Vuelta 2018: King kroont zich ritwinnaar op La Covatilla voor Mollema, Yates pakt rood

Vuelta 2018: King kroont zich ritwinnaar op La Covatilla voor Mollema, Yates pakt rood

foto: Sirotti

zondag 2 september 2018 om 17:47

De negende etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Ben King. De Amerikaan van Dimension Data was na een etappe van 200 kilometer tussen Talavera de la Reina en La Covatilla de sterkste van de vroege vlucht. Bauke Mollema werd op de steile slotklim tweede, net als in de etappe naar Roquetas de Mar. Voor King is het zijn tweede ritzege van deze ronde.

De nieuwe rode trui hangt om de schouders van Simon Yates. De Britse kopman van Mitchelton-Scott wist in de finale genoeg afstand te nemen om Alejandro Valverde te passeren in het klassement. Zijn voorsprong is één luttele seconde. Rodetruidrager Rudy Molard moest vroeg op de slotklim al lossen.


Mollema en Leezer in de vlucht
Een kopgroep van elf wist zich al vroeg los te maken van het peloton. Bollentrui Luis Ángel Maté (Cofidis) was de aanstichter van de groep, die verder bestond uit de best geplaatste Ben King (Dimension Data), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Dylan Teuns (BMC), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Aritz Bagües (Euskadi-Murias), Jezus Ezquerra (Burgos-BH), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Kevin Vanbilsen (Cofidis) en Tom Leezer (LottoNL-Jumbo). Zij kregen de vrijgeleide en beetje bij beetje meer voorsprong van het peloton.

King virtueel in het rood
Groupama-FDJ controleerde het peloton en liet het verschil groeien tot boven de negen minuten. Dat betekende dat ritwinnaar King virtueel in de rode leiderstrui reed. Zijn achterstand op Rudy Molard in het klassement bedroeg 6.34 minuut. In de tussentijd had Maté de meeste bergpunten gegrepen op de drie beklimmingen in het eerste deel van de etappe, al werd het hem niet makkelijk gemaakt door zijn medevluchters.

Kopgroep gaat voor de dagzege: Mollema jaagt op King
Dertig kilometer voor het einde demarreerde Thomas De Gendt uit de kopgroep. Na een tweede versnelling bleven de beste klimmers over: Mollema, King, Mas, Teuns, Hollenstein en Maté gingen in zijn spoor mee.

Bauke Mollema – foto: Sirotti

Acht kilometer voor de voet van La Covatilla lag een zeer steile muur, bezaaid met stenen door smalle straatjes. King nam daar afstand van zijn medevluchters, nadat hij eerder met Mas was weggesprongen. De renner van Dimension Data pakte anderhalve minuut op de groep-Mollema.

De Nederlander ging op de eerste steile flanken van La Covatilla solo achter King aan. Met moeite wist Mollema het gat kleiner te maken. Hij bleef hangen op een twintigtal seconden van King. Dat de laatste twee kilometers afvlakten, speelde mee in het voordeel van de Amerikaan.

De strijd der favorieten: Kelderman laat zich zien
Movistar en Sky namen het commando over van Groupama-FDJ in aanloop naar de slotklim. Aan de voet daarvan lieten ook Bahrain-Merida en BORA-hansgrohe zich zien. Rodetruidrager Molard was niet opgewassen tegen het tempo dat opgelegd werd in de favorietengroep.

De favorieten bestoken elkaar – foto: Sirotti

Rafal Majka bepaalde het tempo in dienst van Emanuel Buchmann, waardoor de deur achterin de groep openstond. LottoNL-Jumbo trok vervolgens stevig door, maar het was wachten op een demarrage van een van de favorieten. Miguel Ángel López opende het bal, gevolgd door landgenoot Nairo Quintana. Van een stil moment probeerde Wilco Kelderman vervolgens te profiteren met een ferme versnelling, maar hij werd gecounterd door Quintana, López, Rigoberto Urán en Ion Izagirre.

