Vuelta 2017: Voorbeschouwing tijdrit naar Logroño

Vuelta 2017: Voorbeschouwing tijdrit naar Logroño
Door Martin van den Bosch en Nick Doup
dinsdag 5 september 2017 om 12:30

Op dinsdag wordt er in de Vuelta a España met een veertig kilometer lange tijdrit een begin gemaakt aan de loodzware slotweek. In de regio Navarra kunnen de klassementsrenners een belangrijke slag slaan. Wat kan Wilco Kelderman in de strijd om een podiumplek? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na een lange verplaatsing gaat de Vuelta na de rustdag verder in het noorden van Spanje. In de regio Navarra wacht de renners een individuele rit tegen de klok van 40,2 kilometer. Zij vertrekken vanaf Circuito de Navarra, een racecircuit dat bekendheid geniet in de motorsport. Daar beginnen zij aan een route met voornamelijk lange, rechte stukken. De door wijngaarden omzoomde route is voor Spaanse begrippen relatief vlak. Biljartvlak is het natuurlijk niet, maar met 350 meter is er niet bijster veel hoogteverschil. Na 13 en 27,9 kilometer zijn er tijdsopnames gepland.

Wanneer de renners aankomstplaats Logroño naderen, volgen er enkele haakse bochten. Via de westkant van de stad voert de route richting het centrum. Daar ligt de finish aan de Calle General Vara de Rey, een dubbele tweebaansweg in het centrum van de stad.

Favorieten
Klassementsleider Chris Froome verkeert al twee weken in een uitstekende vorm. De kopman van Sky staat bekend als een begenadigd tijdrijder, waardoor hij automatisch tot de favorieten behoort. Nu hij al bijna twee weken de rode trui draagt, mag Froome gerust de topfavoriet genoemd worden. Hij begint met een riante voorsprong op zijn concurrenten aan de rit tegen de klok. De grote vraag is: in hoeverre slaagt hij erin om deze uit te bouwen?

Wilco Kelderman – foto: Sirotti

Van alle renners in de top van het klassement is Froome de beste tijdrijder, maar ook Wilco Kelderman zal uitkijken naar deze dag. Onze landgenoot is een erkende hardrijder en liet in het verleden al meermaals zien dat hij tegen de klok met de groten kan wedijveren. Dit jaar heeft hij nog weinig individuele tijdritkilometers gemaakt, maar Tom Dumoulin heeft bewezen dat de tijdritfiets van Giant alles behalve slecht rijdt. De lengte van de tijdrit spreekt in het voordeel van Kelderman, net als het gegeven dat hij kan jagen op de twee minuten voor hem gestarte pocketklimmer Esteban Chaves. Slaagt Kelderman erin om enkele concurrenten op achterstand te rijden en zijn podiumplek terug veroveren?

Bob Jungels – foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Quick-Step Floors is met vijf overwinnen tot dusver bezig aan een uiterst succesvolle Vuelta. Kan met deze tijdrit een zesde overwinning aan de zegereeks toegevoegd worden? Bob Jungels moet in staat zijn een sterke tijdrit te rijden. De Luxemburger kiest deze ronde niet voor een klassement, maar is op jacht naar dagsucces. Op weg naar Logroño kan de Luxemburger zijn toeren wel kwijt. Binnen de Belgische ploeg kan ook hardrijder en regerend Belgisch kampioen Yves Lampaert een gooi doen naar een hoge klassering.

Luis León Sánchez – foto: Sirotti

Astana heeft met Miguel Ángel López en Fabio Aru twee man in de top van het klassement staan. Superman López blaakt van het zelfvertrouwen na zijn twee ritzeges. In de Ronde van Zwitserland van vorig jaar versloeg hij in een korte, heuvelachtige tijdrit mannen als Fabian Cancellara en Wilco Kelderman. Is hij opnieuw daartoe in staat? Een andere kanshebber binnen Astana is de ervaren Luis Léon Sánchez. De routinier heeft twee Spaanse tijdrittitels op zijn erelijst staan. Kan hij hier zorgen voor een vierde Kazachstaanse ritzege? Movistar heeft met de Portugees Nelson Oliveira een hardrijder in dienst die mogelijk voor een ereplaats kan gaan.

Vincenzo Nibali – foto: Sirotti

Een tijdrit in de derde week van een grote ronde brengt altijd het beste in klassementsrenners naar boven. Mannen als Vincenzo Nibali en Alberto Contador hebben daar ervaring mee en zullen een sterke tijdrit neerzetten. De Italiaan van Bahrain Merida liet in de recente Giro bijvoorbeeld zien een goede chrono te kunnen rijden, al was dat wel met meer hoogtemeters. Ilnur Zakarin kan dat ook. De Rus is inmiddels zelfs opgeklommen naar de derde plek. Bevestigt hij dinsdag een serieuze kandidaat te zijn voor het eindpodium?

Andere outsiders voor een mooie klassering in Logroño zijn de talentvolle Duitser Lennard Kämna (Sunweb), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Tejay van Garderen (BMC) en Tobias Ludvigsson (FDJ). Gianni Moscon is de huidige kampioen van Italië. Vanuit Nederlandse hoek is het nog interessant om te zien waartoe LottoNL-Jumbo-renners Steven Kruijswijk en Stef Clement in staat zijn.

Rohan Dennis gold als een van de grote favorieten voor deze tijdrit, maar heeft ziek de Vuelta verlaten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Wilco Kelderman, Bob Jungels
** Ilnur Zakarin, Gianni Moscon, Yves Lampaert
* Miguel Ángel López, Vincenzo Nibali,  Luis Léon Sánchez, Thomas De Gendt

[poll id=”592″]

Weer en TV
Het is dinsdag een aangename dag in Logroño. De temperatuur tikt onder een blauwe lucht met hier en daar wat bewolking regelmatig de 30 graden Celsius aan. De wind gaat nauwelijks tot geen invloed hebben, die komt namelijk met kracht 1 à 2 uit het oosten.

De eerste renner vertrekt omstreeks half twee van het startpodium. Zowel Eurosport als Sporza zenden vanaf 15:00 live uit. De aankomst van klassementsleider Froome wordt rond 17:40 verwacht.

Dit artikel delen:

115 Reacties

Bertvd 4 september 2017 om 12:03

Kelderman evenveel sterren als Dennis? Ik schat hem hoog in, maar dat lijkt mij teveel van het goede.

Edit: klassement na morgen: Froome, Kelderman, Lopez, Nibali, Zakarin. Maar wel kort achter elkaar. Overigens was Kelderman duidelijk blij dat hij nu kan jagen op Chaves. Het zou een bak zijn als hij hem inhaalt.

Jotto-Lumbo 4 september 2017 om 12:07

Rohan Dennis met twee vingers in zijn neus. Volgend mij telt alleen deze tijdrit voor hem deze Vuelta. Tevens een belangrijke graadmeter voor de WK ITT.

Froome denk ik op een half minuutje en daarachter zal Wilco denk ik de beste klassementman zijn. Voor Zakarin en Nibali.

Ben benieuwd of Kruijswijk, Clement en Bouwman leuke uitslagen kunnen rijden.

Mannez 4 september 2017 om 12:08

Denk ook dat Dennis alleen nog maar in de Vuelta zit te sparen voor deze tijdrit.

********** Dennis
*** Froome, Kelderman

Dumoulist 4 september 2017 om 12:12

Edit: laat maar, ik heb er overheen gelezen..

Geflitst 4 september 2017 om 12:13

Rohan Dennis met drie vingers in de neus.

Flamme Rouge 4 september 2017 om 12:14

Ik begin me toch zo langzamerhand af te vragen waar die hype over Kelderman de tijdrijder vandaan komt. Natuurlijk heeft die jongen een paar aardige chronos gereden, maar ik verwacht dat van de ak mannen, renners als Zakarin en Contador naast een onbetwiste Froome zicht echt wel sterker hebben laten gelden in dit type tijdritten. Natuurlijk is wilco in vorm, maar wellicht ook wat lichter. Ik hoop net als iedereen dat hij tijd pakt op z’n concurrenten maar ik denk dat we moeten waken voor opportunisme.
Overigens Dennis voor de winst, is de enige pure specialist hier aan de start, die zijn dagen gewoon kan uitkiezen en dus relatief frisser is dan de kleppers van het Ak.

leegloper 4 september 2017 om 12:15

Dennis met vier vingers in de neus.

PedroDelgado 4 september 2017 om 12:15

Eens met Jotto, maar verder een erg onvoorspelbare rit in een onvoorspelbare ronde. Hoop dat Kelderman zelf dat hij het doet morgen, dat zou imo zijn ‘bevestiging/doorbraak’ zijn. Of hij dan dat podium houdt vind ik niet zo belangrijk, zonder knechten kan dat zomaar helemaal mis gaan.
Verder jammer dat het niet waait voor de mannen uit de lage landen, beetje bang voor Lopez en benieuwd of Poels hier een top10 kan verzekeren.

Slurpie Blauw 4 september 2017 om 12:15

Dennis heeft zich gespaard, dus.

Cadellie 4 september 2017 om 12:16

Rohan Dennis met een hele hand in de neus

WernerFranke 4 september 2017 om 12:17

Jammer voor Kelderman dat de tijdrit niet van finish naar start gereden wordt. Op dat lange rechte stuk (NA1110 op het kaartje) van meer dan 5 km had hij een ideaal mikpunt gehad. Nu zal Chaves op het eind toch iets vlugger uit beeld zijn.

ippglobal 4 september 2017 om 12:19

Dennis, met een hele hand en een vinger

Bertvd 4 september 2017 om 12:20

Zo te lezen hier, moet Dennis hele grote neusgaten hebben ;)

wesley1983 4 september 2017 om 12:22

Ludvigsson, Nelson Oliveira, Tuft toch goede tijdrijders die hier geen sterren krijgen….

Tuubke 4 september 2017 om 12:26

@Bert Denk je echt dat Kelderman 1.10 goed kan maken op Nibali? Ik help het je hopen, maar onderschat de tijdritcapaciteiten van de haai niet. En Zakarin kan volgens mij ook aardig uit de voeten op een tijdritfiets. Ik moet nog zien of Kelderman een plekje kan opschuiven. Het zou al heel mooi zijn als hij verder kan uitlopen op degenen die nu achter hem staan.

Kelder is de Man 4 september 2017 om 12:28

Bert
En een zelfrijdende fiets.

sportfanaat 4 september 2017 om 12:28

Kelderman, Zakarin en Lopez gaan hier uitmaken wie hier de derde plaats op het podium gaat pakken. Ervan uitgaande dat Lopez de sterkste klimmer is en op de Angliru nog een hoofdstuk aan zijn palmares gaat toevoegen, zal Kelderman zijn voorsprong met een minuut moeten uitbreiden. Voor Zakarin geldt hetzelfde.

ronddraaien 4 september 2017 om 12:31

**** Dennis
*** Froome, Jungels
** Kelderman, Moscon, Lampaert
*Nibali, LLS, Zakarin, TJ

Ik hoop ook dat Woods in zijn voorbereiding rekening hield met het scenario dat hij na twee weken nog hoog zou staan in het klassement en dus wat aan zijn tijdrit heeft gewerkt. Anders zou hij morgen wel eens meerdere uppercuts kunnen incasseren.

SprintMaster 4 september 2017 om 12:32

Wind uit het oosten, dus mee. Verschillen zullen worden genivelleerd.

MatthiasVDH 4 september 2017 om 12:33

@sportfanaat
Ik denk niet dat het per se hier gaat gebeuren voor plek drie. De Angliru zal veel beslissender zijn.

snellerfietsen 4 september 2017 om 12:34

Vergeet Poels niet. Gaat ook een goede tijdrit neerzetten

ONCE 4 september 2017 om 12:37

Zakarins tijdrit is toch wel minder geworden, dus die is te pakken voor Wilco.
Lopez is een enigma als het op een tijdrit als deze aankomt, maar in deze vorm zie ik hem zo verrassen.
Contador verdiend op zijn minst 1 ster .Zelfs als wat minder is weet hij een goeie tijdrit neer te zetten(zie de tour) en zijn niveua is deze Vuelta zo slecht nog niet

Lionel Gesink 4 september 2017 om 12:42

@Flamme Rouge

Door zijn tijdrit in de Dauphine van 2012. Op 21 jarige leeftijd werd hij daar al 4e in een lange tijdrit waarbij hij erkende tijdrijders er flink van langs gaf. Deze tijdrit en de bergetappes in de Dauphine deden Thijs Zonneveld de beroemde column “Kelderman bestaat niet” schrijven. Daarna heeft hij nog wel een aantal goede tijdritten gereden maar in de afgelopen jaren werd dat steeds minder. Dit was natuurlijk niet alleen met het tijdrijden zo dus nu hij de klasse van 2012-2014 weer terug lijkt te hebben is het aannemelijk dat hij in zijn huidige vorm ook weer een ijzersterke tijdrit kan neerzetten.

Romāns Vainšteins 4 september 2017 om 12:44

Poels krijgt gewoon, halverwege er lekker in zittend, ‘Commando uitbol ! Sacrifice !’ voor zijn noord-Limburgse kloten. Reden voor sommigen om te stellen dat zijn 2e kopmanschap niet best verloopt weer.

Die_Rooie 4 september 2017 om 12:46

Erg benieuwd naar Kelderman! Er was ook serieuze angst voor de tijdrit van Tom in de Giro, omdat hij opeens zo licht stond en goed klom. Hij bevestigde toen dat ze bij Sunweb goed genoeg nadenken om het beide te kunnen. Wilco top 5!

Headlines

Materiaalzone

Populair