Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 14

Door Koen Middendorp, vrijdag 1 september 2017 om 19:00

Chris Froome staat nog altijd comfortabel aan de leiding, maar hij zal het aankomende weekend ongetwijfeld flink wat vliegen van zich af moeten slaan. Zondag staat de loodzware bergrit naar de Sierra Nevada op het menu. De dag voordien dienen de steile slotstroken van de Sierra de la Pandera te worden bedwongen. Wie zet de Vuelta toch nog op zijn kop? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
In 2002 ontdekte de Vuelta-organisatie in Andalusië een nieuwe omhooglopende weg naar de verdoemenis. ‘De zuidelijke Angliru’, zo werd de Sierra de la Pandera tot mythische proporties verheven. Zo zwaar als de Asturische reus, bleek de Pandera uiteindelijk niet te zijn. De beklimming heeft zich in vijftien jaar tijd echter wel een fameuze status weten aan te meten. Maar daarover later meer.

Want voordat de klimmers worden losgelaten op deze naar 1830 meter hoogte voerende slotklim, dienen ze eerst nog ruim vier uur in het zadel te zwoegen. In startplaats Écija – een bijna veertigduizend inwoners tellend stadje tussen Córdoba en Sevilla – zijn overblijfselen te vinden van Griekse en Romeinse nederzettingen. Waar de eerste zeventig kilometer van de etappe nog vals plat omhoog lopen, gaan de laatste honderd kilometer constant op-en af. Op de Puerto el Mojón (8,8 km aan 3,3%) – met de top op negentig kilometer van de streep – zijn de eerste bergpunten te verdienen.

Na een tussensprint in Alcalá la Real en een niet gecategoriseerd klimmetje met bijbehorende afzink, wordt de echte finale ingeluid met de Alto de Valdepeñas de Jaen (8,5 km aan 4,3%). Weliswaar blinkt de Puerto Locubin – zoals de beklimming ook wel door het leven gaat – niet uit in steile percentages, het kan wel degelijk als een geschikte springplank dienen voor coureurs die al vroeger ten strijde willen trekken. Na een korte afdaling zal op twaalf kilometer van de streep het bal worden geopend tussen de klassementsrenners.

We keren namelijk weer terug naar de Sierra de la Pandera (12 km aan 7,3%). Deze in 2002 geïntroduceerde Andalusische klim heeft in de Vuelta inmiddels al viermaal als aankomstplaats mogen fungeren. In het eerste jaar wist raketklimmer Roberto Heras naar de zege te vliegen. Het daaropvolgende jaar was het een nog jonge Alejandro Valverde die zijn bijnaam El Imbatido (de Onverslaanbare) eer aandeed door in extremis de Colombiaan Felix Cardenas te overvleugelen. In 2006 moest de Spanjaard op de flanken van deze col dan weer zijn meerdere erkennen in een op hol geslagen Alexandre Vinokourov, die mede door zijn ritwinst op de Pandera de eindzege wist binnen te hengelen.

Robert Gesink liet leider Alejandro Valverde in 2009 nog zweten op ‘La Pandera’

Drie jaar later – in 2009 – was het Damiano Cunego die na een lange vlucht mocht glimlachen naar de verzamelde fotografen. Overigens werd het echte verhaal dat jaar geschreven in de ‘achtergrond’. Het was namelijk Robert Gesink die op de flanken van de Pandera de toenmalige leider in koers – Alejandro Valverde – bijna kopje onder kreeg. El Imbatido bleek plotseling sterfelijk, en hapte vrijwel de gehele klim angstvallig naar lucht. Tot de rode vod van de laatste kilometer in beeld kwam, toen de Spanjaard zijn inmiddels tot in de perfectie getrainde turbo aanzette en zijn Nederlandse rivaal in extremis overvleugelde.

We tekenen zaterdag voor een dergelijk spannend koersverloop. De klim op zich biedt alvast de randvoorwaarden. De gemiddelde stijgingsgraad van zeven procent komt vooral omdat La Pandera enkele afvlakkende stroken kent. Zo volgen na twee steile beginkilometers (aan bijna 10%) tweeduizend meter aan slechts 3%. Na drie daaropvolgende kilometers waarin de stijgingsgraad varieert van vijf tot en met tien procent, doemen de vier zwaarste kilometers op. In vierduizend meter klimmen zakt het gemiddelde nauwelijks onder de tien procent, en zijn er zelfs pieken te noteren van 15%. Eenmaal de rode vod in zicht volgt er nog een korte afzink, waarin snelheid kan worden gemaakt voor de laatste vijfhonderd oplopende meters.

Favorieten
Voor deze rit met aankomst bergop luidt wederom de hamvraag: blijven de vluchters voorop of mengen de klassementsrenners zich in de strijd om de dagzege? In deze Vuelta zagen de aanvallers meerdere malen hun moed beloond. Een lange aanloop en het feit dat de zwaarste hindernissen pas in het tweede gedeelte van de rit voorkomen, blijken succesvolle ingrediënten voor het slagen van een lange vlucht. Zal zaterdag een soortgelijk scenario zich afspelen? Of zijn het toch de klassementsrenners die zich gaan mengen in de debatten?

Aangezien voor klimmers de mogelijkheden om op te schuiven in het klassement met de dag kleiner worden, zullen zij bedachtzaam om moeten springen met hun kansen. Met name renners die het van lange, zware beklimmingen moeten hebben zouden hier wel eens ten aanval kunnen trekken. Wie gaat klassementsleider Froome het vuur aan de schenen leggen?

Zet Contador Froome opnieuw onder druk? – Foto:Sirotti

De hoop van menig wielerfan is gevestigd op Alberto Contador. De afscheidnemende Spanjaard liet zich na zijn off-day in Andorra van zijn beste kant zien en koos deze Vuelta al regelmatig voor de aanval. Heel veel tijdswinst heeft hem dat nog niet opgeleverd, maar op weg naar Sierra de La Pandera zal hij het ongetwijfeld andermaal willen proberen.

Voor het spektakel zou een aanval op zijn rode trui welkom zijn, maar het is ook goed mogelijk dat Chris Froome deze etappe aangrijpt om zijn leiderspositie te verstevigen. Eerder deed hij dat in de rit naar Cumbre del Sol, waar hij de puntjes op de i zette en zijn leiderstrui extra glans gaf. Na de rit naar Antequera ontstonden er twijfels over de stabiliteit van Froome. Deze etappe geeft hem de mogelijkheid om eventuele twijfels weg te nemen.

Kan Miguel Angel Lopez het opnieuw? – Foto: Sirotti

Een van de voornaamste gegadigden voor winst in een rit met aankomst bergop is Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer van Astana bewees met winst op Calar Alto dat hij het blessureleed van de afgelopen maanden achter zich heeft gelaten. Gaat hij zaterdag voor zijn tweede ritzege? Landgenoot Esteban Chaves is een andere renner die na lang blessureleed in de Vuelta weer op de voorgrond kan treden. De renner van Orica-Scott leek lang de voornaamste uitdager van Froome te worden, maar in de rit naar Calar Alto kende hij een mindere dag. Kan hij zich op weg naar Sierra de La Pandera herpakken?

Ook Vincenzo Nibali zal nog ergens een moment moeten kiezen om tijd goed te maken. De Siciliaan moet het niet van korte beklimmingen hebben en heel veel lange, zware cols komen er niet meer. Slaat hij hier zijn slag?

Wilco Kelderman

Wat kan Wilco Kelderman? – Foto: Sirotti

De Nederlandse hoop is gevestigd op Wilco Kelderman. De kopman van Sunweb staat na twee weken netjes vierde. Met de tijdrit van dinsdag in het verschiet, zijn de vooruitzichten op een podiumplek goed. Voordat het zover is, wachten eerst nog twee zware bergritten. In de rit naar Calar Alto was hij de enige die Froome en Nibali kon volgen. Handhaaft hij zich zaterdag wederom tussen de toppers?

Bij een aankomst bergop komen vanzelfsprekend de talentvolle klimmers bovendrijven. BMC-renners Tejay van Garderen en Nicolas Roche begonnen goed aan deze Vuelta, maar liepen in de rit naar Calar Alto kostbaar tijdsverlies op. Was dat een incident en kan het duo zich revancheren? Is deze etappe anders misschien iets voor Ilnur Zakarin, Fabio Aru, Romain Bardet of de verrassende Michael Woods? Of kan David De La Cruz zijn plek in het klassement de hij vrijdag verloor goedmaken?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Chris Froome, Miguel Ángel López
** Esteban Chaves, Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman,
* Ilnur Zakarin, Fabio Aru, Romain Bardet, David De La Cruz

Weer & TV
De renners krijgen onderweg opnieuw te maken met zomerse omstandigheden. Het blijft droog en de temperatuur loopt op tot 31 graden. De wind komt uit het zuid-westen en heeft windkracht 2. Zaterdag is het uitzendschema van de zenders iets anders dan gebruikelijk. Eurosport begint gewoon om 15:00 met de live-uitzending. Sporza geeft eerst de voorkeur aan de Brussels Cycling Classic en start daarom pas om 16:45. De NOS begint op Nederland 1 met de live-uitzending.

65 Reacties

TeamNL 1 september 2017 om 19:04

100% Froome, jullie hoeven niet te kijken morgen. Hij rijdt iedereen los op circa 4 km van de streep.

Bulcke 1 september 2017 om 19:06

Als froome dat een keer doet is dat toch juist reden om te kijken? Zal je niet vaak zien gebeuren

Timocycling 1 september 2017 om 19:09

Froome
Nibali Lopez
Zakarin Kelderman Contador de La Cruz
Aru Yates Kruijswijk Bardet Poels Chaves Nieve Pellizotti

AZH 1 september 2017 om 19:10

Contador? Die maakt niet echt een goede indruk. Misschien vanuit een vroege vlucht ofzo

mollemarijden 1 september 2017 om 19:12

Hopen dat morgen Froome wat verliest op de concurrentie juist en Contador juist het meeste wint. Dan wordt het nog heel spannend!

Knutknudsen 1 september 2017 om 19:13

Kruijswijk had hier van mij twee sterren gekregen, minimaal. Die komt er aan

alarmstrong 1 september 2017 om 19:14

Kruijswijk gaat beginnen hoor

Lennimator 1 september 2017 om 19:15

He he de Vuelta begint nu eindelijk…

jerteg 1 september 2017 om 19:16

Ik hoop dat Froome morgen de Vuelta gaat beslissen en een goede Kelderman/Kruijswijk.

xistnc 1 september 2017 om 19:29

Auto aan de voet van de voorlaatste klim en dan kijken hoe ver ik kom morgen :| B)

joppiejoo 1 september 2017 om 19:31

Hoop dat poels nog iets mag/kan/gaat laten zien

Komi 1 september 2017 om 19:32

Ondanks dat het ‘sprint’ etappes waren vond ik kruijswijk er sterk uit zien. Ik verwacht hem morgen wel. Maar denk toch vooral froome. Ook benieuwd hoe wilco zich houdt.

Raafje 1 september 2017 om 19:42

Ik ben benieuwd of Lopez morgen weer zo sterk is als eergisteren. Of dat ie gewoon een topdag had.

LutsenkoFan 1 september 2017 om 19:47

Kruijswijk!!!

