Vuelta 2018: Benjamin King beste vluchter op Puerto de Alfacar

dinsdag 28 augustus 2018 om 17:53
Vuelta 2018: Benjamin King beste vluchter op Puerto de Alfacar

foto: Sirotti

Benjamin King heeft de vierde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Dimension Data klopte in de laatste meters van de pittige slotklim naar Sierra de la Alfaguara Nikita Stalnov, met wie hij deel uitmaakte van de vroege vlucht. Pierre Rolland werd derde. Van de klassementsrenners deden Emanuel Buchmann en Simon Yates de beste zaken; ze reden weg in de slotfase bij de andere favorieten en klommen naar de tweede en derde plaats in het klassement. Michał Kwiatkowski bleef leider.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
De renners stonden vandaag voor de grootste uitdaging tot dusver deze Vuelta a España; de vierde rit over 161,4 kilometer finishte namelijk op de Puerto de Alfacar – een klim van 12,4 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Een echte test voor klassementsleider Michał Kwiatkowski, die over vandaag zei ‘Het wordt moeilijk, we moeten het spel heel slim spelen op die slotklim’.

Opnieuw Mate en Rolland in de vlucht
Negen renners scheidden zich al vroeg af van het peloton; daarbij ook onze landgenoot Lars Boom. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Aritz Bagues (Euskadi-Murias), Oscar Cabedo (Burgos-BH), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Ben King (Dimension Data), Luis Angel Mate (Cofidis), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Nikita Stalnov (Astana) en Jelle Wallays (Lotto Soudal) met zich mee. Mate en Rolland zaten er voor de derde dag op rij bij.

Sky bepaalde in het eerste koersuur het tempo langs de kustlijn van de Costa del Sol. Nadat de kustweg werd verlaten en de vluchters na 51 kilometer de voet bereikten van de eerste klim van de dag, de Alto de la Cabra Montés, was hun voorsprong al 4’30”. Mate, die hier in de buurt woont, leek vleugels te hebben in zijn wit-blauwe bergtrui en rondde als eerste de top. Hij zag zijn inspanningen beloond worden met tien bergpunten en bracht daarmee zijn totaal op 34.

De voorsprong van de negen vluchters bleef daarna maar oplopen en bedroeg na honderd kilometer koers liefst meer dan acht minuten. Dat betekende dat de virtuele leider al een poosje Ben King was; de Amerikaan van Dimension Data stond op de 71e plaats in het klassement op 4’33” van Kwiatkowski. Ook Ben Gastauer, de Luxemburger van AG2R La Mondiale, stond binnen de acht minuten van de koppositie – 82e op 5’06”.

Kopgroep droomt van dagzege
Het tijdsverschil liep zelfs op tot nabij de tien minuten, waardoor de kopgroep zoetjesaan mocht gaan dromen van de dagzege bij het ingaan van de laatste dertig kilometer. Er wachtte hen echter nog een pittige finale; op zo’n achttien kilometer van de streep zouden zij de tussensprint in Granada passeren, waarna op 12,4 kilometer de voet van de slotklim zou opdoemen – de Puerto de Alfacar. In het peloton keek iedereen echter naar Sky, dat stoïcijns op kop bleef rijden.

Rond de tussensprint in Granada werden enkele vluchters onrustig; King kwam er als eerste over de streep en de Amerikaan reed vervolgens samen met Stalnov en Wallays weg bij de anderen – Lars Boom kon niet mee. Wallays moest zijn twee medevluchters echter laten gaan aan de voet van de slotklim, waardoor King en Stalnov alleen overbleven vooraan. Rolland probeerde nog een achtervolging op touw te zetten, maar de reactie van de Fransman leek te laat te komen.

In het peloton had LottoNL-Jumbo intussen het commando overgenomen; Steven Kruijswijk leek plannen te hebben. De Nederlandse formatie nam een groot deel van de beklimming voor haar rekening. Het hoge tempo van de mannen in het geel – waarbij Sepp Kuss een verbluffende indruk maakte – dunde het peloton flink uit en ook de virtuele trui van Ben King ging eraan.

