Vuelta 2017: Majka wint na knappe solo, Kelderman stijgt naar plek drie

Vuelta 2017: Majka wint na knappe solo, Kelderman stijgt naar plek drie
zaterdag 2 september 2017 om 17:51

Rafal Majka heeft de veertiende etappe in de Vuelta a España op zijn erelijst bijgeschreven. De Pool van BORA-hansgrohe won op knappe wijze na een lange solo op de Sierra de la Pandera. Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali kwamen te laat. Chris Froome behoudt de leiderstrui. Wilco Kelderman eindigde opnieuw bij de beste klimmers, en stijgt zo naar plek drie in het klassement.

Sterke kopgroep van tien formeert zich
Na een korte aanvangsfase waarin verschillende renners probeerden weg te springen, formeerde zich na negentien kilometer een definitieve kopgroep van tien lieden. Bergtruidrager Davide Villella kreeg in zijn jacht op punten gezelschap van Rui Costa, Stefan Denifl, Rafal Majka, Bart de Clercq, Luis Àngel Maté, Patrick Konrad, Alexis Gougeard, Simon Clarke en Ricardo Vilela. Een gevaar voor het rood van leider Chris Froome vormde de kopgroep niet, met Maté als best geplaatste op negenendertig minuten.

Contador, Nibali en Lopez nemen koers in handen 
Lang leek de kopgroep de zegen te krijgen van het peloton, maar dat was buiten de ploegen van Alberto Contador (Trek-Segafredo), Miguel Ángel López (Astana) en Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) gerekend. Door de driekoppige samenwerking daalde de voorsprong van de tien leiders binnen geen tijd van acht naar vijf minuten. Voor de voet van de voorlaatste klim van de dag, de Alto de Valdepeñas de Jaen, was de voorsprong al geslonken tot twee minuten.

Op deze bijna negen kilometer lange klim was het Katusha-Alpecin dat flink aan de boom schudde. Door het tempo van de luitenanten van kopman Ilnur Zakarin, ontstond er een uitgedunde favorietengroep van zo’n dertig renners. Vooraan spatte de kopgroep eveneens uiteen, met als grote initiator Villela. De Italiaan wist ook op deze klim de bergpunten binnen te hengelen, voor Majka en Costa.

Spektakel blijft uit op ‘muur van Valdepeñas’
In de afdaling van de Alto de Valdepeñas de Jaen was het Quick-Step Floors dat het initiatief nam in de achtervolgende groep voor kopman David de la Cruz. Op goed veertien kilometer van de streep prevelden de renners enkele schietgebedjes vanwege het opdraaien van de ‘muur’ van Valdepeñas, een duizend meter lange kuitenbijter met percentages boven de 20(!)%. Verschillen werden hier echter niet opgetekend tussen de klassementsrenners.

Koers blijft lang gesloten op Sierra de la Pandera
Waar de koplopers hun kruit droog hielden op de muur van Valdepeñas, besloten ze wel hun kaarten op tafel te gooien op de slotklim naar de Sierra de la Pandera (12,3 km aan 7%). Met een kleine tien kilometer te gaan besloot Majka om vluchtmakkers Costa en De Clercq achter te laten. Het tempo ontwikkeld door de Pool bleek hoger te liggen dan dat van Luis Leon Sanchez, die de longen uit zijn lijf reed voor kopmannen Miguel Ángel López en Fabio Aru.

Het daaropvolgende ritme van ploegmaat Pello Bilbao bleek een stuk hoger te liggen. Onder meer Pardilla, Meintjes en Simon Yates moesten passen onder het door de Bask ontwikkelde tempo. Zijn dadendrang werd echter niet opgevolgd door Sky, waardoor het tempo in de achtervolgende groep stokte. Dit was koren op de molen van Majka, wiens voorsprong bleef schommelen rond 1.20.

Bardet opent de finale, Chaves, Contador en Nibali nemen over 
Dit was het sein voor Romain Bardet om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Fransman kreeg oude bekende Ecuadoraan Richard Carapaz mee als vluchtgezel. Niet lang daarna was het Esteban Chaves die als eerste van de favorieten aanging. De Colombiaan stoof voorbij de twee koplopers, met een reagerende Contador en Nibali in het spoor. In de achtergrond liet Froome het werk over aan een sterke Wout Poels, in een groepje met daarbij ook Kelderman, Zakarin en Aru. Die andere Nederlandse klassementsman, Steven Kruijswijk, was inmiddels al gelost.

Een sterke Nibali voelde duidelijk de pedalen niet, want hij gooide op dik drie kilometer van de meet nog een fikse versnelling uit zijn benen. Dit was de aanval te veel voor Chaves, die vooraan moest afhaken. De afscheidnemende Contador wist zijn wagonnetje wel aan te haken. Dit was het sein voor Froome om te reageren. Op zijn kenmerkende verzet reed hij het gat naar de twee kemphanen meter voor meter dicht, met opnieuw een sterke en slimme López in zijn wiel. De Brit slaagde in zijn opzet, want hij wist weer vooraan aan te sluiten. Ook Kelderman, Chaves en Zakarin wisten weer vooraan post te vatten.

Met de top in zicht besloot López om aan te zetten, en de Colombiaan slaagde er opnieuw in – na Calar Alto – om weg te rijden van de rest. Het was echter te laat om Majka nog bij de kraag te vatten, die na een knappe solo de handen in de lucht mocht steken. In de laatste vijfhonderd oplopende meters wist Nibali nog de vier resterende bonificatieseconden voor de neus van Froome weg te graaien.

Dit artikel delen:

114 Reacties

vevie 2 september 2017 om 17:52

Netjes van Kelderman. Nu dit vasthouden

rik1998 2 september 2017 om 17:53

Had kruiswijk na week 1 niet al de keuze moeten maken om voor etappes te gaan in plaats van het klassement? Dit is echt kansloos fietsen voor plekje 10

Slurpie Blauw 2 september 2017 om 17:54

Ik denk/hoop dat we morgen meer spektakel krijgen, was toch wat matjes. Morgen meer risico, eerder aangaan. En we zien dat Froome toch kwetsbaar is.

LyndaLid 2 september 2017 om 17:54

Knap hoe Majka dat toch altijd kan flikken, ik denk niet dat het zijn laatste is.

Kelderman is gewoon de 3e na beste klimmer hier, en is op weg naar podium. Hopelijk wordt ie niet ook ziek, dat zou eeuwig zonde zijn.

Javier 2 september 2017 om 17:55

Mooi zege van Majka!

Nibali sterk weer, sympathie voor hem dat hij het met Contador probeert.
Ik heb een erg sterke Poels gezien. Kruijswijk zakte er zoals verwacht weer doorheen. Kelderman leek me wat kwetsbaar toen Froome versnelde, kon niet direct mee maar kwam op eigen tempo terug. Heeft ie geleerd van grootmeester Tom. Probeerde daarna direct te demarreren maar werd gecounterd door Lopez, die het perfecte moment koos. Sterke klimmer is dat ook zeg. Ben benieuwd wat hij in het resterend deel van de Vuelta kan.

Maenhout 2 september 2017 om 17:55

Mooi gereden van Majka, zelfs al spaarden de klassementsmannen zich iets te veel.

ASB 2 september 2017 om 17:56

Nibali sterk. Als die evolutie t.o.v. de eerste week zich voortzet gaat Froome nog afzien in de laatste week.

Jammer dat Contador niet kon overnemen toen ze met twee voorop waren

Jacco van Stierop 2 september 2017 om 17:57

Zat er al een tijdje op te azen en nu lukt het dan, knap van Majka.
Strijd tussen de favorieten implodeerde helaas. Zie het niet graag maar Poels toch weer de voorbeeldige huisslaaf van Sky. Kelderman attent en zowaar een plaagstootje, werd wel eens tijd. Maar zonder meer knap dat het podium voor hem lonkt.
Eervolle vermelding voor Bardet.

ChefSpijker 2 september 2017 om 17:58

Vraag is hoeveel Froome in de tijdrit pakt ASB. Misschien is de Vuelta na dinsdag wel over. Dan kan Nibali proberen wat ie wil, maar 2/2,5 minuut gaat ie nergens pakken.

vevie 2 september 2017 om 17:58

@slurpie: deze etappe was zeker meer volgwerk voor Froome dan zelf prikken delen. Nibali is zeker niet kansloos, maar hij zal Froome dan toch ergens eraf moeten rijden. Dat is hem tot nu toe nog niet gelukt. Dus morgen zal het moeten gebeuren, want in de tijdrit verliest Nibs zeker een minuut

Wielrennertje 2 september 2017 om 17:58

Hoopgevend wat Nibali en de rest lieten zien. Nibali wordt alleen maar sterker denk ik. Hopelijk is dit een voorbode voor komende dagen.

theking 2 september 2017 om 18:00

Leek of Kelderman sterker werd naar het einde van de klim. Hopen dat hie dit in ieder geval tot dinsdag kan volhouden. Ben erg benieuwd naar zijn tijdrit in deze vorm en met dit vertrouwen. Wel zitten ergeren aan de regie. Hoe kun je nou het moment missen waarop chaves en in mindere mate contador nog op achterstand worden gereden.

Romāns Vainšteins 2 september 2017 om 18:02

Froome kan volgens mij gewoon kapot nog deze vuelta.

sprintgeit 2 september 2017 om 18:02

Morgen belangrijke dag. Tot nu toe blijkt het toch vrij lastig om een groot verschil te maken, net als we in andere grote rondes al zagen. Ligt allemaal erg dicht bij elkaar. Benieuwd of een korte bergrit een verschil kan veroorzaken.

Olly 2 september 2017 om 18:03

Rest van Vuelta; Nibali wordt beter samen met Kelderman. Froome wordt minder.
Vuelta alsmaar spannender!! ik zit te genieten.

Jungle Man 2 september 2017 om 18:04

hopen op een krakend sky team in de rit van morgen.
Met een tijdrit komende dinsdag zou dat wat spanning terug brengen.
tot heden houdt Sky alles in de houdgreep

Lennimator 2 september 2017 om 18:04

De haai ruikt bloed!

Javier 2 september 2017 om 18:04

Moet toch een ontzettend inspirerende leider zijn, die Froome. Een geweldige man om voor te werken en die je tot op het bot kan motiveren. Ik kan namelijk geen andere reden bedenken waarom zo’n jongen als Poels z’n carrière vergooit aan knechten in de Sky-trein. Zo zonde.

Maenhout 2 september 2017 om 18:04

@theking – 2 september 2017 om 18:00 De Spaanse regisseur zal zijn opleiding hebben genoten bij MTV. Het lijkt wel alsof een shot niet langer dan 2 seconden mag duren…

debarreman 2 september 2017 om 18:06

Gunde Contador nu niets aan Nibali?
Kelderman neemt geen risico's en koerst verstandig, je zou het ook goed aanhaken kunnen noemen. Eens kijken waard dat eindigt.
Froome overschatte zichzelf een klein beetje, Kwam niet bij Nibali maar herstelde mbv Wout. Chaves, Aru en DLZ de verliezers vandaag.

Panter 2 september 2017 om 18:06

Nibali komt eraan hoor. Die wordt met de dag sterker. Nogmaals froome moet hem minimum op 2 minuten zetten tot de angliru.

Koel 2 september 2017 om 18:06

Kelderman weer een stap gemaakt, moet het nu alleen doen en weert zich meer dan voortreffelijk.
Hopelijk lukt het morgen wederom en kan hij dinsdag in de lange tijdrit wat klapjes uitdelen….

Lionel Gesink 2 september 2017 om 18:07

Kelderman heeft gewoon les in doseren gehad van Dumoulin. Die laat zich niet meer opblazen en rijd gewoon zijn eigen tempo naar die springveren toe.

GeorgPhilippTelevisiemann 2 september 2017 om 18:08

Kelderman heeft geen ploeg, als het 15 meter bergop gaat is iedereen behalve Wilco gelost bij Sunweb. Vandaag zat ie ook weer bizar snel alleen, Oomen gaat ie enorm missen.

Tuubke 2 september 2017 om 18:09

@javier Wat dacht je van geld?

Headlines

Materiaalzone

Populair