Brecht 1 september 2017 om 19:50

volgens mij gaan de vluchters morgen terug voor de dagzege strijden, ik denk niet dat er iemand van de klassementsmannen zijn ploeg heel de dag zal laten werken om de boel samen te houden, zondag daarentegen zullen ze dat waarschijnlijk wel doen
zaterdag dus terug dezelfde mannen die de voorbije dagen al in de aanval gingen voor de dagzege: Majka, Alaphillipe en Mas van QST, soler, poljanski, mohoric, polanc, roson, geniez, canty… #myopinion

Rooie Vogel 1 september 2017 om 19:52

@jerteg
Waarom morgen al beslissen?
Laten we nog maar een weekje wachten voordat de boel wordt beslist, toch? Ik heb wel zin in een spannende laatste week Vuelta.

stoempen op de pedalen 1 september 2017 om 19:53

@azh heb jij na eerste bergetappe wel gekeken??? Contador een van de sterksten bergop

t731 1 september 2017 om 19:54

Tot nu toe pakte sky de vluchters gewoon terug in de bergetappes met aankomst bergop, dus ik snap de gok op een overwinning van een klassementsman wel.

Persoonlijk zeg ik Lopez en anders Froome. Contador zal niet meer weg mogen rijden.

Kunny van Hemmel 1 september 2017 om 19:59

Zou de most boring general classification cyclist of 2017 **Louis Meintjes** voor een keer gek doen en morgen in de aanval gaan?

stoempen op de pedalen 1 september 2017 om 20:16

Nee meintjes durft niet alleen te rijden, daarom wacht hij in een tijdrit ook op zijn achterligger

Nibs 1 september 2017 om 20:20

Er is meer kans dat meintjes een aanval plaatst dan dat kruijs de etappe wint.
Dit gezegd zijnde denk ik dat nibali en contador beter zouden wachten tot zondag, dan is het veel lastiger en wss ook makkelijker om froome te isoleren.

vevie 1 september 2017 om 21:10

Nu jullie het zeggen; Meintjes heb ik echt nog nooit een aanval zien plegen. Kan aan mij liggen, maar ik kan het mij niet heugen. Misschien verwacht ik dan te veel van Meintjes. Het kan natuurlijk ook dat dat zijn niveau is en hij alleen maar kan aanklampen tussen de grote mannen. Als je al met moeite kunt volgen, dan zit aanvallen er natuurlijk niet in.

Froome wint morgen. Gaat iig tijd pakken op zijn naaste concurrenten. Nibali houdt niet van die steile dingen, dus die gaat tijd verliezen. Contador gaat weer tijd terug pakken. Morgen valt Aru weg. Hopen dat Chaves, Kruijs en Kelderman morgen goed zijn. Ik verwacht ook een goede López, De La Cruz en Zakarin.

RaketVuist 1 september 2017 om 21:14

Als Kelderman morgen stand kan houden, dan zie ik het positief in voor zijn klassement. Toch heb ik ergens vrees dat hij morgen een klap krijgt, omdat hij gisteren niet heel lekker leek te zitten. Kan natuurlijk net zo goed een wat mindere dag geweest zijn, maar de laatste jaren heeft hij wel vaker een dag waar hij er compleet doorheen zakt terwijl hij daarvoor heel erg goed leek.

Stablinksy 1 september 2017 om 21:40

Er is meer kans dat meintjes een aanval plaatst dan dat Trump het klimaatakkoord ondertekent.

teunster 1 september 2017 om 21:44

Ik heb vandaag tussen de bedrijven door wat berichten over Froome gelezen en een foto gezien van zn knie, elleboog en heup. Hij is echt wel lelijk toegetakeld en vandaag was daarom echt een fantastische krachttoer. Toch zal het me niet verbazen als hij het morgen lastig gaat krijgen. Op de laatste bergen eergisteren had hij het gewoon al erg lastig (koerste van achter op de een na laatste berg en dat was niet uit luxe en moest er even af op de laatste berg).
Nu met zijn road rash en bijbehorende ongemakken denk ik dat hij morgen en zondag op zijn kwetsbaarst is. We zullen zien. Heb er wel zin in zeg!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.