Vuelta 2018: Kruijswijk stijgt naar podium, Dennis maakt favorietenrol waar

Vuelta 2018: Kruijswijk stijgt naar podium, Dennis maakt favorietenrol waar

foto: Sirotti

dinsdag 11 september 2018 om 17:43

Rohan Dennis heeft zoals verwacht de snelste tijd geklokt in de individuele tijdrit van de Vuelta a España. De Australiër bleek na 32 kilometer bijna een minuut sneller dan Joey Rosskopf en Jonathan Castroviejo. De grote winnaar onder de klassementsrenners was Steven Kruijswijk. De Nederlander eindigde knap als vierde, en stijgt in het klassement naar plaats drie. Simon Yates blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

La Camperona, Les Praeres de Nava en Lagos de Covadonga brachten het nodige spektakel, maar zorgden niet voor grote tijdsverschillen. De eerste vier in de stand – Simon Yates, Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Miguel Ángel López – stonden voor aanvang van de individuele tijdrit nog binnen de minuut. Dat zou echter veranderen na de zestiende etappe van deze Vuelta.

Daags na de rustdag stond namelijk de individuele tijdrit op het programma, voerend van Santillana del Mar naar  Torrelavega. Over een afstand van 32 kilometer moesten enkele heuveltjes worden bedwongen, maar de tijdrit voerde met name over vlakke wegen. Vanuit Nederlands oogpunt werd er reikhalzend uitgekeken naar de prestatie van Steven Kruijswijk, de nummer vijf in de stand. 

Topfavorieten voor de dagzege starten vroeg 
De Oostenrijkse tijdritspecialist Matthias Brändle had de ‘eer’ om als eerste renner van start te gaan. De coureur van Trek-Segafredo reed met 40:16 ook een zeer behoorlijke tijd, maar zowel Stephen Cummings (39:46) als Kasper Asgreen (39:07) doken een flink stuk onder de tijd van Brändle.

Asgreen mocht vervolgens plaatsnemen in de hot seat, maar was dit ook voor lang? De drie topfavorieten voor de dagzege – Rohan Dennis, Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo – waren namelijk al bezig aan hun tijdrit. Het drietal stelde ook zeker niet teleur aan het eerste tussenpunt.

Rohan Dennis blaast tegenstand weg 
Het was Dennis die hier met 12:10 de toptijd realiseerde, op ruime afstand gevolgd door Castroviejo (+20 seconden) en Campenaerts (+ 30 seconden). De Australiër ging door op zijn elan, want aan het tweede tussenpunt was hij bijna een minuut sneller dan zijn Spaanse tegenstrever. Aan de finish bleek het verschil vijftig seconden in het voordeel van Dennis.

Dit bleek voldoende voor de zege, want goede tijdrijders als Joey Rosskopf (38:47), Nelson Oliveira (39:03) en Michał Kwiatkowski (38:48) beten hun tanden stuk op de tijd van de BMC-renner. Hierdoor mocht Dennis zijn zesde tijdritzege van het seizoen bijschrijven. Eerder won hij al tijdritten in de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico en de Giro d’Italia. Daarnaast kroonde hij zich tot Australisch kampioen tegen de klok, en won hij twee weken geleden de openingstijdrit van de Vuelta.


Kruijswijk op weg naar sensatie? 
De klassementsrenners vochten een uur na de aankomst van Dennis hun eigen duel uit. Alhoewel: onze landgenoot Kruijswijk leek even op weg naar een sensationele prestatie. De Nederlander klokte aan het eerste tussenpunt een tijd van 12:05, waarmee hij vijf seconden sneller was dan Dennis.

De kopman van LottoNL-Jumbo smeerde de concurrentie tijd aan. Valverde (12:22), Simon Yates (12:25) en Enric Mas (12:27) wisten de schade te beperken. De Colombianen Quintana (12:45) en López (12:45) keken echter al tegen een behoorlijke achterstand aan.

Steven Kruijswijk – foto: Sirotti

Yates en Kruijswijk grote winnaars, Movistar verliest 
Kruijswijk en Mas bleken hun race goed te hebben ingedeeld. Met tijden van 27:29 en 27:43 kwamen ze niet in de buurt van Dennis aan het tweede tussenpunt, maar ze wisten wél tijd te pakken op de concurrentie. Yates leek met 27:53 zijn rode trui te redden, zeker omdat Valverde wat van zijn pluimen verloor. De Spanjaard klokte ‘slechts’ 28:07, waarmee hij maar liefst 38 seconden trager was dan Kruijswijk.