King troeft Stalnov af
De dagwinnaar zou echter wél uit de vroege vlucht komen. Ben King en Nikita Stalnov leken het samen te mogen uitmaken, maar in de slotfase kwam Pierre Rolland nog sterk opzetten. In de strijd om de ritzege kwam de Fransman er echter niet aan te pas; King beschikte over een veel snellere sprint dan Stalnov, waardoor hij zijn vierde profzege kon pakken. Voor Stalnov en Rolland restten de tweede en derde plaats.

In de achtergrond was Simon Yates de eerste van de favorieten die versnelde op ruim twee kilometer van de streep; de renner van Mitchelton-Scott hield stand, maar zag Emanuel Buchmann nog aansluiten in zijn wiel. De Brit en de Duitser deden de beste zaken vandaag; ze pakten zo’n twintig seconden op de concurrentie en stegen naar respectievelijk de derde en tweede plek in het klassement. Michał Kwiatkowski bleef leider.

Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman kwamen als zeventiende en twintigste over de streep; Kelderman zakte twee plaatsen in het klassement en staat nu vijfde, terwijl Kruijswijk juist twee plekken steeg en nu de nummer negen is.

Dit artikel delen:

112 Reacties

Johnny7 28 augustus 2018 om 18:25

Erg sterk TLJ petje af. Kuss en De Tier zijn toppertjes. Niet te gek doen zou ik echter zeggen de komende tijd want er komen nog zat bergen aan en Kruijswijk en Bennett zullen ondersteuning kunnen gebruiken.

0
rahimns 28 augustus 2018 om 18:27

@marcel1112 wat is dat toch met je zielige reacties op TLJ. Ik ben supporter van die ploeg maar ga dan toch niet lopen bashen op Sunweb. Het is gewoon triest…

0
Marcel1112 28 augustus 2018 om 19:16

Misschien ben ik wel de grootste TLJ en daarvoor Rabo, Belkin etc. fan hier, maar begrijp ik niets van de tactiek van deze ploeg. Ik zit juichend voor de buis als Groenewegen een etappe in de tour wint, geniet van Kruijswijk op weg naar Alp d Heuz etc. Maar als een ploeg er niet uithaalt wat er in zit irriteert mij dat mateloos. Ik ga mijn kritiek niet meer herhalen, dat heb ik hier al genoeg gedaan.

0
rahimns 28 augustus 2018 om 19:18

Misschien eerst eens beginnen met een dosis realisme…. kijk de ranglijsten er eens op na… de ploeg haalt er meer uit dan je op basis van het budget zou mogen verwachten.

0
Romāns Vainšteins 28 augustus 2018 om 19:21

‘Grootste fan’ als in ‘kannibalistische stalker’ ?

0
Marcel1112 28 augustus 2018 om 19:30

@Romāns Vainšteins
Stalker, troll, en noem maar op. Heb jij hier het alleenrecht te reageren?

0
Marcel1112 28 augustus 2018 om 19:34

@rahimns
Dat vind jij. Ik ben het totaal met je oneens. Kan toch?

0
Rico. 28 augustus 2018 om 19:59

Leuk dat je er vandaag weer bent met je positieve bijdrages, Marcel!

0
xistnc 28 augustus 2018 om 20:26
Quote:
Misschien ben ik wel de grootste TLJ en daarvoor Rabo, Belkin etc. fan hier, maar begrijp ik niets van de tactiek van deze ploeg

Zit het leven zo in elkaar, dat het pas OK is als jij het snapt? Of zou het best kunnen zijn dat iets hartstikke prima is, terwijl jij er geen jota van begrijpt? Ik krijg de indruk dat jij geen helder licht bent, dus wil ik je adviseren om dringend met het laatste rekening te houden.

