worden?

Yates... ik vind er echt niks aan, sorry. Ik snap niet dat mensen hem als 'aanvallend' zien. Hij is wel slim, natuurlijk.
    8 september 2018 17:47
    Yates is vooral vrij gehaaid.
    8 september 2018 18:21
    Giro gezien?
8 september 2018 17:45
Chapeau voor Steven Kruijswijk, die het niet schuwde om de aanval te zoeken op zo'n steile puist. Dat wordt alweer spannend morgen. Nu mooi in de topvijf.
8 september 2018 17:45
Lekker klimmetje. Kruis iets te vroeg, maar zoals iemand al zei.. waarschijnlijk goed om het zo te doen ivm minder explosief zijn. Jammer van Kelderman, maar na alle shit dit jaar zeker netjes. Valverde.. tsja.. ik zie het graag.
8 september 2018 17:45
Hulde voor de vele belachelijke reacties over Yates. Die was gewoon de slimste. Kruis was zo dom om constant maar op kop te blijven rijden. Die had ook kunnen weten dat yates waarschijnlijk de sterkste wss en had niet op kop moeten blijven toen die terug gepakt werd. Hulde aan yates door het gewoon het slimste te spelen
    8 september 2018 17:49
    Kruijswijk is sowieso niet explosief genoeg om van die springveren in de laatste kilometer te winnen. Ik snap zijn tactiek wel om de koers zo hard mogelijk te willen maken en gewoon in een strak tempo naar boven te rijden.
    8 september 2018 17:51
    Beetje dom dat jij niet snapt dat Kruijswijk gebaat is bij een tempo.
    De hele tijd die versnellingen zijn funest voor hem.
    8 september 2018 17:51
    Haha, alsof kruijswijk even was weggepoeft op het einde. Op die snelheid hebben de anderen niet veel voordeel. Hij heeft zijn opdracht perfect uitgevoerd, namelijk het minimaliseren van tijdverlies op zijn grootste concurrenten voor het podium. Onze Kruijs is zodoende gestegen in het klassement ten koste van een aantal anderen en heeft het podium nog in zicht.
    8 september 2018 17:53
    Als niet explosieve renner is steady hoog tempo rijden je beste optie, met de hoop dat de springveren breken...
    8 september 2018 17:53
    Kruijswijk was aan het anticiperen. Niet wachten tot een aanval, maar zelf van de voet van de klim maximaal rijden. Op kop rijden maakt niet uit op deze steile klim. Juist handig omdat het zo smal is.
    8 september 2018 17:57
    Dit was gewoon helemaal zijn ding en hij doet het dan ook.

    Al zijn giro etappezeges waren mooier maar dit is gewoon goed gedaan vandaag.
8 september 2018 17:47
Kruijswijk geweldig gereden. Hij verbaasd me wel met een tdf in de benen. Jammer dat een etappewinst voor hem zo moeilijk is want dat gun ik hem graag. Maar als je hem zo hoort wist hij vandaag goed waar hij mee bezig was. Kelderman die gisteren nog zei dat hij zich steeds beter voelt heeft wel een probleem want die komt niet eens de top 10 binnen. Was deze klim ook niet zijn ding?
    8 september 2018 17:50
    Kelderman toch een plaatsje dichter bij de top 10.
8 september 2018 17:49
Kruijswijk rijdt echt goed, en op een mooie wijze. Rijden naar eigen kunnen en inzicht, levert hem dit op. 5de en minder slijten dan de rest.
8 september 2018 17:53
Je blijft hem onderschatten die Kruijswijk, geen idee waarom.
    8 september 2018 18:08
    Ik vind Kruijswijk een uitstekende renner, maar denk het antwoord op je vraag te weten: na zijn valpartij in de Giro wordt hij toch als een loser beschouwd. Idem voor Kelderman. Moeilijk om van zo'n imago los te komen.
    8 september 2018 18:15
    @marcel1112
    Onzin, daarvoor werd Kruijswijk immers ook al zwaar onderschat. Maar leuk geprobeerd.
    8 september 2018 18:51
    @tendam

    Dus jij zag hem voor die bewuste Giro al als een potentiële GT winnaar? Knap. Ik zag zijn potentie ook wel in de voorgaande Giro's als eventuele ritwinnaar, wat hij niet heeft kunnen waarmaken, en als iemand die top 10 of top 5 kon rijden. Maar dat is het punt helemaal niet. Als Dumoulin iets langer in het bosje had moeten zitten en het peloton had geen moment van twijfel gehad had hij de Giro ook niet gewonnen. Dan was Dumoulin ook als loser beschouwd, en had "men" ook hem onderschat en gezegd dat hij nooit een grote ronde kan winnen.
    8 september 2018 18:54
    Haha, een loser nog wel. Iemand die de roze trui met 3 minuten voorsprong heeft in de laatste etappes en valt zien "we" als een loser? Speak for yourself.
    8 september 2018 18:57
    Voor mij is Kruijswijk hoe dan ook een Nederlandse sportlegende, zelfs internationaal. Mocht er met Dumoulin gebeurd zijn wat je schetst, idem.

    Resultaatfans horen niet in het wielrennen thuis trouwens, maar je bent alsnog van harte welkom.
    8 september 2018 18:57
    @Marcel112
    Ja, het jaar daarvoor had hij al 10 minuten aan zijn broek voordat de bergen begonnen. Daarna heeft hij eigenlijk niets ingeleverd en klom met de besten in de laatste week.
    Dus ja, het jaar daarvoor (2015) heeft hij al laten zien voor een podiumplek mee te kunnen doen.
    8 september 2018 19:37
    Verschil van mening. Moet kunnen. Ik kom nog uit de tijd dat Zoetemelk eeuwig tweede werd, maar herinner me slechts zijn enige overwinning in de TDF. Dat is het manco van Nederlandse sporters; tevreden zijn met zilver of brons, of erger nog 4de, 5de of 6de. Er is maar één plaats die telt, de rest verdwijnt in de vergetelheid.
    8 september 2018 19:43
    Wielrennen is bij uitstek een sport waar de nummer 2 (3,4 t/m laatst) nog geliefder of fameuzer kan worden dan de winnaar. Maar zoals jij het ziet mag ook natuurlijk, ieder zijn eigen beleving.
    8 september 2018 20:44
    @Marcel1112
    Iedere Fransman kent de opa van Mathieu van der Poel. Zijn grote rivaal, tevens landgenoot, was daarentegen weinig geliefd ondanks zijn indrukwekkende palmares. Te kil, te koud, te steriel.
    Een wielrenner blijft je bij omdat je iets van jezelf in hem herkent; successen staan hier los van.
8 september 2018 17:53
Mooie finale, Kruijswijk erg sterk maar heeft net wat te veel moeite met tempoveranderingen. Colombianen fietsen vooral tegen elkaar, Valverde toch weer erg taai. En Yates wint, knap, maar vooral uitgekookt.
    8 september 2018 18:58
    Colombia is dan ook geen team, dus wat mij betreft een loze uitspraak.

Reacties zijn gesloten.