Simon Yates volgde nog in het kielzog van de groep-Kelderman, maar een groep met onder meer Alejandro Valverde, Steven Kruijswijk en George Bennett gaf meer dan tien seconden toe. Hierdoor is Yates de nieuwe drager van de rode leiderstrui. Michal Kwiatkowski behoorde namelijk niet tot de favorietengroep en Valverde verloor vijftien seconden op de Britse klimgeit.


Verschuivingen in het algemeen klassement
In het algemeen klassement schuift Nairo Quintana op naar de derde plaats, op 14 seconden van Yates. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) is de nummer negen op 43 seconden, vlak voor ploeggenoot George Bennett. Wilco Kelderman (Sunweb) schuift na zijn sterke finale op naar de veertiende plaats in het klassement, op 1.50 van de nieuwe rode trui.

Maandag is de eerste rustdag in de Vuelta a España.

Dit artikel delen:

86 Reacties

Bettinwel 2 september 2018 om 17:50

Jammer! Maar achteraf niet in de buurt van winst, op 1 km. was het klaar. Wel prima gereden!

0
123poetertjes 2 september 2018 om 17:50

Achteraf wel een slimme zet geweest om in Donostia al wat concurrentie uit de weg te ruimen.

0
Haanaf 2 september 2018 om 17:51

Yates of Valverde. Spannend.

0
Handige Harry 2 september 2018 om 17:51

Mollema gewoon dom gereden, zat lekker zich te bevoorraden toen King wegreed.

Kelderman heel sterk, de mannen van TLJ iets minder vandaag.

0
Cap 2 september 2018 om 17:55

Mollema kon prima mee met King maar zat net ff aan de wagen bidonnetjes en reepjes aan te nemen toen King wegreed. Hij zag het en keer ernaar. Vervolgens wilde de groep niet rijden. Gegokt en verloren dus.

0
Handige Harry 2 september 2018 om 17:56

Dat de groep naar hem ging kijken, is toch logisch.
Hij is op papier de beste klimmer van de kopgroep.

0
Romāns Vainšteins 2 september 2018 om 17:58

idd dom en dat nog terwijl we hier duidelijk aan het waarschuwen waren.

Hij had tot de voet alles even vinnig dicht moeten kletsen op een moetontnemende wijze.

0
Cap 2 september 2018 om 18:01

Logisch ja, aan de andere kant willen zij natuurlijk ook allemaal winnen, en je kan hun benen niet voelen. Dus voor hetzelfde geld rijdt er iemand mee. Maar Mollema zat ernaar te kijken hoe het gebeurde terwijl hij zelf een bidon aannam dus het is zijn eigen schuld. Desnoods poef je er daarna alsnog naartoe als je ziet dat de beste 2 vooraan rijden. Maar blijkbaar kon hij het verschil ook niet meer dichtknallen op de kasseien in het dorp, want dat was vervolgens natuurlijk hét moment. Nee, het werd anderhalve minuut. Gewoon niet slim gereden.

0
Sunnyweb 2 september 2018 om 18:07

Mollema had dit beter uit moeten spelen. Winst zat hier gewoon in. Eerst dat sleuren op kop maar niet reageren op King en vervolgens reepjes of zo gaan halen. Bluffen is niet altijd slim. Dan gaat iedereen naar hem zitten kijken en daardoor begint hij er te laat aan. Oorzaak-gevolg. Weg etappewinst.

0
Jean Dumas 2 september 2018 om 20:09

Klopt wel, was fataal.

0
Matje VdP 2 september 2018 om 20:22

Auw, RV. Moetontnemende? Dan ontneem je het gevoel dat iemand anders moet?

0
FBahamontes 2 september 2018 om 17:52

Einde klassementsambities voor Lotto Jumbo.
Ook dom om Kuss zo als knecht in te zetten, die is duidelijk (veel) beter dan Kruijswijk en Bennett.

0
ghostwriter 2 september 2018 om 17:52

Einde klassementsambities voor Lotto Jumbo?! Gast waar heb je het in godsnaam over?!

0
Handige Harry 2 september 2018 om 17:54

Ja laten we de handdoek in de ring gooien nadat je een half minuutje verliest.