0
Marcel1112 28 augustus 2018 om 20:31

@Rico
Inderdaad leuk dat ik vandaag zo positief aanwezig was. Helaas eindigt mijn bijdrage nu weer; het wekkertje staat al weer ingesteld op 3:50 dus tijd om te pitten. Ik zal proberen je morgen niet teleur te stellen en de prestaties van TLJ in de 5de etappe weer naar waarde in te schatten.

0
Jacco van Stierop 28 augustus 2018 om 18:32

Leuke ritzege voor King en zijn ploeg; altijd mooi als één van de vluchters de winst weet te pakken. Verder niet zo’n heel opwindende etappe. Nog steeds benieuwd hoe taai Kwiatkowski zal blijken te zijn, zijn ploeg werd redelijk vroeg opgerookt. Hoop voor Valverde dat hij deze Vuelta nog even het rood pakt, al is het maar voor één dag.

0
Wielrennertje 28 augustus 2018 om 18:37

Denk dat het al een stukje moeilijker wordt voor Valverde om rood te pakken na vandaag. Zondag is er pas weer mogelijkheid om Kwiat kwijt te kunnen spelen, maar nu staat Yates een paar seconden korter en die lijkt me meer kans te hebben om het rood dan aan te trekken.

0
Mathieu Moller 28 augustus 2018 om 21:29

Valverde kan morgen misschien al weer wat bonificatieseconde pakken en dan verderop in de week nog ergens. Dan zou hij Kwiat niet eens hoeven lossen.

0
Wheely 28 augustus 2018 om 18:33

Kus en de Pluss saampjes over de finish. Cute.

0
Niklas 28 augustus 2018 om 18:41

Een kusje voor De Plus dan en een plusje voor Kuss. Prima gereden!

0
xistnc 28 augustus 2018 om 20:00

En dat dan in een liedje? Plusjesdag, Kussjesdag, … zoiets.

0
BenderBeach 28 augustus 2018 om 20:10

Liedje van Terpstra zeker? :)

0
Alto 28 augustus 2018 om 18:33

Is er een Nederlandse ploeg die koers maakt in de grote rondes ipv achter Sky aan blijven rijden, is het voor sommige weer niet goed.

0
Niklas 28 augustus 2018 om 18:39

En zo is het!

0
Mwielerfan 29 augustus 2018 om 08:06

Niet zo gek dat mensen wel willen dat energie effectief besteed wordt toch?

0
Justremco 28 augustus 2018 om 18:40

Ik denk dat de mannen van de jumbo dit juist erg goed gedaan hebben. Een aantal mannen zijn maar vast definitief weg uit het klassement. En ik denk dat het voor de Jumbo kopmannen zeker goed is om elke kans aan te grijpen om er een uitputtingsslag van te maken, in plaats van een uitbarsting in de laatste kilometer. Voorlopig staan ze er toch maar mooi met zijn 2en bij en het zwaarste werk moet nog komen

0
Niklas 28 augustus 2018 om 18:44

TLJ heeft het peloton achter de vluchters uitgedund. Dat heeft z’n waarde over een ronde van drie weken! Het geeft de ploeg zelf een boost als je dit kan doen. Er wordt gekoerst met vertrouwen… en dat is een van de magische factoren van het mysterieuze begrip ‘vorm’. Een goed begin…

0
Samlambeej 28 augustus 2018 om 18:46

Los van het feit dat het niet verstandig is en de relatieve zwakte van Sky, blijft het wel indrukwekkend als één ploeg in la grande folie vol doortrekt op zo'n klim en de coureurs langst alle kanten vliegen.

0
Domestique 28 augustus 2018 om 19:33

Buiten als Sky het doet? ;-)

0
Jean Dumas 28 augustus 2018 om 19:12

Carapaz en Formolo op achterstand, Zakarin, Henao en Mollema uitgeschakeld. Het was niet Sky maar TLJ die dit deed.

0
Robbert 28 augustus 2018 om 19:17

Porte, de favoriet voor de Vuelta bij de bookmakers, eindigt 'keurig' in de bus op 21 min.

