Vuelta 2018: Elia Viviani boekt tweede ritzege in Fermoselle

Vuelta 2018: Elia Viviani boekt tweede ritzege in Fermoselle

foto: Sirotti

dinsdag 4 september 2018 om 17:41

Elia Viviani heeft de tiende etappe van de Vuelta a España op zijn erelijst bijgeschreven. De Italiaan van Quick-Step Floors spurtte in de straten van Fermoselle sneller dan wereldkampioen Peter Sagan en Giacomo Nizzolo. Het is voor Viviani alweer zijn tweede ritzege in de Spaanse ronde. De leiderstrui blijft in het bezit van Simon Yates.

Nadat het Vuelta-peloton maandag kon genieten van een eerste rustdag, was het vandaag weer alle hens aan dek! De tiende etappe voerde de renners van universiteitsstad Salamanca naar het minder bekende Fermoselle, dat voor het eerst als aankomstplaats diende van een Vuelta-rit. De 177 kilometer lange etappe leek – met slechts één klimmetje onderweg – geknipt voor de sprinters. Maar kregen die ook daadwerkelijk een derde kans op ritsucces?

Dappere Jesus Ezquerra pakt de handschoen op
Jesus Ezquerra had ongetwijfeld gehoopt om enkele medevluchters mee te krijgen. Zijn vroege aanval werd echter door niemand beantwoord, waardoor de Spanjaard van Burgos-BH de ondankbare taak leek te krijgen om de hele dag alleen op kop te rijden. Gelukkig voor Ezquerra kreeg hij na dertig kilometer alsnog het gezelschap van Tiago Machado.

Het tweetal kreeg uiteindelijk vijf minuten voorsprong van het peloton, dat werd aangevoerd door Quick-Step Floors en Mitchelton-Scott. Het komt niet vaak voor in de Vuelta, maar de televisiekijkers kregen vervolgens een ware geeuwetappe voorgeschoteld.

Peloton dunt uit op enige klim van de dag 
Pas op veertig kilometer van de streep viel er weer iets noemenswaardigs te noteren, maar dit was geen positief nieuws. De Italiaan Simone Petilli kwam namelijk zwaar ten val, en bleef lang roerloos op de grond liggen. De 25-jarige renner van UAE Emirates moest uiteindelijk worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het peloton had geen boodschap aan het leed van Petilli, en reed in een rotvaart naar de enige beklimming van de dag: Alto de Fermoselle (4,9 km aan 5,3%). Het was BORA-hansgrohe dat het tempo – in dienst van Peter Sagan – de hoogte injoeg. Hierdoor moesten flink wat renners lossen, maar in de vlakke finale kwam alles weer samen.

Diego Rubio probeert peloton te verrassen 
Door de schermutselingen vooraan waren Machado en Ezquerra inmiddels opgeslokt. Burgos-BH weigerde echter de strijdbijl te begraven, en stuurde Diego Rubio vooruit. De vlucht van de Spanjaard was echter geen lang leven beschoren. Hij werd uiteindelijk ingerekend op negen kilometer van de finish.

In de finale steeg de nervositeit door de pech van verschillende klassementsrenners. Zo kregen Nairo Quintana,  Thibaut Pinot, Wilco Kelderman én rode trui Yates af te rekenen met een lekke band. Ze konden echter zonder problemen weer terugkeren in het peloton.

Viviani maakt werk ploeggenoten perfect af 
In de slotkilometers probeerden de sprintersploegen hun treintjes zo goed mogelijk op de rails te zetten. Quick-Step Floors bleek over de beste lead-out te beschikken voor zijn snelle man Viviani. Lukas Pöstlberger probeerde met een aanval in de laatste kilometer de sprinters nog te verrassen, maar hij werd op tweehonderd meter van de finish overvleugeld.

Dit bleek hét moment voor Viviani om zijn sprint in te zetten. De Italiaans kampioen wist wereldkampioen Sagan en zijn landgenoot Nizzolo overtuigend achter zich te houden.


Kelderman rijdt opnieuw lek, maar verliest geen tijd
In het klassement vinden er geen verschuivingen plaats. Yates voert nog altijd de stand aan, één seconde voor Alejandro Valverde. Wilco Kelderman reed in de finale nogmaals lek, maar deed dit in de laatste drie kilometer. Hierdoor behoudt hij zijn veertiende plaats in het klassement, op 1:50 van Yates.

