Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 19

Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 19

foto: Sirotti

Door Martin van den Bosch & Youri IJnsen
vrijdag 8 september 2017 om 09:00

Daags voor de loodzware etappe naar de Angliru, wacht het peloton in Noord-Spanje eerst nog een overgangsrit door Asturië. Wordt dit een laatste kans voor aanvallers in deze Vuelta? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De renners beginnen vrijdagmiddag rond half twee in het natuurpark van Redes aan een rit van net geen 150 kilometer. Na een openingsfase in dalende lijn, doemt al vrij snel de eerste berg van de dag op. Na 22 kilometer begint de zeven kilometer lange beklimming van de Alto de la Colladona. Deze col van eerste categorie kent een gemiddelde stijging van 6,8%, met een uitschieter van 9,5% in het laatste gedeelte.

Na het ronden van de top gaat het lang in dalende lijn. De snelheden zouden hier wel eens op kunnen lopen. Wanneer het peloton na vijftig kilometer Santa Cruz aandoet, zet het peloton koers in noordelijke richting. Onderweg zijn er op de Alto de Sto. Emiliano (6,8 km á 4,5% gemiddeld) en de Alto de la Falla de Los Lobos (4,3 kilometer aan 8,2%) punten voor de bergprijs te verdienen. Na 112 kilometer heeft de organisatie een tussensprint neergelegd.

Vuelta 2017: profiel etappe 19

In de slotfase vormt de Alto de San Martín de Huerces (4,5 km aan 7,2%) de laatste hindernis van de dag. De top ligt op 15,2 kilometer van de finish. Vanaf hier gaat het in dalende lijn naar aankomstplaats Gijón, een havenstad aan de Golf van Biskaje. De slotkilometer is geheel vlak en gaat zelfs licht in dalende lijn. Op 700 meter van de aankomst moeten de renners linksaf op een rotonde, waarna het rechtdoor is tot de finish op de boulevard naast het strand.

Favorieten
Met de aankomst op de Alto de l’Angliru van zaterdag en de traditionele parade naar Madrid op zondag, wacht de aanvallers waarschijnlijk nog één kans om hun Vuelta op te fleuren met een zege. De etappe lijkt te zwaar voor de sprintersploegen om het op een veredelde massaspurt aan te laten komen. De klassementsrenners zullen deze rit waarschijnlijk niet aangrijpen met de loodzware Angliru in aantocht, mits Alberto Contador natuurlijk niet zijn allerlaatste coup probeert te plegen.

**** flag-es Pello Bilbao

Bilbao lijkt in bloedvorm – foto: Sirotti

In een grote ronde zie je vaak dezelfde renners meeglippen in een vroege ontsnapping, maar toch is het geen sinecure dat juist een van hen de dagzege grijpt. Kijk maar eens naar Stefan Denifl afgelopen woensdag, die voor het eerst mee zat. Een van de revelaties deze ronde is Pello Bilbao. De 27-jarige Spanjaard heeft zich ontpopt tot meesterknecht van Fabio Aru en Miguel Ángel López. Bergop kan de Astana-renner lang mee, wat duidt op een goede vorm. Bilbao viel deze ronde nog niet aan, maar deed dat de afgelopen jaren wel. Toen was hij al een paar keer dichtbij de zege. Deze rit lijkt op zijn lijf te zijn geschreven. Want naast klimmersbenen, beschikt de Spanjaard ook over een goede sprint.

*** flag-pl Tomasz Marczyński & flag-si Matej Mohoric

Nummer drie voor Tomasz Marczynski ? – Foto: Sirotti

Tomasz Marczyński heeft de meest succesvolle rittenkoers uit zijn carrière achter de rug. De 33-jarige Pool won de etappes naar Sagunt en Antequera door alert mee te springen met de vlucht en het vervolgens aan de finish vakkundig af te maken. De routinier heeft daarna aangekondigd dat hij deze Vuelta vaker aan wil vallen. Ervan uitgaande dat de rit naar de Angliru teveel van het goede is, krijgt hij op vrijdag een laatste kans hiervoor.