0
Pedalo 28 augustus 2018 om 19:19

Het is juist verstandig wat Jumbo doet. Het is een bewezen feit dat Kruiswijk in week 3 het dichtst bij zijn absolute wattages komt. Dat zie ik op dit moment in de Vuelta niet veel renners hem nadoen. In mijn ogen ligt er dus een hele grote kans om top 3 te rijden of zelfs te winnen. En dan moet je dus inderdaad niet in de Sky train rijden, die rijden precies de wattages die Kwiat en De La Cruz aankunnen.

0
Joachim Agostinho 28 augustus 2018 om 19:21

De Plus ook een tikje gekregen.

0
Grobbel 28 augustus 2018 om 20:11

Denk dat De Plus hier gewoon bewijst wederom stappen in zijn ontwikkeling te hebben gezet. De druk van een topklassement op zijn schouders leggen is echt nog wel wat te vroeg; dit is gewoon al een hele goede Vuelta voor hem tot dusver.

0
EddyB1958 28 augustus 2018 om 20:39

De Plus is een intelligente renner,die gaat zich niet forceren,maar weet door zijn eigen tempo te rijden de achterstand beperken.

0
KennyKlimmen 28 augustus 2018 om 19:25

w.b. de tactiek van ltj: als ze de ronde niet hard maken rijden op het eind de springveren nog verder weg. En….. ze houden het bij een minder harde koers ook nog langer vol…. Bij een harde ronde zakken mannen als yates uiteindelijk weg…. zie giro… Dat is m.i. de gedachte achter het rijden van ltj…

0
OliverNaesen 28 augustus 2018 om 19:32

Je kan in dit soort ritten ook niet verwachten dat Sky hard op kop rijd bergop, aangezien hun kopmannen niet de beste klimmers zijn in koers zou het heel raar zijn als ze er een slijtageslag van maken. Kruijswijk en in mindere mate Bennett zijn hier juist wel bij gebaat, dus het is echt volledig logisch om dan zelf het heft in handen te nemen. Kruijswijk zag er ook weer sterk uit vandaag, hij was steeds van voor naar achter en weer terug in de groep aan het rijden om bij Movistar en Bora te vragen of ze mee wilden rijden, zonder dat het hem veel moeite leek te kosten.

0
assen 28 augustus 2018 om 19:39

Ja, onderschat niet dat deze rit
– een boost is voor TLJ als ploeg
– waardevolle info heeft gegeven over de sterktes van alle ploegen

Ik vind het GEWELDIG dat geen enkele ploeg op het laatst nog met drie of meer man overbleef. Het belooft een mooie en moeilijk controleerbare Vuelta te worden / blijven.

Sunweb viel me vandaag trouwens wel een beetje (!) tegen. Ik had meer verwacht van de kangeroes.

0
Merzbow 28 augustus 2018 om 19:54

Wel netjes van Wallays om nog 6de te eindigen.

Voor de rest armoe troef bij de Belgen. Zoals we hier al jaren gewend zijn in België. Benoot zelfs op meer dan 18 minuten … Dan weet je het wel.

0
Grobbel 28 augustus 2018 om 20:13

Niet tevreden met het presteren van De Plus tot dusver? Vind het toch vrij hoopvol wat hij laat zien.

0
EddyB1958 28 augustus 2018 om 20:54

Ik ben heel tevreden over De Plus tot nu,een top 20 plaats in deze Vuelta is wel een must voor mij.
Van Lambrecht had ik meer verwacht,maar hij is er nog maar 21.
Teuns en Benoot vallen zwaar tegen.

0
Merzbow 28 augustus 2018 om 22:47

@Grobbel: Neen. Kijk naar Oomen. Die haalt top 10 in een grote ronde. Zie ik De Plus niet doen.

0
Merzbow 28 augustus 2018 om 22:50

@EddyB1958

Teuns is dan ook geen renner voor grote rondes. Zoals geen enkele Belg.

En Benoot. Ach ik denk dat de KBWB en vooral Tom Van Damme hem heeft gezegd om een klassiek renner te worden. Wat ze hier graag hebben.