0
tendam 2 september 2018 om 17:55

Als je het podium bedoelt, inderdaad. En Kuss had er inderdaad beter aan kunnen blijven hangen in de eerste paar ritten, die is duidelijk de sterkste.

0
FBahamontes 2 september 2018 om 17:57

Natuurlijk bedoel ik het podium, waarom zou je rijden voor plek 4? Of je nou 4e of 44e wordt is totaal irrelevant als klassementsrenner. Podium is het enige dat telt en dat is nu definitief buiten bereik. Als je hier al niet met de beste mee kan verlies je verder op nog veel meer tijd.

0
Handige Harry 2 september 2018 om 17:57

Hoe kom je erbij dat Kuss de sterkste is?

0
ghostwriter 2 september 2018 om 18:01

Kruijswijk staat op '43 en Bennett of '48. Ze zijn dus nog volledig in de strijd om een podiumplaats.

@FBahamontes
"Natuurlijk bedoel ik het podium, waarom zou je rijden voor plek 4? Of je nou 4e of 44e wordt is totaal irrelevant als klassementsrenner."

Grapje toch zeker?! Want iemand die vaker naar het wielrennen kijkt moet weten dat dit absoluut onzin is.

@Ten Dam
"Dat zie je aan alles. Kruijswijk en Bennett moeten aan hem vragen of het wat trager kan."

Kuss is erg sterk maar ik zie niet in waaraan je kan zien dat hij sterker is dan Kruijswijk en Bennett.

0
tendam 2 september 2018 om 18:02

@fbahamontes
Als klassementsrenner telt de hele top-10, zeker als je George Bennett heet.

@handige harry
Dat zie je aan alles. Kruijswijk en Bennett moeten aan hem vragen of het wat trager kan.

0
NDI22 2 september 2018 om 18:03

Er komen nog 7 berg etappes en een tijdrit, maar nee, alles is al verloren na een halve minuut tijdsverlies. Doe eens normaal man.

0
KimJungPoels 2 september 2018 om 18:14

Wat een bullshit zeg, al het verschil wordt hier op het aflopende vlak gemaakt, Bennett zit er nog goed bij, en er komen nog zoveel etappes waarin iedereen constant moet zijn. MAL leek ook nooit top-3 te gaan rijden in de Giro en deed het toch.

0
Romāns Vainšteins 2 september 2018 om 18:52

Alleen podium telt – blabla
Alleen de winst telt – blabla
Alleen alles winnen telt – blabla
Alleen de allerbeste van je generatie zijn telt – blabla
Alleen de allerbeste ooit zijn telt – blabla

Mijns inziens de grote bottleneck van sport, altijd wat te zeiken. Hoogtepunt vandaag was de dorpspassage te Bejas. Die staat op het netvlies met al die mooie keitjes, nauwe straatjes en oude huisjes.

0
Wielrennertje 2 september 2018 om 20:21

Is inderdaad heerlijk Spaans, die klimmetjes door nauwe straatjes in van die dorpjes.

0
Romāns Vainšteins 2 september 2018 om 17:52

Wie rood nu ? Quintana ?

OK, Yates dus en Valverde toch iets minder ver dan ik dacht.

0
Kelder is de Man 2 september 2018 om 17:54

Yates

0
goose 2 september 2018 om 17:52

Mooie koers en verdiende winnaar!
Leuk dat de durver beloond wordt.

0
Romāns Vainšteins 2 september 2018 om 17:52

‘Einde klassementsambities voor Lotto Jumbo’

Was een snijdende windklim, volgende etappes zijn weer anders.

0
Poeksel 2 september 2018 om 17:54

TLJ nieuwe nummer 1 in het ploegenklassement, denk ik.

0
Kelder is de Man 2 september 2018 om 17:54

Wilco ftw

0
LyndaLid 2 september 2018 om 17:55

Kelderman had nu in het rood gestaan zonder die lekke band denk ik? Man, laat hem niks meer overkomen nu en we gaan nog wat meemaken… Maar die 1.40 gaan nog heel duur zijn!