Quintana (28:35) en López (28:48) verloren zelfs nog meer tijd op Kruijswijk, waardoor het podium lonkte voor de Nederlander, die aan de streep een puike 38:48 noteerde. Hiermee pakte de Brabander driekwart minuut op Yates en Valverde, en meer dan één minuut op het Colombiaanse duo Quintana-López.


Yates blijft leider, Kruijswijk nu derde
Kruijswijk vindt zichzelf nu terug op een knappe derde plaats in het klassement, op 52 seconden van Simon Yates. De Brit heeft nu een voorsprong van 33 seconden op zijn naaste belager Valverde. Quintana – de andere troef van Movistar – kijkt nu tegen een achterstand aan van 1:15.

Een andere winnaar is Mas, die door zijn sterke tijdrit López voorbij steekt. De jonge Spanjaard volgt nu als nummer vijf op 1:30 van Yates. Na López – die nu tegen een achterstand aankijkt van meer dan anderhalve minuut – volgen Thibaut Pinot, Ion Izagirre, Rigoberto Urán en Tony Gallopin.

Dit artikel delen:

87 Reacties

Tour 11 september 2018 om 18:08

Yates heeft het nog steeds geen drie weken volgehouden. Yates mist letterlijk en figuurlijk body. Daarom kwam Valverde dichterbij de laatste 10km van deze tijdrit.
Hoe nu verder.
De vlakke etappe met een ongelooflijk tempo afraggen. En daardoor Yates kapot rijden.
De bergetappes, kopgroep en boni’s laten gaan. In elk geval, niet uit je wiel laten sprinten, voor de boni’s.
En op eigen kracht vertrouwen en doorstampen omhoog. Dan laat Valverde het wel afweten. Quintana haakt ook wel af.
Mas lijkt me de frisheid zelf, die kan zich zelf ook nog tegenkomen.
Steven lijkt een goede ploeg te hebben, maar hoe goed is Kuss nog, en wat willen deze buitenlandse renners over houden voor het WK ?

Wielrennertje 11 september 2018 om 18:12

Ervan uitgaand dat Movistar en Astana niks meer gaan proberen en Kruijswijk stilletjes zijn gang laten gaan..

peterwinnen 11 september 2018 om 18:10

Yates moet ik nog zien…verliest op het eind toch behoorlijk wat

Maenhout 11 september 2018 om 19:10

Het laatste deel was dalend en vlak, daar is voor een vlo niets te halen. Daar gaat het puur om motorvermogen.

tendam 11 september 2018 om 18:13

Die Kruijswijk, wat een taaie, niet kapot te krijgen. Ik denk dat Valverde nog wel kraakt, Lopez en Mas lijken mij momenteel de grootste bedreigingen voor z’n podiumplek. Yates is een groot vraagteken.

FDJ 11 september 2018 om 20:11

Het zou logischer zijn als Lopez nog kraakt m.i. op die leeftijd voor het eerst 2 grote rondes zo sterk rijden… zou bijzonder zijn.

Tour 11 september 2018 om 18:14

Het verlies van Yates kwam omdat het parcours een beetje af liep of vlak was. Dan komt Yates vermogen per kg lichaamsgewicht te kort ten opzichte van de zwaardere en sterkere renners.

Jowinho 11 september 2018 om 18:56

En de tijdswinst pakte hij omdat het omhoog liep. Wat is je punt?

HennieK 11 september 2018 om 21:26

Tour: Je bedoelt puur vermogen denk ik. Vermogen per kilo is specifiek voor het klimmen.

Tripodboom 11 september 2018 om 18:20

Even Dennis niet meerekenen, want die kon 3 pannenkoeken inhalen en had de afgelopen week gespaard, dan wordt Kruijswijk hier gewoon tweede! Grote klasse!

Mwielerfan 11 september 2018 om 19:58

En zonder rosskopf en nog eentje wint ie!

Jungle Man 11 september 2018 om 18:24

Quintana kan nog altijd uitpakken komende zaterdag. Dat geldt ook voor angel lopez en mas

Jacco van Stierop 11 september 2018 om 18:24

Kruijswijk doet zo wel goede zaken, puike prestatie. Ik had niet verwacht dat hij vandaag zulke verschillen kon maken op zijn naaste concurrenten. Wordt zo wel een spannend slot. Movistar zou met ploegenspel kunnen proberen Yates te slopen en wie weet kan Kruijswijk daarvan profiteren. Die Mas ontwikkelt zich trouwens ook wel heel goed.

Handige Harry 11 september 2018 om 18:28

Ik zie nu mensen roepen dat hij zijn positie moet verdedigen maar hij moet gewoon Yates alles laten opknappen.

Sonsbach Allstars 11 september 2018 om 18:34

Helemaal mee eens; laat in eerste instantie Movistar en MALopez maar aanvallen en Yates alles op laten knappen.
En Kruiswijk rustig meepeddelen en energie sparen.

Floris 11 september 2018 om 18:28

Woooow Kruijswijk, klasbak. Ben heel erg benieuwd waar dit toe gaat leiden.

Maarre, what’s with Bennett? Heeft die ingehouden, of is hij niet goed meer?

Sunnyweb 11 september 2018 om 18:31

Kruijswijk heeft mij weer heerlijk verbaasd. Na zijn betreurde giro leek het even weg maar dit jaar is hij er weer helemaal. Ik hoop dat hij zijn hoge nivo vol kan houden en anderen breken. Dat zal hij nodig hebben want hij is niet de beste finisher en bonificaties pakt hij dus niet snel. Het zal spannend worden tot de laatste klim. Movistar moet iets doen en als die zichzelf kraken met aanvallen dan is dat mooi meegenomen. Laat Yates het werk maar opknappen. Hoewel Kruijswijk wel durft. Per dag bekijken dan maar want de laatste week is begonnen en vorig jaar liep Kelderman het podium in de laatste klim nog mis.

Grobbel 11 september 2018 om 18:36

Kruijswijk nu achtereenvolgens 6e, 5e en 4e in de daguitslag. Dat belooft wat voor morgen. ;)

simonvanderzee 11 september 2018 om 22:17

Ja, wordt ie misschien wel 3e!

Sonsbach Allstars 11 september 2018 om 18:36

Mocht iedereen zich morgen inhouden dan zie ik Yates op die korte loeisteile aankomst weer secondes + boni’s pakken en Kruiswijk helaas secondes verliezen aangezien het niet zijn ding is

Romāns Vainšteins 11 september 2018 om 18:40

De eerste 6 rijden allen gewoon nog voor de winst. Vuelta alweer de spannendste ronde, begint een zekerheidje te worden onderhand.

Jibi 11 september 2018 om 18:42

Op 13 augustus 2018 laat Lars Boom het volgende optekenen:

Lars Boom: “Wil aan iedereen demonstreren dat ik er nog altijd ben …
https://www.wielerflits.nl/…/lars-boom-wil-aan-iedereen-demonstreren-dat-ik-er-nog-a…
13 aug. 2018

Vandaag heeft hij inderdaad gedemonstreerd dat hij er nog altijd is.

Lars Boom werd in de tijdrit 161e op 7 min. o2 sec. Jongens,jongens toch!

tendam 11 september 2018 om 18:46

Hij staat gewoon tussen z’n ploeggenoten… waarom mag Boom niet gewoon knecht zijn? Vreemd genoeg zijn het z’n haters die het meest van hem verwachten.

leegloper 11 september 2018 om 18:50

Jibi, je kunt ook zeggen dat De Tier te hard heeft gereden vandaag.

Romāns Vainšteins 11 september 2018 om 18:55

Boom heeft deze ronde so far laten zien dat hij best prima in een dienende rol mee kan. Je kan de man ook nog eens vooruit sturen en als joker op de keien inzetten. Verlengen die hap.

EddyB1958 12 september 2018 om 08:20

Jumbo kan beter wat € besteden aan jong talent,dan aan Boom.

vanuit de kantlijn 11 september 2018 om 18:43

Prima als Yates morgen voor de boni's gaat bikkelen, die gaat ie hopelijk dubbel en dwars cash terugbetalen zaterdag…

T80JZ 11 september 2018 om 18:43

Misschien wordt Kelderman wel de beste helper van Kruiswijk. Die laatste zal dat goed kunnen gebruiken en Kelderman en Kruiswijk kunnen goed met elkaar opschieten.

Nooit te vroeg juichen bij een podiumplaats van iemand van TLJ of de ploegen die daaraan vooraf gingen. Maar Kruiswijk is het wel ontzettend gegund. Topprestatie vandaag en topprestaties dit seizoen.

Mwielerfan 11 september 2018 om 20:05

Lijkt me fantasietje. Al kan het als de belangen samenvallen.

Ploeg is hetzelfde hoor. Alleen sponsors anders.

Drossard Kudus 11 september 2018 om 18:44

Ik vind dat Mas nogal onderschat wordt. Iedereen kijkt een beetje over hem heen, terwijl hij er toch netjes tussen staat. Zou me niet verbazen als hij daarvan gebruik kan maken en hier podium weet te rijden.

Laatste man 11 september 2018 om 18:53

Kruijswijk heel gaaf. Hopelijk kan die stand houden. Rosskoff, Mas, Asgreen en De Plus ook sterk.

T80JZ 11 september 2018 om 19:13

Het ziet er dus naar uit dat Groot-Brittannië dit jaar de Giro, de Tour en de Vuelta gaat winnen.

FrankyCerami 11 september 2018 om 19:25

Je vraagt je af die in hun thee doen.

Demprino 11 september 2018 om 23:28

Dat zou dan 5 op een rij worden voor ze.

MDKIDW 11 september 2018 om 19:49

Kruissie heeft een top tijdrit gereden, dus met de inhoud zit het goed en de moraal is hoog. Dat geeft de burger moed.

Astana en de moviestars gaan zeker nog wel wat proberen de komende dagen.
Yates de te kloppen man moet een slechte dag hebben will kruissie hem verslaan maar hij heeft toch ook een redelijke tijdrit er uit gestampt.
Mas rijdt inderdaad ook een sterke vuelta zeg en ik verwacht ook nog wel een aanval ergens van pinot.. Kortom de komende dagen gaat voor de liefhebber om van te smullen worden. Zin an

assen 11 september 2018 om 20:00

Gezien zijn gewicht, heeft Yates toch de beste rijdrit gereden, samen met Kruijswijk.
Dat de Colombianen door het ijs zouden zakken (al valt het nog mee), en Mas het zo goed zou doen had ik verwacht. Valverde viel me wat tegen.

Omdat Yates een slechte ploeg heeft, zou het me niet verbazen als TLJ Yates naar de overwinning rijdt.

TLJ en Movistar hebben, als ik het me goed herinner, hier en daar wat conflictjes gehad. Na deze Vuelta misschien wat meer – ik zie uit naar de komende dagen. :-)

Mwielerfan 11 september 2018 om 20:06

Wat voor conflictjes?

Lapjestrui 11 september 2018 om 20:27

Belkin vs Valverde. Dat oud zeer zal wel verjaard zijn maar wordt zeker een strijd tussen de Movi’s en TLJ voor podium.

Romāns Vainšteins 11 september 2018 om 21:14

Valverde weegt toch ook nagenoeg niets ? Volgens mij is Kruijswijk ruim zwaarder.

assen 12 september 2018 om 13:25

Of het rijden van Movistar achter Kruijswijk in de etappe naar de Alp dit jaar.

Covadonga 11 september 2018 om 20:04

Wat is eurosport toch een k#tzender.

Zit ik de herhaling te kijken van de tijdrit, komt er om de haverklap reclame van niets, beelden van de us open en dergelijke onzin. Maar als klap op de vuurpijl schakelen ze over op snooker en laten ze de finish van de laatste drie renners + de uitslag niet zien. Echt niet te geloven. Wat een baggerzender is het toch.

EddyB1958 12 september 2018 om 08:25

Download de vrtnu app eens ,is gratis,werkt in de EU.

Bergje over 11 september 2018 om 20:32

Top Kruijswijk. Kelderman niet goed genoeg zelfs niet op zijn terrein, teleurstellend. 12-13e plek in ak, meer zit er niet in. Hopelijk kan hij een keertje aanvallen.

Jibi 12 september 2018 om 00:07

@leegloper

Het grapje via Floris de Tier richting Lars Boom begrijp kan ik wel waarderen. Toch is de uitslagenlijst van Floris een stuk beter dan die van Lars Boom. Hij is 7 jaar jonger dan Boom. Het valt me wel op dat hij – net als Lars- vaak afstapt. Bron: wvcycling.com.

toke 12 september 2018 om 03:29

Dat afstappen heeft met zijn verleden als veldrijder te maken……Die stappen regelmatig af om een stukje te klunen……..Hij heeft de verwachtingen die velen van hem hadden maar zelden waar gemaakt…….Salaris zou wat mij betreft wel wat naar beneden mogen.

EddyB1958 12 september 2018 om 08:31

Mooie prestatie van het 23 jarige trio van Quick Step Floors Asgreen,De Plus en Mas. Hopelijk is De Plus na een mindere tweede week terug paraat om Mas bij te staan,of misschien al een interimjob in dienst van Kruijswijk.

  • 1
  • 2

Volg hier