0
EddyB1958 29 augustus 2018 om 02:11

Beste Merzbow,ik ben al tevreden met een top 20 plaats voor De Plus.
Dumoulin bv is vijf jaar ouder dan De Plus,en als je zijn uitslagen van vijf jaar geleden bekijkt,dan verwachtte je toen ook niet,dat Dumoulin ooit podium zou rijden in een grote Ronde,of nog straffer een grote Ronde zou winnen.
Of zoek eens op wie in 2008,op de ouderdom van Oomen en De Plus nu 83ste was in de Tour?

0
skylimit 28 augustus 2018 om 20:11

Of het tactisch slim of niet slim was wat TLJ vandaag deed, zal later deze vuelta blijken.
Vandaag is er wel wat meer duidelijk geworden over wie er momenteel redelijk tot goed zijn. Jammer dat Kruijswijk of Bennet niet de kers op de taart konden zetten, maar misschien bewaren ze dat nog voor later. Sommige ploegen snap ik niet hoe ze rijden.
Waarom laat Yates zijn ploeg niet eerder mee draaien, dan zou hij bijvoorbeeld nog kans hebben gehad op de etappe-overwinning.

0
Tour 28 augustus 2018 om 20:33

Mooie actie van van LnlJ, maakten er een mooie etappe van. En ook een beetje inzicht gekregen in, met wie je rekening moet houden.
En ook laten zien dat er met hun rekening gehouden moet worden.

0
HF2013 28 augustus 2018 om 20:42

Leuke etappe zo in het begin van de Vuelta. Toch al wat mannen waar een streep doorheen kan en ook nog wel wat vraagtekens. TLJ erg leuk om zo te zien. Nemen toch veel initiatief de laatste maanden.

0
Baukema Tomoulin 29 augustus 2018 om 07:36

Ik heb sinds etappe 2 al het idee dat Kruijswijk een vrijgeleide van de ploegleiding heeft en Bennett de ‘echte’ kopman is. Kruijswijk mag een beetje aangaan, aanvallen, koers hard maken, doen waar hij zin in heeft (zoals valverde bij Mobistar) zodat er maar zoveel mogelijk aandacht aan hem besteed wordt en niet aan Bennet. Ik denk dat aan het eind óf Kruijswijk zo goed is dat hij podium staat. Óf dat Bennett hoger eindigd dan Kruijs

0
sooike 29 augustus 2018 om 08:25

Vaak verwijt ik TLJ dat ze onzichtbaar koersen. Vandaag laten ze zich indrukwekkend zien en hoewel je je mag afvragen wat het uiteindelijke doel was van deze manoeuvres deed het me wel goed, omdat ik van initiatief en lef houd. De bedoeling was mij niet helemaal duidelijk en bovendien vind ik het wel erg vroeg in de koers om dit te doen. Ik ben benieuwd of ze dat straks nog een keer kunnen herhalen, als het echt nodig zou zijn. De vraag is of mannen als De Tier en Kuss dan al niet zijn opgebrand. Ik beb benieuwd naar de toelichting van de ploegleiding. Verder viel me het rijden van Yates, Mas en Buchmann op en de snelle aftocht van Mollema.
En tot slot: Sooike is mijn enige account. Ik vind het laf en ook onnodig om met andere accounts aan discussies hier deel te nemen. Ik hoef me toch voor niemand te verstoppen, hoop ik ?

0
Joachim Agostinho 29 augustus 2018 om 08:37

@Skylimit
Yates vond het prima zo. Schutkleur en lekker in het wiel gaan zitten, om tenslotte te doen wat van Kruijswijk of Bennett verwacht mocht worden.
Nu wordt het van alle kanten recht gepraat, maar op het vlakke viel het ook nog eens stil, waardoor er nog enkele lieden kostbare seconden konden pakken.
Ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling was. Prima intentie waarvoor hulde, maar met een pyrrusoverwinning als resultaat.

0
EddyB1958 29 augustus 2018 om 09:24

En tegenover Simon Yates en Buchmann een Pyrrus nederlaag?

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone