Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 21
foto: Sirotti
zondag 11 september 2016 om 08:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 21

De Ronde van Spanje zit er bijna op! Na drie weken strijd rest voor het Vuelta-peloton een slotrit naar Madrid. Daarmee komt voor sommige renners een einde aan de zwaarste grote ronde uit hun carrière. De sprinters die alle bergtoppen hebben overleefd, krijgen in de Spaanse hoofdstad de laatste kans op een ritzege. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De afgelopen jaren krijgt de laatste etappe van een grote ronde steeds meer het karakter van een ereparade. Sinds vorig jaar is ook de slotrit van de Vuelta, in navolging van de Tour de France, naar de avonduren verschoven. De aankomst wordt rond half negen verwacht.

e21profil

Om de renners op de slotdag niet onnodig lang aan het werk te zetten, is gekozen voor een korte etappe van slechts 104,8 kilometer. De rit start iets na kwart over vijf in de Madrileense buitenstad Las Rozas. Al na 45 kilometer wordt het centrum van Madrid bereikt voor een tussensprint op de finishlijn. Daar moeten nog negen rondjes van 5,8 kilometer worden afgewerkt. De ritwinnaar mag zich daarna melden op de Plaza Cibeles voor de huldiging, net als de winnaars van de truien en de renners die het eindpodium mogen betreden.

De laatste keer dat een Nederlander de bloemen pakte in Madrid was in 1999. Jeroen Blijlevens zegevierde destijds in de slotetappe van de door Jan Ullrich gewonnen Vuelta.

Laatste vijf winnaars slotetappe Vuelta:
2015: flag-de John Degenkolb
2014: flag-it Adriano Malori (individuele tijdrit in Santiago de Compostela)
2013: flag-au Michael Matthews
2012: flag-de John Degenkolb
2011: flag-sk Peter Sagan

Favorieten
Het is al vaker geschreven de afgelopen weken. Door afwezigheid van de absolute sprinttop hebben de massasprints niet het cachet gekregen dat bij een grote ronde past. Het leidde wel tot minder voorspelbare eindsprints, wat de amusementswaarde voor kijkers heeft vergroot.

Gianni Meersman

Gianni Meersman – Foto: Sirotti

Met twee ritzeges is Gianni Meersman voorlopig de succesvolste sprinter van deze Vuelta. De 30-jarige Belg van Etixx-Quick-Step won tijdens de openingsweek al in Baiona en Lugo. In Peñíscola kwam hij net te vroeg op kop, waardoor Jean-Pierre Drucker hem voorbij kon steken. In Madrid kan Meersman de hattrick realiseren, en Drucker zijn tweede pakken.

Nikias Arndt

Nikias Arndt – foto: Sirotti

Op de lead-out van de die dag jarige Koen de Kort was in Gandía weinig aan te merken. De afwerking van Nikias Arndt schoot daarentegen te kort. De Duitser werd goed afgezet, maar liet zich daarna insluiten. De sprinter van Giant-Alpecin heeft snelheid en kan als alle puzzelstukjes passen zijn Vuelta redden met een ritzege in Madrid.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Meesprinten of een late uitval. Daniele Benatti kan in Madrid op twee paarden wedden. Met de tweede optie probeerde hij al – weliswaar tevergeefs – tweemaal het peloton te verrassen. In de slotrit hoeft hij zich niet meer te bekommeren om kopman Alberto Contador en dus kan de lepe Italiaan voor eigen kansen strijden.

Jonas Van Genechten

foto: Sirotti

Een andere Belg waarmee rekening gehouden dient te worden is Jonas Van Genechten. De 29-jarige renner van IAM Cycling heeft al een ritzege op zak en kan dus onbezonnen meer succes nastreven. Hij moet dan wel afrekenen met onder andere Fabio Felline. De 26-jarige Toscaan heeft zich deze Vuelta ontpopt tot alleskunner. Sprint-, heuvel- of bergrit, Felline heeft zich laten zien. Zijn uitslagentabel ziet eruit als een keurig schoolrapport. Zes top-10 plaatsen, waarvan drie keer derde en één keer tweede. In alle ritten finishte hij slechts vier kier buiten de beste zestig in de rituitslag.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Bij Dimension Data mikken ze op Kristian Sbaragli. De Italiaan wist vorig jaar een rit te winnen, maar is daar deze ronde nog niet bij in de buurt gekomen. Kan hij de verrassende ritzege van vorig jaar herhalen? De Franse hoop is gevestigd op Lorrenzo Manzin, die na het uitvallen van Kevin Réza namens FDJ de honneurs waarneemt.

01-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 12 Los Corrales De Buelna - Bilbao; 2016, Jens Keukeleire

01-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 12 Los Corrales De Buelna – Bilbao; 2016, Jens Keukeleire

Op de Belgische televisie waren ze uitzinnig over de sprintzege van Magnus Cort Nielsen. De Deen van Orica-BikeExchange won de achttiende etappe met aankomst in Gandía. Commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer waren zo enthousiast omdat zij in de veronderstelling waren dat niet Cort Nielsen, maar Jens Keukeleire de rit pakte en daarmee het Belgische zegeaantal op vijf zou brengen. Wellicht hebben ze simpelweg te vroeg gejuicht, want de Belgische sprinter heeft in de straten van de Spaanse hoofdstad alsnog een kans.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Gianni Meersman
*** Jean-Pierre Drucker, Nikias Arndt
** Daniele Bennati, Jonas Van Genechten, Fabio Felline
* Kristian Sbaragli, Magnus Cort Nielsen, Lorrenzo Manzin, Jens Keukeleire

Weer en tv
In Madrid is het behoorlijk warm met een temperatuur tussen de 18 en 34 graden Celsius. Eurosport 1 gaat live om 17.00 uur, Sporza volgt een uur later. De NOS stelt een webstream beschikbaar. Bespreek het verloop van de etappe in een Volg Hier op WielerFlits.


[poll id=”312″]

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 19:28
Ik zou het Felline veruit het meeste gunnen, maar acht de kans klein. Zal toch wel een paar jasjes uitgedaan hebben na al zijn inspanningen bergop.

Ik gok dat Arndt het deze keer wel afwerkt, is de snelste in mijn ogen, en zal dit keer geen fout maken door te laat te gaan. Het is wel een gok, want de sprints deze vuelta zijn totaal niet te voorspellen.
10 september 2016 19:46
Cort Nielsen verdient wel wat meer dan 1 ster vind ik
10 september 2016 19:53
Felline moet natuurlijk wel mee sprinten, om het groen veilig te stellen. Maar normaal moet hij dat wel kunnen klaren.

Voor de rest hopen op geen valpartijen. En dan uitkijken naar de Italiaanse campagne!
10 september 2016 20:05
Met een ritoverwinning van Gesink en 10e plaats in het AK voor Bennet is de Vuelta voor TLJ wel geslaagd. Behoorlijk wat tegenslag met Kruijswijk en Battaglin en een uitstekende Campenaerts, Gesink en Bennet. Keizer is niet meer de aanvaller zoals we hebben ontdekten bij Vacansoleil.

Nu maar hopen dat Arndt morgen de rit pakt anders is het de slechtste grote ronde voor Giant sinds...

Edit: Rojas heeft een dubbele beenbreuk over gehouden aan zijn val. Zowel scheen als kuitbeen.
10 september 2016 20:35
@purito, ik verwacht niet dat froome valverde of quintan anog gaan meesprinten voor groen. de rest staat te veel achter
10 september 2016 20:43
Stel je voor: Valverde de rit en het groen.
10 september 2016 21:01
@sagan=hulk dat zou ik hem wel gunnen maar denk dat hij geen eens gaat proberen om morgen mee te sprinten.
10 september 2016 21:14
weer een Belg ?
10 september 2016 23:07
Ik gun het Giant en vooral ook Nikias Arndt. Winnen zoals hij in Giro deed is niets. Nu echt eens winnen!
10 september 2016 23:19
Meersman zeker geen 4 sterren waard. Wordt zichtbaar minder deze ronde. Top 3: Cort Nielsen, Drucker, vd Sande.
10 september 2016 23:37
Hoezo heeft gesink slechts 48 punten in het puntenklassement terwijl hij 1e 2e 3e en 5e werd in etappes? Snapt iemand dat?
10 september 2016 23:41
@Linus
Afgelopen week hoefde Arndt het cadeautje van De Kort alleen nog maar uit te pakken. Helaas pindakaas.

Een Vuelta als deze verdient wat meer spektakel als afsluiting in Madrid, dan weer een sprintje tussen C- en D-sprinters. Hopelijk tovert Contador nog een konijn uit zijn hoed, een entente met Valverde ofzo.

@stijntjuhh
25 punten aftrek vanwege de etappe waarin 90 renners werden 'opgevist' door de jury.
11 september 2016 08:29
Wat ?!? Zat Gesink ook bij die 90 hippies ?
11 september 2016 09:06
@romans
Iedereen die niet in de voorste 2 groepen zat, zat daarbij. Van Sky was alleen Froome binnen tijd, van LottoNL alleen Bennett.

Reacties zijn gesloten.