Mohoric wist de Cava al te ontkurken – foto: Sirotti

Matej Mohoric wist ook al een rit te winnen deze Vuelta. Hoewel de Sloveen al een eeuwigheid in het peloton lijkt te bivakkeren, is hij nog altijd slechts 22 jaar. Zijn verhaal is bekend: als veelwinnaar én wereldkampioen bij de junioren, kwam Mohoric over naar de beloften. Daar won hij in zijn eerste jaar ook meteen de regenboogtrui, waarna hij direct prof werd. De Sloveen moet het op het hoogste niveau tot op heden hebben van vroege vluchten. Die kan hij dus afronden en gezien zijn kwaliteiten zeker op het parcours van vrijdag.

** flag-it Giovanni Visconti, flag-be Thomas De Gendt & flag-ec Richard Carapaz

Weet de 34-jarige Visconti nog eens uit te pakken? – foto: Sirotti

Bahrain Merida kan tot op heden terugkijken op een prima Vuelta. Vincenzo Nibali bezorgde de ploeg uit het Midden-Oosten al tijdens het eerste dagen een ritoverwinning en de Italiaan heeft ook nog altijd zicht op de eindzege. Een overwinning op vrijdag zou daar zo maar bij kunnen komen. Met Giovanni Visconti hebben de roodhemden namelijk een serieuze kanshebber. De 34-jarige Italiaan wist voor zijn nieuwe werkgever nog niet te winnen, maar daar zou hij graag verandering in brengen. Visconti koos eerder deze ronde al een paar keer de aanval. Donderdag leverde hem dat een derde plek op. Heeft hij nog genoeg kracht in de benen om het opnieuw te proberen? Deze rit moet hem namelijk liggen.

De Gendt is op zoek naar een ritzege – ASO/A.Broadway

Voorafgaand aan deze Vuelta wilde Thomas De Gendt graag zijn trilogie compleet maken: een rit winnen in alle drie de grote rondes. In de door Mohoric gewonnen zevende rit was hij er met een vierde plek al dichtbij, maar het hiaat op zijn palmares is nog altijd niet gevuld. In de rit naar de Sierra Nevada probeerde hij het in de afdaling van de voorlaatste beklimming opnieuw, maar ook daar lukte het hem niet om mee te doen voor de dagzege. Aangezien hij zich een paar kilo te zwaar acht om te winnen op de Angliru, moet het vrijdag gebeuren. De Belg van Lotto Soudal lijkt na bijna drie weken nog steeds over goede benen te beschikken. Is het driemaal scheepsrecht?

Kan Carapaz zegevieren? -foto: Sirotti

Movistar kent een teleurstellende Vuelta a España. De Spaanse topploeg kan niet terugvallen op kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana en gaf in deze ronde de jonge garde een kans. Die grepen zij niet met beide handen aan, want oudgedienden Daniel Moreno en José Joaquin Rojas zijn de beste mannen in het klassement. Richard Carapaz is wat dat betreft een lichtpuntje. De 24-jarige Ecuadoriaan rijdt al het gehele seizoen goede uitslagen en ook in Spanje komt hij goed voor de dag zodra het omhoog gaat. Fleurt Carapaz het humeur van teambaas Eusebio Unzué op?

* flag-it Alessandro De Marchi, flag-lv Toms Skujiņš, flag-co Aldemar Reyes & flag-nl Michel Kreder

Twee jaar geleden won De Marchi op Alto Campoo – foto: Sirotti

Een van de meest bedrijvige vluchters deze ronde, is zonder twijfel Alessandro De Marchi. De 31-jarige Italiaan staat dan ook te boek als een rasaanvaller. In het verleden leverde dat hem in de Vuelta al ritwinst op in twee vergelijkbare etappes. In 2014 deed hij dat in het shirt van Cannondale, een jaar later zegevierde hij voor zijn huidige ploeg BMC. De Marchi flikte dat kunstje wel twee keer na een solo in de finale en ook nu lijkt dat zijn meest effectieve strijdplan. Eerder deze Vuelta werd hij al vijfde in Cuenca en achtste in Elpozo Alementación.

Weet Skujiņš zijn seizoen van kleur te voorzien? – foto: Sirotti

Cannondale-Drapac ging met een uiterst onervaren grote ronde-equipe deze Vuelta in. Na een kleine drie weken zijn alle negen coureurs nog in koers en is Michael Woods de meest opvallende. Daarnaast is Davide Villella de eigenaar van de bolletjestrui. De overige zeven rijden vrij anoniem rond. Toch mag dat Toms Skujiņš er niet van weerhouden de aanval te kiezen. De 26-jarige Let kent niet zijn meest gelukkige seizoen, maar vindt in etappe negentien wel een profiel waar er kansen voor hem liggen. Hij zou de bergen in de finale goed moeten kunnen verteren en kan dan rekenen op een sterk eindschot.

Reyes (links) en Hernan Aguirre rijden verdienstelijk rond in Spanje – foto: Sirotti

Een knappe prestatie van de Manzana Postobón-mannen. Alle renners zijn nog in koers en gezien de geringe ervaring bij vooral de jonge Colombianen, is dat al een overwinning op zich. Toch zouden de rozehemden maar wat graag een overwinning meenemen naar hun vaderland. Aldemar Reyes is een van de mannen die daarvoor in aanmerking komt. De 22-jarige pocketklimmer sprong deze ronde ook al meermaals mee. In de rit naar de verschrikkelijke Los Machucos werd hij bovendien nog 25ste, wat bewijst dat hij nog niet is uitgepierd. Na een etappe zoals die van vrijdag beschikt Reyes bovendien over een vinnig sprintje.

Stunt Kreder? – foto: Sirotti

De kans op een Nederlandse ritzege lijkt klein. Jetse Bol probeerde het in de eerste helft van deze Vuelta, maar zonder succes. Ook de klassementsrenners stuiten steeds op te sterke mannen. Toch zou er vanuit de vroege vlucht zo maar iemand toe kunnen slaan. Aqua Blue Sport ging deze ronde voor een ritoverwinning en pakte die afgelopen woensdag. Met Michel Kreder hebben ze nog iemand achter de hand die vanuit de vroege vlucht kan toeslaan. Hij bleef deze Vuelta al twee keer weg met een vluchtersgroep waaruit de winnaar zou komen. Lukt hem dat vrijdag weer, dan kan hij met zijn snelle benen voor een verrassing zorgen.

Outsiders

Weet Sánchez zijn ploeg een nieuwe zege cadeau te doen? – foto: Sirotti

Veel renners zullen vrijdag mee willen zitten. Zoals gezegd is het waarschijnlijk de laatste kans voor vluchters om een dagsucces te boeken. Dat geldt ook voor sterke mannen als Luis León Sánchez en Rui Costa. De Spanjaard haalde de beslissende vlucht al twee keer, maar kon de rit toen niet afronden. Portugees Costa staat deze ronde nog met lege handen, maar beschikt over de klasse om er zomaar ineens te staan.

Ook Paweł Poljański van Bora-Hansgrohe heeft het al een paar keer geprobeerd, wat resulteerde in twee tweede plekken en een vierde plaats. Luis Ángel Maté zocht eveneens al een paar keer zijn geluk, net Lluis Guillermo Mas. Hij hoopt de nul van de tabellen te vegen voor Caja Rural-RGA Seguros. Bij FDJ staan ze ook nog altijd droog, maar met Odd Christian Eiking en Anthony Roux hebben zij twee gevaarlijke mannen in hun rangen voor de dagzege.  Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft deze Vuelta al een ritzege binnen, maar trok desondanks de afgelopen twee dagen ten aanval. Op de slotklim van de rit van donderdag bleek echter, dat de tank bij hem inmiddels leeg begint te raken.

Alle ballen op Bouwman – foto: Sirotti

Naast Kreder is het voor de Nederlanders hopen op Jetse Bol. De vraag is of hij al is hersteld van zijn vervelende val, waarbij ook Bert-Jan Lindeman was betrokken. Wellicht dat Antwan Tolhoek het nog eens probeert of misschien slaat Koen Bouwman zijn slag. De 23-jarige Achterhoeker stijgt steeds verder in het klassement en won in het Critérium du Dauphiné een soortgelijke rit. En anders kan LottoNL-Jumbo ook gokken op Juan José Lobato. De Spanjaard hoeft niet per se mee te springen om te winnen, want hij kan het karwei ook in een omvangrijke groep afronden. De kans op dat laatste scenario is echter klein.

Tenslotte mogen we ook de overige snelle finishers niet vergeten. Matteo Trentin zal proberen om de leiding in het puntenklassement te heroveren op Chris Froome. Dat kan in een eindsprint, maar de Italiaan liet eerder in deze ronde al zien dat hij niet bang is om mee te springen. Hetzelfde geldt voor Magnus Cort Nielsen, die de laatste dagen meer vrijheid krijgt. Søren Kragh Andersen en Gianni Moscon zouden ook uitstekend voor de dag kunnen komen op dit parcours, maar het is nog maar zeer de vraag of zij die vrijheid krijgen. De Deen heeft namelijk Wilco Kelderman als kopman, terwijl Moscon waarschijnlijk bij klassementsleider Froome moet blijven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pello Bilbao
*** Tomasz Marczyński & Matej Mohoric
** Giovanni Visconti, Thomas De Gendt & Richard Carapaz
* Alessandro De Marchi, Toms Skujiņš, Aldemar Reyes, Michel Kreder

Weer en tv
Het is vrijdag op weg naar Gijón erg aangenaam. Het kwik stijgt niet verder dan 21 graden Celsius en vanaf de zee staat er noordoostenwind schuin tegen aan windkracht drie. Eurosport 1 en Sporza zenden de koers beiden vanaf 15.00 uit. De NOS verzorgt vanaf 16.00 een livestream op internet.

Dit artikel delen:

72 Reacties

snellerfietsen 7 september 2017 om 19:06

Niet te voorspellen dit

Amigo de Birillo 7 september 2017 om 19:09

Trentin kwam vandaag ook aardig mee. Dus zeker een sterretje

HCBrug 7 september 2017 om 19:10

Halve peloton is genoemd :)

Noud89 7 september 2017 om 19:11

Trentin geen enkele ster? Bizar.

MatthiasVDH 7 september 2017 om 19:12

Mohoric, Visconti, De Marchi, Reyes en Skujins zaten allemaal vandaag al mee, dus ik denk niet dat ze morgen 100% zullen zijn.

Edd1e 7 september 2017 om 19:14

Gisteren was A. Yates topfavoriet, terwijl hij niet van ontsnappingen op het vlakke houdt. Nu starten ze bergop en dan wordt hij niet meer genoemd, snap je het nog?

Milanos Kateros 7 september 2017 om 19:20

Rojas

Tuubke 7 september 2017 om 19:20

Nibali grijpt deze rit vast aan om iets te proberen.

Dom Tumoulin 7 september 2017 om 19:21

Deze sterren slaan natuurlijk helemaal nergens op. Dit is gewoon willekeurig wat B en C garnituur aanvallers eruit pikken en willekeurig wat sterren toebedelen om maar wat anders te doen dan de rest van de voorbeschouwingen. Heb dit al een paar keer voorbij zien komen deze Vuelta.

PieterZegen 7 september 2017 om 19:25

Ik zie Yates de etappe wel pakken. Simon en Adam kwamen vandaag allebei op 25 minuten binnen dus hebben lekker gespaard. Alleen geen idee wie van de twee het morgen gaat doen

Geflitst 7 september 2017 om 19:39

Contador zei na afloop vandaag dat hij graag zou winnen vanuit een lange aanval. Zondag zal dat niet gebeuren, in een rit met de Angliru lijkt het zelfmoord dusss…

Knutknudsen 7 september 2017 om 19:41

Iemand met goede benen die vandaag niet voor gaas is gegaan. Maar ja, wie zijn dat nog. Elke dag verwacht ik orica of Movistar, en ze proberen het ook elke keer, maar ze zijn gewoon niet goed genoeg deze ronde. Dus ik zeg tijd voor Roson, Reyes, Visconti of Pardilla en morgen een ultieme poging van Kruijswijk

LaurentJalabert 7 september 2017 om 19:43

Bilbao lijk me dan weer niet met twee teamies in de top-10. Voor de rest een heleboel!

Knutknudsen 7 september 2017 om 19:45

Overmorgen Kruijswijk als stervende zwaan, bedoel ik natuurlijk. Morgen zal ook Trentin zich er weer mee gaan bemoeien ivm de punten

t731 7 september 2017 om 19:55

Morgen verandert er niets in het klassement en zal er wel weer iemand van een Belgische ploeg winnen. Betrekkelijk saai waarschijnlijk maar dat mag ook wel een keertje!

fabioaru 7 september 2017 om 20:06

Ik verwacht hier toch wel vuurwerk. Dit lijkt me echt een etappe voor Contador om iets te proberen. Froome lijkt weer in orde maar Nibali en Lopez maakten vandaag geen beste indruk. Als ik Contador was, zou ik Nibali niet een dag gunnen om te herstellen en dan maar te zien of hij op de Angliru kan toeslaan.
Ik verwacht dat een van de snelle klassementsmannen wint, of Contador zelf

**** Woods
*** Froome, Contador
** Zakarin, Kelderman, Poels
* Nibali, Moreno, Aru, Bardet

Nibali toch een sterretje in het geval hij vandaag 'gewoon' een slechte dag had…

Djoop 7 september 2017 om 20:08

Wat is er met mijn grote vriend Chaves aan de hand?

nederbelg 7 september 2017 om 20:14

Tomasz Marczyński 3 sterren, dat is bijna… komisch. De kans dat ik me morgen in mijn koffie versik is toch wel echt klein.
Bij QS is het nu alle ballen op het groen voor Trentin (cfr. Matthews in de Tour). Benieuwd waar Jungels nog eens de grote motor opendraait.

Titaantje 7 september 2017 om 20:14

erg veel sterren voor mannen die er vandaag bij zaten. Het kan, maar meestal gaan renners geen twee dagen op rij. Ik hoop dat Jumbo twee man mee kan krijgen in de aanval. Wie weet Bouwman….

Mwielerfan 7 september 2017 om 20:21

Heerlijk bilbao 5 sterren en skujins nota bene ook een ster. Die kan deze voorbeschouwing inlijsten boven zn bed want buiten de tour of daugavpils zal ie niet zo vaak getipt worden

meestre 7 september 2017 om 20:25

Ik zou het zoeken bij de klassieke renners . Terpstra , Van Asbroeck , Wallays , Van bilsen en

meestre 7 september 2017 om 20:28

Søren Kragh ANDERSEN en erbij De gendt . Voor de overwinning ga ik voor Terpstra .

Verweggistan 7 september 2017 om 20:31

Carapaz.

Romāns Vainšteins 7 september 2017 om 20:47

Mooi midden-profiel weer, vuelta heeft leuke tussenritten dit jaar. Sowieso gaaf parcours de laatste 2 weken.

leegloper 7 september 2017 om 20:51

Kopgroep pakt een gigavoorsprong maar Sky brengt het terug tot 2:36:20. Jetse Bol net geen rood.
Verder lijkt De Gendt me een goede om te tippen. Lekker profiel voor hem en ze rijden goed bij Lotto-Soudal. En Bilbao heeft zoals genoemd morgen een verplichte spaardag. Nul sterren. Tip dan gewoon Trentin.

Headlines

Materiaalzone

Populair