Vuelta 2018: Alessandro De Marchi soleert naar zege in felbetwiste heuveletappe

Vuelta 2018: Alessandro De Marchi soleert naar zege in felbetwiste heuveletappe

foto: Sirotti

woensdag 5 september 2018 om 17:05

De elfde etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Alessandro De Marchi. De ervaren Italiaan van BMC maakte onderdeel uit van een vroege vlucht van negentien renners, en wist in een knotsgekke finale solo weg te rijden én aan te komen in Luintra. Jhonatan Restrepo en oudgediende Franco Pellizotti finishten als tweede en derde.

Waar de koplopers een ware show opvoerden, bleef het bij de favorieten lang gesloten. Het was uiteindelijk Rigoberto Urán die de knuppel in het hoenderhok gooide. Door de versnelling van de Colombiaan dunde de favorietengroep flink uit, maar de toppers reden gezamenlijk over de finish.

Elia Viviani wist dinsdag naar zijn tweede ritzege te snellen. Vandaag zou de Italiaan – net als zijn collega-sprinters – echter geen kans maken op de overwinning. In de elfde etappe van Mombuey naar Luintra moesten maar liefst 3755 hoogtemeters worden overwonnen, verdeeld over vier gecategoriseerde beklimmingen én ontelbare – niet geclassificeerde – kuitenbijters.

De laatste serieuze klim van de dag – de Pombar (2 km aan 7,5%) – volgde op goed drie kilometer van de streep. Twee jaar geleden finishte het Vuelta-peloton eveneens in Luintra, na een vrijwel identieke finale. De toenmalige winnaar? Jawel, Simon Yates, de huidige leider van de koers.

Vincenzo Nibali laat zich opmerken 
De Brit stond ongetwijfeld met ambitie aan de start, wellicht hopend op een nieuwe ritzege in Luintra. Direct na het vertrek liet Vincenzo Nibali zich voor het eerst opmerken in deze Vuelta. De Italiaan trok al vroeg ten aanval, maar werd al snel weer ingerekend door een op hol geslagen peloton. Het bleek de voorbode van een knotsgek openingsuur.

Dylan Teuns, Lukas Pöstlberger en Thomas De Gendt bereikten met een beperkte voorsprong de voet van de eerste klim van de dag, de Puerto de Padornelo (6,5 km aan 3,7%), maar ook zij werden weer bijgehaald. Wat volgde was een spervuur aan demarrages, maar niemand wist een definitieve kloof te slaan.

Miguel Ángel López in de penarie, maar keert terug 
Het hoge tempo zorgde er wél voor dat achterin het peloton de deur wagenwijd openstond. Een van de renners die – weliswaar door materiaalproblemen – moest lossen, was Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer – een van de topfavorieten voor de eindzege – zat lange tijd in vieze papieren, maar wist met hulp van zijn ploeggenoten toch weer aan te sluiten.

Kopgroep van negentien renners krijgt vrijgeleide 
Vooraan bleef het maar aanvallen regenen, want er was na tachtig kilometer nog altijd geen kopgroep weg, ondanks meerdere pogingen van onder meer Bauke Mollema. Pas na honderd kilometer kregen negentien renners een vrijgeleide.

De meest in het oog springende namen? Thibaut Pinot, Omar Fraile, Sunweb-aanwinst Nicolas Roche, Rafal Majka, Tiesj Benoot, Jack Haig, Sergio Henao en onze landgenoot Bauke Mollema. Vooral de aanwezigheid van Pinot – de nummer zestien in het klassement, op 2:33 van Yates – was opvallend.

Pinot bedreigt leidende positie Yates 
De omvangrijke kopgroep kreeg een maximale voorsprong van ruim vier minuten, waardoor Pinot zich enige tijd virtueel leider mocht noemen. Het was echter Movistar dat de koers in handen nam voor kopmannen Nairo Quintana en Alejandro Valverde, waardoor de voorsprong langzaam minder werd.

De samenwerking in de kopgroep was verre van optimaal. Een flink aantal renners trok dan ook ten aanval, waaronder Mollema. Zijn versnelling op vijftig kilometer van de finish werd door niemand beantwoord, waardoor hij aan een fameuze solo mocht beginnen. Tien kilometer later was zijn voorsprong op de achtervolgers gegroeid naar een halve minuut, terwijl het peloton volgde op drie minuten.

Mollema met vlucht naar de glorie? 
Kon de Nederlander standhouden, en eindelijk zijn felbegeerde ritzege boeken? Dat was de grote vraag. Het antwoord was: nee. De renner van Trek-Segafredo kreeg namelijk het gezelschap van Alessandro De Marchi, Franco Pellizotti, Roche, Pinot, Haig, Majka én Henao. Niet veel later sloten ook enkele andere renners weer aan.

Dit was het sein voor BMC om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Marchi en Roche reden weg, en kregen de Colombiaan Jhonatan Restrepo mee. Niet veel later ging de taaie Italiaan er alleen vandoor, maar hij kreeg even later toch weer het gezelschap van Restrepo.

De Marchi lost dappere Restrepo op de slotklim 
De twee koplopers hadden met nog tien kilometer te gaan een voorsprong van vijftig seconden op de achtervolgers, die elkaar vooral in de wielen reden. De winnaar moest dan ook vooraan worden gezocht. Op de slotklim – de Pombar – moest de dappere Restrepo opnieuw afhaken bij De Marchi. Ditmaal zag de Katusha-Alpecin-renner de Italiaan pas terug na de finish.

De Marchi mocht uiteindelijk in regenachtige omstandigheden zijn handen in de lucht steken. Voor de 32-jarige Italiaan is het zijn eerste zege van het seizoen. Drie jaar geleden wist de aanvaller al een etappe te winnen in de Vuelta, toen op Fuente del Chivo.


Favorieten roeren zich, maar blijven bij elkaar 
De klassementsrenners hielden lange tijd hun kruit droog, maar het was uiteindelijk Urán die voor de aanval koos. Door de versnellingen van de Colombiaan dunde de favorietengroep flink uit, maar de meeste klassementsrenners wisten de etappe schadevrij door te komen. De enige favoriet die tijd verloor was Fabio Aru. De Italiaanse klimmer verloor uiteindelijk 41 seconden op de overige favorieten.

Pinot – die als tiende eindigde in de daguitslag – wist slechts twaalf seconden in te lopen op de concurrentie. Hij staat in het klassement nog altijd zestiende, nu op 2:20 van rode trui Yates.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Tuubke 5 september 2018 om 17:10

In alle opzichten een prachtige etappe. Spectaculair landschap en een heerlijke koers, wat wil je nog meer.

Jean Dumas 5 september 2018 om 17:12

Nans Peters is ook goed aan het doorbreken. Die mag van mij mee naar Innsbruck.

jp.vanoosterhout 5 september 2018 om 17:13

en weer dom gereden van mollema,in zo’n groep moet hij toch zeker top 5 kunnen finishen !veel te vroeg zijn krachten verspeeld.

wiebipedia 5 september 2018 om 17:15

Je wordt eentonig.

Mollema heeft gegokt en verloren. Lijkt me dat gezien het koersverloop gokken strategisch het beste was dat Mollema kon doen

Romāns Vainšteins 5 september 2018 om 17:29

Mollema had gewoon de benen niet vandaag en ipv zich dan maar gewonnen te geven probeerde hij nog wat onorthodox’s. Afgelopen etappe was wat dom gereden maar vandaag zaten er gewoon te veel beteren bij .

assen 5 september 2018 om 18:13

Precies. Mollema was juist slim; hij voelde dat ie niet genoeg was, en probeerde het daarom zo.

marehoek 5 september 2018 om 18:16

Dat kun je wel zeggen hij moest maar 1 man volgen en dat was De Marchi en die waren met 3 man.
Hij heeft gereden als een kip zonder kop en op het einde had hij alle moeite van de wereld om bij te blijven.
Mollema op het WK vooruit sturen en
dan kan hij een nuttige knecht zijn en Wilco als mede kopman aanwijzen die kerel is zo sterk en wordt met de dag sterker.
Ik denk dat hij de grote troef wordt voor het WK.
En wie gunt hem dat niet na al die teleurstellingen.

Samlambeej 5 september 2018 om 18:18

@Romans Vainsteins
desondaks, “Mollema is internationaal, voor zowel volger als incidentele kijker, een mooi uithangbord van wat wielrennen precies als sport inhoudt.”
ja joh van België tot in Spanje, van Amerika tot in Australië, overal zijn ze dol op de Mol.

Wielrennertje 5 september 2018 om 19:12

Stop toch met dat: ‘hij hoefde maar op één renner te letten’. Zo werkt het echt totaal niet als je in een vlucht zit. Als je dan op maar een renner gaat letten en iemand anders gaat is de kans erg groot dat de vogel gevlogen is.

Romāns Vainšteins 5 september 2018 om 19:53

Ja Sambl.

Ik denk dat Mollema bij de internationale volger op heel wat fans mag rekenen met zijn lelijke, slopende en de laatste jaren ook steeds meer aanvallende stijl. Esthetisch pijn lijden op de fiets kan hij als de beste, dat doet aanmoedigen.

Dat 'maar 1 volgen' was vandaag nooit gelukt want de Marchi vrat ze vandaag als dubbelgevouwen calzones met huid en haar op.

Samlambeej 5 september 2018 om 22:27

@Romans Vainsteins
Wat is het nu? Esthetisch of lelijk?
En dat bevat net "wat wielrennen precies als sport inhoudt."?
Jaaaaa.. jij hebt er wel oog voor heh…

Ook pure armoe voor TREK, als 'incidentele kijker' zou ik denken: "die gaat wel erg moeizaam tov die anderen, zou het aan z'n fiets liggen?" Of wou je beweren dat de sport, naast de veel subtielere fenomeentjes, niet gaat om fietsen te verKkk.. Nee wacht.. jij hebt zo'n 'Degenkolb-Domane'.

Romāns Vainšteins 5 september 2018 om 22:50

Ja, lelijk stoempend tenonder gaan symboliseert voor het grootste deel de wielrenner.

Jacco van Stierop 5 september 2018 om 23:35

@Samlambeej
Mollema valt in de categorie ‘mooi lelijk’. Latour is er ook zo’n één. Vaak renners die niet tot de absolute internationale top behoren maar die zich daar niet bij willen neerleggen, ondanks dat ze zelf heus wel weten dat het eigenlijk een zinloze onderneming is. Mede daarom hoog knuffelgehalte en als fenomeen niet oninteressant.

Samlambeej 5 september 2018 om 23:49

@Jacco van Stierop
Ik kan me, in de juiste setting, best wel vermaken met die gasten maar om nu te zeggen: “kijk mensen, dit is wat wielrennen precies inhoudt…” Daar maak je ze vrees ik niet warm mee.
Jullie hebben heimwee naar de tijden van tuben om de schouders en bidons op het stuur. De wielrennerij evolueert en “stoempend tenonder gaan” symboliseert niks dan een vastgeroeste mecanicien die geen 34×32 wil monteren.

Jacco van Stierop 6 september 2018 om 00:04

@Samlambeej
Ik zal zeker niet ontkennen dat ik regelmatig geplaagd word door nostalgische sentimenten maar ik denk dat het verschijnsel waar we het over hebben van alle tijden is. Ook over 10, 20 of 50 jaar zal er in het peloton een dergelijk type te bespeuren zijn. En zo hoort het ook.

jp.vanoosterhout 5 september 2018 om 17:14

btw is hij gevallen ofzo ???

Jacco van Stierop 5 september 2018 om 17:16

Leuke, levendige etappe; De Marchi heeft het goed uitgespeeld en verdiend gewonnen. Mooie beloning voor een harde werker. Wat vandaag precies het doel van Mollema was werd mij niet geheel duidelijk. Pinot houdt uiteindelijk weinig over maar toont in ieder geval strijdlust.

Olly 5 september 2018 om 17:16

Kelderman oogt wel heel sterk.

leegloper 5 september 2018 om 17:26

De Plus op 6:52 binnengekomen. Jammer, tot nu toe ging het lekker.

deluxe 5 september 2018 om 18:38

Lijkt op een bewuste actie om de komende dagen meer ruimte te krijgen imo.

ChefSpijker 5 september 2018 om 18:52

De Plus zat in ’t begin van de etappe ook al een paar keer mee. Kan ook best z’n motor hebben opgeblazen. Maar hij verloor afgelopen zondag ook al veel. Een redelijk klassement zat er toch nooit in.

Joachim Agostinho 5 september 2018 om 17:30

Kelderman weer goed bij de les, Kruijswijk en Bennett zaten even te ver van achteren en moesten flink aanpoten. Kuss zakte er door.
De Plus, die onlangs nog door velen genoemd en geroemd werd, op 6.52.

xistnc 5 september 2018 om 17:50

Kuss hielp Kruijswijk en Bennett met het dichten van een gaatje. Dat zag er overigens best sterk uit. Daarna kwam Kuss in een volgend groepje met Aru terecht, dus was het niet aan hem om tijdverlies binnen de perken te houden.

AnderJ 5 september 2018 om 17:56

Maar… maar… maar… nu verloor TLJ kostbare seconden voor het ploegenklassement en staan ze nog maar 55 seconden voor op Movistar. :)

Overigens best leuke bijvangst het ploegenklassement, maar natuurlijk ook weer niet waard om daarvoor Aru terug te rijden.

assen 5 september 2018 om 18:14

Ik zal wel niet goed gekeken hebben, maar volgens reed Kruijswijk zelf terug naar de groep. Maar goed, was niet zo goed zichtbaar.

Romāns Vainšteins 5 september 2018 om 20:09

Dienende en/of vrije renners die zich niet het schompus stampend op relatief veel tijd binnenkomen …. Vaak hier vermeld, veel minder vaak relevant.

zeewolde 5 september 2018 om 17:34

Edit: Is a aangepast

Javier 5 september 2018 om 17:46

Misschien inderdaad iets meer variatie hanteren; de kopgroep was maar liefst 19 renners groot i.p.v. 19(!)

leegloper 5 september 2018 om 17:35

Buchmann wordt op 8s van Valverde gegeven en gaat van de 4de naar de 6de plaats.

KimJungPoels 5 september 2018 om 17:48

Yup leek niet goed op te letten in de finale…

xistnc 5 september 2018 om 17:53

Wat was nou ongeveer de bedoeling van de tempoversnelling van EF in de finale?

leegloper 5 september 2018 om 17:55

En waarom reden ze in het begin met 8m tussen elke renner?

tendam 5 september 2018 om 18:08

Ja ach, je probeert wat. Misschien zakt er een concurrent door. Alleen dat Woods vervolgens solo ging was nogal nutteloos, was volgens mij niet helemaal de bedoeling.

assen 5 september 2018 om 18:19

Buchmann en Izagirre kwamen op (lichte) achterstand binnen. Als die er tussenuit vallen schuiven Jumbo’s en Kelderman weer wat op…

EF was wel vrij indrukwekkend, met zoveel mannen nog in de eerste groep bedoel ik, op dat heuveltje. Toch zullen we weinig van bij de laatste 20 overblijven wanneer het echt bergop gaat, vermoed ik.

In ieder geval weer een schitterende etappe gezien! Ik denk dat als ik een rangorde zal moeten maken van alle ongeveer 40 etappes van de TdF en de Vuelta samen op amusementswaarde, dat er maar een stuk of 6-7 van de TdF in de top20 zouden terecht komen (toegegeven, de TdF kende ook een aantal mooie etappes).

Wielerromanticus 5 september 2018 om 18:22

Gorka kwam op achterstand binnen, Ion zat er gewoon goed bij. Buchmann zal er in de etappes van vrijdag tot zondag er inderdaad wel tussen uit gaan vallen.

KimJungPoels 5 september 2018 om 18:47

Buchmann heeft een fietswissel gehad in de finale staat op de site van Bora. Verder klom hij voor zijn valpartij als één van de betere. Verwacht eerder dat een Gallopin er tussenuit valt.

assen 5 september 2018 om 20:17

Ah dank, ik had beide gemist!

vlek 5 september 2018 om 18:25
Quote:
Dat kun je wel zeggen hij moest maar 1 man volgen en dat was De Marchi

Het dieptepunt is gelokaliseerd! Nooit verwacht dat het commentaar op Nederlandse rittenjagers de strijd aan zou kunnen met dat op de klassementsrenners..

Samlambeej 5 september 2018 om 18:25

Restrepo is een interessant rennertje. Staat te boek als een sprinter maar woont in Granada en kan dit loodzware werk aan. Zag er heel lang heel goed uit. Gaan we vanaf nu volgen..

Maenhout 5 september 2018 om 18:54

De mannen hebben vandaag wel heel hard moeten werken voor hun geld… Wat een tempo heen en weer, op en af, de hele koers lang!

Verweggistan 5 september 2018 om 19:01

Restrepo; de eerste, en meest onverwachte, van mijn pooltips laat zich zien :)

Sephiroth 5 september 2018 om 19:40

het is de marchi gegunt en wat een begin van de etappe zeg, kannonen over dit terein 48km/h gemiddeld is niet niks.

Headlines

Materiaalzone

Populair