Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 3

Door Jeroen Pouw, zondag 20 augustus 2017 om 19:00

foto: Sirotti

In de Ronde van Spanje hoeven we doorgaans niet lang te wachten voor de eerste serieuze bergen en dat is ook in deze editie het geval. Maandag krijgen we direct een eerste indicatie van de vorm van de kanshebbers voor de eindzege, want op het menu staan drie niet te onderschatten beklimmingen. Dat belooft dus vuurwerk. WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
Op de derde dag trekt het peloton de bergen in. De route voert de renners vanaf de Franse startplaats Prades naar Andorra la Vella, de hoofdstad van de dwergstaat Andorra. In 158,5 kilometer doet het peloton drie landen aan. De start is in Frankrijk, na vijftig kilometer voert de Vuelta voor het eerst over Spaanse wegen en de laatste vijftig kilometer wordt in Andorra afgelegd. Onderweg krijgen de coureurs drie beklimmingen voor de kiezen.

Het is maandag al direct vanuit de start klimmen geblazen. Hoewel de Col de la Periche (19,5 km aan 4,8%) van eerste categorie pas na twaalf kilometer begint, loopt het stuk daarvoor ook al gevoelig omhoog. Renners die in de vlucht van de dag willen zitten, moeten dus over bovengemiddelde klimmersbenen beschikken.

Een lange afdaling voert het peloton over de Spaanse grens. In de laatste vijftig kilometer wachten er nog twee bergen. De eerste is de zwaarste. De beklimming van de Coll de la Rabassa is 13,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 6,8%. Kort na de afdaling doemt alweer de Alto de la Camella op. Deze is iets vriendelijker dan de Rabassa maar met 4,8 kilometer aan 8,6% allerminst een pretje. Aangezien het na de top nog maar zeven kilometer tot aan de meet is, vormt deze helling een ideale springplank voor een late uitval. De berg leent zich voor een explosieve aanval in de laatste honderden meters om daarna als een komeet de afdaling in te suizen. Pas wanneer de renners onder de boog van de laatste kilometer komen wordt de weg weer vlak.

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de etappezege is het vooral uitkijken naar de aanvallers. Zij vinden hier een uitgelezen mogelijkheid om  als eerste over de streep te komen en daarmee ook een gooi te doen naar het rood. Weinig ploegen zullen immers bereid zijn om de koers te controleren en zelfs als enkele formaties het heft in handen willen nemen, gaat dat vanwege het bergachtige karakter van de wedstrijd geen eenvoudige opgave zijn.

Julian Alaphilippe – foto: Sirotti

Ook vorig jaar zagen we dat vluchters succesvol waren in de eerste dagen van de Vuelta. Alexandre Geniez won toen de derde etappe naar Mirador de Ízaro en zijn landgenoot Lilian Calmejane was een dag later de sterkste uit de kopgroep. In tegenstelling tot de Tour de France, waar de koers vanwege de grote belangen traditioneel erg gecontroleerd is, krijgen aanvallers in de Ronde van Spanje vaak wel een vrijgeleide. Dat levert waarschijnlijk een hevige strijd op in het openingsuur van de wedstrijd. Veel renners ruiken immers hun kans.

Dat geldt ongetwijfeld ook voor Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step Floors is weer hersteld van zijn knieblessure en hoopt zijn seizoen in de Ronde van Spanje goed te maken. Hij vindt daarvoor een ideale gelegenheid op dag drie. De renner kan in theorie op verschillende manieren winnen: door in de vroege vlucht te zitten, door op de slotklim weg te springen of door de sprint van een favorietengroepje te winnen. Dat maakt hem een erg gevaarlijke klant. De vraag is alleen of hij op tijd in vorm is, maar zijn prestatie in de Vuelta a Burgos geeft goede hoop. Daar reed hij veelvuldig in beeld, met twee podiumplekken als resultaat.

Darwin Atapuma – foto: Sirotti

Darwin Atapuma (UAE Emirates) was vorig jaar al bijna succesvol in de openingsweek van de Ronde van Spanje. Hij strandde echter op plaats twee achter Calmejane. Dat overkwam hem ook in de Tour de France, waar Warren Barguil hem op Izoard in extremis wist bij te halen. Een overwinning in een grote ronde lijkt echter steeds dichter bij te komen. Wie weet is maandag zijn dag. Zijn ploegmaat Jan Polanc was al eens succesvol in een drieweekse koers. Twee keer zelfs, beide keren in de Giro en telkens ook in de openingsweek. Kan hij dat kunstje in de Vuelta herhalen?

Dimension Data beschikt over een hele ploeg vol aanvallers. Het wordt maandag een belangrijke etappe voor mannen als Serge Pauwels, Igor Anton, Omar Fraile, Lachlan Morton en Merhawi Kudus. Zij beschikken allemaal over de kwaliteiten om een vlucht succesvol af te ronden. Voor Fraile is de etappe extra van belang. De Spanjaard wil graag nog eens een bergklassement winnen en kan hier meteen een goede slag slaan.

Nicolas Roche

Nicolas Roche – Foto: Sirotti

Omdat Dimension Data geen klassementsman heeft, krijgt iedere renner de vrijheid om aan te vallen. Dat geldt ook voor ploegen als BMC (met o.a. Nicolas Roche, Damiano Caruso en Tejay van Garderen),  Movistar (met o.a. Rubén Fernandez en Carlos Betancur), Cannondale-Drapac (met o.a. Michael Woods en Simon Clarke) en Caja Rural-Seguros RGA (met o.a. Jaime Roson en Sergio Pardilla).

En wat kan Jetse Bol? De Nederlander liet in de Ronde van Burgos zien dat hij een stuk beter is gaan klimmen. Met die benen is het niet eens ondenkbaar dat hij maandag de hellingen overleeft en daarna is hij met zijn snelle benen natuurlijk erg gevaarlijk. Vanuit Belgisch oogpunt is het vooral uitkijken naar Thomas De Gendt. De renner van Lotto Soudal won al etappes in de Giro en de Tour en hoopt nu ook op dagsucces in de Vuelta.

Dani Moreno

Daniel Moreno – Foto: Sirotti

Mocht het verschil tussen de kopgroep en het peloton beperkt blijven, dan zou ook een sprong op de laatste beklimming succesvol kunnen zijn. De echte toppers gaan waarschijnlijk geen ruimte krijgen, maar de mannen van de tweede lijn kunnen wellicht rekenen op meer vrijheid. Denk aan bijvoorbeeld Daniel Moreno. De ervaren Movistar-renner smult van steile beklimmingen en heeft al vaker op deze manier gewonnen. Simon Yates lukte het zelfs vorig jaar in de Vuelta. Op dag zes kwam hij solo over de streep in Ribera Sacra.

Zowel Moreno als Yates zijn bovendien snel genoeg om een eventueel sprintje te winnen. Dat geldt eveneens voor Wout Poels, zoals hij liet zien in de Ronde van Polen, en wie weet krijgt Poels ook wel de ruimte om aan te vallen. De steile Alto de la Comella moet hem alvast goed liggen. Tot slot zal ook Warren Barguil, een aanvaller pur sang, daar naar uitkijken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Darwin Atapuma, Omar Fraile
** Jaime Roson, Nicolas Roche, Jan Polanc
* Daniel Moreno, Wout Poels, Simon Yates, Warren Barguil

Weer en TV
Het peloton krijgt maandag prima koersweer voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. Het blijft droog en de temperatuur zal schommelen rond de 29 graden. De koers is live te volgen via Sporza (vanaf 13:30) en Eurosport (vanaf 13:00). De NOS komt met een livestream.

49 Reacties

Adelaar 20 augustus 2017 om 19:12

Het is wellicht handig om de profielen van de klim in de voorbeschouwing op te nemen of om een link er naar te vermelden.

Ze staan hier: http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/es/etapa-3.html

Ik denk trouwens dat Froome, Aru, Majka en de andere favorieten om de ritzege gaan strijden.

Zuremelk 20 augustus 2017 om 19:13

Alaphilippe voor de dubbelslag!

Ingmar 20 augustus 2017 om 19:15

Tis nog enorm vroeg in de Vuelta, maar doemt hier al het eerste gevaar op om buiten tijd aan te komen?

jerteg 20 augustus 2017 om 19:17

Hopelijk vanaf het begin een open koers.

schipperaar 20 augustus 2017 om 19:24

Laatste klim lijkt veel op de Izoard, kolfje naar de hand van Barguil dus en relatief korte ritten een kolfje naar de hand van de uittredend meester maar geen favoriet?
Afdaling lijkt op slechts 5%, te weinig technisch waarschijnlijk voor Nibali om een kloof te slaan.

Sammysosa 20 augustus 2017 om 19:30

Waarom zou de beste daler van dit peloton, Nibali, dit niet willen winnen? Ik denk dat hij solo aankomt.

bartje 20 augustus 2017 om 19:33

Een relatief korte etappe waarvan meer dan een derde bergop gaat. WF gaat er van uit dat het AK gilde niet mee gaat doen voor de dagzege, dat moet ik nog zien. Er zijn toch ook al wat tijdsverschillen goed te maken. Ik kan me zo voorstellen dat er toch een paar agressievelingen zullen zijn die hier een kans zien om dat te proberen. Contador, Aru, Pozzo dat soort jongens. Die krijgen niet veel ruimte, maar zorgen er dan wel voor dat de vlucht minder kans krijgt.

Is het niet zo dat in de Vuelta ook in de bergritten bonus seconden worden vergeven?

vevie 20 augustus 2017 om 19:35

Ik zei ook al Nibali. Ik verwacht veel van Nibs morgen. Alaphillipe gaat zeker ook wat proberen. En een goede daler als Sanchez als hij eraan kan blijven. Dit zou ook goed moeten zijn voor dalers als Froome en Bardet. Kan morgen een leuke etappe worden.

UrbanSteel 20 augustus 2017 om 19:43

@schipperaar

Quote:
Laatste klim lijkt veel op de Izoard

Meen je dat echt ?

Izoard 14 kilometer klimmen aan gemiddeld 7,3% met 1023 hoogte meters ; van 1337 meter naar 2360 meter.

Alto de la Comella 380 meter hoogte verschil in 4,3 kilometer ; van 965 meter naar 1345 meter.

Amigo de Birillo 20 augustus 2017 om 19:48

Woods? Of ben ik nu te hyperig :)

schipperaar 20 augustus 2017 om 19:50

@urban
Het gaat om de grilligheid, niet de afstand, de Izoard kent ook stroken rond de 10% en Barguil gaat hopelijk beseffen dat top vijf niet onmogelijk is, al is de leiderstrui nog veel te vroeg, drie weken verdedigen is loodzwaar.

vevie 20 augustus 2017 om 19:52

@amigo: Woods is echt geen vreemde keuze. Ik zie hem een etappe winnen. Hopelijk lukt het hem. Goede renner

Wielrennertje 20 augustus 2017 om 19:52

Het zal eraan liggen wat de klassementsmannen willen. Willen ze hier al hun eerste stempel op deze Vuelta drukken of doen ze, zo vroeg in de Vuelta, nog rustig aan met het oog op wat nog gaat komen. Als de klassementsmannen er voor gaan, zie ik Alaphillipe als grootste kanshebber.

Majesteit 20 augustus 2017 om 19:54

Denk toch niet dat het peloton renners als Alaphilippe veel ruimte gunt. Natuurlijk rijdt hij niet voor het klassement, maar als hij het rood te pakken krijgt (met mogelijk wat tijd), dan wordt Quick Step een extra schaakstuk voor de rest van de koers gegunt. Bovendien heeft vrijwel geen enkele renner een achterstand in het klassement, dus zal het peloton de aanvallers erg kort houden.

Ik zie de klassementsrenners hier toch eerder winnen.

vevie 20 augustus 2017 om 19:55

@wielrennertje: de AK-mannen moeten er wel voor gaan. Of ze dat doen, weet ik niet, maar ze moeten overal al een voorsprong gaan pakken met het oog op de tijdrit. Niet eens alleen voor tegen Froome, maar ook onderling. Sommige van die gasten gaan ook van elkaar namelijk een minuut tot anderhalf daar verliezen, laat staan van Froome

Rafał Kišerlovski 20 augustus 2017 om 20:15

Vorig jaar won Geniez vanuit de vlucht de derde etappe en werd Fernandez tweede vanuit de groep der favorieten. Geniez heeft alweer in de Ain gewonnen en mag dus zeker worden genoemd. Let ook op ‘thuisrijders’ Haig en Soler, die hebben deze etappe aangekruist.

Frits des Jeux 20 augustus 2017 om 20:21

Atapuma met 3 sterren is ook wat overmoedig. Rijdt een bijzonder zwak seizoen. Alaphillipe heb ik ook als kopman in scorito dus daar kan ik me in vinden. Ik zie overigens Froome en Nibali samen als goede dalers onder de favorieten.

Random wielerliefhebber. 20 augustus 2017 om 20:26

Let op bouwman en woods, daar verwacht ik wel wat van.

zomaareens 20 augustus 2017 om 20:45

Trentin in de ontsnapping zeker..?

Mercatone Uno 20 augustus 2017 om 20:47

Overzicht van de etappe: http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171108&c=4&code=stagerace-profiles

Shitload aan potentiële winnaars, AK of niet? Vind ‘m lastig te voorspellen, ik zeg de aanval wint ;)

sstijnntje 20 augustus 2017 om 21:00

Vuelta is nog te jong om een duidelijk dominant team en dominante klassementsman aan te wijzen. Normaal gesproken zullen grote jongens morgen ook nog een beetje terughoudend zijn. Ik denk veel strijd voor de vlucht en 1 of 2 sterke mannen zullen het halen. Thomas de Gendt voor een grote rol morgen?

volger 20 augustus 2017 om 21:02

edit WF: bedankt, aangepast

Noud89 20 augustus 2017 om 21:05

Morgen gaat onze eerste echte kennismaking met Aldemar Reyes plaatsvinden. ;)

gavirialaphilippe 20 augustus 2017 om 21:10

Als je ziet hoe Alaphilippe vandaag het peloton uit elkaar scheurt (op het vlakke!)valt er eigenlijk niet meer over te twisten wie morgen de topfavoriet is :)

ONCE 20 augustus 2017 om 21:14

De Gendt, Geniez en Denifl hebben vandaag alvast 7 minuten verloren. Dat de Gendt meezit in de break lijkt me bijna zeker :P
Denifl zal wel voor de bollentrui willen gaan strijden gok ik

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.