0
Kelder is de Man 2 september 2018 om 17:56

Zuur inderdaad..

0
Lionel Gesink 2 september 2018 om 18:02

Misschien wordt het juist zijn redding.. Hij heeft geen ploeg om nog 2 weken te verdedigen dus laat hem lekker zo laat mogelijk de rode trui pakken..

0
tendam 2 september 2018 om 17:56

Kelderman wordt steeds beter. Ook wel echt een slotklim voor hem. Zonde van dat tijdverlies.

0
LyndaLid 2 september 2018 om 17:59

Dit was inderdaad duidelijk wat voor Kelderman, met die vlakkere uitloper in de wind. Wat overigens ook laat zien hoe goed Quintana, Lopez, Izagirre en Uran zijn. Stuk voor stuk lichtere jongens natuurlijk, vooral die eerste twee Colombiaantjes.

0
Petros 2 september 2018 om 18:44

Kelderman verloor 1.44 en staat nu op 1.50. Hij had zonder een lekke band dus derde gestaan op 0.06 van Yates. Erg zonde.

0
Wielrennertje 2 september 2018 om 17:57

Yates rood dus, met Valverde 1 sec. erachter, zit erg dicht op elkaar allemaal. Jammer voor Mollema, weer 2e…

0
Jacco van Stierop 2 september 2018 om 17:59

Prachtige, spannende finale. Heel knap van King om zo stand te houden, opnieuw een mooie zege voor hem; jammer voor Mollema maar dapper gestreden. Weinig vuurwerk voor de rest, Quintana nog steeds erg ondoorgrondelijk. Kelderman oogt lekker fris, Kruijswijk had niet zijn allerbeste dag.

0
DonQuijote 2 september 2018 om 18:01

Mooie rit zeg.

En dat Quintana niet meerijdt met Kelderman…hij staat maar 14 sec achter Valverde.
Soms denk ik dat precies de verhoudingen in dit land (Spanje) weergeeft waar mensen uit Latin America tweederangsburgers zijn.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 2 september 2018 om 18:34

Windmolens.

0
Jowinho 2 september 2018 om 19:15

Dus Quintana moet zijn eigen teamgenoot aanvallen die kans maakt op de rode trui. En dan is het nog niet zomaar een teamgenoot ook. Maar wel het uithangbord van die ploeg en dat al jarenlang.

0
Johnny7 2 september 2018 om 18:04

Als Kelderman gewoon altijd gaat aanvallen is hij niet kansloos voor de eindzege. Mooi gedaan. In de tijdrit gaat hij ook nog veel tijd pakken. En het team wat uitermate zwak is hoeft helemaal niets te doen. Hij had er slechter voor kunnen staan, natuurlijk ook een stuk beter.

0
SteadyEddy 2 september 2018 om 18:06

Geen Sky-renner in de top 10 van het klassement. Dat zien we niet vaak. Kelderman rijdt weer prima. Genoten van de strijd vooraan.

0
peterwinnen 2 september 2018 om 18:06

Laatste kilometers laten zien dat het belang van een ‘sterk team’ ook wel eens wat worden overdreven hier. Lotto Jumbo met vier man voorin, maar ze worden er allemaal vanaf gereden door ‘eenling’ Kelderman.

0
tendam 2 september 2018 om 18:08

Inderdaad, dat was de vorige keer ook zo met Yates. Niettemin zou Kelderman vermoedelijk graag een Sepp Kuss aan z’n zijde hebben.

0
Gebruikersnaam 2 september 2018 om 18:22

Als iedereen braaf samen blijft en wacht tot de laatste kilometer, dan kan je als eenmansploeg een grote ronde winnen. Het wordt problematischer als ze een col of 2 van het einde al vertrekken en je alleen in een vallei zit.

Vraag is natuurlijk wie dat gaat doen als Contador er niet meer bij zit. Heel misschien Lopez ooit eens.

0
Marcel1112 2 september 2018 om 18:39

Froome in de giro vergeten?

0
Wildebert 2 september 2018 om 18:41

Niet mee eens. Toen Wilco afgelopen week een ploeg nodig had, was die ploeg veuls te zwak. En kon er niets meer worden rechtgezet. Ook wielrennen is een teamsport geworden.

0
Mwielerfan 3 september 2018 om 00:27

Movistar probeert heel vaak zoiets met ploeggenoten in de vlucht. Werkt meestal niet want de kopmannen moeten wel sterk genoeg zijn

0
Jungle Man 2 september 2018 om 18:06

Pet af voor king.
Voor kelderman te hopen dat ie nog wat dichterbij kan komen.
Uran glibbert ook handig mee Naar de top 3
Zit er nog een ietwat langere tijdrit in de Vuelta?

0
ivo001 2 september 2018 om 18:07

Wel vreemd dat ze nog 2s verschil tussen Bennett en Valverde rekenen, hij zat praktisch aan het wiel.

0
mark vv 2 september 2018 om 18:07

Jammer van Mollema. Laat weer zien een echte vechter te zijn. Weinig doms aan hoe hij heeft gereden. Gewoon vette pech dat hij net bij de wagen was. van King het juiste moment gepakt om aan te vallen. Gewoon slim van King.

0
NDI22 2 september 2018 om 18:16

Nou ja, iemand in vorm ruim anderhalve minuut weg laten rijden is ook niet echt slim te noemen.

0
Handige Harry 2 september 2018 om 18:24

Hij ging naar de wagen nadat King demareerde, dus gewoon dom.
Geeft hier gewoon een ritzege cadeau.

0
Marcel1112 2 september 2018 om 18:43

Ja, dom. Misschien ook een beetje zelfoverschatting? De Mollema van 2 of 3 jaar geleden wint deze etappe gewoon.

0
Mwielerfan 3 september 2018 om 00:29

@mark hoop dat jij geen ploegleider wordt als je de tactisch zwakke punten hier niet zag

0
leegloper 2 september 2018 om 18:07

Zo jammer van Mollema. Was duidelijk de sterkste van de kopgroep achteraf. Maar achteraf de verkeerde laten wegrijden. Gelukkig weten we achteraf ook te zeggen wat hij dom deed, maar een andere keer moet je achteraf vaststellen dat een renner te veel hooi op zijn vork nam bij het reageren op veel demarrages. Maar dit is achteraf extra zuur.

0
Wildebert 2 september 2018 om 18:08

Genoten! Tactisch valt er nog wel wat te winnen voor de Nederlanders. Mollema geeft hard gas, gaat daarna even achterin zitten en King zet hem schaakmat. Waarom nou eerst hard doorfietsen, om daarna de benen stil te houden…
Over TLJ had ik afgelopen week al vragen, nou dit was bepaald niet slim. Kruijswijk zag scheel in het wiel van de betere Kuss, en wederom vertrekken daarna de allersterksten. Volgens mij rijdt Kuss nu twee maal Bennet en Steven stuk. Maar er is nog niets verloren, hoewel Quintana zuinig meesluipt, maar zelf geen trap teveel doet.

0
rahimns 2 september 2018 om 18:09

TLJ nu voor Movistar eerste in het ploegenklassement

0
Marcel1112 2 september 2018 om 18:27

Movistar 2de en 3de in het AK. Dat zie ik toch liever.

0
horsm 2 september 2018 om 18:40

Meten ze bij het ploegenklassement de eerste drie renners?

0
Wildebert 2 september 2018 om 18:42

Leuk. Maar is dat een doel dan?

0
horsm 2 september 2018 om 19:46

Natuurlijk was dat vooraf geen doel – maar hoe vaak is het nou gebeurd dat TLJ de eerste rustdag ingaat terwijl ze de leiding van het ploegenklassement hebben? Dus leuk om te melden.

Sunweb als eennalaatsts trouwens.

0
Brummel 2 september 2018 om 18:30

nog zes aankomsten bergop en een tijdrit. Met de top 10 binnen een minuut kan er nog een heleboel gebeuren in het AK. Ook Mollema zal het nog eens kunnen proberen .

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone