Vuelta 2017: Alaphilippe wint op Xorret de Catí, Froome verstevigt leiding
foto: Sirotti
zaterdag 26 augustus 2017 om 17:09

Vuelta 2017: Alaphilippe wint op Xorret de Catí, Froome verstevigt leiding

Julian Alaphilippe heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors versloeg Jan Polanc (UAE Emirates) en Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) in de sprint. Deze drie bleken over beste benen te beschikken op de Xorret de Catí. In de strijd om de eindzege wisten Chris Froome en Alberto Contador tijd te pakken op de rest.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Twee Nederlanders in kopgroep
Het openingsuur van de wedstrijd werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Dat resulteerde in een gemiddelde snelheid van maar liefst 49,8 kilometer per uur. Uiteindelijk kregen 21 renners een vrijgeleide, met daarbij twee Nederlanders: Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport).

Het tweetal had vooraan gezelschap van de volgende namen: Jesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Loïc Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katusha-Alpecin), Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc (UAE Emirates), Sergei Chernetski, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto Soudal), Domen Novak (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (Dimension Data) en Guillaume Bonnafond (Cofidis).

Oliveira was de best geplaatste renner in de kopgroep. Hij stond in het klassement op ruim drie minuten van Chris Froome. Aangezien de maximale voorsprong vijf minuten bedroeg, reed Oliveira een tijdlang virtueel in het rood.

Alaphilippe versus Majka
De vluchters  mochten met een kleine vier minuten voorsprong aan de Xorret de Catí beginnen. Dat was vooral dankzij het werk van Pfingsten, die in dienst van Majka het tempo hoog hield, waardoor Sky amper dichterbij kwam. Op de beklimming zelf nam Buchmann het van Pfingsten over. De Duitser reed zo hard, dat alleen Alaphilippe en Majka in zijn wiel konden blijven.

Toen Buchmann paste, volgde een spannende strijd tussen deze twee. Alaphilippe en Majka bleken duidelijk aan elkaar gewaagd. Ze slaagden er niet in om van elkaar weg te rijden. Vooral Majka probeerde dat, maar Alaphilippe plakte aan zijn wiel. Polanc hing daarachter steeds op een meter of vijf. Hij deed er alles aan om terug te keren, maar Majka en Alaphilippe bleken net iets beter en kwamen als eersten over de top.

Polanc wist in de technische afdaling echter weer terug te keren en probeerde op en over het kopduo te gaan. Dat liet Alaphilippe echter niet gebeuren. De Fransman sprong in het wiel en sprintte vervolgens eenvoudig naar de overwinning. Kreder werd daarachter zesde, Olivier elfde.

Froome imponeert
In het peloton gooide Simon Yates als eerste de knuppel in het hoenderhok. De Brit van Orica-Scott kreeg Michael Woods (Cannondale-Drapac) met zich mee en even later maakte ook Alberto Contador (Trek-Segafredo) de sprong naar voren.

Chris Froome (Sky) bleef rustig in de buik van het favorietengroepje. Halverwege de beklimming stelde hij echter orde op zaken door hoogstpersoonlijk naar Contador toe te rijden, met in zijn wiel alleen Esteban Chaves (Orica-Scott), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) en Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin). Froome liet de concurrentie vervolgens niet op adem komen en plaatste tot twee keer toe een versnelling. Alleen Contador kon vervolgens volgen, maar ook de Spanjaard kraakte op het einde van de beklimming.

Contador gaf echter niet op en wist in de afdaling weer terug te keren. De twee kwamen uiteindelijk samen over de streep, met zeventien seconden voorsprong op Nibali, Aru, Zakarin, Poels en Chaves. Wilco Kelderman en Sam Oomen zaten in een groepje daarachter, dat op 27 seconden van Froome finishte. Steven Kruijswijk verloor ruim een minuut op de leider in het klassement.

In het klassement staan nu vijf Nederlanders op de plekken 12 tot en met 21. Kelderman (12e) is de beste landgenoot, gevolgd door Poels (15e), Oomen (16e), Bol (18e) en Kruijswijk (21e).

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2017 17:45
@vevie
Jouw bewierrook wordt ook redelijk voorspel baar, de tour niet op volle kracht gereden, hoe kom je erbij? En negatief is niet inherent aan haten maar stoken ligt je blijkbaar.l
26 augustus 2017 17:48
@koel
En Oomen op een kwartier met de vingers in de neus, heerlijk.
26 augustus 2017 17:54
@schipperaar: ik geef gewoon respect when respect is due. Ik kan Sky in de Tour niet uitstaan, maar verder heb ik niks tegen de ploeg of tegen Froome. Ik waardeer de man als sportman, maar ook ik kijk liever naar Alberto. Dat betekent echter niet dat ik, net als jij, steeds opzichtig naar redenen aan het zoeken ben om Froome in een negatief daglicht te stellen. Zodra Froome of Sky wat presteert kun je er vergif op nemen dat Schip wat negatiefs te zeggen heeft. Het is gewoon komisch, that's all. Het zou gwn tof zijn als je dat ook gwn toegeeft. Je bent een hater, schipperaar. Een hater.
26 augustus 2017 17:56
Kelderman gewoon op zn plek. Ik had wel gedacht dat Nibali had kunnen volgen. Maar pas een week bezig, het kan nog alle kanten op
26 augustus 2017 17:57
Rondo smaakte het biertje soms iets minder? Mooie koers gezien, Oom Kelderman deden het wederom prima op zo'n kl*te helling. Contador komterdoor en Froome dikke of nog beter, graatmagere klasbak. Dat RV dat niet zo ziet, tsja. Kruiswijk in de derde week etappetje pakken en Wout zijn kans komt mss ook nog wel. En Barguil, lekker maar die matige Franse ploeg laten gaan. Heb m niet gemist. Vrees wel dat ze ons met voetjebal lelijk gaan terugpakken.
26 augustus 2017 18:07
@vevie
Wat zegt ben jezelf moesten wij vroeger altijd terug zeggen van me moeder.
Vind zijn stijl verschrikkelijk(mag dat?) vergeleken bij Alberto, beetje als Willempie vroeger, geen gevoel voor de bal, ben je mal.
Niet gezien hoe ie bijna Alberto mee de hekken injoeg?
En haten heb ik niet geleerd van me moeder, prijs je vijanden de hemel in zei ze altijd.
26 augustus 2017 18:14
Het zegt veel over hoeveel tegenstand Froome nog moet verwachten dat Roche nog steeds 3e staat....
26 augustus 2017 18:23
Nibs wordt beter en het is een goed teken dat hij nu beter is dan chavez en aru op die muritos. Wat ik mij afvraag is of hij nu sneller of trager was dan in 2010. Kan iemand daar bij helpen?
26 augustus 2017 18:35
@schipperaar :`voorspel baar`Jij slaat wel een paar flinke stappen over zeg :-)
26 augustus 2017 18:38
Chavez zal geen podium krijgen .. Die gaat toch 2 min verliezen in tijdrit.
26 augustus 2017 18:44
@bulcke
Nooit gevaren? Nood breekt wet soms als oud runner tussen de sleep wezen. Goed opgemerkt , wordt steeds leuker hier.
26 augustus 2017 19:14
Michel Kreder onopvallend de beste Nederlander in de daguitslag deze Vuelta. Ben wel eens benieuwd naar zijn verhaal. Bollemania is leuk; en ik ben fan van Jetse. Maar Kreder nu 11e en 6e is ook goed bezig.
26 augustus 2017 19:16
Rafał Majka ook goed bezig.
Die zie ik nog wel een etappe winnen.
26 augustus 2017 19:41
Bol weer goed gereden.
26 augustus 2017 19:52
Alaphillipe gaan we nog wel vaker zien deze ronde. Majka komt er ook door. Froome is nu zeer sterk, maar ik weet niet hoe lang hij en zijn ploeg dit vol gaan houden als ze elke dag de koers willen controleren. Contador oogt momenteel als sterkste van de rest, maar staat helaas op meer dan 3 minuten. Hij is eigenlijk de enige die het geijkte koersverloop kan doorbreken. De rest volgt alleen de SKY-trein helaas.
26 augustus 2017 20:47
Alakpolak met sprekend gemak! Ging zelf komedie spelen om Majka vol te laten rijden haha. Cool gebleven en voelde dat er nog een sprint in de benen zat, wat een talent ja als je ook mee kan sprinten met Sagan voor Milaan Sanremo. Vuelta is top! Laten we niet vergeten dat Wilco nog een ferme sprong gaat maken met de tijdrit, voor een Top 5 of podium zal hij nog een paar jaar tijd nodig hebben
27 augustus 2017 08:17
Weer een mooie etappe met volop strijd. Dat was wel even anders in de Tour. Verdiende winnaar en terechte koploper in het AK. En..er staat nog veel moois op het programma!
27 augustus 2017 09:23
Decauwer vermoedde al tijdens de laatste Tourdagen dat Froome zich al zat te sparen voor de Vuelta. Het lijkt erop dat deze "allesweter" opnieuw gelijk gaat krijgen. De manier waarop Froome gisteren koerste was indrukwekkend, trouwens Contador ook, die mag best nog een jaartje doorgaan. Mooie etappe met Kreder op een fraaie zesde plaats.
27 augustus 2017 15:35
Oomen dacht duidelijk dat ie op barguil moest wachten en bungelde daarom achteraan. Anders was hij natuurlijk beter gefinishd dan kelderman

Reacties zijn gesloten.