Dit artikel delen:

18 Reacties

LyndaLid 4 september 2018 om 17:42

Verliest Wilco nou weer tijd door een lekke band? Wie was dat die zo rustig naar de finish reed?

Ik zette ‘m net aan dus heb geen idee.

DonQuijote 4 september 2018 om 18:47

Hij heeft 2x lek gereden volgens mij. De eerste keer op 15 km van de streep. En daarna op, zo lijkt het, minder dan 3 km. En hij hij reed daar op een te kleine fiets toch?

Het regende lekke banden trouwens.
Pedro Delgado zei dat het te maken heeft met de tijd van het jaar en er dingen aan de zijkanten van de weg lagen

F.K.A. Ventoux 4 september 2018 om 20:35

In Spanje is nauwelijks een stuk schone berm te vinden. Maakt niet zoveel uit welke tijd van het jaar…

Merlinappa 4 september 2018 om 17:43

Volgens Sporza wel iets gebeurd met Kelderman ja.

platteprijs 4 september 2018 om 17:43

Hopelijk vond de pech van Kelderman in de laatste 3 km plaats. Een keer andere banden proberen?

Tuubke 4 september 2018 om 17:44

Dat was Kelderman, ja. Hij leek geen grote haast te maken, dus er zal wel iets zijn gebeurd in de laatste 3 kilometer (wishful thinking…..)

KimJungPoels 4 september 2018 om 17:44

Het leek mij heel erg op Kelderman Ja, maar hij deed zo rustig aan dat het dan wel in de laatste 3 gebeurd zal zijn?

Dit keer was het andersom, een hele goede sprint van van Poppel maar een super slechte lead-out. Zonde.

platteprijs 4 september 2018 om 17:45

Nou, zodra Van Poppel afgezet wordt, verliest hij no-time heel veel plaatsen. Dan heb je niks aan een snelle sprint.

KimJungPoels 4 september 2018 om 17:49

Hij verloor inderdaad erg snel veel plaatsen, maar het is natuurlijk ook niet bepaald goed als hij al zo vroeg alleen zit.

leegloper 4 september 2018 om 17:44

Kelderman zag er nogal anders uit op dat kleine fietsje. Maar hij reed rustig, dus zal wel goed zitten. Hopelijk niet gevallen.

Sonsbach Allstars 4 september 2018 om 17:49

Kelderman die op z’n dooie gemak, naar de camera lachend en op achterstand naar de finish rijdt.
Hij heeft er geen zin meer in en lacht ons allemaal uit

Panclaro 4 september 2018 om 17:54

Kelderman voorlopig niet meer in top 20 van algemeen klassement volgens website PCS…

ChefSpijker 4 september 2018 om 17:54

Kelderman gewoon in zelfde tijd gezet. Als 163e over finish, zal pech gehad hebben in laatste 3 km. Geen tijdverlies in elk geval.

SjoerdvG4thewin 4 september 2018 om 17:58

Kelderman weer in dezelfde tijd geplaatst.

jvh93 4 september 2018 om 17:59

Van poppel werd prima afgezet voorin, maar liet zich helaas wat wegdrukken waardoor hij van veel en veel te ver moest komen

Wheely 4 september 2018 om 17:59

Nou gelukkig maar.

DonQuijote 4 september 2018 om 18:38

Als deeltijd bewoner van het gebied waar de etappe doorheen ging heb ik enorm genoten van deze vlakke etappe :))

Herinnert iemand zich de beelden van El Pozo de los humos? Een waterval van 200m die nu droogstaat maar ´s winters spectaculair is.
De klim van daaruit naar het dorp Masueco is 1.8km met een gemiddled stijgingperc van 10% en stukken van 20% over een super rotsig pad. Nou, daar heb ik van de zomer een KOM gereden :)

Joachim Agostinho 4 september 2018 om 21:21

Na de eerste lekke band probeerde Kelderman steeds net langs de berm op te schuiven, daar ligt de meeste troep, vragen om problemen!

Headlines

Materiaalzone

Populair